Bármikor vehetnénk ha lenne rá akarat de nincs.Ha bàrmikor vehetnénk, akkor vettünk volna màr.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Bármikor vehetnénk ha lenne rá akarat de nincs.Ha bàrmikor vehetnénk, akkor vettünk volna màr.
Volt, csak a csodas gazdasagi teljesitmennyel amit hasra utes szeruen inkopetens vezetoink irkalnak elszallt.Bármikor vehetnénk ha lenne rá akarat de nincs.
Az új vontatott lövegek meg a szétrohadt D20-asok rendbe rakása is!Ha pénz nincs, akkor minden àlom kategòria.
Pénz lenne rá, csak nem akarnak venni. Benyalták a "Trumppal kitört a világbéke" dumát vagy fene tudja miért.Ha bàrmikor vehetnénk, akkor vettünk volna màr.
Itt gyakorlatilag azon vitázunk mi a fontossági sorrend. Nálam a PULS meg a légvédelem.Dron, jò.
Utàsz van?
Rakéta van a légvédelemnek?
Grippen fegyverzet rendben?
Laktanyàk hogy àllnak?
Milyen eszközökkel rendelkezünk "értelmezhető - làthatò" mennyiségben?
Én is szeretném, le is írtam màr pàrszor.
De nincs realitàsa. Viszont valamilyen eszköz értelmezhető mennyiségben kell.
Azt nem nevezném aprópénznek: k. drágán kapták!Szerbek meg ülnek euròpa legnagyobb Líthium lelőhelyén.
Rafale -ok nem brahibòl mentek, gyakorlatilag apròpénzért.
Mi is! Nem hiszel a Bölcs vezetőnek?!?Jelen pillanatban Szerbia ugràs előtt àll, gazdasàgi téren.
Majd jön Bibi és akkor!Volt, csak a csodas gazdasagi teljesitmennyel amit hasra utes szeruen inkopetens vezetoink irkalnak elszallt.
Nem a modernség, hanem a mennyiség. Hiszen ment a TOW, meg a lejárt szavatosságú Jawelin szakmányba.Mi volt annak is az alapja? Az a több 10.000 modern kéti páncéltörő eszköz amit kapak...
Ennek kapcsán pont nemrég számoltam a bejelentett mennyiséggel a napi lehetséges felderítő/ újra látogato képesség kapcsán. És persze kalkulació, azaz a pontos pálya adatokat nem ismerni, de jó közelítéssel használható adat.Elvileg nekünk is van/lesz műholdunk a "célzáshoz" meg akarunk venni nagy drónokat - utóbbiakkal együtt vették is a szerbek is a PULS-t! Szóval nem voltak előbbre ők sem.
Nagyobb és gazdagabb ország vagyunk, simán veszünk BÁRMIKOR egy akkora vagy még nagyobb csomagot, mint ők! Döntés/akarat kérdése.
Mind pénzben és ember életben OCSÓBB minél messzebbről szétlőni az ellenséget, mint amiben te gondolkozol.
A modernség. Az ukránoknak volt több 10.000 valamilyen RPG-jük és szovjet ATGM-jük...Nem a modernség, hanem a mennyiség. Hiszen ment a TOW, meg a lejárt szavatosságú Jawelin szakmányba.
Ez a példa pont, hogy nem a "csak hi-tech technika alkalmazása hoz eredményt" elvét erősíti.
Műholdképeket lehet kereskedelmi úton is venni, nem feltétlen kell csak saját műholdra hagyatkozni: ukránok is ezt teszik, valszeg az oroszok is.Ennek kapcsán pont nemrég számoltam a bejelentett mennyiséggel a napi lehetséges felderítő/ újra látogato képesség kapcsán. És persze kalkulació, azaz a pontos pálya adatokat nem ismerni, de jó közelítéssel használható adat.
A 6 optikai HUEOP esetében mondjuk három egymást 60 fokkal bezáró napszinkron pályán, síkonkent 2 db műhold akár 15 újra-látogatást is elérhető 6 fix illetve 9 változó betekintési szöggel, vagyis kb. Átlagosan 90 percenkénti hozzáférés érhető el.
