• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
3 635
12 112
113
Te mekkora Lakatos Márk vagy......de majd igyekszek törleszteni.
Miert lenne lakatos mark? Azert mert finoman jelezte hogy le allhatnal?
Elo is vehetik itt sokan a bunko enjuket mert mar kurvara unalmas tud lenni az allando hurra optimizmusod talan azert lehet ez mert a felszinen kivul lofaszt nem tudsz mi van a hm-el ami nem is lenne baj ha tudnal a sorok kozott olvasni mert paran azert utalunk a dolgokra amit paran ertenek is vagy mert tenyleg a homokba dugod a fejed ami aggaszto mert akkor hiaba jartatjuk a szankat. Es ez meg a kedves enem volt en is elo tudom venni a vadparaszt enem ha tovabb huzod az agyam :D
De nem szeretnem megjegyzem!

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 873
128 806
113
Te mekkora Lakatos Márk vagy......de majd igyekszek törleszteni.
Jóvanna azért ne hari :D
Lényeg a lényeg hogy ez a Csád projekt sokkal többet vinne a réven mint amit nyernénk a vámon és abszolút nem éri meg jelen helyzetünkben.
Nem véletlenül nyúlik mint a rétestészta az egész történet és remélhetőleg a feledés homályába vész szép lassan.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 193
96 091
113
Miert lenne lakatos mark? Azert mert finoman jelezte hogy le allhatnal?
Azért mert b#ziskodott, szopatott.
De ez haverok közt nem gond.
Elo is vehetik itt sokan a bunko enjuket
Sztem ebben nincs hiba.
mert mar kurvara unalmas tud lenni az allando hurra optimizmusod talan azert lehet ez mert a felszinen kivul lofaszt nem tudsz mi van a hm-el ami nem is lenne baj ha tudnal a sorok kozott olvasni mert paran azert utalunk a dolgokra amit paran ertenek is vagy mert tenyleg a homokba dugod a fejed ami aggaszto mert akkor hiaba jartatjuk a szankat. Es ez meg a kedves enem volt en is elo tudom venni a vadparaszt enem ha tovabb huzod az agyam :D
De nem szeretnem megjegyzem!
Neked ez unalmas nekem más. Tudom nálad rengeteg bennfentes infó van. Pedig a tapasztalat azt mutatja, nem annál van sok bennfentes infó, aki mindig mondja.

És mi verte ki a biztit? Mi volt hurráoptimista? Ez???
Tehát továbbra is tartod csak akkor mozduljon ki Magyarországról a Honvédség ha a washingtoni gazdi kéri.
Én örülnék az ilyen misszióknak, ha alkalmas lenne rá a Honvédség. Valszeg azért van pingvinezés, mert ők sem biztosak benne.

De sztem itt sem lennék önállóak, hanem a franciákkal együtt. Hol is vacsizott tegnap a Viktor??

Igazából az ilyen missziókban lehetne lemérni élesebb körülmények közt mire vagyunk képesek. Sőt az ilyenek által válunk képessé a Honvédelemre, nem amikor a lőtéren gyakorlunk.

Nah, de ez a haláleset fura. Már több figyelmeztetést kaptunk a szövetsegeseinktől, hogy ne menjünk. Remélem nem ők léptek szintet. Mindenesetre lenne mit kivizsgálni, de lehet csak én vagyok nagyon konteos.

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
3 635
12 112
113
És mi verte ki a biztit? Mi volt hurráoptimista? Ez???
nalam az veri ki a biztositekot hogy nem erted vagy nem akarod elfogadni hogy a hm olyan szinten nem kepes missziot ellatni hogy a jelenlegiekert is vert izzad hogy legyen ember nem hogy egy csad-ra.
Te is emlitetted mar hogy tisztaban vagy vele vannak human eroforras bajok az csak a jeghegy csucsa majd szepen lassan a tobbirol is sajtoznak majd idovel.

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 137
23 979
113
Nekem tökmindegy, hogy mindenre lehet ellenvéleményt kitúrni.
Ez az érzés tudod kölcsönös.
Mutass már nekem egy katonai szemszögből értelmezhető erőszakos incidenst a közelmúltból. Tényként közöltem azt amit tényként le lehet ellenőrizni. Nincsenek fegyveres összetűzések az országban, még ha egyesek ilyen vagy olyan indíttatásból ezt is próbálják meg elhitetni.
  • Csád déli határán még mindig vanank CAR-lázadó csoportok,
  • ott a Boko Haram, amelynek harcosai a Nigériával határos Csád-tó mentén tanyáznak,
  • meg az éhező tömeg a sok oda menekültel.
Olyan országról van szó, ahol a Világélelmezési Program szerint az ország kb. 20 millió emberének 42 százaléka kevesebb, mint napi 2,15 dollárból él + 1,2 millió embert fogadott be, akik a szudáni és a közép-afrikai köztársasági konfliktusok elől menekültek. Törzsek meg politikai ill. vallási fanatikus csoportok.

