[HUN] Vadászgépek beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Dehogy képes a gripen C full jammra a kub ellen.
Hogyne lenne. Ezzel hirdettek mar 20 evvel ezelott is a Gripeneket.
Meg be is linkeltuk a valahol az azota nyilvanos tesztrol szolo, persze szukszavu doksit (azt hiszem, raadasul magyarul volt.)
Mert beepitettek mar az elejen. Ez volt a svedek egyik alapveto okossaga, hogy alapbol rafekudtek a networkingre, elektronikara meg amit lehetett, szoftveresen ugy oldottak meg, hogy minel konnyebben field upgradelheto legyen.
És az f-16 hátrányban van, igen.
De az a 40 rakéta meg kevés bomba nem csinál nyarat a szárazföldieknek, a románok t55 klonja meg simán jobb mint az öreg t72ink. Az utolsók már 50+ tonnasak a sok panceltol es sokkal modernebbek.
Nekik van már 100 új apcjuk,
Dehogy van 100, valami 40 korul jar es az is gagyi Piranha, a Lynx szembol atlovi a picsaba. :)

meg kurva sok régi.
Egy evtizeddel korabbi, mint a magyar 80A-k.

Tüzérségi folenyuk meg hatalmas.
Egyedul a HIMARS, a vontatos szarokkal semmire sem mennek, max teruletvedelemre jok.
 
K

kamm

Guest
A keresőradart képes zavarni.
Ami pont eleg, sot, a raketat is kepes megzavarni.

A CW tűzvezető radar zavarása már nehéz ügy.A zsidó F16ok is horizont alá menekültek a Vega elől.Az optikai célravezetés zavarása meg még nehezebb ügy.Hawknak meg CW kereső radarja is van,ami megint csak nehezen zavarható.Patriot zavarhatósága meg egy igencsak jó kérdés.Oroszok a régi S300at érdemben nem tudják zavarni.
A svedek szerint ma mar az osszes ilyen regi cuccot tudjak zavarni; nem veletlenul sosem kapcsoljak be ezeket a funkciokat nemzetkozi szinteren (azt az egy-ket kivetelt meg ismerjuk, olyankor csunyan megleptek az ellenuk repuloket.)

Ez az,hogy nincs hátrányban.PS05/A Mk3 kb ugyanannyit tud,mint az AN-APG66V2A.
Dehogy tud ugyanannyit, fejezd mar be ennek a nyilvanvalo okorsegnek a szandekos terjeszteset.
:mad:

A V2A egy ~30 eves technologiai szint (~1995), azota nem volt upgradelve.

A Gripenben a Mark 3 kb 120-140km hatotavu, az az osoreg szar a romanoknal meg 80-90km legjobb esetben is.

A Mark4 meg nem 'fog' semmit, mert 2015 ota elerheto es magassagtol stb fuggoen 50-100% duplazta meg a Mark3 range erteket.

A Mark5 meg mar AESA lesz, ki tudja, mennyit tud majd es mifele egyeb trukkot.

Mk4 valamivel többet fog tudni,de az nem lesz perdöntő fölény.

Lasd fenn, halvany lovesed nincs az egeszrol.

Befejezned vegre a szandekosan teves informaciok terjeszteset itt a forumon? :mad:

Mint repülőgép,az öreg F16A meg jobb a Gripen C-nél.Tovább tud a levegőben maradni,több a függesztőpontja,nagyobb a terhelhetősége.Egyszerűen egy nagyobb,erősebb gép.
Ja, csak nem a negyveneves F-16A, baszki, hanem esetleg a legujabb V (de akkor sem szamoltuk a hianyzo Meteort pl.)

De igazábol nem ezek az öreg,de még mindig potens vadászok a fő probléma,hanem a többrétegű légvédelem.Annak egy rétegét alkotják csak a 16osok.

A legvedelmuk a Patrioton kivul mindenfele elavult komcsi salata, mar vegigmentunk rajta.
Tenyleg hagyjuk mar be ezt az ordenare, kamu nyaladzast a lepukkant roman Sztrekara meg ocska Kubjaikra (amelyek kb egytol-egyig eselytelenek a Gripennel szemben, ha normalisan kikepzett pilota repuli.)

Rafael modernizálást kapott BMP klonjaik is még korszerűnek számitanak.\

Esetleg egy kamionhoz kepest. :D

A Lynxnek konkretan meg csak nem is ellenfel.