Nyilván használhatja direktben a tüzérség is az ilyen rendszerből lehívott adatot, de ez inkább stratégiai mint taktikai döntés meghozatalára teszi alkalmassá, hisz egy tüzérségi csapás után túl sok időbe telik a terület újra vizsgálata, ami pedig kell az esetleges korrekciókhoz.. szóval szerintem a tüzérségnek "élő" drón felvétel hasznosabb lehet. (Vagy számosabb műholdas konstelláció, pl; ICEYE már 48db)
Nem tudunk D20-at felujítani.Az új vontatott lövegek meg a szétrohadt D20-asok rendbe rakása is!
2%-ék. Kb 87 darab 2%-os dolog van, ami tegnapra kellene.Pénz lenne rá, csak nem akarnak venni. Benyalták a "Trumppal kitört a világbéke" dumát vagy fene tudja miért.
5 évre elosztva év 80-100 millió dollárért (32-39 mrd HUF/év) elég szép PULS-HERMES csomagot lehetne venni. Ez a honvédelmi költségvetésünk 2%-a lenne!
Tény. Ahogy az is hogy nincs.Cserébe komoly elrettentő erőt és ellenséges támadást ellehetetlenítő vagy legalábbis nagyon megnehezítő fegyvert kapnánk.
Két kellene talàlni hogy mit is akarunk. Ahhoz méretezni és vàsàrolni. Mi a koncepció?Itt gyakorlatilag azon vitázunk mi a fontossági sorrend. Nálam a PULS meg a légvédelem.
Böröndi szerint is, mert ezzel van esély arra hogy a háború elkerülhető (elrettentés) illetve kisebb gyengébb erők érjenek csak el a védvonalunkig. Sokkal nagyobb a hatása a háború kimenetelére mint bármilyen más tüzérségi eszköznek.
(nyilván regionális ellenfelek ellen - a ruszkik az más tészta!)
Nem kaptàk dràgàn, sőtt...Azt nem nevezném aprópénznek: k. drágán kapták!
Szerbek alatt gigantikus mennyiségű ritkaföldfém készletek vannak, euròpàban egyedüliként.Mi is! Nem hiszel a Bölcs vezetőnek?!?
Egy picit hosszabb azért az a takaró.Aki Puls és hasonlò luxusfelszerelésben gondolkodik, írja màr oda a finanszírozàs menetét is.
A tàrsalgàs alapja az volt hogy a 2%-ék a max.
Àlmodozni, autòskàrtyàzni lehet, de ez nem az a beszélgetés.
Mert megint ott vagyunk hogy delíràlva vannak olyan eszközök amik még a 800 milliàrd felett diszponàlò US haderőben is szem előtt van tartva az àruk miatt.
A tàrsalgàs a Magyar honvédelemről szòl, nem a nato sz@pkodàsròl.
Realitàsok.
Nyilván drónja válogatja. Látni kell a célt, hogy az első becsapódás után tudj korrigálni.Műholdképeket lehet kereskedelmi úton is venni, nem feltétlen kell csak saját műholdra hagyatkozni: ukránok is ezt teszik, valszeg az oroszok is.
48 ICEEYE nem tudom milyen gyakran "frissít" egy adott területet, de gondolom kevesebb mint 90 perc...
Egyébként ezért veszik gyakran párban a PULS-t meg a nagy drónokat: így van értelme.
Persze az is kérdés hogy mennyire kell közel repüljön a drón a célhoz, tud-e biztonságos légtérből nézelődni. 200+ km-ről is látja amit kell pl. SAR-radarral, akkor az már elég biztonságos.
Pontosan.Egy picit hosszabb azért az a takaró.
Ha muszáj és jelentősen hazai megrendelésekre alapozva tudjuk elkölteni a GDP %-át, akkor azért a 3%-ot is ki tudnánk köhögni, úgy hogy nem fogja minden bölcsödés az asztal sarkát rágni.
A vontatott (és aknavetős) tüzérség esetén pedig pont a lőszer (hazai gyártás) irányba tolódik el a források elköltése.
