Mi lenne ez valami haditechnikai kiallitas? Kecel 2? Mert sereg nem. Jah, hat tank kene meg, mert 40-50 aktualisan uzemkepes Leo nem valtja meg a vilagot. Ennyi elfogy az utolso darabig egy het alatt egy helyi konfliktusban meg az ilyen jatekhadseregek kozt is mint amik errefele vannak.
Fogyoeszkozok? Igen.
Dragak? Igen.
Nincs hozza eleg kezelo meg kepzett kompetens fotiszt a felhasznalasukra? Igen.
Szerintem szabaduljunk toluk amig lehet. Na nem ugy ahogy eddig szoktuk ajcsiba meg fillerekert, meg sehogy, meg langvago. Hanem jo lenne nemi eszt is belevinni. 10 ev mulva lennenek kivonva es eladva kb. 2030 korul mire az uj leokon betanul a jonep. 45 eves soha rancba nem szedett, vegyesvagott harckocsiallomany lesznek akkor. Valami kezdo muzeum talan megveszi oket mert vagy 10 fele altipus van koztuk az fix. Igazan erdekesek.
Ha valami masodvonalas tank kene es nagyon muszaj akkor inkabb kolcsonozzunk meg vagy 50 - 100 darab A4-est 10-20 evre, ugy csak ketfele tankunk lenne. Mondjuk ki kezelne oket passz... 100-200 tank amugy egy konfliktusban nem tetel...
Szerintem inkabb visszaterve az elejere 72-es reparalas helyett azon kene agyalnunk hogyan tudnank kivaltani a feladatkoruket olcsobb, nagy tomegben alkalmazhato, kezelo szemelyzet nelkuli, megbizhato jarmuvel, 2030 utanra talan lenne is belole valami. Ja es kerdes meg az egeszhez mi lenne az elkepzeles fent, mert a jol "beallunk a Tisza moge vedekezni es ugy nyerjuk meg a haborut" elgondolas az rohejes szerintem, azt lathatjuk eloben az ormenyektol.
Egységesítő program keretében nem lenne ekkora gáz a sokféleségük. Új motor, automata váltó bele, ki minden szar, új elektronika bele.
Mi is azért hajtjuk, mert 40-50 tank nem elég. Jó lenne leót venni még, de nem elég a remény, hogy majd veszünk még. A tartalék leók elfogytak, csak a spanyol van aktuálisan elérhető készlet. Az nem kell, mert szar és drága, de ha upgradelnénk őket, akkor az a7 árának a feléből lehetne belőlük jó tankot csinálni. Én meglépném. De ez nem opció a valóságban. A következő elérhető tétel 2025-től a norvégok állománya, szintén a4, amit nem hagynék a4-nek, hanem ahogy a spanyolt, úgy azokat is felfejleszteném legalább az strv 122 szintjéig, fejlesztett L44 löveggel, meg persze hálóba integráltan, aps-sel. Így is csak kétféle tankunk lenne, de az komoly erő.
T-72 reparálás azért adja magát, mert vannak. Nem kell beszerezni, akármit kiszedhetünk belőlük, akármit belerakhatunk. Lehet az vett dolog, vagy majd a Lynx hajtáslánca, neadjisten futóműve.
Ember nélküli gépeket valóban kell a jövőben fejleszteni, de nem erre építeném a biztonságot első körben. Az azért nagyon sok dolgot igényelne, ha a hk állományt így akarnánk kivitelezni. Csak egy elakadás vicces lenne