Csöves tüzérségük vontatott és elavult.Önmagukban azokat a PzH ellensúlyozza,jó harcvezetéssel,tüzérségi rendszer jó kiépitésével párositva.
De van rakéta tüzérségük is,ami a csövesek mennyiségi fölényével párositva már fölényt biztosit.
És az Abrams mellet láncos önjáró tüzérség beszerzését is igényelte az oláh tábornok.....

Tr85 teste már nem T55,de a torony még az.TR85M-nek már a tornya sem T55 torony,jelentőseen továbbfejlesztették
w2gy0fxa4pg61.png
Elég szemléletes a különbség egy 36,és egy 50 tonnás tank között.
Es ugyanugy egy elavult ocskavas. :) Szerintem mar egy trainer A4 is gond nelkul legyalulna. :p

En ertem, hogy te erre izgulsz, erre a ketbites trollkodosdira, hogy szapulod a magyar cuccokat, es tudobol felfujod a roman ocskavasakat, es ezzel hergelheted a nepeket, de ertsd meg, ezzel csak mindenki meg fog utalni (meg jobban.)
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 363
113
No de nem pont arrol volt szo, hogy az F22 utan - az volt ugye hiresen olyan, hogy minden bevetes utan ujra kenni kellett - ennek mar sokkal inkabb az alakja stb jatszik szerepet a kicsi RCSben, nem a kenegetes...?
Is-is.
Hogy tökre leegyszerűsítsük, a forma feladata a beérkező rádióhullámok szétszórása (nem adó irányába való eltérítése), míg a RAM (radar absorbing material) feladata az elnyelése. A kettő együtt dolgozik - az alakból következő aspektus adta -dBm adott, a sárkány forma determinálja, viszont a felületre felvitt RAM egy folyamatosan javítható/fejleszthető valami.

A kenegetéssel alapvetően az a baj, hogy ideális esetben egy műhely/festőhangár feladata lenne. Ez elvileg még mindig a grafitos cucc, ahol baromira el kell találni a szórási vastagságot, nem szereti a 11km-en tapasztalható -56,5C hőmérsékletet, a jégkristályokból álló felhőket (mint a cirrus felhők), a belépőélen más kémiai szerkezetű keverék kell a felmelegedés elviselése okán, ráadásul nem egészséges - millió baj van vele. Igazából amit az F-35 nyer a maintenance vonalon, az többszörösen elnyeli a RAM-al való kínlódás.
Ez a magyarázata az ismert F-22 képnek, ahol töredezett szar borítással repül - békeidőben egyszerűen nem éri meg az a rengeteg munkaóra, hogy up tod date tartsák, akkora macera.
Ha pedig az MH igényeit nézzük, nem tudom, képes-e anyagilag és műszakilag ezt biztosítani egy F-35 flotta esetében. Szerintem mikor MG erről a repülésben várható ugrásról beszélt, ezt is észben tarthatta. Pl. az FCAS meg a Tempest elvileg már a nyomormentes RAM borítással van tervezve (erről a japánok doksijait érdemes olvasgatni, amit a saját techdemójukhoz készítettek).
A fejlődés ugyanis megvan, a legérdekesebb (nem titkos) vonal a Cheryl Xu és csapata által kifejlesztett kerámia alapú RAM borítás:

https://www.jeccomposites.com/news/a-tougher-skin-for-stealth-aircraft/

Aki nem akar olvasgatni, annak itt egy konyhanyelven megfogalmazott videó erről a stealth gépeket érintő RAM mizériáról (az utolsó harmad a lényeg):
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 001
9 976
113
Ami pont eleg, sot, a raketat is kepes megzavarni.


A svedek szerint ma mar az osszes ilyen regi cuccot tudjak zavarni; nem veletlenul sosem kapcsoljak be ezeket a funkciokat nemzetkozi szinteren (azt az egy-ket kivetelt meg ismerjuk, olyankor csunyan megleptek az ellenuk repuloket.)


Dehogy tud ugyanannyit, fejezd mar be ennek a nyilvanvalo okorsegnek a szandekos terjeszteset.
:mad:

A V2A egy ~30 eves technologiai szint (~1995), azota nem volt upgradelve.

A Gripenben a Mark 3 kb 120-140km hatotavu, az az osoreg szar a romanoknal meg 80-90km legjobb esetben is.

A Mark4 meg nem 'fog' semmit, mert 2015 ota elerheto es magassagtol stb fuggoen 50-100% duplazta meg a Mark3 range erteket.

