[HUN] Tüzérség fejlesztése: Vontatott vagy önjáró tüzérség beszerzése?

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 225
35 556
113
Mindegyik európai löveg L/52-es löveg 23 literes töltényürrel, ergó kb. ugyanazt tudják MRSI-ben fizikai okokból. Itt nincs nagy csoda: eggyel több vagy kevesebb az már mindegy.
PzH ugyanazzal a töltetűrrel tud nagyobb lőtávot (ez nem csak löveg,hanem lőszer kérdés is-de a lövegcső nyomástűrése sokat számit).
Egyébként az MRSI csúcstartó az AMOS av-tarack.13 gránáttal.A két cső miatt a tartós tűzfeladat képessége is kiemelkedő.Nekem meggyőződésem,hogy mozgékonysággal és tűzerővel kell pótolnunk a létszámhiányt.De nem növelhetjük korlátlanul a hcsop tüzérségének eszközszámát,mert a túl sok eszközmennyiség már a hcsop mozgékonyíságát fogja akadályozni.
Szóval inkább költsünk a drágább,de jobb képességű eszközökre a hcsop tüzérségénél.
Árakat nem tudok én se SIGMA-ra: eddig egy 106 millió dodos eladás volt rá, de nem tudni a mennyiséget. Sztem 6 vagy 8 darab lehet - szóval nem olcsó.
Denel lövegek 2x is megnyerték a hinduk általános tüzértenderét.Azok adatai nyilvánosak (de in most ki nem keresem őket)-csak már 25 évesek....(politika köpöt bele 2x is a Denel levesébe).
Nyugati minta a 8 löveges üteget preferálja,és a nyugati mintát követők is.Valószinüleg 8 löveges lehet a Sigma rendelés.
Lassabb az biztos viszont kettőt vehetsz a nyugati lövegek árából...
Lásd fentebb-ez egy kicsit bonyorultabb kérdés.....
hcsop tüzérségébe a lehető legjobb kell.Ne ott sporoljunk.(irtam már.Én simán helyettesiteném a Leokat fele áron megfelelő szintre felpofozott 72ekel,és az igy megmaradó pénzt a tüzérségre költeném.Figyelem,én a támadódronokat is a tüzérség új ágának tartom,még ha a gyalogság harcrendjében is vannak).
Ilyen árban én is inkább azt NORA-t venném - ha(!) tényleg jól működik!
Nehéz kérdés.Ideális esetben a messzehordó platós lövegek helye egy megerősitő tüzérezredben lenne.Elvileg ezek a támogató tüzérek a mélységből lőnek,ahol már nem olyan elsőrendű kérdés a páncélvédelem,de fontos továbbra is a tűzhatás képesség
Elvileg......Csakhát az elvek meg a gyakorlat nem mindig egyezik.Főleg a mélységi felderitő-bemérő eszközök és cirkálódronok korában.
Ezekkel az automatatöltős cuccokkal többnyire baj van...
Én nem különösebben komálom a búrokat (főleg,hogy a dél afrikai fehérek fele búr csak,másik fele főleg brit származású).De Dél Afrika hadműveleti körülményei miatt a búr cuccokat fokozott megbizhatóságra és önállóságra tervezték.Az ellenséges túlnyomó mennyiségi erőfölényét meg a saját eszközök harcászati teljesitménymutatóinak kellett tudnia ellensúlyozni-és mindezt lehető legolcsobban,mert minden arany és gyémántbánya ellenére az SADF egy forráshiányos sereg volt már akkor is.
Nem ismerős a helyzet?Kis létszám,forráshiány,fokozott megbizhatósági igény....Mintha az MH is ilyen helyzetben lenne.....
Szóval a fene tudja.Elsőre jol hangzik,hogy az AMOS árán egy páncélvédett zárt tornyos önjárót kapunk....
De azért alaposan ki kéne próbálni,meg átszámolni a dolgot.Nehogy aztán az olcsó húsnak hig legyen a leve.
De ha elég sűrűnek bizonyul a lé,had jöjjön-a támogató tüzérségbe.

