[HUN] Tüzérség fejlesztése: Vontatott vagy önjáró tüzérség beszerzése?

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 475
46 368
113
Ha belegondolsz abba, hogy sima tüzérségi lövegből nincs ennyink szerinted a sokkal drágább rakétasorozatvetőből mekkora esély ekkora számokra? :D
A sorozatvető (maga vető) drágább mint a csöves tüzérség?

Általában (sztem) a rakétásnál vető olcsóbb, a lőszer (rakéta) drágább. Ezzel ellentétben a csövesnél az eszköz (löveg) drága, a lőszer meg olcsó...

• Tetszik
Reactions: Venom85 and Kávé

anti70

Active Member
2019. október 3.
121
154
43
Es akkor szolt az ébresztő :rolleyes: Oruljetek ha vegre alá írják ebben az évben a pulst es egy egész teljes osztály lesz (24db/3x8).
Persze,ezért raktam a végére,hogy bilibe lóg a ...
Komolyra fordítva,én eddig türelmes voltam,de már nekem is kezd elfogyni.Nem tudom mire várunk,még a fenti számokkal is nem egy megugorhatatlan feladat,mondjuk 3 évre eltolva.Kíválóak a politikai kapcsolataink az Izraeli vezetéssel,talán egy kis kedvezményt is kapnánk.Az Orosz-Ukrán háború is bebizonyította még a laikusoknak is,hogy a tüzérség döntő tényező.Ennek kéne lenni a prioritásnak is,meg ATGM.Meg várjuk mig még drágább lesz?Most azért nem,mert jönnek a választások az után azért nem ,mert kiköltekeztünk.Egyszer meg kell venni.Trump-tólmeg jöhetne vontatott akár használt is.Így már közelítenénk az Íjász által ajánlott kb 300 csövet.

anti70

Active Member
2019. október 3.
121
154
43
Ha belegondolsz abba, hogy sima tüzérségi lövegből nincs ennyink szerinted a sokkal drágább rakétasorozatvetőből mekkora esély ekkora számokra? :D
Hát ezért írtam,hogy kell sima tüzérség is.Gondolom mind a 3 dandárunknak kellemes lenne a Puls,ha egyszer felállnak.Egyszer régebben megkérdeztem Íjászt mi lenne a minimum kívánatos mennyiség még egy picit többet is írt.Persze a nem akarásnak nyögés vége.Szerintük még egy üteg is sok,nem kell ide még 24 db se.Isten ne adja,hogy valami konfliktusunk legyen,mert a tüzérség hiányát katonáink vérével fizetnénk bőségesen.Csapatlégvédelemől ne is beszéljünk,amig nincs addig kockáztatjuk a több milliárd euróért beszerzett technikánkat is.

• Tetszik
Reactions: Kávé

anti70

Active Member
2019. október 3.
121
154
43
Még annyi i kívánkozik belőlem.Számomra az is érthetetlen,hogy veszünk valamit és nem maxoljuk ki az eszköz teljes tudását sem.Az meg ,hogy a védelmére nem költünk,nem is értem.Veszünk x euróért valamit és a tizedét rá kéne mégkölteni,hogy megvédjük a drágán beszerzett és drágán kiképzett katonáink életét,de nem teszik.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 475
46 368
113
Még annyi i kívánkozik belőlem.Számomra az is érthetetlen,hogy veszünk valamit és nem maxoljuk ki az eszköz teljes tudását sem.Az meg ,hogy a védelmére nem költünk,nem is értem.Veszünk x euróért valamit és a tizedét rá kéne mégkölteni,hogy megvédjük a drágán beszerzett és drágán kiképzett katonáink életét,de nem teszik.
Mert az ország vezetésének az érdeke és az ország (lakosság többségének) érdeke már rég külön vált...

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 926
6 539
113
Talan a szerb nora az utolso lehetosegunk normalisan aron normalis onjarot venni ha mar 3 evet es sok oenzt elbasztunk a semmire, kf51 is ilyen lesz a mi penzunkon ki lesz fejlesztve de a minimalis 1zlj re mar nem lesz penz mast meg nem fogunk tudni venni.
Minek kerekes önjáró nekünk?
Főleg Szerbiából?
Pzh kell még meg százezer vontatott.

