@Vogon én is ezt gondoltam felvázolni, de ez ugye nem CAS, hanem tüzérségi támogatás.
Igen, teljesen egyetértek veled. Azért is mondtam, hogy én hagyom a témát, mert műfajilag 80-90%-ban nem arról beszélünk, ami nevében megszólalunk. Vagy én értem nagyon félre a CAS fogalmát.
Egyetértek Szittyával. A légierő prior két feladata a taktikai bombázás, vagyis az ellenség legértékesebb -és legnagyobb harcértékkel bíró- eszközeinek pusztítása és az ellenség légi erejének ellehetetlenítse. Viszont ezek egyike sem CAS, ahogy próbálta elmagyarázni.
A közvetlen légi támogatást nem úgy fogom fel, mint amit beterveztem, mert én láttam előre a jövőt. A tüzérség olcsóbb, pont azért telepítem oda, mert a háború első napjától fogva azt gondolom, hogy szükség lesz rá. Azért küldöm előre a felderítőket és az UAV-okat, mert szerintem ott folyamatosan adni fogják a koordinátákat, amire tűzcsapást szeretnék kérni. A lövészeket is azért telepítettem oda, mert úgy gondolom a konfliktus első napjától fogva, hogy én a határszakasz teljes hosszát szemmel akarom tartani.
A CAS nem egy betervezett esemény. Ha a következő háborút 2-3 CAS-szal meg tudjuk nyerni, én boldog leszek. Az USA faszsága, hogy Afganisztánt meg akarta nyerni azzal, hogy a tüzérség hagyományos feladatát is ki akarta váltani döntően légierővel. A repülők előnye az ágyúkkal szemben a sebességük és hogy más szemszögből látják a csatateret. (És az olcsóságuk egészen biztosan nem tartozik a vonzó tulajdonságaikhoz.)
Ha az ellenség légvédelme megsemmisült, akkor pláne fel fog erősödni az igény, hogy a Gripenek taktikai bombázást hajtsanak végre, a közvetlen légi csapás pont hogy veszít a jelentőségéből. Ha az ellenség légvédelme ki tud szorítani minket egy 30-50 km-es sávból, akkor pláne drágább lesz erőltetni a CAS-t 50-60 km hatótávolságú fegyverekkel, és ezért a szerepe csökken! Csak páran ilyen feltételekhez kötnék, hogy akkor engedem a CAS adását... (Pont ilyenkor zsugorodik minimálisra egészséges esetben.)
Ettől függetlenül tudok mondani legalább 5 különböző szituációt, amikor sokkal többet vesztenénk, ha kategorikusan elutasítanánk a CAS adását 10-15 km-es hatótávval, mintha adnánk. Egyik leggagyibb példa, hogy fél évvel ezelőtt még pont azon vitatkoztunk meddőn oldalakon keresztül, hogy van-e elég SOF-ja a románoknak és elég képzettek-e ahhoz, hogy felrobbantsák Dunaföldvárnál a hidat és megakadályozzák, hogy Tata időben kiérjen a frontra...
Szittya 2 tartalékost és néhány helyi rendőrt küldött volna a védelmére elővigyázatosságból. Értelme nincs azt mondani, hogy nem adok támogatást a Gripenekkel, mert az ellenség légvédelme le fogja lőni Dunaföldvár felett. Ahogy azon sincs értelme meditálni, hogy miért nem Pzh2000-t küldök, mert az olcsóbb. Itt jön a képbe, hogy a CAS feladata az, amikor a
tüzérség nem tudja megoldani a helyzetet (akár mert nincs a helyszínen arty, akár a terep akadályozza őt és szétlőnék mondjuk a saját csapatainkat is, akár azért, mert kifogytak az adott lőszer típusból); fontos feltétel, hogy ne a pilóta gyávaságáról beszéljünk, mert ez tévút, hanem konkrétan
adott legyen a lehetőség a légicsapásra és fontos kritérium, hogy a
CAS megtagadása esetén többet veszíthetünk, mint az engedélyezésével. Én ehhez a három feltételhez kötném.
Nekem már fáj a fejem attól, hogy ezt sokan nem értik meg. És nem a CAS feladatkörről vitatkoznak, hanem a légierő költségigényét hasonlítgatják a szf-i tüzérséghez. Nincs a kettőnek köze egymáshoz. A tüzérség egy kasza, amivel nem egy szálkát piszkálsz ki a lábadból, hanem milliószám vágod el a búzaszálakat. A tüzérség maga a mindennapi munkaeszköz kell legyen a háborúban. Ezzel szemben a CAS egy szike, amivel kioperálsz egy rákot. Mert úgy ítéled meg, hogy sokkal súlyosabb következményei lesznek, mintha nem teszed meg. (A CAS nem betervezett, hanem egy vészhelyzeti intézkedés.)
Egyetértek veled Kim, hogy igen, a tüzérségnek nagyobb szerepe lesz a következő háborúnkban, mint csak magának a CAS-nak. Az egyik egy fegyvernem, nagyon sok feladat tartozik hozzá. A CAS az egy feladatkör. Még csak nem is prior feladatkör a légierőn, mint fegyvernemen belül. Annak a taktikai bombázás és a légtér védelem a prior. Ez akaszt ki, hogy egy szükséges feladatkört összevetni egy (tőle idegen) fegyvernemmel. Egy első sorban nem mennyiségi feladatkört költségvetési szempontból kritizálni. És egy nem betervezett szituációról előre tervezettként gondolkodni.