[HUN] Tüzérség fejlesztése: Vontatott vagy önjáró tüzérség beszerzése?

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 426
43 812
113
Azeri változatra még 12 gránátos tőltőtárat irtak,de akkor közben fejlesztették.
Sigma és a T5-52 60 lőszeres tűltőtárral rendelkezik.Sigmáérol nem találok adatot,de a T5-52 30km-en tudja a 6 gránátos MRSI-t.Ez a jóval nagyobb lőtávja miatt van,ami 78km.És alighanem a PzH is tudja 30km-en a 3 gránátos MRSIt.
Mindegyik európai löveg L/52-es löveg 23 literes töltényürrel, ergó kb. ugyanazt tudják MRSI-ben fizikai okokból. Itt nincs nagy csoda: eggyel több vagy kevesebb az már mindegy.

Továbbra is kérdés a megbizhatóság,szervizelhetőség,üzemköltség.
Ennek kell utána járni alaposan mielőtt megvennénk ezt a szerb cuccot.

(plusz se a Sigmárol,se a T5-52ről nem találok árat,nincs mihez viszonyitani.PzH egy láncos komolyabban páncélozott gép,nem teherautó alvázra épitett.Emiatt is már alapbol jóval drágább)
Árakat nem tudok én se SIGMA-ra: eddig egy 106 millió dodos eladás volt rá, de nem tudni a mennyiséget. Sztem 6 vagy 8 darab lehet - szóval nem olcsó.
Szóval tűzteljesitményben biztos,hogy igencsak elmarad a nyugati kategóriája beli vetélytársaktol (páncélozott,zárttornyos platóslöveg.Oké,T5 torony ténylegesen még nem lett teherautó alvázra téve,de lehet.Ahogy az AGM modult is).
Lassabb az biztos viszont kettőt vehetsz a nyugati lövegek árából...
Inkább az árkategóriája béli nyitott kivitelű platóslövegek vetáélytársa lehet.Mert ugyan kisebb a tűzteljesitménye valamicskét egy ATMOSnál,de védettebb.
Ilyen árban én is inkább azt NORA-t venném - ha(!) tényleg jól működik!
Ezekkel az automatatöltős cuccokkal többnyire baj van...

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 775
34 592
113
Mindegyik európai löveg L/52-es löveg 23 literes töltényürrel, ergó kb. ugyanazt tudják MRSI-ben fizikai okokból. Itt nincs nagy csoda: eggyel több vagy kevesebb az már mindegy.
PzH ugyanazzal a töltetűrrel tud nagyobb lőtávot (ez nem csak löveg,hanem lőszer kérdés is-de a lövegcső nyomástűrése sokat számit).
Egyébként az MRSI csúcstartó az AMOS av-tarack.13 gránáttal.A két cső miatt a tartós tűzfeladat képessége is kiemelkedő.Nekem meggyőződésem,hogy mozgékonysággal és tűzerővel kell pótolnunk a létszámhiányt.De nem növelhetjük korlátlanul a hcsop tüzérségének eszközszámát,mert a túl sok eszközmennyiség már a hcsop mozgékonyíságát fogja akadályozni.
Szóval inkább költsünk a drágább,de jobb képességű eszközökre a hcsop tüzérségénél.
Árakat nem tudok én se SIGMA-ra: eddig egy 106 millió dodos eladás volt rá, de nem tudni a mennyiséget. Sztem 6 vagy 8 darab lehet - szóval nem olcsó.
Denel lövegek 2x is megnyerték a hinduk általános tüzértenderét.Azok adatai nyilvánosak (de in most ki nem keresem őket)-csak már 25 évesek....(politika köpöt bele 2x is a Denel levesébe).
Nyugati minta a 8 löveges üteget preferálja,és a nyugati mintát követők is.Valószinüleg 8 löveges lehet a Sigma rendelés.
Lassabb az biztos viszont kettőt vehetsz a nyugati lövegek árából...
Lásd fentebb-ez egy kicsit bonyorultabb kérdés.....
hcsop tüzérségébe a lehető legjobb kell.Ne ott sporoljunk.(irtam már.Én simán helyettesiteném a Leokat fele áron megfelelő szintre felpofozott 72ekel,és az igy megmaradó pénzt a tüzérségre költeném.Figyelem,én a támadódronokat is a tüzérség új ágának tartom,még ha a gyalogság harcrendjében is vannak).
Ilyen árban én is inkább azt NORA-t venném - ha(!) tényleg jól működik!
Nehéz kérdés.Ideális esetben a messzehordó platós lövegek helye egy megerősitő tüzérezredben lenne.Elvileg ezek a támogató tüzérek a mélységből lőnek,ahol már nem olyan elsőrendű kérdés a páncélvédelem,de fontos továbbra is a tűzhatás képesség
Elvileg......Csakhát az elvek meg a gyakorlat nem mindig egyezik.Főleg a mélységi felderitő-bemérő eszközök és cirkálódronok korában.
Ezekkel az automatatöltős cuccokkal többnyire baj van...
Én nem különösebben komálom a búrokat (főleg,hogy a dél afrikai fehérek fele búr csak,másik fele főleg brit származású).De Dél Afrika hadműveleti körülményei miatt a búr cuccokat fokozott megbizhatóságra és önállóságra tervezték.Az ellenséges túlnyomó mennyiségi erőfölényét meg a saját eszközök harcászati teljesitménymutatóinak kellett tudnia ellensúlyozni-és mindezt lehető legolcsobban,mert minden arany és gyémántbánya ellenére az SADF egy forráshiányos sereg volt már akkor is.
Nem ismerős a helyzet?Kis létszám,forráshiány,fokozott megbizhatósági igény....Mintha az MH is ilyen helyzetben lenne.....
Szóval a fene tudja.Elsőre jol hangzik,hogy az AMOS árán egy páncélvédett zárt tornyos önjárót kapunk....
De azért alaposan ki kéne próbálni,meg átszámolni a dolgot.Nehogy aztán az olcsó húsnak hig legyen a leve.
De ha elég sűrűnek bizonyul a lé,had jöjjön-a támogató tüzérségbe.

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 932
4 867
113
MRSI csak 3 lövés, de 30 km-en. PZH 5 MRSI lövést tud, de csak 17 km-en! Szóval azt is kell nézni milyen messze a célpont.
Tűzsebesség: 4 lövés/perces - ez nem túl pörgős, mondjuk. PZH-nál 10 lövés/perc
Lőtávok különböző lőszerekkel:
ERFB lövedék: 32.5 km
ERFB BB lövedék 41.5 km
VLAP lövedék 52 km

Szóval nem egy PZH de annak harmadába kerül - valamit valamiért...
Sigma és a T5-52 60 lőszeres tűltőtárral rendelkezik.Sigmáérol nem találok adatot,de a T5-52 30km-en tudja a 6 gránátos MRSI-t.Ez a jóval nagyobb lőtávja miatt van,ami 78km.És alighanem a PzH is tudja 30km-en a 3 gránátos MRSIt.
Kicsivel több szerénységet! Amit ide tényként írtatok, az nagy marhaság és nem az eredeti angol szövegből vettétek, hanem a (félre)fordítottból.
"MRSI mode covering distances of up to 30 km"! A T5 esetében is 13-30 km. Ez nem azt jelenti, hogy 3 vagy 6 gránátot lő 30 km-re, mert az fizikai képtelenség, hanem ezen a távolságon belül van MRSI képessége, ami lőtávolságonként változik. Bármilyen modern löveg esetében a max. MRSI képesség 11-15 km körül van. Ennél nagyobb lőtávra már csökken a kilőhető gránátok száma, azaz csak 2-4 gránát mehet. Max lőtávra csak egy gránát mehet, hiszen már sem a csőemelkedéssel, sem a töltetnagysággal nem tudok játszani. Hagyományos gránátokkal is max 30-32 km jörül van a lőtáv bármelyik L52-es lövegnél. Írják, hogy ezek is már ballisztikailag javított külsővel rendelkeznek, tehát eleve nem tudok ekkora távra egynél többet lőni.
A Nora estében írták a javított gránáttal a 32.5 km-t és ERFB BB-vel a 41.5 km-t. A T5-re szeptemberben a 61.293 km-t ért el V-LAP lövedékkel, ami elég speciális. (Az általad említett 78 km-t a wikipedián kívül sehol nem láttam, és MRSI-re is csak 5-öt).
A Pzh is csak egyet tud 30 km-re lőni, a max 5 lövést neki is 11-14 km-re láttam (pontos adatot nem tudok).

Szóval az adatokat tényszerűen kezeljétek, ne úgy, ahogy nektek tetszene az eredmény.
Egyébként a Nora B52 NG-nél írják, hogy abszolút kezelhető manuálisan is, sőt azért alkalmaznak egy fővel többet, mert a speciális gránátok eltérő méretei és egyéb paraméterei miatt manuális töltést igényel, valamint külön rész van a tárban ezeknek a spec lövedékeknek. Szerintem ez így sokkal jobb megoldás, mintha nem lenne lehetőség a manuális töltésre.

Mellékesen meg egy grad és társai 20 sec alatt kitáraz 40 db 122 mm-es rakétát 30 km-ig. A Pzh 10 lövedék/perc. Szóval jobb egy sorozatvető a "Counter Battery" feladatra.

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 848
12 572
113
Amilyen jo nok vannak ott par beszerzes melle azt is hozhatna a hm :rolleyes:

Dd_FHnkU0AAXYY0.jpg

• Vicces
Reactions: Kávé

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 848
12 572
113
Ez NORA B52 NG sem egy olcsó cucc:
idén februárban azeriek vettek 48 db NORA-t 339 millió dodoért - 7 millió dollár darabja.

Oké, ez automata töltős, de kb. CAESAR / ATMOS árban van. Szerbektől jobb árat vártam volna...
Azért alapos teszt nélkül remélem azért nem vesszük meg, csak azért mert épp cimbik a szerbek.

Azt nem írják, hogy mi volt a csomagban, ha jól látom.

• Tetszik
Reactions: Aladeen

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 775
34 592
113
Kicsivel több szerénységet! Amit ide tényként írtatok, az nagy marhaság és nem az eredeti angol szövegből vettétek, hanem a (félre)fordítottból.
"MRSI mode covering distances of up to 30 km"! A T5 esetében is 13-30 km. Ez nem azt jelenti, hogy 3 vagy 6 gránátot lő 30 km-re, mert az fizikai képtelenség, hanem ezen a távolságon belül van MRSI képessége, ami lőtávolságonként változik. Bármilyen modern löveg esetében a max. MRSI képesség 11-15 km körül van. Ennél nagyobb lőtávra már csökken a kilőhető gránátok száma, azaz csak 2-4 gránát mehet. Max lőtávra csak egy gránát mehet, hiszen már sem a csőemelkedéssel, sem a töltetnagysággal nem tudok játszani. Hagyományos gránátokkal is max 30-32 km jörül van a lőtáv bármelyik L52-es lövegnél. Írják, hogy ezek is már ballisztikailag javított külsővel rendelkeznek, tehát eleve nem tudok ekkora távra egynél többet lőni.
A Nora estében írták a javított gránáttal a 32.5 km-t és ERFB BB-vel a 41.5 km-t. A T5-re szeptemberben a 61.293 km-t ért el V-LAP lövedékkel, ami elég speciális. (Az általad említett 78 km-t a wikipedián kívül sehol nem láttam, és MRSI-re is csak 5-öt).
A Pzh is csak egyet tud 30 km-re lőni, a max 5 lövést neki is 11-14 km-re láttam (pontos adatot nem tudok).

Szóval az adatokat tényszerűen kezeljétek, ne úgy, ahogy nektek tetszene az eredmény.
Egyébként a Nora B52 NG-nél írják, hogy abszolút kezelhető manuálisan is, sőt azért alkalmaznak egy fővel többet, mert a speciális gránátok eltérő méretei és egyéb paraméterei miatt manuális töltést igényel, valamint külön rész van a tárban ezeknek a spec lövedékeknek. Szerintem ez így sokkal jobb megoldás, mintha nem lenne lehetőség a manuális töltésre.

Mellékesen meg egy grad és társai 20 sec alatt kitáraz 40 db 122 mm-es rakétát 30 km-ig. A Pzh 10 lövedék/perc. Szóval jobb egy sorozatvető a "Counter Battery" feladatra.
No,ezért kell nekünk botcsinálta foteltábornokoknak egy valódi szakember is.Akkor is,ha vannak dolgok,mikben nem értünk egyet.
Majd kikeresem,van egy irás a neten,mit a fejlesztésben résztvevő,meg Angolában ténylegesen jelenlevő exkatonák irtak.G5/6 lövegeket alapvetően Bull tervezte,és elég nehezen tudta átverni az SADF tüzérszakiain a 6x6-os G6 kialakitást.Nagy volt a megkönnyebülés,mikor Angolába nagyon jó terepképességet mutatott.
És leirták azt is,hogy az SADF ennek hatására rögtön megrendelte a teljes manővertüzérség önjárósitását.Mert rengeteg gondjuk volt a vontatott G5el.86tól a kubai légifölény miatt a G5 tarackok harcteljesitménye meredeken esett.A légifölény még a hadműveleti időszakukra is hatással volt.Addig az esős évszak volt a hadműveleti szünet a feneketlen sár miatt.Légi fölény hatására viszont a száraz évszak lett a problémás,mert az elszáradt növényzet nehezitette az álcázást (száraz erdő övezet,száraz időszakban minden elszárad,fák jórésze lombhullató,ilyenkor kopaszok),és a mozgás,tüzelés hatalmas porral járt.Könnyen kiszurták a légi megfigyelők.Ezért a hadműveleti szezon áttevődött a helyi raszputyicával terhelt esős évszakra.
G6 önjárókrol is érdekes dolgokat irtak.Pl amikor csak lehetett,nem a saját tárjábol tüzeltek vele,hanem mögé állt teherautó platójárol szállitószallaggal etették a csövet.(G6-45nek nincs töltőautómatája,csak töltéssegitője.Szerintem ebből a szempontbol kb az Akácia és a 2S1 szintje lehet).Rengeteg energiát forditottak a légoltalmi álcázásra.Külön álácázott állásépitő osztagok voltak,hogy előre kiépitsék a gondosan álcázott váltóállásokat.Állások közötti útvonalat is gondosan megtervezték e szempontbol,ha kellett,a nyiltabb részek fölé álcahálókat feszitettek.Kerülték a nyilt terepet,mint ördög a szenteltvizet.Inkább favágó osztag kisérte a lövegeket,hogy kivágják az erdő mélyéről tüzelő löveg lőirányábol az utban lévő fákat.(összevissza 4db elősorozati G6 gépük volt,a sorozatgyártás már a háború után indult-vigyáztak rájuk,amennyire csak tudtak)
És ma a dronok tulajdonképpen nem más,mint egy folyton jelenlévő légiveszély....

• Tetszik
Reactions: bel

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 775
34 592
113
(Az általad említett 78 km-t a wikipedián kívül sehol nem láttam, és MRSI-re is csak 5-öt).
https://www.rheinmetall.com/en/medi...nce-records-for-indirect-fire-in-south-africa
Az akkor vadiúj VLAP változattal.Azthiszem tavaly irták valahol,hogy a következő nemzedéke 80+km-t fog tudni,most a kisérleti db 78 km-nél jár,de nem találom a hirt most hirtelen.De még amúgy sem sorozatgyártás érett az újabb változat,2027-28 tájékára igérték a sorozatérett modellt.
És becsülettel hozzátették azt is,hogy ezen a távon már bőven PGM lőszer kell,és az a konstrukciótol függően 5-10km-t is levesz az elérhető lőtávbol.A céljuk az,hogy PGM lőszerrel elérjék a 75km lőtávot.

• Tetszik
Reactions: ijasz

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 948
4 800
113
De gratulálok, 1 nap alatt eljutottunk oda a gondolatmenetben, hogy felesleges a képzett katona, az a fontos, hogy jó sok legyen. A szovjetek a II.vh-ban gondolkoztak így, szűk 12millió katonájukba került (a többi hadviselő fél összesen vesztett ennyi katonát).
Szia,

Csak a felreertesek elkerulese miatt hangsulyozom, hogy en sose jutottam el ide, en vegig azt irtam, hogy kellene a profik, es a "sok" katona fo szerepe az, hogy a profik szamara meggyengitsek az ellenseget, mikozben nekik idot adnak.

Ezt a kozelmultban nem irtam, de alapveto fontotssagu, hogy a "sok" katonat jo dologra kepezzek, tehat a kikepzoknek profiknak kell lennie.