[HUN] Tüzérség fejlesztése: Vontatott vagy önjáró tüzérség beszerzése?

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

subsonic

Well-Known Member
2016. január 13.
607
1 362
93
Nyugtass meg, hogy nem a gyártók marketingesei által prezentált adatokat, mert a harctéri jelentések nem ezt igazolják. A drónok kiszúrják a mozgást, így a TÁS váltást, főleg, ha túl gyakori. Az álcázás szerepe nőtt meg és a hosszabb idejű állásban eltöltött idő.
Az önjárók a kompakt felépítésük miatt sebezhetőbbek drón vagy bármilyen találat ellen. Ezek mind megjelentek a harctéri jelentésekben. Nyílván abból lesz nagyobb a veszteség, ami a fronton tölt több időt és nem a szerelő műhelyben..

Nos, tüzérnek tanultam és nem lövegkezelőnek, így nem csak a D20-on nőttem fel, hanem sok máson is, mint pl. A 2sz1 önjáró löveg és a Bm-21 sorozatvető is. A képzésbe a harcászati alkalmazásuk is bele tartozott, így én nem a technikai prospektusok adataiból szűröm le az alkalmazhatóságát, hanem egy adott támogatandó alakulat (gl, hk, ált. Lövész) vagy az általános tűztámogatás igényei szerinti megfelelőség. A reakciókészség esetén a digitális adatfeldogozást és annak pontosságát sokkal fontosabbnak tartom, mint a telepíthetőséget, de tény, hogy egy gépesített alakulathoz én sem rendelnék vontatottat.

Ami a 105-ös lövegeket és a sorozatvetőket illeti, egyetértek Veled. A 105 nagyon alulreprezentált és bőven elég lenne a területvédelemnek, ha megvan a mélységi csapásmérés lefedettsége.
Megnyugtatlak erős partneri tapasztalatokkal rendelkezünk gyakorlati szinten is eszközök tekintetében! A gyakorlatokon látottak szintén. Ne gondold, hogy hülyegyerek mindenki a HM-en belül.... sok, olyan ember van itt aki sokszoros tapasztalattal rendelkezik, ezt személyeskedésnek fogod venni, de hozzádképest, ezt látatlanban ki merem jelenteni! Ne személyeskedésnek vedd!
Harcászkodásba nem akartam belemenni, mert hosszú lenne.
Nem tudom milyen jelentésekre alapozod a veszteséglistát, de mi mást látunk nem Oryx-ból és hasonlókból szerezzük az infót a vontatott eszközök 87% megsemmisült már hónapokkal ezelőtt. Az önjárók a közelében se járnak ennek! Digitalizációt leírtam én is erről beszélek nagyon könnyű a felderítés, most már sokkal könnyebb, mint bármikor.
Örülök, hogy a 105-ben és a rakétásban egyet értünk.
Mellesleg egy M777 árából veszel 1-1.5 Nora-t szerinted az állomány miben érzi magát biztonságban mihez kell kevesebb ember, mi mobilabb szerintem nincs kérdés.
Abban is egyet értünk, hogy ez a cső mennyiség nem elég 24 db "bemutatózni" jó mindenki tudja csak pzh-ból a duplája kellett volna.
Rakétás vonal lesz a megoldás, majd.
Hidd el tudjuk mi mi kell és mennyi, de a végén a politika dönt!
Eszméletlen sokmindenre kell pénz a logisztika nagy része is még mindig szovjet technika laktanyák állapota miatt sírás kerülget.
Ilyen barmoságokat nem kellett volna Szolnokon megcsinálni, mint a bázis bővítésnél-felújításnál a legvizesebb területen bővíteni a belvíz miatt cölöpözni az épületeket alatt és szondás hőszivattyú rendszert telepíteni milliárdokért...

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 948
5 038
113
Megnyugtatlak erős partneri tapasztalatokkal rendelkezünk gyakorlati szinten is eszközök tekintetében! A gyakorlatokon látottak szintén. Ne gondold, hogy hülyegyerek mindenki a HM-en belül.... sok, olyan ember van itt aki sokszoros tapasztalattal rendelkezik, ezt személyeskedésnek fogod venni, de hozzádképest, ezt látatlanban ki merem jelenteni! Ne személyeskedésnek vedd!
Nem állítom, hogy nem értenek hozzá, de én sem vagyok laikus. Azért egy több éves közvetlen ATO frontszolgálatot megjárt katona (nem én) tapasztalatai sem hagyhatók figyelmen kívül. Tudja, minek mik a határaik.
Megjegyzem, nincs olyan szakma, ahol teljes konszenzus.
Nem tudom milyen jelentésekre alapozod a veszteséglistát, de mi mást látunk nem Oryx-ból és hasonlókból szerezzük az infót a vontatott eszközök 87% megsemmisült már hónapokkal ezelőtt. Az önjárók a közelében se járnak ennek! Digitalizációt leírtam én is erről beszélek nagyon könnyű a felderítés, most már sokkal könnyebb, mint bármikor.
Nem érdekel az Oryx. Az általad említett %-os arányok Nekem semmit sem jelentenek. Ha tudsz adni egy olyan veszteséglistát, ami az elvégzett tűzfeladatok mennyiségére jutott veszteségeik, vagy a közvetlen frontvonalon eltöltött napok száma a tűzfeladatok függvényében, vagy a lövések száma utáni karbantartási órák mennyisége alapján arányosítja őket, akkor elhiszem. Kizárólag egy ilyen összehasonlítás mutatja a valós használhatóságot és értékét a lövegnek.
Ha az M777/D30 stb folyamatosan a frontvonalon oldotta meg a tűzfeladatokat, míg a Pzh hetente egyszer kimegy egy tűzcsapásra, mert értékes cél jelent meg, akkor az összehasonlítás nem releváns. A lövész katonát meg az érdekli, hogy jöjjön a gránát, ha kéri és ne várjon napokat, míg kerítenek egy üteget valahonnan. Éles helyzetben biztos, hogy Te is így gondolnád.