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 938
4 937
113
MRSI csak 3 lövés, de 30 km-en. PZH 5 MRSI lövést tud, de csak 17 km-en! Szóval azt is kell nézni milyen messze a célpont.
Tűzsebesség: 4 lövés/perces - ez nem túl pörgős, mondjuk. PZH-nál 10 lövés/perc
Lőtávok különböző lőszerekkel:
ERFB lövedék: 32.5 km
ERFB BB lövedék 41.5 km
VLAP lövedék 52 km

Szóval nem egy PZH de annak harmadába kerül - valamit valamiért...
Sigma és a T5-52 60 lőszeres tűltőtárral rendelkezik.Sigmáérol nem találok adatot,de a T5-52 30km-en tudja a 6 gránátos MRSI-t.Ez a jóval nagyobb lőtávja miatt van,ami 78km.És alighanem a PzH is tudja 30km-en a 3 gránátos MRSIt.
Kicsivel több szerénységet! Amit ide tényként írtatok, az nagy marhaság és nem az eredeti angol szövegből vettétek, hanem a (félre)fordítottból.
"MRSI mode covering distances of up to 30 km"! A T5 esetében is 13-30 km. Ez nem azt jelenti, hogy 3 vagy 6 gránátot lő 30 km-re, mert az fizikai képtelenség, hanem ezen a távolságon belül van MRSI képessége, ami lőtávolságonként változik. Bármilyen modern löveg esetében a max. MRSI képesség 11-15 km körül van. Ennél nagyobb lőtávra már csökken a kilőhető gránátok száma, azaz csak 2-4 gránát mehet. Max lőtávra csak egy gránát mehet, hiszen már sem a csőemelkedéssel, sem a töltetnagysággal nem tudok játszani. Hagyományos gránátokkal is max 30-32 km jörül van a lőtáv bármelyik L52-es lövegnél. Írják, hogy ezek is már ballisztikailag javított külsővel rendelkeznek, tehát eleve nem tudok ekkora távra egynél többet lőni.
A Nora estében írták a javított gránáttal a 32.5 km-t és ERFB BB-vel a 41.5 km-t. A T5-re szeptemberben a 61.293 km-t ért el V-LAP lövedékkel, ami elég speciális. (Az általad említett 78 km-t a wikipedián kívül sehol nem láttam, és MRSI-re is csak 5-öt).
A Pzh is csak egyet tud 30 km-re lőni, a max 5 lövést neki is 11-14 km-re láttam (pontos adatot nem tudok).

Szóval az adatokat tényszerűen kezeljétek, ne úgy, ahogy nektek tetszene az eredmény.
Egyébként a Nora B52 NG-nél írják, hogy abszolút kezelhető manuálisan is, sőt azért alkalmaznak egy fővel többet, mert a speciális gránátok eltérő méretei és egyéb paraméterei miatt manuális töltést igényel, valamint külön rész van a tárban ezeknek a spec lövedékeknek. Szerintem ez így sokkal jobb megoldás, mintha nem lenne lehetőség a manuális töltésre.

Mellékesen meg egy grad és társai 20 sec alatt kitáraz 40 db 122 mm-es rakétát 30 km-ig. A Pzh 10 lövedék/perc. Szóval jobb egy sorozatvető a "Counter Battery" feladatra.

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 955
12 805
113
Ez NORA B52 NG sem egy olcsó cucc:
idén februárban azeriek vettek 48 db NORA-t 339 millió dodoért - 7 millió dollár darabja.

Oké, ez automata töltős, de kb. CAESAR / ATMOS árban van. Szerbektől jobb árat vártam volna...
Azért alapos teszt nélkül remélem azért nem vesszük meg, csak azért mert épp cimbik a szerbek.

Azt nem írják, hogy mi volt a csomagban, ha jól látom.

