[HUN] Vadászgépek beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 111
31 076
113
Ez fasza lenne. Gripenre feltehető?
Feltehetően nem... :(
Ne röhögtes.Arra integrálják,amire kéred.Alapból integrálható bármilyen NATO szabvány gépre.(komplett Spike családot és még a LAHAT rakétát integrálták a Mi17re,szerinted ez a Gripenre mennyire tenné őket próbára?)
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 813
36 005
113
Ne röhögtes.Arra integrálják,amire kéred.Alapból integrálható bármilyen NATO szabvány gépre.(komplett Spike családot és még a LAHAT rakétát integrálták a Mi17re,szerinted ez a Gripenre mennyire tenné őket próbára?)
Az izraelieket semennyire, csak pénztárcánkat! :D
A SAAB is integrál bármit bármire ha kifizetik...kérdés: akarnak-e erre költeni.

Kérdés az, hogy bevthető-e jelenleg a Gripenről - vélhetően nem, bár a Spice más verzióit prospektus szinten mutogatta a SAAB a Gripen mellett.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 813
36 005
113
:) A CAS nevében nincs semmiféle supply

CAS = Close Air Support (közeli légi támogatás)
A Close Air Supply - már ha nagyon akarunk értelmet adni ennek - akkor az az amikor a szállítógépek lassan néhány méterrel a föld felett repülve kidobják az ellátmányt, utánpótlást... :)
Bár arra gondolom van hivatalos elnevezés, ami nem ez.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 111
31 076
113

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 813
36 005
113
SPICE tenyleg jó lenne. Kecskeméten mintha kiállították volna, nem?
A LAHAT meg a Leo2-esekhez?
Harckocsiból kilőtt ATGM-nek szerintem akkor lenne értelme ha "top attack" - amúgy nem hiszem hogy sokat érne ERA-val megpakolt harckocsik ellen.
BILL-hez vagy NLAW-hoz hasonló felette elrepülő ATGM-nek lenne értelme és ehhez nem is kellen nagyon más pályát leírnia mint egy harckocsi lövedéknek.
Fejlesztési ötlet MG-éknek a magyar rakéta ipar megalapozásához! ATGM mindig egyszerűbb műfaj mint a légivédelmi vagy légiharcrakéta...
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 111
31 076
113
Harckocsiból kilőtt ATGM-nek szerintem akkor lenne értelme ha "top attack" - amúgy nem hiszem hogy sokat érne ERA-val megpakolt harckocsik ellen.
BILL-hez vagy NLAW-hoz hasonló felette elrepülő ATGM-nek lenne értelme és ehhez nem is kellen nagyon más pályát leírnia mint egy harckocsi lövedéknek.
Fejlesztési ötlet MG-éknek a magyar rakéta ipar megalapozásához! ATGM mindig egyszerűbb műfaj mint a légivédelmi vagy légiharcrakéta...
LAHAT top attack üzemmódra is képes.
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Keversz valakivel: én nem mondtam, hogy nekünk L-159 kell! Ezeket e felfegyverzett gykorlókat még hamarább lekapják!

A Gripenre kell normális levegő-föld fegyverzet, ami nincs és nem úgy tűnik hogy lesz. A lézer bomba meg nem az!

Mondtam, hogy bocsi, hogy nem csak neked válaszoltam. Kétkedő vetette fel. Ahogy Kim a műhold alapján 80 km-es salvokt.

Hogy érthető legyen a gondom, az egész kérdés szétesett, mindenki mond mindent. Az egyik egy szubszonikus oktató géppel akarja kiváltani a Gripent, a másiknál 'Iscander salvo' helyettesítené a CAS-t. Te is olyan tüzérségi eszközökkel, amik 80%-a ma még meg sincs rendelve, nem létezik.

És emiatt beszélünk mi ketten is el egymás mellett. Holnap, ha lesz háború, de ez szól az egész februári hónapról, nem fogod tudni a 30 db D-20-assal kiváltani a légitámogatást. Mert még a Pzh2000-esek sem érkeztek be. Szerintem ezt te is így gondolod.
Ha meg nem ez a kérdés, hanem a hogyan tovább, merre kéne tovább haladni, akkor abban meg azért nem értek veled egyet, mert a jövőben a CAS képesség teljes elhagyása nem hiszem, hogy opció tud lenni. Egyszerűen józan paraszti ésszel fel nem fogható, hogy lehetne hatékonyabb egy fejnehéz Honvédségnél az, hogy a leghangsúlyosabban kiköltekezett fegyvernem jelentőségét visszaveszed, a feladatainak egy meghatározó részét olyan fegyvernemeknek adod át, amik eddig a megszűnés szélén álltak, még ahhoz is legalább két hullámban kell saccra 50-50 ágyút venni, hogy egy kiegyensúlyozott hadsereg jöjjön létre. (Ez a problémám a vitával, nem csak veled. Amiről ti beszéltek, több féle megvalósítást felvázolva, ahhoz ki kell mondani, hogy nem fogunk új vadászgépeket venni, mert az eddigi iránnyal szemben mi leértékeljük és a célunk az, hogy dandáronként ne egy, hanem két tüzérosztály legyen. Vagy épp ki melyik eszközben hisz éppen...
És erre mondom azt, hogy van ebben is ráció. Csak épp nagyon csapongó gondolatmenet fél év alatt a 3-4 Gripen század őrületétől eljutni oda, hogy egy darab gép több nem kell, mert innentől mi csökkentett szerepkörben számítunk rájuk.)

