Ahogy @dudi is írta, a HH óta brutális hatóerő növekedésen mentek keresztül a tüzérségi lövedékek. De nem csak a lövedékek. Maguk a lövegek is van hogy minimum dupla sebességgel képesek ontani magukból a tüzet. Szóval az, hogy egy HH korabeli üteg feladatát akar egyetlen modern löveg is el tudja látni, az nem ritka dolog.
A félautomata, vagy teljesen automata töltésű rendszerek akár 10 lövés per percet is tudnak.
Ez nem rajtam vagy rajtunk fog eldőlni, de szerintem jó lenne megfontolni a vegyes felépítésű tüzérosztályokat is. Biztos vagyok benne, hogy már egy 2 üteges 12 löveges PZH osztály is felülmúlná a jelenlegi D20-asok harcértékét - JÓVAL!
Ha emellé még kapnak egy 6-8 járművet (1 üteg) önjáró 120mm-es aknavetővel, valamint egy 6-8 járműves MLRS üteget, akkor a most beszerzett 24 PZH2000 elegendő lehet a jelenlegi 2 dandár teljes tüzérségi kiszolgálására.
Aztán majd később lehet bővülni, ha nagyon olyanunk lenne.
Én továbbra is amellett vagyok hogy szükség lenne egy, a dandároktól független tüzér ezredre.
Egy dolgot túlzásnak tartok: egy modern löveg nem fog kiváltani egy régebbi üteget. Tűzerő: egységnyi idő alatt kilőhető gránát tömege és hatékonysága. Nem hatszorozódott meg a tűzgyorsaság, illetve annyival nem jobb egy 155-ös, mint egy 152-es, sajnos.