Azt értem, hogy zavaros a helyzet. Bár a jelenlegi rezsim évtizedek óta bebetonozott.Macron mostanában nem Csádba akar katonákat küldeni és az izraeli kérdésben is másik oldalon áll... A franciák szorulnak ki Afrikából, így leginkább nekik lenne jó ha más országok is odamennének segíteni nekik. Nyilván nem megyünk oda csak úgy valahová, ahol van kb. 1500 francia katona helikopterekkel, vadászgép támogatással stb. Csádban valami puccskisérlet/zavargás is volt a múlt héten. Május elején pedig elnökválasztás lesz. Annak az eredményét talán még meg kellene várni, ha tényleg magyar katonákat akarnak odaküldeni. Ha esetleg a franciákat addig Csádból is elüldözik, akkor az megint egy másik helyzet lesz. A segélyszervezetek eddig is ott voltak a térségben.
Elvileg év végén megyünk, addigra ha lesz is zavargás az elnökválasztás után, látható lesz az irány.
A francia szálat nem értem. Nem hiszem, hogy puszira változna a francia viszony és eddig sem, eztán sem értettünk, fogunk mindenben egyetérteni.
De Paks és sztem ez a misszió is ettől függetlenül zajlik. Persze ha a franciáknak (amerikai tanácsadók is vannak) el kellene hagyni Csádot, mint anno Nigert, akkor mi se mennénk.
Bár azóta mi és az Unió is jár politikai delagációkkal Nigerbe.