[HUN] Tüzérség fejlesztése: Vontatott vagy önjáró tüzérség beszerzése?

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 844
134 238
113
Szerintem ez addig működik, amíg minden ideális. Háborús helyzetben már nem vagyok biztos benne, hogy ez jó
Azért a digitális tűzvezető rendszerek mára eléggé általánosak mindenhol, a kérdés az, hogy mennyire tudod kicsinyíteni őket, ha nem tudod eléggé akkor pakolod külön kocsiba. A PZH jelenleg az egyik legmodernebb ilyen rendszer (az Archer a norvégoknál ami szintén nem igényel semmi ilyesmit)

De amúgy tegyük fel, hogy rádión kapod a koordinátákat. Az üteg összes gépének van tűzvezető számítógépe és meteorológiai szenzorai mindegyik ki tudja számolni a lőelemeket akár magának is. Amíg a számítógép működik a rendszer működik, utána térkép meg hasonlók játszanak. De mivel azért az elég valószínűtlen hogy mindegyik lövegben egyszerre szarjon be minden szóval ha az egyikben elszáll valami akkor használja a többi által kiszámolt lőelemeket.

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 871
6 086
113
Azért a digitális tűzvezető rendszerek mára eléggé általánosak mindenhol, a kérdés az, hogy mennyire tudod kicsinyíteni őket, ha nem tudod eléggé akkor pakolod külön kocsiba. A PZH jelenleg az egyik legmodernebb ilyen rendszer (az Archer a norvégoknál ami szintén nem igényel semmi ilyesmit)

De amúgy tegyük fel, hogy rádión kapod a koordinátákat. Az üteg összes gépének van tűzvezető számítógépe és meteorológiai szenzorai mindegyik ki tudja számolni a lőelemeket akár magának is. Amíg a számítógép működik a rendszer működik, utána térkép meg hasonlók játszanak. De mivel azért az elég valószínűtlen hogy mindegyik lövegben egyszerre szarjon be minden szóval ha az egyikben elszáll valami akkor használja a többi által kiszámolt lőelemeket.
Ma már egy laptopnak van ekkora kapacitása. Nem hiszem hogy ne férne be egy önjáró lövegbe. Inkább koncepcionális oka lehet. Kérdés, hogy akik ragaszkodnak a külön parancsnoki jármühöz, azok csak egyszerűen maradiak, vagy realisták. :)

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 372
86 457
113
A lövész század parancsnoki gépben a parancsnok mellett ült a rádiós. Gyakorlatilag a parancsnok segítője volt. Figyelte a rádiót, továbbította az utasításokat, stb.
Az üteg 4db cső,ahhoz nem kell segítség,a század meg 100-120 fő,na ahhoz már kell( és nem elég az egy)...

• Tetszik
Reactions: Pogány and Ocses

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 884
6 399
113
Amiről még nem halottam, az a láncos lőszer szállító jármű. Ilyen nincs a németeknek?

A szingapuriaknak van. ;)

IMG_1896.jpg

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 358
113
Akkor legyen 8(teljesen igazad van),teljesen mind1.Bár szerintem nálunk 6 cső lesz mert összesen 24db-t vettünk.
Nekem is volt egy ilyen tippem, csak kíváncsi vagyok, hogy te hogy jutottál erre.

Nálam ez a szegény ember megoldásának tűnik. 12-12 csővel (egy osztályban) meg lehet oldani mindkét dandár tűztámogatását.
3cső=1szakasz, 2x3 cső= 1üteg, 2x2x3cső egy osztály. Aztán később ki lehet egészíteni az osztályokat további tüzér eszközökkel pl.: 1 üteg 120mm aknavető, vagy 1 üteg rakétatüzérség, esetleg 1 üteg kamikaze drónokkal.
Mindenesetre a törzsütegnek különben is kell minimum egy felderítő szakaszának lennie, amik meg elvileg elboldogulhatnak a kamikaze drónokkal is, ha úgy akarjuk. Ha nagyobb hangsúlyt akarunk fektetni a felderítésre, illetve nagyobb önállóságot akarnak adni az ütegeknek, akkor akár üteg szinten is kaphatnak 1-1 felderítő szakaszt.
Kérdés még, hogy a PZH igényli-e a szakaszonként, ütegenkénti logisztikai alegységet, vagy elegendő egy logisztikai üteg/század az osztályhoz. (A tippem az, hogy valószínűleg elég lesz.)

Mondjuk nekem az, hogy elsősorban mindenki csak a nehézdandárral összekapcsolva emlegeti a PZH-kat, inkább azt sugallja, hogy egy erősebb osztály fog létrejönni.
4cső=1szakasz,
2x4cső +1 log. szakasz=1üteg
3x2x4cső +1 törzsüteg /törzs +1 EÜ raj/szakasz +1 logisztikai szakasz +1 műszaki mentő szakasz + 1felderítő szakasszal (1 drónos raj, 1hagyományos tüzér felderítő raj, 1tüzérségi felderítő radar raj/=1 osztály

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 372
86 457
113
Nekem is volt egy ilyen tippem, csak kíváncsi vagyok, hogy te hogy jutottál erre.

