1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

Diskurzus a(z) 'Vadász-/csapásmérő/kiképző repülőgépek' témában - Nightstalker által indítva @ 2011. április 4..

 1. emel

  emel Well-Known Member

  Ez azért nagyon függvénye ám a gázkar pillanatnyi helyzetének is! Lehet ezt úgy is csinálni hogy100% fordulattal, és rezegnek az ablaktáblák meg a polcok is a falon a dübörgéstől, meg úgy is hogy előtte begyorsít, aztán "szelídbe" teszi a gázkart és csak lendületből húz át inkább csak fütyülő/sípoló, sistergő hangot adva.
   
  endre likes this.
 2. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  A Gripen hamar be tudja gyűjteni a sebességet, kicsi a légellenállása, ezért van az, hogy a Parlament előtt, a Duna felett még a köteléket tartva se kell neki nagy tolóerő.
  De nagyon hamar be tud dörrenni a hangja, ahogy megy előre a gázkar. Inkább csak recseg, éles, pregnáns hangja van.
   
  endre, fishbed and arcas like this.
 3. rudi

  rudi Well-Known Member

  Őszintén ezt a cikket azért nem értem, mert persze, a Svédek dolgoznak a Gripen utódján , de nem önállóan hanem elsőként csatlakoztak a Brit Tempest programhoz.
  Annak majd valamikor a 30-as évek végére lesz valami eredménye (HA lesz…) addig meg a Gripenek köszönik el lesznek...
   
 4. kamm

  kamm Well-Known Member

  Ez hulyeseg. A svedek mar dolgoznak egy uj gepen jo regen, a kerdes csak az, hogy hajlandoak-e a Tempestbe beleforgatni a portfoliojukat avagy maradnak kulon.
   
 5. kamm

  kamm Well-Known Member

  Igy van, bar a Tempestes reszveteluk egyelore eleg kodos, meddig megy majd el.
   
 6. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Ezt inkább a Gripen topikba tegyétek át. Ez a HuAF Gripen bájcsevely.
   
 7. torsen

  torsen Well-Known Member

  Ez az a fajta ember, akit minden zavar, amit nem ő csinál... antiszociális.
   
 8. arcas

  arcas Well-Known Member

  Nekem ez vicces, és ezt baromságnak tartom, de pl. szlovákiában gyakorlatilag minden jelentősebb repülést bejelentenek, útvonalakkal együtt:
  https://www.mosr.sk/upozornenia-na-prelety-leteckej-techniky/
  A legutóbbi:
  https://www.mosr.sk/47274-sk/cvicny-let-stihacich-lietadiel-mig-29-moze-sposobit-supersonicky-tresk/
  "2020.06.24 - 12.00 útvonal Sliač – Liptovský Mikuláš – Javorina – Kysak – Tisovec – Sliač, tipus: MiG–29"
   
  Hegylakó likes this.
 9. kamm

  kamm Well-Known Member

  Nincs ebben semmi vicces es semikeppen sem.baromsag.
  Civil kontroll alatt van minden military, még ha ez nem is tetszik egyeseknek, ebbe az is beletartozik, hagy bekeidoben ok kovetik a civil rendet.
   
 10. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  A civil kontrollnak azért kell, hogy legyen határa.
  Nálunk a civil kontroll alatt az esztelen leépítés zajlott csak.
  Szóval csak ne nagyon erőltessük ezt a fene nagy civil kontrollt, mert az nálunk megint laktanyabezárásokhoz fog vezetni.
   
  fishbed, megazez, dudi and 3 others like this.
 11. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Ha csak egy SMS ügy adódna, onnantól minden egyes település kikövetelné magának a külön bejáratú értesítőjét, ami már nonszensz lenne. Csak mert fene nagy jogai vannak már mindenkinek.
   
  fishbed, arcas, borisz and 1 other person like this.
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A napokban Bp-n állandóan olyan sziréna vihart hallottam, hogy biztos az is félelmet keltett sokakban. Nosza, SMS értesítést minden mentő- és tűzoltó autóhoz.
  Kb. ilyen szintű baromság az egész.
   
  zeal, arcas, borisz and 1 other person like this.
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Hangos az mindenhogy,de sehogy sem annyira tragikus mint aminek lefestik.
   
  emel likes this.
 14. fishbed

  fishbed Well-Known Member

  A béke hangja. Ennyi.
   
  svajcibeka, migfun, rudi and 2 others like this.
 15. kamm

  kamm Well-Known Member

  A civil kontroll resze, hogy hulyesegeket is csinalnak. Ez az erem masik oldala, de sokkal kevesbe veszelyes, mintha a katonak iranyitanak, ebben azert, feltetelezem, egyetertunk...?