Az RSF mészárlásairól és az emberi jogok megsértéséről szóló jelentéseken kivül nem tudom, Iphone-al lőtt Reeels-eket vársz vagy X-es posztokat, hogy hihetőbb legyen egy "ilyen paraméterekkel" rendelkező ország hétköznapjainek valós képe? Feltételezem nem rendelkezel személyes tapasztalatokkal...

• Tetszik
Reactions: bel and Nemerson

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 671
10 516
113
nalam az veri ki a biztositekot hogy nem erted vagy nem akarod elfogadni hogy a hm olyan szinten nem kepes missziot ellatni hogy a jelenlegiekert is vert izzad hogy legyen ember nem hogy egy csad-ra.
Te is emlitetted mar hogy tisztaban vagy vele vannak human eroforras bajok az csak a jeghegy csucsa majd szepen lassan a tobbirol is sajtoznak majd idovel.
Szerintem itt nem mindenkinek individuális a véleménye...

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 794
11 950
113
Ez az érzés tudod kölcsönös.
Nem érezni kell hanem megmutatni hol zajlanak harcok.
  • ott a Boko Haram, amelynek harcosai a Nigériával határos Csád-tó mentén tanyáznak,
Ja, a tó nigériai oldalán. El is lett kenve a szájuk Borno tartományban, minimális erőt képviselnek, de a felszereltségüknél fogva addig is a civilekre voltak a legveszélyesebbek. Nem mentek át érdemben Csádba.
meg az éhező tömeg a sok oda menekültel.
Egy jó ideje így van, és nem ragadtak fegyvert. A dárfúri konfliktus nem lépett át Csádba hiába jósolták a nagy koponyák ezt is.
A csádi katonai vezetés szudáni kapcsolatairól szerintem találsz írásokat ha érdekel.

Olyan országról van szó, ahol a Világélelmezési Program szerint az ország kb. 20 millió emberének 42 százaléka kevesebb, mint napi 2,15 dollárból él + 1,2 millió embert fogadott be, akik a szudáni és a közép-afrikai köztársasági konfliktusok elől menekültek. Törzsek meg politikai ill. vallási fanatikus csoportok.
...és különleges műveleti erők ezzel mit tudnak kezdeni? Van fegyveres aktivitás ami ezt igényli?

Az RSF mészárlásairól és az emberi jogok megsértéséről szóló jelentéseken kivül nem tudom, Iphone-al lőtt Reeels-eket vársz vagy X-es posztokat, hogy hihetőbb legyen egy "ilyen paraméterekkel" rendelkező ország hétköznapjainek valós képe? Feltételezem nem rendelkezel személyes tapasztalatokkal...
De az már Szudán. Vagy szeretnéd átküldeni őket egy olyan műveleti területre ahol a helyieken kívül (akik egyik oldalát a csádi hadsereg prominensei minimum hallgatólagosan támogatják) aktív a Wagner és az ukránok is? Jó receptnek tűnik.

• Tetszik
Reactions: endre

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 137
23 979
113
Nem érezni kell hanem megmutatni hol zajlanak harcok.
:rolleyes: Isztenem...micoda bölcesszég... :rolleyes:
...és különleges műveleti erők ezzel mit tudnak kezdeni? Van fegyveres aktivitás ami ezt igényli?
Az megvan mi az indoklása, hivatalosan, hogy miért megyünk oda és mihez kell 200+ katona? :oops:
Vagy szeretnéd átküldeni őket egy olyan műveleti területre ahol a helyieken kívül (akik egyik oldalát a csádi hadsereg prominensei minimum hallgatólagosan támogatják) aktív a Wagner és az ukránok is? Jó receptnek tűnik.
Csak ismételni tudom magam: "Az megvan mi az indoklása, hivatalosan, hogy miért megyünk oda és mihez kell 200+ katona? :oops:"

Ha ez megvan, helyezd a képletbe ezt:

"Az Early Warning Project (Early Warning Project) szerint Csád a negyedik helyen áll a világon – az eddigi legmagasabb helyezést érte el – a 2022-től ill. 2023-tól kezdődően egy új tömeges gyilkosság kockázata tekintetében. Csád a kockázati listán tavaly a tizedik lett. és előző évben 23."

