PzH ugyanazzal a töltetűrrel tud nagyobb lőtávot (ez nem csak löveg,hanem lőszer kérdés is-de a lövegcső nyomástűrése sokat számit).Mindegyik európai löveg L/52-es löveg 23 literes töltényürrel, ergó kb. ugyanazt tudják MRSI-ben fizikai okokból. Itt nincs nagy csoda: eggyel több vagy kevesebb az már mindegy.
Egyébként az MRSI csúcstartó az AMOS av-tarack.13 gránáttal.A két cső miatt a tartós tűzfeladat képessége is kiemelkedő.Nekem meggyőződésem,hogy mozgékonysággal és tűzerővel kell pótolnunk a létszámhiányt.De nem növelhetjük korlátlanul a hcsop tüzérségének eszközszámát,mert a túl sok eszközmennyiség már a hcsop mozgékonyíságát fogja akadályozni.
Szóval inkább költsünk a drágább,de jobb képességű eszközökre a hcsop tüzérségénél.
Denel lövegek 2x is megnyerték a hinduk általános tüzértenderét.Azok adatai nyilvánosak (de in most ki nem keresem őket)-csak már 25 évesek....(politika köpöt bele 2x is a Denel levesébe).Árakat nem tudok én se SIGMA-ra: eddig egy 106 millió dodos eladás volt rá, de nem tudni a mennyiséget. Sztem 6 vagy 8 darab lehet - szóval nem olcsó.
Nyugati minta a 8 löveges üteget preferálja,és a nyugati mintát követők is.Valószinüleg 8 löveges lehet a Sigma rendelés.
Lásd fentebb-ez egy kicsit bonyorultabb kérdés.....Lassabb az biztos viszont kettőt vehetsz a nyugati lövegek árából...
hcsop tüzérségébe a lehető legjobb kell.Ne ott sporoljunk.(irtam már.Én simán helyettesiteném a Leokat fele áron megfelelő szintre felpofozott 72ekel,és az igy megmaradó pénzt a tüzérségre költeném.Figyelem,én a támadódronokat is a tüzérség új ágának tartom,még ha a gyalogság harcrendjében is vannak).
Nehéz kérdés.Ideális esetben a messzehordó platós lövegek helye egy megerősitő tüzérezredben lenne.Elvileg ezek a támogató tüzérek a mélységből lőnek,ahol már nem olyan elsőrendű kérdés a páncélvédelem,de fontos továbbra is a tűzhatás képességIlyen árban én is inkább azt NORA-t venném - ha(!) tényleg jól működik!
Elvileg......Csakhát az elvek meg a gyakorlat nem mindig egyezik.Főleg a mélységi felderitő-bemérő eszközök és cirkálódronok korában.
Én nem különösebben komálom a búrokat (főleg,hogy a dél afrikai fehérek fele búr csak,másik fele főleg brit származású).De Dél Afrika hadműveleti körülményei miatt a búr cuccokat fokozott megbizhatóságra és önállóságra tervezték.Az ellenséges túlnyomó mennyiségi erőfölényét meg a saját eszközök harcászati teljesitménymutatóinak kellett tudnia ellensúlyozni-és mindezt lehető legolcsobban,mert minden arany és gyémántbánya ellenére az SADF egy forráshiányos sereg volt már akkor is.Ezekkel az automatatöltős cuccokkal többnyire baj van...
Nem ismerős a helyzet?Kis létszám,forráshiány,fokozott megbizhatósági igény....Mintha az MH is ilyen helyzetben lenne.....
Szóval a fene tudja.Elsőre jol hangzik,hogy az AMOS árán egy páncélvédett zárt tornyos önjárót kapunk....
De azért alaposan ki kéne próbálni,meg átszámolni a dolgot.Nehogy aztán az olcsó húsnak hig legyen a leve.
De ha elég sűrűnek bizonyul a lé,had jöjjön-a támogató tüzérségbe.