[HUN] Tüzérség fejlesztése: Vontatott vagy önjáró tüzérség beszerzése?

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 417
43 760
113
Ha pénz nincs, akkor minden àlom kategòria.
Az új vontatott lövegek meg a szétrohadt D20-asok rendbe rakása is! :p
Ha bàrmikor vehetnénk, akkor vettünk volna màr.
Pénz lenne rá, csak nem akarnak venni. Benyalták a "Trumppal kitört a világbéke" dumát vagy fene tudja miért.
5 évre elosztva év 80-100 millió dollárért (32-39 mrd HUF/év) elég szép PULS-HERMES csomagot lehetne venni. Ez a honvédelmi költségvetésünk 2%-a lenne!

Cserébe komoly elrettentő erőt és ellenséges támadást ellehetetlenítő vagy legalábbis nagyon megnehezítő fegyvert kapnánk.

Dron, jò.
Utàsz van?
Rakéta van a légvédelemnek?
Grippen fegyverzet rendben?
Laktanyàk hogy àllnak?
Milyen eszközökkel rendelkezünk "értelmezhető - làthatò" mennyiségben?
Én is szeretném, le is írtam màr pàrszor.
De nincs realitàsa. Viszont valamilyen eszköz értelmezhető mennyiségben kell.
Itt gyakorlatilag azon vitázunk mi a fontossági sorrend. Nálam a PULS meg a légvédelem.
Böröndi szerint is, mert ezzel van esély arra hogy a háború elkerülhető (elrettentés) illetve kisebb gyengébb erők érjenek csak el a védvonalunkig. Sokkal nagyobb a hatása a háború kimenetelére mint bármilyen más tüzérségi eszköznek.
(nyilván regionális ellenfelek ellen - a ruszkik az más tészta!)

Szerbek meg ülnek euròpa legnagyobb Líthium lelőhelyén.
Rafale -ok nem brahibòl mentek, gyakorlatilag apròpénzért.
Azt nem nevezném aprópénznek: k. drágán kapták! :D
Jelen pillanatban Szerbia ugràs előtt àll, gazdasàgi téren.
Mi is! Nem hiszel a Bölcs vezetőnek?!? :D

• Tetszik
  • Vicces
Reactions: Pogány and Negan

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 660
17 119
113
Elvileg nekünk is van/lesz műholdunk a "célzáshoz" meg akarunk venni nagy drónokat - utóbbiakkal együtt vették is a szerbek is a PULS-t! Szóval nem voltak előbbre ők sem.

Nagyobb és gazdagabb ország vagyunk, simán veszünk BÁRMIKOR egy akkora vagy még nagyobb csomagot, mint ők! Döntés/akarat kérdése.

Mind pénzben és ember életben OCSÓBB minél messzebbről szétlőni az ellenséget, mint amiben te gondolkozol.
Ennek kapcsán pont nemrég számoltam a bejelentett mennyiséggel a napi lehetséges felderítő/ újra látogato képesség kapcsán. És persze kalkulació, azaz a pontos pálya adatokat nem ismerni, de jó közelítéssel használható adat.

A 6 optikai HUEOP esetében mondjuk három egymást 60 fokkal bezáró napszinkron pályán, síkonkent 2 db műhold akár 15 újra-látogatást is elérhető 6 fix illetve 9 változó betekintési szöggel, vagyis kb. Átlagosan 90 percenkénti hozzáférés érhető el.

Nyilván használhatja direktben a tüzérség is az ilyen rendszerből lehívott adatot, de ez inkább stratégiai mint taktikai döntés meghozatalára teszi alkalmassá, hisz egy tüzérségi csapás után túl sok időbe telik a terület újra vizsgálata, ami pedig kell az esetleges korrekciókhoz.. szóval szerintem a tüzérségnek "élő" drón felvétel hasznosabb lehet. (Vagy számosabb műholdas konstelláció, pl; ICEYE már 48db)

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 955
85 572
113
Nem a modernség, hanem a mennyiség. Hiszen ment a TOW, meg a lejárt szavatosságú Jawelin szakmányba.
Ez a példa pont, hogy nem a "csak hi-tech technika alkalmazása hoz eredményt" elvét erősíti.
A modernség. Az ukránoknak volt több 10.000 valamilyen RPG-jük és szovjet ATGM-jük...