Nemigazán értem mit nem lehet rajta érteni. @krisss leirta, hogy az ő szakmai oldaláról miért fa@ság az egész jelen pillanatban, amit meg is értek és el is fogadom.
De kijelenteni, hogy Csád a béke szigete nulla kockázattal az blődség, már ne is haragudj. Végül emlékeztetlek, hogy az eredeti mondandómat ÉN azzal kezdtem, hogy "vélemény" következik...ellentétben Veled.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 873
128 806
113
:rolleyes: Isztenem...micoda bölcesszég... :rolleyes:

Az megvan mi az indoklása, hivatalosan, hogy miért megyünk oda és mihez kell 200+ katona? :oops:

Csak ismételni tudom magam: "Az megvan mi az indoklása, hivatalosan, hogy miért megyünk oda és mihez kell 200+ katona? :oops:"

Ha ez megvan, helyezd a képletbe ezt:

"Az Early Warning Project (Early Warning Project) szerint Csád a negyedik helyen áll a világon – az eddigi legmagasabb helyezést érte el – a 2022-től ill. 2023-tól kezdődően egy új tömeges gyilkosság kockázata tekintetében. Csád a kockázati listán tavaly a tizedik lett. és előző évben 23."

Nemigazán értem mit nem lehet rajta érteni. @krisss leirta, hogy az ő szakmai oldaláról miért fa@ság az egész jelen pillanatban, amit meg is értek és el is fogadom.
De kijelenteni, hogy Csád a béke szigete nulla kockázattal az blődség, már ne is haragudj. Végül emlékeztetlek, hogy az eredeti mondandómat ÉN azzal kezdtem, hogy "vélemény" következik...ellentétben Veled.
Jelen helyzetben nemigen vannak harcok Csádban. Ez tény.
Ez mondjuk mivel Afrikáról beszélünk pillanatnyi állapot nem pedig állandó.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 873
128 806
113
De gondolom nem csak harcolni mehetünk, hanem képezni is? Nem?
Jórészt kiképzés lenne a cél igen. Meg a mentorált helyi erőket kísérgeti műveletbe kb ahogy az afgánoknál volt anno.
Csak az a szlogen, hogy mennyire segíteni kell megőrizni a stabilitást (az köszi megvan nélkülünk is) nem áll meg a lábán.

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 804
14 304
113
Ez Afganisztánra feltételesen igaz lehetett, de milyen élesebb körülményekről beszélünk Csádban?
A támogatók és az ellenzők is éles helyzetről meg az állományra leselkedő veszélyekről írnak. Mire gondoltok? Nincsenek fegyveres összetűzések az ország területén, az illegális aranybányászok is le lettek fegyverezve a líbiai határ környékén mert egymásnak estek.
Arra nem gondoltál, hogy bármikor eszkalálódhat a helyzet?
Már megint állapotban és nem folyamatban gondolkodtok.

• Tetszik
Reactions: arcas

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 873
128 806
113
A folyamat, hogy a humánerőforrás válság sírgödrében lévő honvédségre még ráborítunk egy talicska földet is, hogy véletlen se másszon ki belőle ha most ebbe belemegyünk...

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 794
11 950
113
Isztenem...micoda bölcesszég... :rolleyes:
Gyere mutasd meg a macin hol fáj :)

Az megvan, hogy egyértelműen nem a hivatalos indoklásokkal foglalkoztunk eddig sem? KM tapasztalatszerzésről és gazdasági előnyökről volt szó mint mellette szóló érvek.

Tök jó, ki tudod fejteni ez hogyan jött ki? Egyik pillanatban még a térség legstabilabb állama specifikusan erre szakosodott gyorsreagálású erőkkel, a másikban meg...? Mindegy amúgy az előző kérdéseimre se tudtál válaszolni.

Miért is nem lehet kijelenteni tényként olyan dolgokat amit nem tudsz megcáfolni? TörténHET szerinted és mások szerint valami, amit aláírok. Jelenleg zajlik valami? Nem nagyon.
A kiképző-mentoráló feladatkör meg (visszautalok a tapasztalatszerzés és a gazdasági haszon kérdéseire) sok eredménnyel nem kecsegtet, akkor már ezt a force multiplier feladatkört elláthatnák mondjuk itthon is.