Remélem érted. Ami ötletelés hullám többeteknél előjött, és amire te is felszálltál a szokásos mindent megold a tüzérség új lőszertípusokkal, ott nem egy BMW-ből akartok Ferrarit varázsolni. Egy traktorból akartok Lamborginit fabrikálni. Márpedig aki eddig traktort gyártott, az nem fog tudni sportautót tervezni és gyártani!
Nem igazán értem, hogy mit nem értesz azon, hogy amíg van ellenséges légvédelem (pl. román Patriot vagy orosz S-300, S-400) addig a Gripen könnyű préda. Sőt, közli légi harcban sem hiszem hogy nyerne a kéthajtóműves gépekkel (pl. Szu-35) szemben - legalábbis nem lenne könnyű menet. Egyetlen valódi előny a látóhatáron túli harcban van Meteorral, talán AMRAAM-mal. Ha nem engedi magához közel az ellenséget, akkor fölényben lehet.

Az, hogy kell-e CAS vagy nincs rá szükség, ahhoz vajmi kevés köze van ahhoz, hogy egy Gripen meg tud-e nyerni egy közeli légiharcot. Nem vagyok benne biztos, hogy akár Ukrajnának lenne-e SZU-35-öse. Ezért nem is fejteném ki bővebben, hogy mi a gondom ezzel a felvetéssel. Irreleváns, légi közelharc alatt egyetlen pilóta sem fog CAS-t adni.

Jelen formájában még valóban nem sok mindenre alkalmas MH - sajnos, de "work in progress".

Igen. Ha így fogalmazzuk meg, a Gripen azért ne adjon légitámogatást, mert az egész hadseregünk nem alkalmas egy háború megnyerésére. Addig jó nekünk, amíg a tüzérségnek nem kell tüzérségi támogatást adnia és a légierőnek nem kell CAS-t. Én is úgy vélem, hogy nem kéne holnap bevonulni Kárpátaljára és nem lenne jó ötlet bajtársi köteléket létesíteni az orosz-szakadár erőkkel.
Ettől függetlenül nem mindegy, hogy a work in progress az fenti példában traktor felé vagy luxus járgány felé akar elmenni. Mert ha ezt nem látjuk, akkor nem sok esély van rá, hogy tudnánk, hogy az évtized végére hová szeretnénk eljutni. Szerencsére Benkő és Maróth valószínűleg világosan látja.

Mindenképp kell tüzérség a közepes DD-nek.

Igen. Ezért hangsúlyoztam, hogy egyik a másikat nem váltja ki. Két teljesen eltérő jellemzőkkel bíró fegyvernem. Oké, hogy jelen relációban támogató eszköz egyik is és másik is. (Gripennek ha csak a bombázó képességét nézem, levegő-levegő viszonylatban nem támogatás a feladata.)
Továbbra is azt mondom, nem tudja kiváltani egyik a másikat. Teljesen más a mobilitása. Teljesen más a horizontja, az ágyú nem tud légifelderítést végezni. Te azt mondod, hogy ne legyen CAS, csak az egyik, az arty. Szerintem nem jó elgondolás. Hiszen nem is rendelkeznek ugyan azokkal a képességekkel.
Ahogy írtam korábban. Pallossal ne akarj szalonnát vágni! Ha egy szituációban CAS kell, ne mondd azt a honvédeknek, hogy artyt adsz, mert az emberéletekbe kerülhet!

Ha @Vogon szerint a Gripen továbbra is totál "légvédelem álló", akkor feladom.

Egyáltalán nem gondolom halhatatlannak. Ebben tévedsz, valakivel keversz.
 