Nálam ez a szegény ember megoldásának tűnik. 12-12 csővel (egy osztályban) meg lehet oldani mindkét dandár tűztámogatását.
3cső=1szakasz, 2x3 cső= 1üteg, 2x2x3cső egy osztály. Aztán később ki lehet egészíteni az osztályokat további tüzér eszközökkel pl.: 1 üteg 120mm aknavető, vagy 1 üteg rakétatüzérség, esetleg 1 üteg kamikaze drónokkal.
Mindenesetre a törzsütegnek különben is kell minimum egy felderítő szakaszának lennie, amik meg elvileg elboldogulhatnak a kamikaze drónokkal is, ha úgy akarjuk. Ha nagyobb hangsúlyt akarunk fektetni a felderítésre, illetve nagyobb önállóságot akarnak adni az ütegeknek, akkor akár üteg szinten is kaphatnak 1-1 felderítő szakaszt.
Kérdés még, hogy a PZH igényli-e a szakaszonként, ütegenkénti logisztikai alegységet, vagy elegendő egy logisztikai üteg/század az osztályhoz. (A tippem az, hogy valószínűleg elég lesz.)

Mondjuk nekem az, hogy elsősorban mindenki csak a nehézdandárral összekapcsolva emlegeti a PZH-kat, inkább azt sugallja, hogy egy erősebb osztály fog létrejönni.
4cső=1szakasz,
2x4cső +1 log. szakasz=1üteg
3x2x4cső +1 törzsüteg /törzs +1 EÜ raj/szakasz +1 logisztikai szakasz +1 műszaki mentő szakasz + 1felderítő szakasszal (1 drónos raj, 1hagyományos tüzér felderítő raj, 1tüzérségi felderítő radar raj/=1 osztály
Úgy,hogy nem tudok számolni!Valószínűleg 3×8 lesz nem 6×6.

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 938
4 935
113

Nekem ez furcsa. Hiszen a pk-i járműben futhak össze a felülről jövő, a felderítési, lőelemképzési stb adatok és Ő továbbítja a harcparancsot végzi a szintjének megfelelő tűzvezetést. Nyílván a jövő a decentralizált vezetésé, de szerintem ez csak az adott harcparancs végrehajtásához korlátozódik le. Egy löveg pk nem nagyon vezet el egy üteget.
Amúgy én is kíváncsi vagyok, hogy épül majd fel a teljes rendszer.

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
7 503
21 294
113

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Itt is van tűzvezetési pont! Szerintem azért nem árt!

• Tetszik
Reactions: éber

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 871
6 086
113

Nekem ez furcsa. Hiszen a pk-i járműben futhak össze a felülről jövő, a felderítési, lőelemképzési stb adatok és Ő továbbítja a harcparancsot végzi a szintjének megfelelő tűzvezetést. Nyílván a jövő a decentralizált vezetésé, de szerintem ez csak az adott harcparancs végrehajtásához korlátozódik le. Egy löveg pk nem nagyon vezet el egy üteget.
Ezért értetlenkedek én is. Egy tűzszakaszt lehet irányítani a lövegből, mert csak végrehajtja az utasítást. Egy üteget meg szerintem nem.

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 871
6 086
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Itt is van tűzvezetési pont! Szerintem azért nem árt!
Ráadásul még papírra is írják a dolgokat. (pl. 5 perc környékén) szerintem onnan viszik be a számítógépbe.

Nem beszélek németül, nem értettem mit mondanak, de engem arra emlékeztetett, amit az öcsém mesélt. (Ő sorozatvetősöknél volt rádiós a 80 -as években) Náluk az üteg megkapta a cél koordinátákat, ebből papíron kiszámolta a lőelemeket, és vissza diktálta az osztály parancsnokságnak. Az osztály szintén kiszámolta, és egyeznie kellet a két számolásnak. Így szűrték ki azt, hogy valaki félre értsen egy koordinátát, vagy rosszul számoljon.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 372
86 457
113
Az amiről beszelsz ma egy laptop.És a PzH tűzereje azt adja,hogy inkább fognak kettesével vagy négyesével dolgozni mintsen 8 gép egyhelyen egyszerre.Persze elfogadom ha azt mondod,hogy szerinted kell 8 gépenként 1parancsnoki kocsi,csak nem gondolom,hogy egyszerre egy helen fognak ezek feladatot végrehajtani.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 232
29 991
113
A német uteg mégegyszer, mert úgy látszik nem keltette fel a figyelmet a tűzszakasz leírása:
Pz-Art-Batt.jpg

Fü/Fu = Führungs- und Funkfahrzeug
Flt = Feuerleitpanzer

Tehát a németeknél ütegparancsnoki páncélos tényleg nincs, viszont a tűzszakaszoknak saját parancsnoki és tűzvezető páncélosai vannak!

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 358
113
Ezért értetlenkedek én is. Egy tűzszakaszt lehet irányítani a lövegből, mert csak végrehajtja az utasítást. Egy üteget meg szerintem nem.
Lehet, hogy félreértettem valamit, de szerintem az nyilvánvaló, hogy ütegparancsnoki-kocsi biztosan kell legyen. A tűzszakasz viszont nem igényel dedikált irányítást. A lengyeleknél, amerikaiaknál tudtommal tűzszakaszonként van parancsnoki jármű.

• Tetszik
Reactions: Rferi66

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 871
6 086
113
A német uteg mégegyszer, mert úgy látszik nem keltette fel a figyelmet a tűzszakasz leírása:
Pz-Art-Batt.jpg

Fü/Fu = Führungs- und Funkfahrzeug
Flt = Feuerleitpanzer

Tehát a németeknél ütegparancsnoki páncélos tényleg nincs, viszont a tűzszakaszoknak saját parancsnoki és tűzvezető páncélosai vannak!
Ez valami régebbi ábra lehet. Most 8 PZH van ütegenként. Nincs valamilyen évszám ott, ahonnan vetted?