Két lényeges kérdés: milyen az ellenség felderítése és mennyire precízek és nagy hatótávolságúak a fegyvereik. Ezekben kell jobbnak lenni, mint az ellenség.Ha mi tudjuk pusztítani modern ágyúkkal és főleg rakétatüzérséggel az ő légvédelmüket, akkor ők is ki tudják szedni ugyan ilyen könnyen a miénket?
A gyors felderítés a keményebb dió szerintem, mert a légvédelmi eszközöket rendszeresen arrébb pakolják.
Az ukránonak adott 30-40 km-es lövegek nagyobb hatótávú légvédelem ellen kevesek. Pantsirt meg hasonlókat lövik is velük rendszeresen - láttam már pár fotót tüzérség által megtépett orosz légvédelmi cuccokról.Az ukránoknak szerintem simán lehet, hogy nem maradt már 1 század gépük sem bevetésre, de még most kezdenek bele lendülni az orosz légvédelem elleni radarellenes rakétázásba. Vajon miért nem a mi német ágyúinkkal közel megegyező lőtávolságú M777-eket és Caesarokat használják a muszka légvédelem ellen és miért akarnak ilyen buta dolgokat beleerőltetni abba a néhány repképes gépükbe?
És ha ilyen könnyű elkapni a légvédelmet, akkor miért van egyáltalán szükségünk ennyire elavult fegyvernemre és egész Győrre?
Az ukránok azonban közel sem lennének ennyire sikeresek amcsi felderítési adatok nélkül - HIMARS meg HARM ide vagy oda.
Fegyverekről beszélgetünk többnyire, de komplett "kill-chainben" kell gondolkodni: észleléstől a megsemmisítésig kell megszervezni a folyamatot, úgy hogy minll kevesebb idő teljen el. Erre is utalt MG múltkor a portfoliós interjúban: most jön az "összehangolás" vagyis a kill chain kialakítása hatékonnyá tétele.
Szerintem az a jó ha a hadernőnknek minden céltípus ellen van legalább egy de inkább kettő-három "pusztító megoldása" ("effector"). Itt a Gripen megfelelő levegő-föld fegyverzettel lehet az egyik, de nem az egyetlen és még csak nem is az elsődleges megoldás. Kis haderő és kisméretű légierő lévén földi indítású csapások gazdaságosabb, hatékonyabbak lehetnek a célok többsége ellen. A Gripent tenném második helyre, olyan célok ellen amit máshogy nem tudunk elintézni. Pl. híd-romboláshoz fél-egy tonnás precíz sikló bombák kellenének, hogy az ellenség ne tudjn átkellni. Ezt tüzérséggel nem vagy csak nagyon nehezen oldható meg.
Szóval a Gripeneket első sorban légtér védelemre használnám, de kell levegő-föld fegyverzet is olyan feladatokra mi földről nem oldható meg. Azt szinte csak az amcsik tehetik meg, hogy szinte mindent levegőből lőnek szét...
Pl. a SDB, GBU-49 és Spice bombákból pár százas tételt mindenképp jó lenne beszerezni.