• Tetszik
Reactions: Aladeen

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 225
35 556
113
Kicsivel több szerénységet! Amit ide tényként írtatok, az nagy marhaság és nem az eredeti angol szövegből vettétek, hanem a (félre)fordítottból.
"MRSI mode covering distances of up to 30 km"! A T5 esetében is 13-30 km. Ez nem azt jelenti, hogy 3 vagy 6 gránátot lő 30 km-re, mert az fizikai képtelenség, hanem ezen a távolságon belül van MRSI képessége, ami lőtávolságonként változik. Bármilyen modern löveg esetében a max. MRSI képesség 11-15 km körül van. Ennél nagyobb lőtávra már csökken a kilőhető gránátok száma, azaz csak 2-4 gránát mehet. Max lőtávra csak egy gránát mehet, hiszen már sem a csőemelkedéssel, sem a töltetnagysággal nem tudok játszani. Hagyományos gránátokkal is max 30-32 km jörül van a lőtáv bármelyik L52-es lövegnél. Írják, hogy ezek is már ballisztikailag javított külsővel rendelkeznek, tehát eleve nem tudok ekkora távra egynél többet lőni.
A Nora estében írták a javított gránáttal a 32.5 km-t és ERFB BB-vel a 41.5 km-t. A T5-re szeptemberben a 61.293 km-t ért el V-LAP lövedékkel, ami elég speciális. (Az általad említett 78 km-t a wikipedián kívül sehol nem láttam, és MRSI-re is csak 5-öt).
A Pzh is csak egyet tud 30 km-re lőni, a max 5 lövést neki is 11-14 km-re láttam (pontos adatot nem tudok).

Szóval az adatokat tényszerűen kezeljétek, ne úgy, ahogy nektek tetszene az eredmény.
Egyébként a Nora B52 NG-nél írják, hogy abszolút kezelhető manuálisan is, sőt azért alkalmaznak egy fővel többet, mert a speciális gránátok eltérő méretei és egyéb paraméterei miatt manuális töltést igényel, valamint külön rész van a tárban ezeknek a spec lövedékeknek. Szerintem ez így sokkal jobb megoldás, mintha nem lenne lehetőség a manuális töltésre.

Mellékesen meg egy grad és társai 20 sec alatt kitáraz 40 db 122 mm-es rakétát 30 km-ig. A Pzh 10 lövedék/perc. Szóval jobb egy sorozatvető a "Counter Battery" feladatra.
No,ezért kell nekünk botcsinálta foteltábornokoknak egy valódi szakember is.Akkor is,ha vannak dolgok,mikben nem értünk egyet.
Majd kikeresem,van egy irás a neten,mit a fejlesztésben résztvevő,meg Angolában ténylegesen jelenlevő exkatonák irtak.G5/6 lövegeket alapvetően Bull tervezte,és elég nehezen tudta átverni az SADF tüzérszakiain a 6x6-os G6 kialakitást.Nagy volt a megkönnyebülés,mikor Angolába nagyon jó terepképességet mutatott.
És leirták azt is,hogy az SADF ennek hatására rögtön megrendelte a teljes manővertüzérség önjárósitását.Mert rengeteg gondjuk volt a vontatott G5el.86tól a kubai légifölény miatt a G5 tarackok harcteljesitménye meredeken esett.A légifölény még a hadműveleti időszakukra is hatással volt.Addig az esős évszak volt a hadműveleti szünet a feneketlen sár miatt.Légi fölény hatására viszont a száraz évszak lett a problémás,mert az elszáradt növényzet nehezitette az álcázást (száraz erdő övezet,száraz időszakban minden elszárad,fák jórésze lombhullató,ilyenkor kopaszok),és a mozgás,tüzelés hatalmas porral járt.Könnyen kiszurták a légi megfigyelők.Ezért a hadműveleti szezon áttevődött a helyi raszputyicával terhelt esős évszakra.
G6 önjárókrol is érdekes dolgokat irtak.Pl amikor csak lehetett,nem a saját tárjábol tüzeltek vele,hanem mögé állt teherautó platójárol szállitószallaggal etették a csövet.(G6-45nek nincs töltőautómatája,csak töltéssegitője.Szerintem ebből a szempontbol kb az Akácia és a 2S1 szintje lehet).Rengeteg energiát forditottak a légoltalmi álcázásra.Külön álácázott állásépitő osztagok voltak,hogy előre kiépitsék a gondosan álcázott váltóállásokat.Állások közötti útvonalat is gondosan megtervezték e szempontbol,ha kellett,a nyiltabb részek fölé álcahálókat feszitettek.Kerülték a nyilt terepet,mint ördög a szenteltvizet.Inkább favágó osztag kisérte a lövegeket,hogy kivágják az erdő mélyéről tüzelő löveg lőirányábol az utban lévő fákat.(összevissza 4db elősorozati G6 gépük volt,a sorozatgyártás már a háború után indult-vigyáztak rájuk,amennyire csak tudtak)
És ma a dronok tulajdonképpen nem más,mint egy folyton jelenlévő légiveszély....

