+ Pilotajuk is van mzárolva?
Erről valami pontosabb?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
+ Pilotajuk is van mzárolva?
Erről valami pontosabb?
Lehet hogy nem kell 4 év, de 2-3 biztos. Pilóták képzésére, infrastruktúra fejlesztésre, stb. idő kell.
Képzés: NFTC vag NFTE - az olaszok pilóta képzése már elindult M346-osokkal Szardínián. Oda is lehetne küldeni alapszinten kiképzett pilótákat.
24 f35Ha az alap tényleg nem számít bele a 2%-os honvédelmi kiadásba, akkor az jövőre kb 2000 milliárdos költségvetést jelent
A második Gripen század mellé?
PontosanA második Gripen század mellé?
Akkor kevés lesz 12 L-39NG kiképzéshez....A második Gripen század mellé?
Minden is kell!A második Gripen század mellé?
Ha repuk vissza térnek akkor igen , ha nem akkor nemMinden is kell!
@Koleszkaja
"Ha megnézzük, hogy globálisan kinek adnak el F-35-ös 5. generációs repülőgépeket, akkor láthatjuk, hogy csak a legmegbízhatóbb amerikai szövetségeseknek, akik nem fogják az első nap a kínaiaknak eladni a feketepiacon alkatrészként, illetve nem fogják beengedni őket megmutatni, hogy mitől repül, hogy működik az elektronikája." (Fentebb említett portfólió cikk)
Vajon mi benne lennénk abban a "megbízható körben" aki nem mutogatná meg a kínaiaknak, oroszoknak?!
Szal a NASAMS-ot meg A HIMARS-ot lepasszolhatjuk Kínának. Bár ez utóbbit ha betolják Ukrajnába, akkor az oroszok is kapnak ajándékba.Minden is kell!
@Koleszkaja
"Ha megnézzük, hogy globálisan kinek adnak el F-35-ös 5. generációs repülőgépeket, akkor láthatjuk, hogy csak a legmegbízhatóbb amerikai szövetségeseknek, akik nem fogják az első nap a kínaiaknak eladni a feketepiacon alkatrészként, illetve nem fogják beengedni őket megmutatni, hogy mitől repül, hogy működik az elektronikája." (Fentebb említett portfólió cikk)
Vajon mi benne lennénk abban a "megbízható körben" aki nem mutogatná meg a kínaiaknak, oroszoknak?!
HIMARS-unk nincs, NASAMS pedig annyira nem nagy kunszt és az amcsiknál sincs rendszerben (kivéve Washington DC-nél). Egyik sem a F-35 szint.Szal a NASAMS-ot meg A HIMARS-ot lepasszolhatjuk Kínának. Bár ez utóbbit ha betolják Ukrajnába, akkor az oroszok is kapnak ajándékba.
Szerintem ez a "MO nem megbizható szövetséges" ez egy olyan urban legend, amit ezer dologgal lehet cáfolni. Akár hogyan is nézzük, a Honvédségnek ugyanúgy meg kell felelnie egy csomó kritériumnak a szövetségen belül, mint bárki másnak. Egy csomó közös (NATO) és egyéb programban (akár nem NATO) benne vagyunk, amit napi szinten csinálni kell. Ha holnap a politikai vezetés beleszállna valamiért valami NATO ügybe, attól még másnap ugyanúgy tenné mindenki a dolgát katonáéknál, mert qrvára senkit nem érdekel ott, hogy mit rinyálnak fent a politikusok, nekik feladataik vannak.Vajon mi benne lennénk abban a "megbízható körben" aki nem mutogatná meg a kínaiaknak, oroszoknak?!
A prekoncepció hogy vegyétek már megHIMARS-unk nincs, NASAMS pedig annyira nem nagy kunszt és az amcsiknál sincs rendszerben (kivéve Washington DC-nél). Egyik sem a F-35 szint.
Igazából nem az a kérdés hogy adnánk-e ki infót, hanem hogy mi a percepció velünk kapcsolatban...
Há tik meg mink azt jó va' !
HIMARS-unk nincs, NASAMS pedig annyira nem nagy kunszt és az amcsiknál sincs rendszerben (kivéve Washington DC-nél). Egyik sem a F-35 szint.
Igazából nem az a kérdés hogy adnánk-e ki infót, hanem hogy mi a percepció velünk kapcsolatban...
Minden is kell!
@Koleszkaja
Szerintem ez a "MO nem megbizható szövetséges" ez egy olyan urban legend, amit ezer dologgal lehet cáfolni. Akár hogyan is nézzük, a Honvédségnek ugyanúgy meg kell felelnie egy csomó kritériumnak a szövetségen belül, mint bárki másnak. Egy csomó közös (NATO) és egyéb programban (akár nem NATO) benne vagyunk, amit napi szinten csinálni kell. Ha holnap a politikai vezetés beleszállna valamiért valami NATO ügybe, attól még másnap ugyanúgy tenné mindenki a dolgát katonáéknál, mert qrvára senkit nem érdekel ott, hogy mit rinyálnak fent a politikusok, nekik feladataik vannak.
Mi az 1:32 méretarányú makettet fogjuk kapni.Ha repuk vissza térnek akkor igen , ha nem akkor nem
Meg egyébként is , ezert van A B meg C verzio . Legmegbízhatóbbak kapják az A-t az a fullos , a C a legszarabb , az kaphatjuk mi is
most nézem, svédeknek is 6.12 billion usd és van 70 grippenük, flotájuk ,nagyon komoly szárazföldi jármű állományuk, magasabb katonai fizukkal ....
