Tudod, az első bekezdésed bizonyítja, hogy teljesen fogalmatlan vagy a témában. Akkor miért érvelsz ilyen magabiztossággal a képzelt teóriáid mellett?
Szentigaz,nem vagyok tüzér.Ezért megfogalmazásaim bizton sérthetik a képzett tüzér fülét.Ezért elnézést és türelmet kérek.De....
Nincs ilyen, hogy védelemben előtérbe kerül a MOZT.
Szekaszszinten a védelem mindig álló.De ettől még a század folytathat mozgóvédelmet.A fedező védelmi állásban lévő szakaszok folyamatosan váltják egymást a század harcolva visszavonulása közben.Vagyis ez század szinten mozgóvédelem (vagy inkább a mozgóvédelem részeként egy harcolva visszavonulás).Ezt a tüzérség a mozgás ütemében áthelyezett zárótüzzel fedezheti.Mind frontbol,mind szárnyakon.Az tűzáthelyezés lehet szakaszos,vagy folyamatos gördülő zárótüzáthelyezés.Előőrs századok visszavonulását a fő védelmi terepszakaszra már a II.vh-ban fedezte ezzel a módszerrel a tüzérség.
A fő védelmi szakaszban az első védvonalat gyakran tervezett módon feladják,teret engedve,és közben morzsolva, a túlerejű ellenségnek-mielött az a túlerő öket morzsolná fel.Ezt a második védvonalba való harcolva visszavonulást is gyakran fedezték tüzérség visszavonulás ütemében áthelyezett zárótüzével.
Marharégen,még egy szovjetorosz tábornok tüzérharcászatrol szóló könyvében olvasgattam ilyesmikről.És szépen leirta a manus a különbözó módszerekre a gyakorlati háborús példákat.Nem csak a IIvh-bol,hanem a francik és a jenkik vietnámi harcaibol,de a saját afgán tapasztalataira is hivatkozott (és a jövöbe való kitekintés részben gyönyörűen leirta a cirkáló és támadódronokat,mint a tüzérség közeljövőben,értve alatta a 90es éveket,megjelenő és elterjedő preciziós támadóeszközeit...És irt az ilyen irányú amerikai és NSZK fejlesztésekről)
Miért hiszed, hogy ez kevesebb embert igényel?
Mozgó védelmet,mobil harcászatot rendszerint akkor használnak,mikor nincs elegendő erő a szilárd állóvédelem kiépitésére.Országvédelmi helyzetben senki nem szereti a hazája területét átengedni még ideiglenesen sem a támadónak,ha nem muszály.
Vedd már észre, hogy az ukrán videókon hegyekben álltak a hüvelyek a lövegek mellett, mert nem váltottak olyan gyakran állást. A nyilatkozatok szerint azért, mert a mozgó járműveket előbb kiszúrják a drónok. Már beszéltük, de ez ellentmond az elképzeléseidnek, ezért ignorálod.
Nem ignorálom őket.Ukrajnát egy átmeneti állapotnak tartom,ahol már vannak modern rendszerek,de még nem kellő létszámban.Ahol jelen vannak a modern rendszerek,ott a vontatottak hullanak,mint a legyek.Ahol viszont nincsennek jelen,ott a vontatottak is teljesen hagyományos harcászattal jol eldolgoznak.Ennek ellenére a vontatottak veszteségadatai jóval nagyobbak,mint az önjáróék.
Csakhogy szerintem pont Ukrajna hatására erőteljes modernizáció indult meg (vagyis inkább a már különben régóta létező eszközök tömegesitése).Mi is egy osztályhoz 3db 2084 radart osztunk be dedikáltan tűzérségi,tűzbemérő feladatra.Plusz egy hangbemérő rendszert.
Ehez jön még a drasztikus elektronikai eszközfejlődés.30 éve még speciális,célirányosan tervezett tűzbemérő radarok voltak.Ma meg már minden multifunkci radar képes rá.A hadszintér légtérfelügyeletére beosztott 2084 radar melléküzemágban tűzérségi tűzbemérést is végez.Heron MALE dron,de aHermes 900 radarja is képes tűzbemérésre.Az új mozgócélfelderitő radarok is képesek,mégha korlátozottan is,tűzbemérésre.Mi Pátria radarunkrol nem tudom,de gyanitom hogy legalább szektoros av bemérésre képes.Mert az orosz hordozható földicélfelderitő is képes rá 10km távolságig.A multifunkci GreenLotus meg kb 30km-ig mindenfajta tűzeszköz bemérésére képes (becslés,na nem az enyém,mert az Elta baxik kiadni a pontos értékeket)
Dronok addig fognak aratni,mig el nem terjednek a dronvédelemre (is) képes eszközök.Utána a tüzérségi gránát szépen visszaül tronjára,mert egy gránátra nem nagyon fog hatni se az EW,se egy ngp RCWSen.Arra már rendes,és persze jó drága C-RAM rendszer kell.És az biztos nem lesz mindenhol.
Mondjuk nem követem folyamatosan,de mikor néztem,akkor nekem az jött le Ukrajnábol,hogy vontatottak közül a kis 105milis L119 boldogul el a legjobban.Még ha jelen van az orosz Zoopark,akkor is elég jó túlélőképességet produkál.És egy hasonló kis könnyű vontatottol nem is zárkozom el.Mondjuk a török Boran lehetne ilyen.Tartalékosoknak is jobban megfelelne,mint a különben egyáltalán nem egyszerű FH70.
Hamár Zoopark.Mig 22ben még nem muzsikált valami jol,ma már azt is jóval veszélyesebbnek irják le az ukránok.Már nem olyan könnyű se bemérni,se zavarni,se kilőni (HARM rakétákat is részben különben a Zooprakokra inditották az ukránok).És a radar meg a harcvezetés és a tűzeszközök közötti adatkapcsolat is sokat javulhatott,mert sokkal gyorsabb orosz vállasztüzrő irnak,ahol jelen van a Zoopark,mint két éve.
Egyébként szerintem maguk az oroszok is arra jutottak Ukrajnában,hogy a vontatottak ideje leáldozott.
Pat-B és Pat-s,152milis tarackok.Ezeknek kellett volna váltania a 2S1 és D30 tarackokat,de a nagy Szu összeomlásával a sorozatgyártásuk elmaradt.Most úgy néz ki,hogy a Pat-S önjáró modernizálva sorozatgyártásra kerűl.De a vontatott Pat-B nem.Mert még az oroszok is sokalják a vontatott lövegek mellet meghaló tüzérek számát.
továbbra is tartom az álláspontomat.Semmi szükség 105milis felett vontatott lövegre nékünk.Főleg nem gyakorlatlan tartalékos tüzér személyzettel.Már a közeljövőben,de inkább már a jelenben olyan körülmények várhatók,hogy az ilyen tartalékos vontatott nehéztüzérség túlélőképessége a tűzmegnyitása után csak percekben lesz mérhető.