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
4 787
16 221
113
Főleg Szerbiából?
Mert kozepes ddt-be nem fognak venni pzh-t kurva dragan inkabb az olcso kerekes nem hiaba vartunk a fos hx3 ra…es miert szerbia? Mert mar lassan nem marad mas opcio talan meg az atmos de ahhoz elotte venni kell toluk egy valamit ha mar par dolgot targyalunk onnan hogy jobb arban kapjuk…ha ez nem opcio maradt a szerb ami ar ertek aranyban megfelelo es nem is szar elmondasok alapjan (hozza ertok mondtak ezt nekem es hiszek nekik)

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 926
6 539
113
Mert kozepes ddt-be nem fognak venni pzh-t kurva dragan inkabb az olcso kerekes nem hiaba vartunk a fos hx3 ra…es miert szerbia? Mert mar lassan nem marad mas opcio talan meg az atmos de ahhoz elotte venni kell toluk egy valamit ha mar par dolgot targyalunk onnan hogy jobb arban kapjuk…ha ez nem opcio maradt a szerb ami ar ertek aranyban megfelelo es nem is szar elmondasok alapjan (hozza ertok mondtak ezt nekem es hiszek nekik)
Milyen közepes ddt-ről beszélünk? :D

• Tetszik
Reactions: J.G.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 332
137 169
113
Főleg Szerbiából?
Mert egy PZH árából veszel 4 kerekes önjárót aminek jóval nagyobb a harcértéke mint a vontatottnak. A kerekes önjáró szükségessége alapvető evidencia főleg a vontatottal szemben.

A Nora amúgy nem egy rosssz eszköz, exportpiacon is sikeres és viszonylag kiforrott cucc jó árfekvéssel.

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 926
6 539
113
Mert egy PZH árából veszel 4 kerekes önjárót aminek jóval nagyobb a harcértéke mint a vontatottnak. A kerekes önjáró szükségessége alapvető evidencia főleg a vontatottal szemben.

A Nora amúgy nem egy rosssz eszköz, exportpiacon is sikeres és viszonylag kiforrott cucc jó árfekvéssel.
Én nem azt látom, hogy a kerekes csöves tüzérség hozza a pár éve beleképzelt harcértéket.

Azt is gondolom, hogy 24 pzh-ra kiépíteni az infrát meg mindent elég luxi dolog.

Ha úgy véljük, hogy drága, akkor nem kellett volna egyáltalán elindulni ezen az úton, lehetett volna használt, negyvenéves M109-eket is venni.
(Meg lehetne még akár most is).

De most az az érzésem, hogy épp megy az érzékenyítés a nora irányába. :confused:

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 332
137 169
113
Én nem azt látom, hogy a kerekes csöves tüzérség hozza a pár éve beleképzelt harcértéket.

Azt is gondolom, hogy 24 pzh-ra kiépíteni az infrát meg mindent elég luxi dolog.

Ha úgy véljük, hogy drága, akkor nem kellett volna egyáltalán elindulni ezen az úton, lehetett volna használt, negyvenéves M109-eket is venni.
(Meg lehetne még akár most is).

De most az az érzésem, hogy épp megy az érzékenyítés a nora irányába. :confused:
Nem megy amúgy. De azzal az az opcióval se lenne nagy gond ha azt szereznénk be ár/érték arányban jó eszköz. A szerbek már jó ideje próbálják eladni, de ez nem arról szól hanem hogy valamit papíron tudjanak reagálni az ellenfeleik balkáni szövetségére. Mi meg úgy csinálunk mintha.
A német cuccokat választani eléggé luxi és elsősorban gazdaságpolitikai motiválta dolog volt.

Miért gondolod, hogy nem hozza a harcértéket ? Az ukrán fronton a legmagasabb veszteségaránya a tüzérségi eszközökből magasan a vontatottaknak van bármilyen önjáróhoz képest. 70-30%-os arányban ha nem csal az emlékezetem.

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
5 446
16 335
113
Nem megy amúgy. De azzal az az opcióval se lenne nagy gond ha azt szereznénk be ár/érték arányban jó eszköz. A szerbek már jó ideje próbálják eladni, de ez nem arról szól hanem hogy valamit papíron tudjanak reagálni az ellenfeleik balkáni szövetségére. Mi meg úgy csinálunk mintha.
A német cuccokat választani eléggé luxi és elsősorban gazdaságpolitikai motiválta dolog volt.

Miért gondolod, hogy nem hozza a harcértéket ? Az ukrán fronton a legmagasabb veszteségaránya a tüzérségi eszközökből magasan a vontatottaknak van bármilyen önjáróhoz képest. 70-30%-os arányban ha nem csal az emlékezetem.
De mennyi a rendszeresített arány?
Mert csak ahhoz képest lehet ezt a veszteségarányt értelmezni.
Mert ha 80% vontatott, 20% önjáró, akkor végül is aránylagosan több önjáró a veszteség, mint vontatott esetben.