Keversz valakivel: én nem mondtam, hogy nekünk L-159 kell! Ezeket e felfegyverzett gykorlókat még hamarább lekapják!
A Gripenre kell normális levegő-föld fegyverzet, ami nincs és nem úgy tűnik hogy lesz. A lézer bomba meg nem az!
Mondtam, hogy bocsi, hogy nem csak neked válaszoltam. Kétkedő vetette fel. Ahogy Kim a műhold alapján 80 km-es salvokt.
Hogy érthető legyen a gondom, az egész kérdés szétesett, mindenki mond mindent. Az egyik egy szubszonikus oktató géppel akarja kiváltani a Gripent, a másiknál 'Iscander salvo' helyettesítené a CAS-t. Te is olyan tüzérségi eszközökkel, amik 80%-a ma még meg sincs rendelve, nem létezik.
És emiatt beszélünk mi ketten is el egymás mellett. Holnap, ha lesz háború, de ez szól az egész februári hónapról, nem fogod tudni a 30 db D-20-assal kiváltani a légitámogatást. Mert még a Pzh2000-esek sem érkeztek be. Szerintem ezt te is így gondolod.
Ha meg nem ez a kérdés, hanem a hogyan tovább, merre kéne tovább haladni, akkor abban meg azért nem értek veled egyet, mert a jövőben a CAS képesség teljes elhagyása nem hiszem, hogy opció tud lenni. Egyszerűen józan paraszti ésszel fel nem fogható, hogy lehetne hatékonyabb egy fejnehéz Honvédségnél az, hogy a leghangsúlyosabban kiköltekezett fegyvernem jelentőségét visszaveszed, a feladatainak egy meghatározó részét olyan fegyvernemeknek adod át, amik eddig a megszűnés szélén álltak, még ahhoz is legalább két hullámban kell saccra 50-50 ágyút venni, hogy egy kiegyensúlyozott hadsereg jöjjön létre. (Ez a problémám a vitával, nem csak veled. Amiről ti beszéltek, több féle megvalósítást felvázolva, ahhoz ki kell mondani, hogy nem fogunk új vadászgépeket venni, mert az eddigi iránnyal szemben mi leértékeljük és a célunk az, hogy dandáronként ne egy, hanem két tüzérosztály legyen. Vagy épp ki melyik eszközben hisz éppen...
És erre mondom azt, hogy van ebben is ráció. Csak épp nagyon csapongó gondolatmenet fél év alatt a 3-4 Gripen század őrületétől eljutni oda, hogy egy darab gép több nem kell, mert innentől mi csökkentett szerepkörben számítunk rájuk.)
Remélem érted. Ami ötletelés hullám többeteknél előjött, és amire te is felszálltál a szokásos mindent megold a tüzérség új lőszertípusokkal, ott nem egy BMW-ből akartok Ferrarit varázsolni. Egy traktorból akartok Lamborginit fabrikálni. Márpedig aki eddig traktort gyártott, az nem fog tudni sportautót tervezni és gyártani!
Nem igazán értem, hogy mit nem értesz azon, hogy amíg van ellenséges légvédelem (pl. román Patriot vagy orosz S-300, S-400) addig a Gripen könnyű préda. Sőt, közli légi harcban sem hiszem hogy nyerne a kéthajtóműves gépekkel (pl. Szu-35) szemben - legalábbis nem lenne könnyű menet. Egyetlen valódi előny a látóhatáron túli harcban van Meteorral, talán AMRAAM-mal. Ha nem engedi magához közel az ellenséget, akkor fölényben lehet.
Az, hogy kell-e CAS vagy nincs rá szükség, ahhoz vajmi kevés köze van ahhoz, hogy egy Gripen meg tud-e nyerni egy közeli légiharcot. Nem vagyok benne biztos, hogy akár Ukrajnának lenne-e SZU-35-öse. Ezért nem is fejteném ki bővebben, hogy mi a gondom ezzel a felvetéssel. Irreleváns, légi közelharc alatt egyetlen pilóta sem fog CAS-t adni.
Jelen formájában még valóban nem sok mindenre alkalmas MH - sajnos, de "work in progress".
Igen. Ha így fogalmazzuk meg, a Gripen azért ne adjon légitámogatást, mert az egész hadseregünk nem alkalmas egy háború megnyerésére. Addig jó nekünk, amíg a tüzérségnek nem kell tüzérségi támogatást adnia és a légierőnek nem kell CAS-t. Én is úgy vélem, hogy nem kéne holnap bevonulni Kárpátaljára és nem lenne jó ötlet bajtársi köteléket létesíteni az orosz-szakadár erőkkel.
Ettől függetlenül nem mindegy, hogy a work in progress az fenti példában traktor felé vagy luxus járgány felé akar elmenni. Mert ha ezt nem látjuk, akkor nem sok esély van rá, hogy tudnánk, hogy az évtized végére hová szeretnénk eljutni. Szerencsére Benkő és Maróth valószínűleg világosan látja.
Mindenképp kell tüzérség a közepes DD-nek.
Igen. Ezért hangsúlyoztam, hogy egyik a másikat nem váltja ki. Két teljesen eltérő jellemzőkkel bíró fegyvernem. Oké, hogy jelen relációban támogató eszköz egyik is és másik is. (Gripennek ha csak a bombázó képességét nézem, levegő-levegő viszonylatban nem támogatás a feladata.)
Továbbra is azt mondom, nem tudja kiváltani egyik a másikat. Teljesen más a mobilitása. Teljesen más a horizontja, az ágyú nem tud légifelderítést végezni. Te azt mondod, hogy ne legyen CAS, csak az egyik, az arty. Szerintem nem jó elgondolás. Hiszen nem is rendelkeznek ugyan azokkal a képességekkel.
Ahogy írtam korábban. Pallossal ne akarj szalonnát vágni! Ha egy szituációban CAS kell, ne mondd azt a honvédeknek, hogy artyt adsz, mert az emberéletekbe kerülhet!
Ha @Vogon szerint a Gripen továbbra is totál "légvédelem álló", akkor feladom.
Egyáltalán nem gondolom halhatatlannak. Ebben tévedsz, valakivel keversz.