Odarakunk egy jókora kontingenst hátha történik valami? Jelenleg nem látom mi utalna arra, hogy Csád stabilitása és biztonsági helyzete hirtelen romlana. A véleményem az, hogy legyen kint egy előkészítő-összekötő törzs, legyen kialakítva az együttműködés kis létszámmal, legyenek elkülönítve a szükséges készletek és erőforrások, aztán ha egyszer esetleg talán lehetőség adódik ki lehet menni besegíteni.

A gazdasági részben amúgy látok fantáziát (nem a teve ott a jó buli), csak az eszközrendszert némiképp átgondolnám.

• Tetszik
Reactions: Pogány

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 371
4 983
113
Hát akkor pedig a magyar katonák is célponttá válhatnak, egyik napról a másikra. A 200 baka önmagában, a közelben lévő, mozgósítható tartalék nélkül nem sokat ér.
A törzsi villongások is veszélyesek lehetnek. Pokolgépek, páncéltörő rakéták Afrikában is vannak. A törzsi seregek vezetői meg nem arról híresek, hogy sokat gondolkodnának, mielőtt cselekszenek.
Az pedig már egyenesen negatív reklám lenne, ha a helyzet feszültebbé válásakor, fülünket farkunkat behúzva, hátrahagyva mindenünket olajra lépünk. Le nem mosnák rólunk, ahogy a hollandokról Srebrenicát.
Márpedig ezt a katonáink családjai is kikövetelnék, teljesen jogosan, remélhetőleg még időben. És ez a belpolitikában is öngól lenne a kormánynak.
Szóval ha gondolkodnak egy kicsit a politikusaink, és meghallgatják az ilyen bevetésekről tapasztalattal rendelkezőket, akkor szerintem nem lesz az egészből semmi.

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
10 094
34 195
113
Hát akkor pedig a magyar katonák is célponttá válhatnak, egyik napról a másikra. A 200 baka önmagában, a közelben lévő, mozgósítható tartalék nélkül nem sokat ér.
A törzsi villongások is veszélyesek lehetnek. Pokolgépek, páncéltörő rakéták Afrikában is vannak. A törzsi seregek vezetői meg nem arról híresek, hogy sokat gondolkodnának, mielőtt cselekszenek.
Az pedig már egyenesen negatív reklám lenne, ha a helyzet feszültebbé válásakor, fülünket farkunkat behúzva, hátrahagyva mindenünket olajra lépünk. Le nem mosnák rólunk, ahogy a hollandokról Srebrenicát.
Márpedig ezt a katonáink családjai is kikövetelnék, teljesen jogosan, remélhetőleg még időben. És ez a belpolitikában is öngól lenne a kormánynak.
Szóval ha gondolkodnak egy kicsit a politikusaink, és meghallgatják az ilyen bevetésekről tapasztalattal rendelkezőket, akkor szerintem nem lesz az egészből semmi.
Az meg a másik, hogy nincs is mit ki vigyünk magunkkal van 10 Gidrán amit ki lehetne vinni az meg semmi 200 katonának...

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 137
23 979
113
Gyere mutasd meg a macin hol fáj :)
Nem riadok vissza ebben a stílusban beszélgetni bogaram, ha igény van rá… :)
Az megvan, hogy egyértelműen nem a hivatalos indoklásokkal foglalkoztunk eddig sem?
Az megvan, hogy miért hivatkoztam rá?
Tök jó, ki tudod fejteni ez hogyan jött ki? Egyik pillanatban még a térség legstabilabb állama specifikusan erre szakosodott gyorsreagálású erőkkel, a másikban meg...? Mindegy amúgy az előző kérdéseimre se tudtál válaszolni.
Az az érzésem valaki más beszélgetésére reagálsz, mert a fentieknek köze nincs az általam korábban írottakhoz.
Miért is nem lehet kijelenteni tényként olyan dolgokat amit nem tudsz megcáfolni?
Mint ha Te bármit is meg tudnál erősíteni vagy cáfolni…
De legyen: ‘Csád a béke szigete’ :oops: (@Busho3301 után szabadon)
Jelenleg nem látom mi utalna arra, hogy Csád stabilitása és biztonsági helyzete hirtelen romlana.
Ez meg a Te véleményed amit pl. én nem osztok. Ennyi.
A többiben még egyet is értek veled.

• Tetszik
Reactions: Pogány