Megnyugtatlak erős partneri tapasztalatokkal rendelkezünk gyakorlati szinten is eszközök tekintetében! A gyakorlatokon látottak szintén. Ne gondold, hogy hülyegyerek mindenki a HM-en belül.... sok, olyan ember van itt aki sokszoros tapasztalattal rendelkezik, ezt személyeskedésnek fogod venni, de hozzádképest, ezt látatlanban ki merem jelenteni! Ne személyeskedésnek vedd!Nyugtass meg, hogy nem a gyártók marketingesei által prezentált adatokat, mert a harctéri jelentések nem ezt igazolják. A drónok kiszúrják a mozgást, így a TÁS váltást, főleg, ha túl gyakori. Az álcázás szerepe nőtt meg és a hosszabb idejű állásban eltöltött idő.
Az önjárók a kompakt felépítésük miatt sebezhetőbbek drón vagy bármilyen találat ellen. Ezek mind megjelentek a harctéri jelentésekben. Nyílván abból lesz nagyobb a veszteség, ami a fronton tölt több időt és nem a szerelő műhelyben..
Nos, tüzérnek tanultam és nem lövegkezelőnek, így nem csak a D20-on nőttem fel, hanem sok máson is, mint pl. A 2sz1 önjáró löveg és a Bm-21 sorozatvető is. A képzésbe a harcászati alkalmazásuk is bele tartozott, így én nem a technikai prospektusok adataiból szűröm le az alkalmazhatóságát, hanem egy adott támogatandó alakulat (gl, hk, ált. Lövész) vagy az általános tűztámogatás igényei szerinti megfelelőség. A reakciókészség esetén a digitális adatfeldogozást és annak pontosságát sokkal fontosabbnak tartom, mint a telepíthetőséget, de tény, hogy egy gépesített alakulathoz én sem rendelnék vontatottat.
Ami a 105-ös lövegeket és a sorozatvetőket illeti, egyetértek Veled. A 105 nagyon alulreprezentált és bőven elég lenne a területvédelemnek, ha megvan a mélységi csapásmérés lefedettsége.
Harcászkodásba nem akartam belemenni, mert hosszú lenne.
Nem tudom milyen jelentésekre alapozod a veszteséglistát, de mi mást látunk nem Oryx-ból és hasonlókból szerezzük az infót a vontatott eszközök 87% megsemmisült már hónapokkal ezelőtt. Az önjárók a közelében se járnak ennek! Digitalizációt leírtam én is erről beszélek nagyon könnyű a felderítés, most már sokkal könnyebb, mint bármikor.
Örülök, hogy a 105-ben és a rakétásban egyet értünk.
Mellesleg egy M777 árából veszel 1-1.5 Nora-t szerinted az állomány miben érzi magát biztonságban mihez kell kevesebb ember, mi mobilabb szerintem nincs kérdés.
Abban is egyet értünk, hogy ez a cső mennyiség nem elég 24 db "bemutatózni" jó mindenki tudja csak pzh-ból a duplája kellett volna.
Rakétás vonal lesz a megoldás, majd.
Hidd el tudjuk mi mi kell és mennyi, de a végén a politika dönt!
Eszméletlen sokmindenre kell pénz a logisztika nagy része is még mindig szovjet technika laktanyák állapota miatt sírás kerülget.
Ilyen barmoságokat nem kellett volna Szolnokon megcsinálni, mint a bázis bővítésnél-felújításnál a legvizesebb területen bővíteni a belvíz miatt cölöpözni az épületeket alatt és szondás hőszivattyú rendszert telepíteni milliárdokért...