A Mark5 meg mar AESA lesz, ki tudja, mennyit tud majd es mifele egyeb trukkot.



Lasd fenn, halvany lovesed nincs az egeszrol.

Befejezned vegre a szandekosan teves informaciok terjeszteset itt a forumon? :mad:


Ja, csak nem a negyveneves F-16A, baszki, hanem esetleg a legujabb V (de akkor sem szamoltuk a hianyzo Meteort pl.)



A legvedelmuk a Patrioton kivul mindenfele elavult komcsi salata, mar vegigmentunk rajta.
Tenyleg hagyjuk mar be ezt az ordenare, kamu nyaladzast a lepukkant roman Sztrekara meg ocska Kubjaikra (amelyek kb egytol-egyig eselytelenek a Gripennel szemben, ha normalisan kikepzett pilota repuli.)



Esetleg egy kamionhoz kepest. :D

A Lynxnek konkretan meg csak nem is ellenfel.


Es ugyanugy egy elavult ocskavas. :) Szerintem mar egy trainer A4 is gond nelkul legyalulna. :p

En ertem, hogy te erre izgulsz, erre a ketbites trollkodosdira, hogy szapulod a magyar cuccokat, es tudobol felfujod a roman ocskavasakat, es ezzel hergelheted a nepeket, de ertsd meg, ezzel csak mindenki meg fog utalni (meg jobban.)
Egy vagy két lynx van.
Hogyne lenne. Ezzel hirdettek mar 20 evvel ezelott is a Gripeneket.
Meg be is linkeltuk a valahol az azota nyilvanos tesztrol szolo, persze szukszavu doksit (azt hiszem, raadasul magyarul volt.)

Mert beepitettek mar az elejen. Ez volt a svedek egyik alapveto okossaga, hogy alapbol rafekudtek a networkingre, elektronikara meg amit lehetett, szoftveresen ugy oldottak meg, hogy minel konnyebben field upgradelheto legyen.

Dehogy van 100, valami 40 korul jar es az is gagyi Piranha, a Lynx szembol atlovi a picsaba. :)


Egy evtizeddel korabbi, mint a magyar 80A-k.


Egyedul a HIMARS, a vontatos szarokkal semmire sem mennek, max teruletvedelemre jok.
Nekik is van btr80, saját gyártásban csak máshogy hívják. Btr 70 meg80kb egyforma szar.
5 zászlóalj harckocsik van, nekünk 2 század.
A lynx mindent atlo, de kettő van belőle.
Nem a jövőről beszélek, a mostrol. Lenzed és megvetés a romanokat, okés. A gazdaságuk mindjárt összedől és egy család szerinted, okés. De hogy a tényeket miért nem bírod elviselni, csak azért mert néhány mondja, nem értem.
Kriss is ideirta többször: pont olyan lefosott keleteuropai sereguk van mint nekünk, csak nekik több van most. Dolgoztak velük, nem jobbak mint mi, de bárhogy fáj, nem is rosszabbak.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 001
9 976
113
Egy vagy két lynx van.

Nekik is van btr80, saját gyártásban csak máshogy hívják. Btr 70 meg80kb egyforma szar.
5 zászlóalj harckocsik van, nekünk 2 század.
A lynx mindent atlo, de kettő van belőle.
Nem a jövőről beszélek, a mostrol. Lenzed és megvetés a romanokat, okés. A gazdaságuk mindjárt összedől és egy család szerinted, okés. De hogy a tényeket miért nem bírod elviselni, csak azért mert néhány mondja, nem értem.
Kriss is ideirta többször: pont olyan lefosott keleteuropai sereguk van mint nekünk, csak nekik több van most. Dolgoztak velük, nem jobbak mint mi, de bárhogy fáj, nem is rosszabbak.
Bakker,mi mindent írtam. Telefonról, meg lázasan, de akkor is.
Nagyjából helyesen:
Nekik is van btr80, saját gyártásban, csak máshogy hívják. A btr70 meg 80kb egyforma szar, ugyanaz a fegyverzete.
5 zászlóalj harckocsijuk van, nekünk 2 század. A leopard2 nyilván mind az egy század jobb, de a T-72 már nem biztos, már a mi példányaink, mind az egy század.
A lynx mindent átlő, de kettő van belőle, 0 darab rakéta van rá integrálva.
Nem a jövőről beszélek, a mostról. Lenézed és megveted a románokat, okés. A gazdaságuk mindjárt összedől és egy csalás szerinted, okés. De hogy a tényeket miért nem bírod elviselni, csak azért mert negan mondja, na ezt nem értem.
Kriss is ideírta többször: pont olyan lefosott keleteuropai seregük van mint nekünk, csak nekik több van most. Dolgoztak velük, nem jobbak mint mi, de bárhogy fáj, nem is rosszabbak. Csak többen vannak.
Valamint a Gripen biztosan sokkal jobb mint bármi, az amik meg hülyék hogy nekik az EW-hez ez kell, bár a Gripen ennyi teherrel Kecskemétről a határig sem tud elrepülni:
EA-18G_Growler_VX-9_from_below_2008.jpg
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 841
113
Eltekintve itt egyes forumtagok minden szakmai alapot kizáró csak azért is trollkodjuk szét a fórumot......... A másikat csináljuk ki mert eltérő politikai-geopolitikai véleménye van.........
Átlapozva több oldalt "anyázva" számunkra max egy esetleg talán két járható út maradna geopolitikai szempontból
Gripen vagy Rafael. Minden más geopolitikai szempontból "bukta" Sajnos ez a realitás jelenleg és ahogy elnézem több évig is.....
 