• Tetszik
Reactions: bel

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 225
35 556
113
(Az általad említett 78 km-t a wikipedián kívül sehol nem láttam, és MRSI-re is csak 5-öt).
https://www.rheinmetall.com/en/medi...nce-records-for-indirect-fire-in-south-africa
Az akkor vadiúj VLAP változattal.Azthiszem tavaly irták valahol,hogy a következő nemzedéke 80+km-t fog tudni,most a kisérleti db 78 km-nél jár,de nem találom a hirt most hirtelen.De még amúgy sem sorozatgyártás érett az újabb változat,2027-28 tájékára igérték a sorozatérett modellt.
És becsülettel hozzátették azt is,hogy ezen a távon már bőven PGM lőszer kell,és az a konstrukciótol függően 5-10km-t is levesz az elérhető lőtávbol.A céljuk az,hogy PGM lőszerrel elérjék a 75km lőtávot.

• Tetszik
Reactions: fishbed and ijasz

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 057
18 304
113

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 895
44 915
113
Nem az Aleksandar MGS-25 a legújabb verzió? Szétvált a fejlesztés?
Már rég szétvált.
Kicsit más kategória a Aleksandar: kisebb könnyebb.

Ez a NORA B52 NG egy 30 lőszeres teljesen automatizált toronnyal bír. Az ELBIT SIGMA szerb megfelelője.
Az Aleksandar MGS-25 inkább az ARCHER-re hajaz, de kevesebbet tud: 12 lőszer van csak a tárban.

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
7 526
21 356
113
Nem lehetne venni a csehektől RM-70 Vampirt oszt gyártani itthon? Szerintem adnának rakétagyártást is! De a szerbek is! Ebből venni 2x24 db-ot!

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 895
44 915
113
Az még olcsóbb lenne mint a Puls! Kellene mellé az is de alapnak jó penne! RM-70!!
Semmi jele annak hogy "buta" sorozatvető takarnánk venni. Böröndi is egyfolytában mélységi csapásmérőről beszél...
Amúgy egyes hírek szerint a szlovákok ki akarják okosítani az RM-70-eseiket az ELBIT segítségével. Pl. Accular-122 integrálásával.

• Tetszik
Reactions: Venom85

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 225
35 556
113
Semmi jele annak hogy "buta" sorozatvető takarnánk venni. Böröndi is egyfolytában mélységi csapásmérőről beszél...
Amúgy egyes hírek szerint a szlovákok ki akarják okosítani az RM-70-eseiket az ELBIT segítségével. Pl. Accular-122 integrálásával.
Töröknek is van PGM 122milis rakétája.Mivel LOAL félaktiv lézeres,semmiféle integráció nem kell hozzá.
Izraeli EPIK egy utólagosan az orra serelhető PGM készletet kinál.Ezt sem kell integrálni.Van hozzá egy wiFis eszköz,mivel betáplálják a célkoordinátákat.Denel meg az univerzális PGM gyújtócsaládját kinálja Gradhoz is.És ezt sem kell integrálni,szintén wifis,egy tablettről beviszik a céladatokat.És a tablett számolja ki a lőelemeket is.
És az orosz,meg a kinai is fejleszt PGM 122milis rakettát.
Szóval van választék,amivel még egy ősöreg,benzines Urálon lévő BM21 is PGM képes fegyverré tehető.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 895
44 915
113
Töröknek is van PGM 122milis rakétája.Mivel LOAL félaktiv lézeres,semmiféle integráció nem kell hozzá.
Izraeli EPIK egy utólagosan az orra serelhető PGM készletet kinál.Ezt sem kell integrálni.Van hozzá egy wiFis eszköz,mivel betáplálják a célkoordinátákat.Denel meg az univerzális PGM gyújtócsaládját kinálja Gradhoz is.És ezt sem kell integrálni,szintén wifis,egy tablettről beviszik a céladatokat.És a tablett számolja ki a lőelemeket is.
És az orosz,meg a kinai is fejleszt PGM 122milis rakettát.
Szóval van választék,amivel még egy ősöreg,benzines Urálon lévő BM21 is PGM képes fegyverré tehető.
Oké, szólj a szlovákoknak! ;)

