Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Úgy, hogy te írtad feljebb hogy megszűntek Hende óta a műszaki alakulatok. Ezekről én nem hallottam, ezért kérdeztelek.Ez most hogy jön ide?
Ha ez így lenne, nem arról írnánk, hogy kell! Kb. mindegy, hogy kinek az elképzelése szerint de kell egy rakat technika. Régi/új, szar/jó, amivel az elhivatott tartalékosok is képezhetnek egy magot, hogy veletel ellentétben ne karabéllyal álljanak egy ellenséges nehézerővel szemben ami, tudod, a lehetséges ellenfeleinknek is bőven, bővebben lesz, mert olyan kurvára felkészül itt a politika és azon keresztül az ország a natovédelemre, hogy a miniszteretek nem is akar honvédelmet önállóan, ami egy gyakorlati hazaárulás, a főnöke meg költeni sem akarna erre ha lehet ami a másik. Na ha ez a normálisan csinálás, akkor szerintem mi elég jók vagyunk ott a kis gondolatainkkal. Ha normálisan lett volna csinálva, akkor mára minde meglenne ami az eszembe jutott kb. dandárok lennének Marderen kiképezve és csak át kellene szerelni őket Lynx-re, a mához képest amit előre elugattam, fillérekért lett volna Leopard modernizálni, de NORMÁLISÉK most csak pénzt öntenek inkább egy Leopard modernizációba amiből nem is akarnak aztán venni sem nektek. Mert elvitte volna a pénzt az új beszerzések elől és akkor a BTR maradna. Ja, az maradt. De azt se flexeljük át az egyedül értelmes teherautóvá, hiszen a normáilsak nem csinálnak semmit. M109? Minek, csak mindenki másnak jó és persze másnál, aztaa, de fasza, itthon nehogymá égesse magát a normális egy ilyen szarral. Gepard? Simán lesz rengeteg Szkájrédzser. Ha látjuk, hogy haború lesz,a Leopardra is simán rárendelünk. Olcsóbb is lesz mint a korábbi mert nem kell hozzá egy csomó mindent már megvenni. Hiszen a kapitalizmusban minden évről-évre egyre olcsóbb és a tömegtermelés is hogy lenyomja az árakat. Aki normáisan csinálja az tudja. A rohadó eszközök meg rohadjanak csak tovább, a natovédelemnek úgysem kell. A tartalékos meg áll a karabéllyal a kezében a tankkal szemben és áhítatosan arra gondol, hogy valahol egy másik szakaszon van nekünk is pár tucat. Szóval sokkal jobb lesz nekünk normálisan egy karabéllyal meghalni, mint megpróbálni hogy legyenek majd eszközeink és talán nem halunk meg annyian ugye?Na ezt kell elkerülni azzal, hogy békeidőben normálisan csinálod a dolgot, ahelyett, hogy arra készülsz amit leírtál.
Az az elképesztő a gondolatmenetetekben, hogy ti arra az jelenségre akartok felkészülni amit leírtál, nem pedig azt akarjátok elérni, hogy ez a jelenség meg se történjen.
Ti arra akartok felkészülni, hogy hogyan kell elveszíteni egy háborút, nem pedig arra, hogy hogyan lehet megnyerni.