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 679
2 214
113
Eltekintve itt egyes forumtagok minden szakmai alapot kizáró csak azért is trollkodjuk szét a fórumot......... A másikat csináljuk ki mert eltérő politikai-geopolitikai véleménye van.........
Átlapozva több oldalt "anyázva" számunkra max egy esetleg talán két járható út maradna geopolitikai szempontból
Gripen vagy Rafael. Minden más geopolitikai szempontból "bukta" Sajnos ez a realitás jelenleg és ahogy elnézem több évig is.....
Eltekintve itt egyes forumtagok minden szakmai alapot kizáró csak azért is trollkodjuk szét a fórumot......... A másikat csináljuk ki mert eltérő politikai-geopolitikai véleménye van.........
Átlapozva több oldalt "anyázva" számunkra max egy esetleg talán két járható út maradna geopolitikai szempontból
Gripen vagy Rafael. Minden más geopolitikai szempontból "bukta" Sajnos ez a realitás jelenleg és ahogy elnézem több évig is.....
Szerény vélemênyem szerint , mint ahogy páran megfogalmazták sok minden lehet a csőben egyszerre!Pl.: a mâsodik szd. géptípusa és darabszáma is , kiindulási pont Aranysas - Koller Tábornok Úr - nyilatkozata!Egyébként benne lehet hogy eldöntött tény , csak ilyen-olyan indokok miatt nem jelentik be!Vagyis kvázi olyan sokára hogy nem érjük meg!
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Ez a cikk a válasz, ez négy napja íródott:


F-16, Romania. F-16 Fighting Falcon aircraft of the Romanian Air Force. Photo: MApN
“We believe that this year, followed by 2024, we will have deliveries for these aircraft. I used the term we think that because the dependence is not only on the Romania-Norway relationship.
The world must know that an airplane of this level is a very complex product that has not only the physical elements of flight but also software that must be brought up to date with Romanian realities. This software must be updated so that it is harmonized with our realities. And this is done by the third party, the US government, which contracts Lockheed Martin to do this
“.
Romania recently purchased 32 F-16 Fighting Falcon aircraft from Norway, at a price of 388 million euros, to ensure the transition to the F-35.
The 32 Norwegian F-16 AM/BM aircraft are in the M6.5.2 configuration, and the contract also includes spare engines and logistics support.
Currently, the Romanian Air Force has 17 F-16 aircraft in the M5.2R configuration, which will be upgraded to the M6.6 configuration.

Tehát:
  • Most van 17 ex Portugál gépük, amik 5.2-es MLU szinten vannak, de majd valamikor 6.6-ra lesznek frissítve.
  • A 32 Norvég gépet aláírták, remélik, hogy idén, vagy jövőre érkeznek is, de ez még az USA-tól és az LM-től is függ.

Halkan megjegyzem az alábbiakat:

1. A románok 30 db AMRAAM C7-et és 60 db Sidewinder-t vettek a 17 db ex Portugál F-16-hoz:
Újabb fegyverzet rendelésről nem hallottam az elmúlt években.

