A tüzérséget is hányszor eltemették már a nagy technikai előrehaladásban.
Én ugyan nem.Folyamatosan hangoztatom,hogy mifelénk,ahol gyenge légierők és erős légvédelmek vannak,rendületlenül a tüzérség a csatatér királya.Én simán lehúztam volna a Lynx programot,ejtettem volna a Leót,tescogazdaságos programokkal pótolva őket-hogy a felszabaduló forrásokat a tüzérségi rendszerekre költhessem inkább.
Mert sem a Lynx,sem a Leo nem lesz csatadöntő eszköz.Levélnehezékek csak,ha a tüzérségi harcot elveszitjük.
A tüzér felderítés/megfigyelés alapja mindig a speciálisan képzett felderítő katona volt
Mióta a fedett tüzelőállás létezik,a tüzérség nem lehet meg célpontmeghatározó katonák és eszközök nélkül.Célkoordináták nélkül a legjobb tűzeszköz sem ér semmit.
A tüzérségi tűzbemérő radar egy ilyen speciális célpontmeghatározó,célfelderitő eszköz.
És ami lényeges,hogy ma már nem specializált eszköz.A mai korszerű radarok többfeladatuak.A hadrendben lévő radarok átvehetik egymás feladatait,igy ugrásszerűen nőtt a redundancia és a lefedettség.A tűzbemérő radar Vietnámban egy nyűgös,lényegében használhatatlan eszköz volt.A katonák szándékosan elrontották,hogy ne kelljen vele kinlódni....De ma már a tűzfölény megszerzésének egyik alapvető eszköze.60 évnyi elektronikai fejlődés kellett hozzá,de mára beérett.
Megjelent a levegőből való tűzvezetés, már az I. vh-ban. A fejlődő csapatlégvédelem ezt a tevékenységet kiszorította. Megjegyzem, még a 90-es évek elején is gyakorolták a helikopterből való tűzvezetést
Kevésbé közismert,de a dronok elött az US Army iszonyat mennyiságű tüzérségi felderitő kisrepülőgépet és helikoptert használt.Az egész USA hadszervezetben több ilyen kis tüzérségi felderitő csötrögő volt,mint vadászgép.Vagy az angol-francia Gazella mint pct heli közismert,holott a legyártott példányok döntő többsége tüzérségi felderitő heliként szolgált.
Már a hidegháború elején megjelentek a hang és mozgócél felderítő lokátorok. Az MN-ben pl. a Sznar 10-es.
A fülelő örsök meg mégrégebben.
Még volt szerencsém szolgálatban látni.BMPre volt ráépitve.
Nagyon hamar megjelentek az ellenük alkalmazható fegyverek, eljárások
Ha megjelenik egy új kard,előbb utóbb megjelenik ellene egy új pajzs is.
Tavalyi jelentés szerint a CB radarokat csak nagyon rövid ideig lehet bekapcsolni, és a mérési határuk végénél, mert nagyon hamar bemérik őket.
Ukrajnában ez igaz is.Ukránoknak 50 éves konstrukciójú,náluk már tartalék állományba helyezett radarokat adott át a jenki.Persze már azért pár modernizáción átestek ezek a radarok,de akkor is velem közel egyidős lokátorok-és én már túl vagyok a fénykoromon.
Ennek ellenére még mindig elég jol használhatók voltak a háború első két évében.De mostanra az orosz EW egyre jobban feljön.
Zoopark viszont alighanem nagy csalódás a muszkának.Kiderült,hogy könnyen bemérhető,és csemege a HARM rakétának.Viszont amikor éppen előirásszerűen tud működni,akkor az M777 esélytelen....
Egyik prioritás a gyártásuk fokozása,és hibái javitása.Mert a csapatok nagyon igénylik,hogy legyen.
Egy amerikai tiszt tanulmányában olvastam, hogy olyan, mint egy világító izzó a sötétben
Ht-ban anno jelent meg egy irás az ADATS rendszerről.A végéböl idézek,úgy nagyjábol,értelem szerint (kikereshető az irás,HTt regi számai fent vannak a neten pdf formátumban)
A rendszer frekvenciasávugratásos,szort spektrumu radarját érzékelni is csak véletlenszerüen tudjuk,bemérni és zavarni meg egyáltalán nem.......
Mikor a kolumbiaiak megkapták a Kfirre a C10P korszerűsitést,az harcelektronikát jelentett (ugyan azt az Esmara és Emerald rendszereket kapták,amik a Gripen E REH rendszerének alapjai).Elviték a gépeket 2018ban a Red Flagra,hogy kipróbálják,mit is sóztak rájuk a pajeszosok.És elégedetten újságolták,hogy az F15 és 16 gépek radarjait könnyedén beméri a rendszer,és hülyére zavarja.Patriot radarját dettó.Venézek orosz rendszerei sem fognak nekik gondot okozni.De.....
De az F22 és 35 LPI radarjaira ugyan azt irták ,mint annó a magyar szakiró az ADATS radarjára
Még érzékelni is csak véletlenszerüen (vagy sehogy sem) tudták,bemérni és zavarni meg egyáltalán nem.....
Egy elavult technológiás radar vilégit a sötétben.
De egy korszerű meg nem.