Egy szót sem értek abból amit leírtál.Ha ez így lenne, nem arról írnánk, hogy kell! Kb. mindegy, hogy kinek az elképzelése szerint de kell egy rakat technika. Régi/új, szar/jó, amivel az elhivatott tartalékosok is képezhetnek egy magot, hogy veletel ellentétben ne karabéllyal álljanak egy ellenséges nehézerővel szemben ami, tudod, a lehetséges ellenfeleinknek is bőven, bővebben lesz, mert olyan kurvára felkészül itt a politika és azon keresztül az ország a natovédelemre, hogy a miniszteretek nem is akar honvédelmet önállóan, ami egy gyakorlati hazaárulás, a főnöke meg költeni sem akarna erre ha lehet ami a másik. Na ha ez a normálisan csinálás, akkor szerintem mi elég jók vagyunk ott a kis gondolatainkkal. Ha normálisan lett volna csinálva, akkor mára minde meglenne ami az eszembe jutott kb. dandárok lennének Marderen kiképezve és csak át kellene szerelni őket Lynx-re, a mához képest amit előre elugattam, fillérekért lett volna Leopard modernizálni, de NORMÁLISÉK most csak pénzt öntenek inkább egy Leopard modernizációba amiből nem is akarnak aztán venni sem nektek. Mert elvitte volna a pénzt az új beszerzések elől és akkor a BTR maradna. Ja, az maradt. De azt se flexeljük át az egyedül értelmes teherautóvá, hiszen a normáilsak nem csinálnak semmit. M109? Minek, csak mindenki másnak jó és persze másnál, aztaa, de fasza, itthon nehogymá égesse magát a normális egy ilyen szarral. Gepard? Simán lesz rengeteg Szkájrédzser. Ha látjuk, hogy haború lesz,a Leopardra is simán rárendelünk. Olcsóbb is lesz mint a korábbi mert nem kell hozzá egy csomó mindent már megvenni. Hiszen a kapitalizmusban minden évről-évre egyre olcsóbb és a tömegtermelés is hogy lenyomja az árakat. Aki normáisan csinálja az tudja. A rohadó eszközök meg rohadjanak csak tovább, a natovédelemnek úgysem kell. A tartalékos meg áll a karabéllyal a kezében a tankkal szemben és áhítatosan arra gondol, hogy valahol egy másik szakaszon van nekünk is pár tucat. Szóval sokkal jobb lesz nekünk normálisan egy karabéllyal meghalni, mint megpróbálni hogy legyenek majd eszközeink és talán nem halunk meg annyian ugye?
Neméppen.Ez egy módszer,amit az általad egyedüli hadviselési módnak gondolt,kizárólag jol felszerelt reguláris manővererőkkel folytatott konvencionális hadviselés mellett ősidők óta alkalmaznak.Amiről beszéltek, az a kényszer és a kétségbeesett utolsó utáni intezkedések koncepcionalizálása, hovatovább egyik elsőszámú opcióként való alkalmazása. Hitler is besorozta a véneket és a gyerekeket Berlin védelmére, de annyi esze még neki is volt, hogy 36-ban nem számolt velük semmilyen mértékben(tehát alakította ki a koncepcióját) a német fegyveres erőket megújításakor.
Tudom, nem lepett meg.Egy szót sem értek abból amit leírtál.
Alkalmazzák akiknek az előbbire nincs lehetőségük és teszik ezt óriási saját veszteségek árán a legtöbb esetben wredményrelenül. Tudod megint azt érzem az írásodból, hogy te majd magyaroschan a kanyarban előzve megoldod. Segítek, nem oldod meg. Amit kitaláltál az egyenlő a katonai vereséggel.Neméppen.Ez egy módszer,amit az általad egyedüli hadviselési módnak gondolt,kizárólag jol felszerelt reguláris manővererőkkel folytatott konvencionális hadviselés mellett ősidők óta alkalmaznak.
Csak végletekben tudsz gondolkodni.Vagy-vagyban.Pedig a kétszintű védelmi szervezet az ÉS kategóriája.
És ez egy nagyon régi,de máig élő módszer.A késó Római Birodalom védelmi rendszere pont ugyanigy működött,és ami azt illeti,Svájc és a labanc hadszervezet is igy működik mind a mai napig.De a mai lengyel se nagyon különbözik.Lengyel területvédelemnek van nehézfegyverzete?Dehogy,pick upokra épülő könnygépkocsizó erő.Talán azokkal szerinted nyilt csatára akarnak kelni a behatoló konvencionális gépesitett erőkkel?Dehogy,gépkocsizó gerillataktikával akarják őket bevetni.Mint Angolában az UNITA,vagy Irakban a megszállás idején a felkelők.....Egyébként Angolában az UNITA és a reguláris manővererő SADF együtműködése pontosan mintázza azt,mit magam elgondolok,meg amit a lengyelek is elgondolnak a területvédelmi erő és a konvencionális manővererők együtműködő harcárol.Pedig a lengyel haderő,az haderő,nem csak egy üres kirakat,mint a jelenlegi MH....