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 209
2 689
113
...Egy traktorból akartok Lamborginit fabrikálni. ...
lambo-traktor-1.jpg
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 813
36 005
113
@Vogon tök másról beszélsz mint én. Te azt mondod mi az ami kéne, én meg a realitást és várható kilátásokat!
C/D Gripenre rá tudsz tenni LGB-t meg SDB - azt annyi! Nincs más integrálva! NINCS!
Ezek közül egyik sem alkalmas földi csapatok közeli támogatására (CAS) védett légtérben (contested airspace)! LGB-vel próbálkozol akkor lelőnek, az SDB messziről indulhat, de mozgó cél kilövésére nem alkalmas.

Stand-off fegyver kell mozgó célra: Spice, Spear3 / Brimstone vagy Stormbreaker - mindegy csak legalább 40-50 km-ről induljon de inkább 70-100-ról!
Amíg ez nincs, Gripennel nem lehet CAS-t csinálni létező ellenséges légvédelem mellett.

C/D kifutó gép a svédeknél: ők már erre maguktól nem integrálnak semmit!
Nekünk kellene megfinanszírozni sok millió dollárért, de ez nagyon nem látszik egyelőre!
Sajnos a Gripen nem F-16 hogy 30 féle fegyvert rendelhetsz hozzá és pár hónapon belül már be is vetheted őket ha a helyzet úgy hozza.

Mivel a Gripenjeink félkarú óriások a földiek támogatását illetően, tüzérséggel, helikopterrel vagy drónnal kell/tudjuk megoldani ezt.
Sok szempontból ez előnyösebb is, bár biztos van hátránya ugyanakkor. Ennyi.

Remélem, hogy MG-éknek is leesik, hogy mennyire gyenge a CAS képesség és integrálnak valami használhatót az LGB-k helyett vagy inkább mellett. Spice-250 amit @Negan ajánlott pl. nem rossz irány, csak legyen rá keret!
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 813
36 005
113
Ahogy írtam korábban. Pallossal ne akarj szalonnát vágni! Ha egy szituációban CAS kell, ne mondd azt a honvédeknek, hogy artyt adsz, mert az emberéletekbe kerülhet!
Azt mondom a honvédnek, hogy nem tud áttörni a légvédelmen, mert a csak 15km-ről tud bombát oldani a légvédelem hatótávolság meg legalább 2x-3x ennyi. Egyébként is: ő csak azt mondja ami a gondja! Rádiózza meg mit kell szét lőni aztán a hozzáértők eldöntik, hogy ezt hogy oldják meg! Szerintem a honvédot csak az érdeki, hogy az az izé, ami bántja a szemét, mielőbb robbanjon szét! A Halálcsillag lövi szét vagy egy unikornis rúgja fel - az neki mindegy. :)

Egyébként most a földi csapatok támogatására az Okostojás vezette drónsereg a hivatalos irány - meglátjuk beválik-e.
 

nanemaa

Member
2020. május 8.
49
62
18
Stand-off fegyver kell mozgó célra: Spice, Spear3 / Brimstone vagy Stormbreaker - mindegy csak legalább 40-50 km-ről induljon de inkább 70-100-ról!
Amíg ez nincs, Gripennel nem lehet CAS-t csinálni létező ellenséges légvédelem mellett.

Persze, szép lenne az említett kategória megléte. De ennek széleskörű elterjedése egyelőre jövő idő.
(Izrael persze, meg brit Typhoon-okon elszórtan fellelhető)
Még USAF-nál is éppenhogy kezd megjelenni a GBU-53/B a Strike Eagle-ökön.

A gondolatmeneteteket leszűrve; a 2.vh óta nem létezett CAS képesség nyugaton az említett stand-off mozgó célpont leküzdésére alkalmas fegyverzet hiányában..? SA-10, 11, 15 stb. nem mai gyerekek ám! Nem lehet állandóan ellenséges légvédelem hatósugarán kívül maradni.

2. SEAD, csapás mérés logiszikai és vezetési pontokra - SDB-vel ismert koordinátákra biztonságos távolból támadhat.

Felesleges emlegetni SEAD képességet Gripen esetében..mutass ARM fegyverzetet hozzá.
Amiről fentebb beszéltek (SDB) az más: DEAD
 

nanemaa

Member
2020. május 8.
49
62
18
Krisss ezerszer leírta, hogy ők a földön mennyit szívtak az elmúlt két évtizedben azért, mert a légierő volt fejlesztve. Oké, ne használjuk! 30 db D-20-as ágyú fog neked tűztámogatást adni egy közepes dd-nek?

Azért szívtak mert lett bérelve 14 db. vadászgép..? Annyira bírom amikor egy-egy szegmens elhiszi magáról hogy megnyerheti önállóan a csatát.

Talán a "költségvetést" kellene hibáztatni lévén annyira hulladék eddig, hogy 14 gép lízingelése megakasztott minden más projektet.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz