Valamiben egyetértek.ki kéne fejleszteni egy zárt lövegtornyos verziót
Nyitott küzdőteres verzióban én sem gondolkodnék.
Az már van képben, több kaliberben is (120 mm a Gidrán és 81 mm a platós NMS), sőt, utánfutós is, ezeket kitúrni nem hiszem, hogy lehet. Még egy platform szerintem felesleges. 60 mm-hez külön hordozójármű nem hinném, hogy kell.
Zárt tornyos megoldás meg van millió polcról levehető. Kétlem, hogy ilyenből 81 mm-ben gondolkodnánk. Ha mégis, nincs olyan platformunk, ami elég nagy, de nem túl nagy/magas ahhoz, hogy egy 81-es torony legyen rajta. Kivétel az NMS, aminek a platós aknavetős verzióját illene elvetni, szóval nem valószínű. BTR inkább 120-as kategória és nem lesz átalakítva valószínűleg. Teherautóra nem fogjuk tenni. Talán valami ATV-re jöhetne szóba, ha majd váltódnak az MT-LB-k is, de ez még messze van szerintem. Olyan messze, hogy addig még a Vasziljokból is lehet valami. (De nem lesz. Pláne, mert kb minden szóba jöhetőre már van integrálva aknavető, lásd pl. Bronco)
Szóval marad a 120-as, zárt küzdőteres. Ha a Hirtenberger nem fejleszt ilyet (nem valószínű), és nem akarjuk, hogy a gatyánk is rámenjen, alig van pár választásunk.
Az AMOS az ára és rendszeresítők hiánya miatt kilőve.
A NEMO az egyik esélyes befutó. A Lynx grafikákon ezzel ábrázolják az aknavetős verziót... Hiába jó az ára, és elég kicsi is. Nem igazán kapkodták eddig sem, a szlovénoknál került csak képbe, meg az araboknál. Ha ez lesz, akkor az azzal együtt nagyot ütne, hogy Patria AMV vagy 6x6 jön, mint kerekes. Ekkor azért árban is elég jól jöhetnénk ki (olcsó 6x6, relatív nagy számú NEMO). Plusz pont, hogy RCWS-el is ellátható.
A Mjölner sem hinném, hogy nekünk képben lenne. Nincs közvetlen irányzás funkció, és különben sem CV-t vettünk.
Az Ascod 120-as aknavető tornya kétlem, hogy képben lenne. Ahhoz túl frissen mutatták be.
A Crossbow nagyon jónak tűnik, de - bár itt úgy tűnik sokan elfelejtik - az izraeli konfliktusok miatt kétséges, hogy a megrendelt dolgokat valaha is megkapnánk tőlük. Egy komolyabb eszkaláció és export tilalom, részünkről meg kapkodás.
Bármi orosz kilőve.
A RAK rendszer talán a legnagyobb darabszámban használt zárt tornyos a.v. az orosz típusokon kívül. Nagyobb nyomással működik, azaz nagyobb hatótávja van, mint a többinek (+3 km nem irányított, rakéta póthajtás nélküli lőszerrel, ami azért sokat számíthat). Egyaránt képes felhasználni szovjet/orosz és nyugati aknavető lövedékeket, így a mi raktárkészletünk sem vész el. Ugyanúgy integrálva van a Patria-hoz, mint a NEMO. A németeknek is van múltja vele (a marderhez is integrálva van, innen már csak egy köpés a Lynx, vagy akár a Boxer). Szóval szerintem ez a másik befutó, és az én elsődleges favoritom.