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 429
86 559
113
Nézelődtem kicsit, mert én személy szerint nem nagyon láttam izraeli vontatott tüzéségről felvételeket az elmúlt kicsit több mint 1 éve tartó háborúban és azt találtam, hogy aktív szolgálatban nincs is ilyenje az IDF-nek.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 057
18 304
113

Sumadija​

Ez elvileg multikaliber, 400mm és 262mm.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: fishbed

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 895
44 915
113

Sumadija​

Ez elvileg multikaliber, 400mm és 262mm.

Aztán mégis PULS-t vettek...

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 895
44 915
113
Részletesebb cikk a NORA B52 legújabb verziójáról: az NG-ről:

Néhány érdekesség, tény a NORA B52 NG-ről:
  • 30 tüzelésre kész "indexált" lövedék a tárban + 6 külön tárolóban. (Az előző M21 változat csak 12 tüzelésre kész lőszert vitt)
  • Teljes újratöltéshez 15-20 perc szükséges
  • Megállástól első lövésig 60 másodperc kell
  • Tűzsebesség: 4 lövés/perc, kézi töltés lehetséges meghibásodás esetén.
  • Irányzási korlást: jobbra-balra 30 fok, függőlegesen -5/+65 fok
  • A torony hátrafordítva tüzel alapesetben. Közvetlen irányzás is lehetséges.
  • MAN alváz, Level-3 páncélvédettsége a 4 fős kabinnak. Torony gyengébb, de pontosan nem ismert.
Nora-1.jpg

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 225
35 556
113
Inkább itt folytatom.
@ijasz folyamatosan emlegeti,hogy szükség van továbbra is a hagyományos csapattámogató tüzértevékenységre,amire nem ideállis a PzH.Mert nem arra kondicionálták,és mert ménykű drága volta miatt nem lesz hozzá mennyiségileg elegendő belőle.Pedig zárótűzre,lefogótűzre,zavarótűzre,kisérőtűzre továbbra is szükség van.És ahoz egy osztály nagyon nem erre kondicionált PzH kevés lesz.
Én is ezt mondom,mikor folyamatosan arrol irok,hogy kell tüzérség a PzH és a PULS alá is.Zl-anként egy av üteg az édeskevés.
És van is megfelelő fejlesztés a világban erre.Valójában elég sok könnyebb platóslöveg fejlesztés van,sokszor régebbi vontatott löveganyag felhasználásával.Pl kazahk(izraeli) Semser 122milis D30 Kamaz platóra
1543933290_selfprop_w0007763_.jpg

Vietnámi háborús zsákmányanyag 105milis M101 Zil platóra
Viet+105mm.jpg

Dél Korea,Hollandia,Szerbia,Jordánia,stb gyártanak ilyeneket.Kinaiak egy szakajtónyit,általában 105 és 122milis változatban is.Pl SH5
swBh6wk.png

És ilyen a Hawkeye is,ami mostanába jut el a frontra Ukrajnában.
Hawkeyenek különben nagyon régi előzménye van,a még Vietnámra kifejlesztett XM204 utódja.Az XM204 pont a csapatok közvetlen tüzérségi támogatás igényére lett kifejlesztve,csak mire elkészült,vége lett a háborúnak,és a programot félretették.Iraki és afgán harcok hatására elővették,és 105milisben lett a Hawkeye,155milisben a Brutus-de megint vége lett a háborúnak,és parkolópályára kerültek.Szerintem most azonban Ukrajna hatására,főleg ha a gyakorlatban is bizonyit,talán mindkét ürméretben eljut a tömeggyártásig ezúttal.