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 417
43 760
113
Ennek kapcsán pont nemrég számoltam a bejelentett mennyiséggel a napi lehetséges felderítő/ újra látogato képesség kapcsán. És persze kalkulació, azaz a pontos pálya adatokat nem ismerni, de jó közelítéssel használható adat.

A 6 optikai HUEOP esetében mondjuk három egymást 60 fokkal bezáró napszinkron pályán, síkonkent 2 db műhold akár 15 újra-látogatást is elérhető 6 fix illetve 9 változó betekintési szöggel, vagyis kb. Átlagosan 90 percenkénti hozzáférés érhető el.

Nyilván használhatja direktben a tüzérség is az ilyen rendszerből lehívott adatot, de ez inkább stratégiai mint taktikai döntés meghozatalára teszi alkalmassá, hisz egy tüzérségi csapás után túl sok időbe telik a terület újra vizsgálata, ami pedig kell az esetleges korrekciókhoz.. szóval szerintem a tüzérségnek "élő" drón felvétel hasznosabb lehet. (Vagy számosabb műholdas konstelláció, pl; ICEYE már 48db)
Műholdképeket lehet kereskedelmi úton is venni, nem feltétlen kell csak saját műholdra hagyatkozni: ukránok is ezt teszik, valszeg az oroszok is.
48 ICEEYE nem tudom milyen gyakran "frissít" egy adott területet, de gondolom kevesebb mint 90 perc...

Egyébként ezért veszik gyakran párban a PULS-t meg a nagy drónokat: így van értelme.
Persze az is kérdés hogy mennyire kell közel repüljön a drón a célhoz, tud-e biztonságos légtérből nézelődni. 200+ km-ről is látja amit kell pl. SAR-radarral, akkor az már elég biztonságos.

• Tetszik
Reactions: Hortator and Loken

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
4 297
22 424
113
Az új vontatott lövegek meg a szétrohadt D20-asok rendbe rakása is! :p
Nem tudunk D20-at felujítani.
Lett pròbàlva, nem ment.
Pénz lenne rá, csak nem akarnak venni. Benyalták a "Trumppal kitört a világbéke" dumát vagy fene tudja miért.
5 évre elosztva év 80-100 millió dollárért (32-39 mrd HUF/év) elég szép PULS-HERMES csomagot lehetne venni. Ez a honvédelmi költségvetésünk 2%-a lenne!
2%-ék. Kb 87 darab 2%-os dolog van, ami tegnapra kellene.
És nem làtok sehol biztosítékot arra hogy nem az egész hm,éves költségvetése lesz 32 mrd HUF.
Cserébe komoly elrettentő erőt és ellenséges támadást ellehetetlenítő vagy legalábbis nagyon megnehezítő fegyvert kapnánk.
Tény. Ahogy az is hogy nincs.
Làthatàron sem.
Itt gyakorlatilag azon vitázunk mi a fontossági sorrend. Nálam a PULS meg a légvédelem.
Böröndi szerint is, mert ezzel van esély arra hogy a háború elkerülhető (elrettentés) illetve kisebb gyengébb erők érjenek csak el a védvonalunkig. Sokkal nagyobb a hatása a háború kimenetelére mint bármilyen más tüzérségi eszköznek.
(nyilván regionális ellenfelek ellen - a ruszkik az más tészta!)
Két kellene talàlni hogy mit is akarunk. Ahhoz méretezni és vàsàrolni. Mi a koncepció?
Azt nem nevezném aprópénznek: k. drágán kapták! :D
Nem kaptàk dràgàn, sőtt...
Bàrmikor beleugranék abba a szerződésbe.
Mi is! Nem hiszel a Bölcs vezetőnek?!? :D
Szerbek alatt gigantikus mennyiségű ritkaföldfém készletek vannak, euròpàban egyedüliként.
Nem véletlenül szaladgàl oda boldog,boldogtalan.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 823
47 161
113
Aki Puls és hasonlò luxusfelszerelésben gondolkodik, írja màr oda a finanszírozàs menetét is.