Olvastam még korábban hogy a modern SP tüzérség esetén ha a löveg ára X, akkor az élettartama alatt elhasználható lőszerrel együtt kb. a bekerülési költség 2X lesz. (azaz a löveg és a lőszer anyag összköltsége nagy kerekítéssel, 1:1).
Namost a vontatott löveg biztosan olcsóbb, miközben az élettartam biztosan nagyobb, hiszen a csövön - fogyóeszköz - kívül (ez ugye az önjárók esetén is megvan) nem nagyon van mi elromoljon szakszerű használat mellett. Vagy ha el is romlik, rentábilisan javítható.
Mivel idehaza nincs löveg gyártás, így azt az összeget mindenképpen külföldön kell elkölteni. Gazdasági szempontból így elkerülhetetetlen, hogyha X millió lőszer kilövésére tervezik a Honvédséget, akkor alkalmazzuk a vontatott lövegeket IS.
A 3% beirányzásához már feltétlenül mellé kell tenni a hazai hadiipar intenzív fejlesztését, valamint olyan politikai előnyöket, amit más területeken gazdasági előnyökre lehet fordítani. (Lásd még: Orbán-Trump "sör-virsli" partizását Mar-a-Lago-ban)
Ez az amit nem tudunk sajnos, csak sejtjük. A legtöbb nyugati országban van egy valamennyire publikus védelmi koncepció "white paper", nálunk nincs. Szóval így erről vitázni is nehéz.Két kellene talàlni hogy mit is akarunk. Ahhoz méretezni és vàsàrolni. Mi a koncepció?
Mondjuk irányított rakéták/lőszerek esetén nem igazán kell korrigálni, max kár felmérés kellhet, de az 1-2 órával később is jó.Nyilván drónja válogatja. Látni kell a célt, hogy az első becsapódás után tudj korrigálni.
Szerintem ő arra gondol, hogy nem lehet minden kárára is rakétatüzérséget venni.A puls nem luxus cikk meg a joval szerenyebb helyzetben levo szerbek is ki tudnak izzadni egy osztalynyit.
Szerintem te a himarsra gondolsz na az tenyleg luxus nekunk.
Ismét pontos.Szerintem ő arra gondol, hogy nem lehet minden kárára is rakétatüzérséget venni.
A HIMARS luxusnak bélyegzése sem helyénvaló szerintem. Az egy nagyon célhardver. A jelen állapotában biztosan nem hatékony elköltése a szűk forrásoknak.
Azonban Trump bácsival kinézhet egy soron kívüli PrSM beszerzés is. (Nagyon kellene keresnem azt az egyéb amerikai technikát, amit ránk sózhatnának "védelmi pénz-ként) Úgy viszont már azért bekerülhet a megéri kategóriába is. Úgy is célhardver, de sokkal jobb ár/érték mutatókkal.
Szerintem teljesen fölösleges ránézni nem lesz semmi se véve...Ha már ennyire belelendültetek szemeteket vessétek a Yugoimport termékeire. Van ott 155mm D-20 copy. A többi terméket is javaslom nézzétek meg van,olyan termékük ami MAN alvázon van. Nem rossz termékek. További Kellemes Ünnepekt nektek
Ha már ennyire belelendültetek szemeteket vessétek a Yugoimport termékeire. Van ott 155mm D-20 copy. A többi terméket is javaslom nézzétek meg van,olyan termékük ami MAN alvázon van. Nem rossz termékek. További Kellemes Ünnepekt nektek
A GDP arányában való honvédelmi kiadás egy elég okos ötlet. (pláne, ha NATOnak vállaljuk ezt) Mert alapvetően ez egy politikai síkra viszi a szektorra való költést.Pontosan.
Ezért hajtom a Wirsligyàrat és a Lynx alapot.
Ezek a mieink.
Nem vagyok pénzember, de a 3% szerintem, nem reàlis a közeljövőben.
Illetve, a màr megkezdett programokat kelleni tisztességesen kifuttatni, csak utàna ùjba belefogni.
Idő.