  Az SMS egy marhasag, de a civil kontroll resze, hogy bekeidoben igenis elore bejelentik, merre es hany meter lesz minden mozgasuk.
   
 16. kamm

  kamm Well-Known Member

 17. dkes

  dkes Well-Known Member

  Amennyire jól tudom beszokták jelenteni. Még a csapból is az folyik, ha a Gripen -ek felszállnak. Egyébként komoly, hogy alternatívának a "katonák irányítanak" jön fel? Azért a "katonai huntáknak" Magyarországon nincsenek egyáltalán hagyományai valamint azzal sem lehetett Őket gyanúsítani az elmúlt évtizedekben, hogy bármit is irányítottak volna.

  Vegyük észre, hogy a beidézett kommentelőktől a lőtéri kutya sem kérte, hogy pl. vonuljanak be egy évre sorkatonának. Mindössze annyit, hogy 10 évente bírjanak ki annyit, ha elrepül felettük egy gép, akkor ne jöjjön elő ez a "civilezés". Egyszerűen csak sok idejük van valószínűleg ... Avagy komolyan gondoljuk, hogy amennyiben menne az SMS, akkor a macskák hamarabb kijönnek a kredenc alól vagy a kutyák nem nyüszítve menekülnének, hanem mondjuk csak "simán"?

  Na mondjuk ezeknek állítanék be SMS jelző hangnak az okostelójukon egy ilyen Gripen áthúzás hangját - jó hangosra ... :)
   
  LMzek 2.0 likes this.
 18. kamm

  kamm Well-Known Member

  Hej, nem en hoztam fel a civilek leepiteset, en csak arra hirtam valasznak a masik oldal szelsoseget, ami sokkal rosszabb opcio lenne, erted...

  Ehhez nem tudok hozzaszolni, en ezt az egesz SMS dolgot nem ertem... korabban bejelentettek, amikor baromi hangos szovjet gepek szalldostak el a varos kulonbozo, nem szokasos utvonalba eso reszei felett esetleg? Ketlem (es nem a mobilok hianya miatt, hanem mert kuss volt mindenkinek.)
  Viszont panaszkodni szabad, attol is szabadsag a szabadsag. :)
   
 19. kamm

  kamm Well-Known Member

 20. dkes

  dkes Well-Known Member

  Én úgy gondolom, hogy jelentősen túl van misztikálva e szempontból az a kommunista rendszer. Emlékszem gyerekkoromban a szomszéd "faluban" volt egy szovjet vadászezred (3 század MIG-21) meg nekünk néhány szállítógép (Ancsák meg valami más). Engem konkrétan nullát zavart. A szintén ott levő "fehérjefeldolgozó" (vagy mi a bánat volt) viszont pl. annál inkább - retkes büdös volt bár ez széljárásfüggő volt ... Na ez utóbbi ellen kimennék tüntetni az biztos, ha valaki kitalálná, hogy ugyanabban a formában megint lenne.

  Szóba került az érintett repülőtér újra reptérként való felhasználása valamikor. Emlékszem a jelszavakra - "zajterror" meg "házról lerepülő összes cserép" ... :) Istenem ...

  Persze akkoriban az is hozzájárult ahhoz, hogy kevésbé zavarta az embereket a haditechnika jelenléte/zaja (adott esetben nem csak repülőké), mert rengetegen éltek még annak idején nemcsak olyanok, akik a világháborúk frontjait megjárták oda-vissza hanem olyanok is, akik "élvezhették" pl. a "baráti" szomszédos és a "nem annyira" szomszédos országok bombázóinak "zajongását" is ...

  Namost ezzel nem jövök, hogy mi minden másnak van akár sokkal brutálisabb zajterhelése folyamatosan - pl. üzemeknek, aki M0 mellett vagy éppen vasúti töltés mellett lakik ... Persze akinek nem tetszik az ne költözzön ilyen helyekre. Namost aki a Ferihegy mellé költözött, annak nem tűnt fel, hogy kicsit nagyobb a repülőgép forgalom, mint egyéb helyeken?

  A "katonai hunta" -t továbbra sem értem. Nem azért mert értetlen lennék, hanem mert az amúgy sokmindennel igen "terhelt" történelmünket és a honvédség a társadalomba történő integráltságát alapul véve ez kb. pont egyáltalán nem fenyeget. Kb. minden más sokkal valószínűbb ... Azzal sem akarok jönni, hogy amennyiben "megtörténne baj", akkor ugyanezek a civilek panaszkodnának a leghangosabban, hogy békeidőben miért nem zajongtak többet a katonai gépek ... Valahol azért úgy gondolom, hogy túl sok embernek lett hirtelen túl sok szabad ideje és e mellett még unatkoznak is. Az előbbi dologért kicsit irigylem is Őket ...
   
  svajcibeka and emel like this.

Ezen oldal megosztása