A tàrsalgàs alapja az volt hogy a 2%-ék a max.
Àlmodozni, autòskàrtyàzni lehet, de ez nem az a beszélgetés.
Mert megint ott vagyunk hogy delíràlva vannak olyan eszközök amik még a 800 milliàrd felett diszponàlò US haderőben is szem előtt van tartva az àruk miatt.
A tàrsalgàs a Magyar honvédelemről szòl, nem a nato sz@pkodàsròl.
Realitàsok.
Egy picit hosszabb azért az a takaró.
Ha muszáj és jelentősen hazai megrendelésekre alapozva tudjuk elkölteni a GDP %-át, akkor azért a 3%-ot is ki tudnánk köhögni, úgy hogy nem fogja minden bölcsödés az asztal sarkát rágni.
A vontatott (és aknavetős) tüzérség esetén pedig pont a lőszer (hazai gyártás) irányba tolódik el a források elköltése.
Olvastam még korábban hogy a modern SP tüzérség esetén ha a löveg ára X, akkor az élettartama alatt elhasználható lőszerrel együtt kb. a bekerülési költség 2X lesz. (azaz a löveg és a lőszer anyag összköltsége nagy kerekítéssel, 1:1).
Namost a vontatott löveg biztosan olcsóbb, miközben az élettartam biztosan nagyobb, hiszen a csövön - fogyóeszköz - kívül (ez ugye az önjárók esetén is megvan) nem nagyon van mi elromoljon szakszerű használat mellett. Vagy ha el is romlik, rentábilisan javítható.
Mivel idehaza nincs löveg gyártás, így azt az összeget mindenképpen külföldön kell elkölteni. Gazdasági szempontból így elkerülhetetetlen, hogyha X millió lőszer kilövésére tervezik a Honvédséget, akkor alkalmazzuk a vontatott lövegeket IS.
A 3% beirányzásához már feltétlenül mellé kell tenni a hazai hadiipar intenzív fejlesztését, valamint olyan politikai előnyöket, amit más területeken gazdasági előnyökre lehet fordítani. (Lásd még: Orbán-Trump "sör-virsli" partizását Mar-a-Lago-ban)

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 660
17 119
113
Műholdképeket lehet kereskedelmi úton is venni, nem feltétlen kell csak saját műholdra hagyatkozni: ukránok is ezt teszik, valszeg az oroszok is.
48 ICEEYE nem tudom milyen gyakran "frissít" egy adott területet, de gondolom kevesebb mint 90 perc...

Egyébként ezért veszik gyakran párban a PULS-t meg a nagy drónokat: így van értelme.
Persze az is kérdés hogy mennyire kell közel repüljön a drón a célhoz, tud-e biztonságos légtérből nézelődni. 200+ km-ről is látja amit kell pl. SAR-radarral, akkor az már elég biztonságos.
Nyilván drónja válogatja. Látni kell a célt, hogy az első becsapódás után tudj korrigálni.
Persze vehetsz műholdas szolgáltatást is, de kb néhány kép lehivasból kijön egy drón ára..

A műholdakkal nagyobb területek átvizsgálása ami jó hatékonysaggal megoldható. Ezt párositod a korábbi ugyanabból a szögből készült felvétellel, amin lefuttatsz egy AI algoritmust, és több négyzetkilométer területről kidobja neked a minimál eltéréseket is, amit érdemes tovább vizsgálni.

Műholdja, meg annak képessége válogatja a km2 árak széles spektrumon mozoghatnak 10 dollártól 5000+ dollárig.
A méter alatti friss felvételnek $100-200 az induló ára.