Különben Izrael hadszervezetében is van könnyűfegyverzetű területvédelmi erő (@SirHiggins bizton tudja fejből a nevét is),aminek még mutatóban sincs egy szál Merkavája,meg ATMOS lövege se.Ma már nagyon háttérbe szorult,de a 60as,70es,de még a 80as években is a határmenti arab gerilla rajtaütésekkel szembeni védekezés fontos elemei voltak.
A kétszintű hadszervezet tipikusan egy olyan módszer,amit akkor alkalmaznak,mikor az adott államnak nincs megfelelő erőforrása elsőrendű reguláris csapatokbol kiállitani megfelelő méretű haderőt.
És mi pontosan ilyen helyzetben vagyunk.
Szia,Pedig a kétszintű védelmi szervezet
Ilyet nem írtam.Úgy, hogy te írtad feljebb hogy megszűntek Hende óta a műszaki alakulatok. Ezekről én nem hallottam, ezért kérdeztelek.
Ezt írtam.Akkoriban voltak még műszaki alakulataink, felszerelve.
Ma egy szottyadt utàsz zszl nincs az orszàgban, tisztességesen összerakva.
Hiànyuk hùsbavàgò màr ma is.
Picit kellene pimpelni a harctàmogatòkat is, mert gyakorlatilag nem léteznek.
Hogy választod ki a 3. csoportba tartozókat, akik kb arra jók, hogy azonnal megaljanak amint bárminemű vegyveres harcnak csak a közelébe érnek?Szia,
Jobban meggondolva, nekunk inkabb 3 szint kellene:
Nyilvan az 1. a profik.
A 2. roviden megfogalmazva ex-profi. Vagyis olyan igazi tartalekos, aki korabban ki volt kepezve. Ok lennenek az olcso manover ero. Rovid tavon T-72, kozep tavon Leo2-A4, hosszu tavon Leo2-A7HU (nyilvan ez valoban hosszu tav, ekkor mer Leo3 lenne a profiknak).
Es a 3. a teruletvedelmi erok, akik eleve korlatozott kikepzest kaptak; es kezifegyveren felul keves felszerelest.
Azért a szar milícia egy jó része szerintem ki van képezve. Azok akik pénzzel támogatják őket szerintem nyomatják a kiképzést. Ez igaz lehet minden olyan milíciára ami lehet csak részsikereket, de elértek valamit. Isis Boko haram, Hezbollah, Hamas, ott nem csak mély középkori szinten élő szakálasok/fanatikusok vannak.Ok. Elfogadom.
Csak fordítsuk meg.
IDF mindent megkap, van képzett legénység, no limit log.
Szemben a Hamas. Szottyadt milícia,szénné embargòzva, bezàrva, aztàn annyira nem egyszerű. Nyílnak IL-ben az ùj parcellàk, temetők.
Bolhàsok bénítva, de sem legyőzve,sem felszàmolva.
Pedig ami ma hight tech felszerelés létezik, mindent odaadnak a zsidóknak.
Az ellenàllàs soha nem értelmetlen.
Saccra max 2000-3000. De ez elég optimista becslés.off
Magyarországon hány 55 év alatti ember lehet, aki volt idegenlégiós?
Kb nagy vonalakban ezt írtam le feljebb.Azért a szar milícia egy jó része szerintem ki van képezve. Azok akik pénzzel támogatják őket szerintem nyomatják a kiképzést. Ez igaz lehet minden olyan milíciára ami lehet csak részsikereket, de elértek valamit. Isis Boko haram, Hezbollah, Hamas, ott nem csak mély középkori szinten élő szakálasok/fanatikusok vannak.
A kemény mag az mindenhol ki van képezve különben semmit nem értek volna el. Később persze mindig felhígul az állomány a "hódításokkal".
Emlékszem asszem egy videó a jemenitzkrol akik elfoglalták egy hzjôt, helikopterrel, na azok nem voltak rosszak, nem delta force szint de teljesen tudatában voltak annak hogy mit csinálnak, egész jól mozogtak.