Ha optimalisan (azaz meg nem idealisan) 40-45 Gripennel szamolunk a jovoben (ez kb a hasonlo meretu Portugalia es Svedorszag koze esik, a rizikonak megfeleloen kicsit a svedek fele sulyozva), akkor ahhoz eleg 18-20 trainer osszesen, Zlint, L39-et es Gripen D-ket mind beleertve - ez viszont realisan max 10-12 ilyen uj Aero trainer vasarlasat jelenti.
Szép találat- ez viszont realisan max 10-12 ilyen uj Aero trainer vasarlasat jelenti.
Amikor először szóba került a heli beszerzés, páran álmodoztunk CH-47-ről is, de akkor még a kisebbek is vágyálom kategória volt.Namarmost mindezek alapjan szerintem az optimalis nekunk ilyesmi lenne (nem sorrendben, csak siman listazva):
40+ Gripen a jelenlegieket beleertve (azaz 28-32 Gripen E)
2 AEW&C (az a kicsi Embraer-Elta P600 is tokeletesen eleg lenne)
3-4 KC-390 (egy keszen, mint tanker)
2 A319 meg sok is VIPnek/csapatszallitasra ekkora orszagnak
1 Falcon boven eleg VIP celokra
16 H225M tuti eleg lesz
20 H145M ebbol max a fele lesz szerintem normalisan (Spike NLOS) felfegyverezve, ezert kellene
12-16 modern attack heli (kb a jelenlegi Mi-24 duplaja), ejjel-nappa harcra felkeszitve
3 modernizalt, nem szarra jatott Chinook, hogy legyen heavy lift es egyben minden KRD nyugot letudjunk vele (belefer meg a hulye Polaris buggyjuk is)
15-20 trainer (beleertve a meglevo 2 Gripen D is)
Nos az NH-90 nem lett sokkal kiforrottabb és ma már nem kell polgári célokat kihangsúlyozni katonai beszerzésnél.Én wolfram-mal vagyok egy hullámhosszon a koncepciót tekintve.
Szerintem az EC(145)645T2-nél nincs tökéletesebb szakmai megoldás, ami is passzol a politikai vonalhoz. Értelmes megoldás a mentőknek, MH-nak, rendőröknek (katasztrófavédelemnek teljesen felesleges heli, arra ott az MH).
.....
Én az Ah-6i mintájára 5-6 db-ot erősen felhúznék harci heli célra.
Ha kifutnak a Mi-8/17 verziók, utána jöhetne egy közepes vagy nehéz típus. Logikus lenne az akkorra már gondolom kiforrottabb NH-90.
De elképzelhetőnek tartom, hogy alacsonyabb számban (3-5) az EC-k mellé jó lenne a Chinook (az AW gyártja, ennyit a szar digó minőségről!). Még az is előfordulhat, hogy lehetne találni alkalmi civil (értsd: fizetős) feladatokat, felhasználást is a gépeknek: teherbeemelés, műszaki mentés, ilyenek. Távoli példának ott a Ruszlán flotta alkalmazása.
A harci értékét, alkalmazási potenciálját pedig gondolom nem kell ecsetelnem. A Chinook egyszerűen tökéletes masina, nem véletlenül a saját váltótípusa. Tudom, hogy rohadt drága, de szerintem 1 példány ér annyit mint 2-3 közepes gép.
Végül összeállt a későbbi koncepció.wolframmal mi egy H145M (EC645T2) flotta mellé tennénk egy nagyobb teherbírású gépet (AW101). A H145M-ből lehet faragni tisztességes fegyveres gépet, illetve alkalmas gyors deszantolásra is, állítólag 10 fő fér fel rá és szintén 3 helyen nyílik. Hasonlóképp működhetne, mint a Huey Vietnamban.
Szerintem egy Merlinnek elsősorban nem a frontvonalban kell mozognia, a front mögé kell utánpótlást szállítania, csapatokat, járműveket, műszaki eszközöket mozgatnia. Erre kell a kapacitás és ekkor hasznos a rámpa is.
Persze a Cougar sem lenne rossz erre a feladatra, de a Merlin eggyel hasznosabbnak néz ki. A rámpa az önvédelemnél sem utolsó szempont!
De miért kéne nekünk "Bélás", ahogy hívod? Vesz valaki B-t, akinek nincs flottája?Szerintem a vadászgépbeszerzés már eldőlt 2020ban nyáron. Akkor irtam is minden felületen, mert figyeltem minden hírt és, hogy az ATV-ben Harangozó Tamás elmesélte, hogy bent volt egy s.o.s gyors hirtelen összerántott honvédelmi bizottsági ülésen ahol őket mint ellenzék már csak a végredménnyel fogadták. Nagyon sebtiben hirtelen a semmiből lett összehozva és minden államtitok volt ők meg csak biodíszlet (mondjuk azert jó kis biodiszlet lehetett a vaddisznóágnes). Annyit elmondhatott, hogy volt egyetlen tétel (!!!), ami 1000 milliárd forint volt (akkor még kevesebbet is ért a dollár) és mikor kérdezgette a szerkesztő hogy mégis mi a toszt vettünk hirtelen 1000 milliárdért azt mondta a Harangozó vigyorogva miközben kitartotta a tenyerét:
"Repül! (majd a kezével egyhelyben lefelé lebegő manőverező mozdulatot tett) ...így repül! ..."
Aztán mondta Popcornstein rá egy hetre, hogy ő biztos benne hogy mi F35-öt veszünk! Akkoriban 18-20 darab F35-öt tudtunk volna kipengetni annyiból...Bélásat... F35-B-t.
Lehet a Viktor tudta hogy bukni fog a Trump aztán gyors megrendeltük