• Tetszik
Reactions: Pogány and Aladeen

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
4 297
22 424
113
Egy picit hosszabb azért az a takaró.
Ha muszáj és jelentősen hazai megrendelésekre alapozva tudjuk elkölteni a GDP %-át, akkor azért a 3%-ot is ki tudnánk köhögni, úgy hogy nem fogja minden bölcsödés az asztal sarkát rágni.
A vontatott (és aknavetős) tüzérség esetén pedig pont a lőszer (hazai gyártás) irányba tolódik el a források elköltése.
Olvastam még korábban hogy a modern SP tüzérség esetén ha a löveg ára X, akkor az élettartama alatt elhasználható lőszerrel együtt kb. a bekerülési költség 2X lesz. (azaz a löveg és a lőszer anyag összköltsége nagy kerekítéssel, 1:1).
Namost a vontatott löveg biztosan olcsóbb, miközben az élettartam biztosan nagyobb, hiszen a csövön - fogyóeszköz - kívül (ez ugye az önjárók esetén is megvan) nem nagyon van mi elromoljon szakszerű használat mellett. Vagy ha el is romlik, rentábilisan javítható.
Mivel idehaza nincs löveg gyártás, így azt az összeget mindenképpen külföldön kell elkölteni. Gazdasági szempontból így elkerülhetetetlen, hogyha X millió lőszer kilövésére tervezik a Honvédséget, akkor alkalmazzuk a vontatott lövegeket IS.
A 3% beirányzásához már feltétlenül mellé kell tenni a hazai hadiipar intenzív fejlesztését, valamint olyan politikai előnyöket, amit más területeken gazdasági előnyökre lehet fordítani. (Lásd még: Orbán-Trump "sör-virsli" partizását Mar-a-Lago-ban)
Pontosan.
Ezért hajtom a Wirsligyàrat és a Lynx alapot.
Ezek a mieink.
Nem vagyok pénzember, de a 3% szerintem, nem reàlis a közeljövőben.
Illetve, a màr megkezdett programokat kelleni tisztességesen kifuttatni, csak utàna ùjba belefogni.
Idő.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 417
43 760
113
Két kellene talàlni hogy mit is akarunk. Ahhoz méretezni és vàsàrolni. Mi a koncepció?
Ez az amit nem tudunk sajnos, csak sejtjük. A legtöbb nyugati országban van egy valamennyire publikus védelmi koncepció "white paper", nálunk nincs. Szóval így erről vitázni is nehéz.

Valami olyasmi a koncepció, hogy NATO védelemre építünk, amihez betesszük a NATO által vár minimumot néhány saját szakállra vett extrával. (pl. az új helikopter flotta nem NATO kérés volt ha jól tudom)
Ennyi!

Önálló honvédelemre képes haderő tervszintjén sincs szerintem, igazából a jelenlegi anyagi ráfordítás mellett nem is megvalósítható.

• Tetszik
Reactions: Pogány and Negan

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 417
43 760
113
Nyilván drónja válogatja. Látni kell a célt, hogy az első becsapódás után tudj korrigálni.
Mondjuk irányított rakéták/lőszerek esetén nem igazán kell korrigálni, max kár felmérés kellhet, de az 1-2 órával később is jó.
Repterek erőművek, lőszer lerakatok nem mennek arrébb ennyi idő után.

Kéne olyan drón vagy bizness jet alapú felderítő (ISTAR) ami több száz kilométerről képes nézelődni.

• Tetszik
Reactions: Zaphod Beeblebrox

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 823
47 161
113
A puls nem luxus cikk meg a joval szerenyebb helyzetben levo szerbek is ki tudnak izzadni egy osztalynyit.
Szerintem te a himarsra gondolsz na az tenyleg luxus nekunk.
Szerintem ő arra gondol, hogy nem lehet minden kárára is rakétatüzérséget venni.
A HIMARS luxusnak bélyegzése sem helyénvaló szerintem. Az egy nagyon célhardver. A jelen állapotában biztosan nem hatékony elköltése a szűk forrásoknak.
Azonban Trump bácsival kinézhet egy soron kívüli PrSM beszerzés is. (Nagyon kellene keresnem azt az egyéb amerikai technikát, amit ránk sózhatnának "védelmi pénz-ként) Úgy viszont már azért bekerülhet a megéri kategóriába is. Úgy is célhardver, de sokkal jobb ár/érték mutatókkal.

subsonic

Well-Known Member
2016. január 13.
560
1 145
93
Ha már ennyire belelendültetek szemeteket vessétek a Yugoimport termékeire. Van ott 155mm D-20 copy. A többi terméket is javaslom nézzétek meg van,olyan termékük ami MAN alvázon van. Nem rossz termékek. További Kellemes Ünnepekt nektek :)