Az a tartalékos erő ami még nincs valamilyen szinten kiképezve meg szart sem ér.
Már beszéltem erről, a Francia tartalékos rendszer hogy működik: minden ezrednek megvannak a saját tartalékosai. Az ezred kiképző osztálya foglalkozik velük, ő adja a felszerelést , tartalekoshoz képest komoly szinten, persze mondjuk egy log ezred tartalékosai nem lesznek egyenértékűek egy harci ezred tartalékosaival.
Feladatuk alapvetõen az ezred kisegítése, szabvány motorizált lövésszázad kiállítása, minden lövésszázad feladat ellátása, ez lehet ugyanúgy harci feladat( támadás , védelem) mint biztosító feladatok, Sentinelle stb.
Azok az ezredek akik rendesen foglalkoznak a tarcsisaikkal, azok kiképzik őket legalább alapszinten a specializációkra , pl tüzér, harckocsizó stb,
Nem mondom hogy ez jobb mint egy területvédelmi tarcsis alakulat, ez más koncepció.
Amúgy az Ukrán balhéban láthatjuk hogy nem lehet leszarni a tarcsisok képzéset és felszerelését, mikor pl egy harckocsi hadosztály támad rád akkor oda gerinc kell és felszerelés
Szerintem nagyon nem vagy tisztában a kétszintű haderőrendszer hadtörténeti alkalmazásával,eredményeivel.Sőt,szerintem magával a kétszintű hadszervezettel se vagy tisztába.Alkalmazzák akiknek az előbbire nincs lehetőségük és teszik ezt óriási saját veszteségek árán a legtöbb esetben wredményrelenül. Tudod megint azt érzem az írásodból, hogy te majd magyaroschan a kanyarban előzve megoldod. Segítek, nem oldod meg. Amit kitaláltál az egyenlő a katonai vereséggel.
Ez kétszintű hadszervezet.Amit köztes szintnek gondolsz,az a manővererők tartalékos ereje.Szia,
Jobban meggondolva, nekunk inkabb 3 szint kellene:
Nyilvan az 1. a profik.
A 2. roviden megfogalmazva ex-profi. Vagyis olyan igazi tartalekos, aki korabban ki volt kepezve. Ok lennenek az olcso manover ero. Rovid tavon T-72, kozep tavon Leo2-A4, hosszu tavon Leo2-A7HU (nyilvan ez valoban hosszu tav, ekkor mer Leo3 lenne a profiknak).
Es a 3. a teruletvedelmi erok, akik eleve korlatozott kikepzest kaptak; es kezifegyveren felul keves felszerelest.
A kétszíntű szervezeteid egy modern konvencionális háborúban szarra sem jók.Szerintem nagyon nem vagy tisztában a kétszintű haderőrendszer hadtörténeti alkalmazásával,eredményeivel.Sőt,szerintem magával a kétszintű hadszervezettel se vagy tisztába.
A kétszintű védelmi erők nagyon is jol működtek,és működnek ma is.(ami azt illeti,az Oszmán Birodalom offenziv szakaszában nagyon sikeresen támadásra,hóditásra használta a rendszert).
Persze csodák nincsennek.Perdöntő fölényben lévő támadó bármilyen hadszervezetet képes legyőzni.Ilyenkor a hadszervezt feladata nem is a győzelem,hanem a támadás és a megszállás árának olyan szintre fokozását,hogy a támadónak ne érje meg az egyszerű erőböl való katonai megoldás,inkább fogadjon el egy politikai kompromisszumot,ha lehet.Ilyen esetben is különben nem a konvencionális manővererők jelentik a fő elrettentő erőt,bármennyire is furcsán hangzik ez néked,hanem a tartós gerillaellenállásra képes milicia.
Szia,Hogy választod ki a 3. csoportba tartozókat
Ettől már a semmiért odadobható kvázi másodrendű magyarok?Szia,
Nagyon egyszeru a kivalasztasuk: nem jelentkeztek sem szerzodes, sem hivatasos katonanak (nyilvan a topicot olvasok zomehez hasonloan).