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
4 297
22 424
113
Szerintem ő arra gondol, hogy nem lehet minden kárára is rakétatüzérséget venni.
A HIMARS luxusnak bélyegzése sem helyénvaló szerintem. Az egy nagyon célhardver. A jelen állapotában biztosan nem hatékony elköltése a szűk forrásoknak.
Azonban Trump bácsival kinézhet egy soron kívüli PrSM beszerzés is. (Nagyon kellene keresnem azt az egyéb amerikai technikát, amit ránk sózhatnának "védelmi pénz-ként) Úgy viszont már azért bekerülhet a megéri kategóriába is. Úgy is célhardver, de sokkal jobb ár/érték mutatókkal.
Ismét pontos.
Egy D20-al lehet tarolni. Csak meg kell venni hozzà a Krasnopolt, Kitolovot. Nem a löveg hibàja hogy nem veszik meg hozzà amit kell.

Rapira, hőképalkotò és radar is van hozzà, rendszerben tartjàk, hasznàljàk.

MT12 Ruta. A radarral szerelt cső.
MT12 Kastet. A rakéta indítàsra alkalmas mòdosítàs.

Példànak tettem be. Hogy érzékeltessem hogy még a minimum kiegészítéseket, modernizàciòkat sem szereztük be nagyon semmikor.
Pedig ezek tényleg filléres, tömeggyàrtott felszerelések.
A kiegészítők teszik veszélyessé, amit meg kell venni hozzà.

Tüzérségi grànàtokbòl van deponàlva?
2,5 - 3 millió tonna kellene minimum. Ha abból indulunk ki hogy az ukrànok Donyeck és Luhanszk lövetését több mint 10milliò tonnàval kezdték...2 év mùlva meg màr shorton voltak.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
4 297
22 424
113
Ha már ennyire belelendültetek szemeteket vessétek a Yugoimport termékeire. Van ott 155mm D-20 copy. A többi terméket is javaslom nézzétek meg van,olyan termékük ami MAN alvázon van. Nem rossz termékek. További Kellemes Ünnepekt nektek :)

Igen.
Érdemes megnézni.
Ez az az ipari hàttér ami nekünk nincs. Ez fog meglàtszòdni minden eszköz beszerzésénél, üzembentartàsànàl.
Ők gyàrtanak maguknak, mi meg a 6-os alàtétet is hozatjuk.
Erről beszéltem koràbban.

• Szomorú
Reactions: Negan

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 823
47 161
113
Pontosan.
Ezért hajtom a Wirsligyàrat és a Lynx alapot.
Ezek a mieink.
Nem vagyok pénzember, de a 3% szerintem, nem reàlis a közeljövőben.
Illetve, a màr megkezdett programokat kelleni tisztességesen kifuttatni, csak utàna ùjba belefogni.
Idő.
A GDP arányában való honvédelmi kiadás egy elég okos ötlet. (pláne, ha NATOnak vállaljuk ezt) Mert alapvetően ez egy politikai síkra viszi a szektorra való költést.
Ha szarul megy az országnak, akkor max. nominálisan fogunk kevesebbet költeni honvédelemre.
Egy NATO (és főleg Trump) által kikövetelt 3% biztosan sokkal egyszerűbbé teszi egy ilyen külpolitikai jellegű kiadás elfogadtatását a belpolitikai környezetben.
Ahogy egy másik kommentbe már beleírtam, szerintem jelenleg Trumpra várás van (ugye volt egy 600Mrd-os kötvény visszavétel is, amit akár haderőfejlesztésre is el lehetett volna tapsolni...).
Ha jövőre költenek az sokkal hasznosabb, hiszen akkor nem csak a haderőfejlesztés kap új beszerzéseket, de viríthatjuk a politikai tőkét is egy teljesített emelt NATO célszám felé.
Ezzel együtt egy lehetséges vontatott löveges beszerzés szerintem a holdban van még. Egyszerűen nem tartunk ott. Addig nem fogunk célzottan másod vonalas technikát beszerezni, amíg az első vonalasak sincsenek rendben. Ehhez persze rendezni kellene a tartalékos rendszert utánpótlási szinten.