2. Norvégiának ez a 388 millió euró, amit kérnek a 32 db F-16-ért apró pénz.
Simán el tudom képzelni, hogy vagy a norvégok, vagy az USA ezt a 32 db F-16-ost inkább Ukrajnában látná (mint ahogy a dánok is felajánlották a saját régi F-16-osaikat).
De akár azt is el tudom képzelni, hogy a norvégok ezt a 32 db gépet inkább otthon látnák most szívesebben, amikor a küszöbön a háború (hiszen csak 2021 végén nyugdíjazták őket, még bőven van rá szakemberük).:
De még azt is el tudom képzelni, hogy a norvégok megbánták, hogy ilyen olcsón adták ezeket a gépeket, mikor minden fegyvernek megy fel az ára.

Tehát eddig aláírások voltak 2022 novemberben:

Szétszálaznád nekem, hogy ebben mi a te véleményed, amit úgy gondolsz vagy akár elképzelhetőnek is tartasz... És mi az, amit rajtad kívüli szereplőkre és tényekre támaszkodva biztosan állíthatunk?

Norvégia nagyon jól túlélte a vírust, hála az olajiparához rendelt biztonsági tartalékainak. Majd azt követő pár évben az égbe szökő földgáz és kőolaj áraknak köszönhetően annyit keresett, hogy egy átlag román bele zavarodna, ha megvilágosodna egy pillanatra, hogy pontosan mit is jelent ez az összeg, amit a vikingeknek befújt az ablakon a szél.

Én véleményt fogok elmondani. Szerintem a norvég kormány ma nincs pénzzavarban. A legkisebb problémája, hogy a románokat vagy másokat használt amerikai fegyverekkel át kéne ejteniük, ki kéne ugraniuk egy szerződésből, csak hogy egy kis bevételhez jussanak máshol is eladva őket. Főleg Ukrajna nem játszik, mint aki a közeljövőben pénzt fog fizetni bárkinek is.

Én nem alapoznék arra, hogy úgyis vissza fogják mondani, de ettől függetlenül bármi megtörténhet. Márpedig ha nem mondják vissza, akkor jelentősen lerövidül a te hsz-ed is. Szerintem nem arra kell alapozni, hogy úgy sem fog teljesülni egyetlen szerződés sem a környező országokban és majd mindent lemond valamelyik fél... Én inkább azt veszem a kalkulusom első lépésének, hogy jelenleg 1 század F-16-juk van, amit igen problémás fenntartaniuk. Ha megtörténik az átadás, akkor lesz háromszor ennyi. Valószínűleg nem kevésbé problémás fenntartással. Azt meglátjuk, hogy a MIG-21-ek kivonásával megspórolnak-e annyit, hogy az F-16-osokat folyamatosan reptetni tudják? (Ügye az az üzemeltetés sem egyértelmű siker volt, többször leállították teljesen. Vagyis amikor átlagolunk, akkor több évben 0 repórával kell számolnunk. És most, amikor a szovjet és amerikai gépeik is repülnek segítség kell nekik még a légirendészethez is, kérdéseim lennének, hogy akkor "rendes" évben megvan-e az elvárt repült óraszám és a szükséges finanszírozás. Nem olyannak tűnnek, mint ahol minden pénzt belefektettek volna eddig a szükséges üzemeltetésbe.) Ha meg több pénz kell egy F-16 üzemeltetéséhez, mint egy MIG-21-eséhez, akkor meglátjuk, hogy azt a pluszt hajlandóak-e bele rakni. Vagy gépkannibalizálás lesz az egészből.

De erre nem tudunk sokat ráhatni, ezért én azon a véleményen vagyok, hogy reális lehetőségként kell számolni vele, hogy a norvég gépek átadásra fognak kerülni és a jövőben rendelkezésükre fognak állni. És nem megoldhatatlan a mi részünkről sem, hogy erre a szükséges ellenlépések meglegyenek. Eleve náluk kis mennyiségben van modern fegyverzet, még nálunk is kisebbe. Ezt eddig nagy mennyiségű elavult technikával ellenpontozzák.

Azoknak meg szűkszavúan reagálnék, akik ebben a topicban lassan már a magyar haditengerészetet is összehasonlítanák a románnal. Azért ne ájuljunk el se 30, se 100 Piranhától! Nem tudom én sem, hogy pontosan mennyi van nekik, mert az első évek rendeléseiből érkező Piranha III-asokat oda adták Moldvai Köztársaságnak, annyira nem voltak még ők sem megelégedve vele. Szóval egy nem ismert számból kell levonni egy nem ismert számot. De én még nem láttam tornyot román csoda halakon. Sőt! Rendelést is nem rég adtak le ilyenre, abban viszont megint nem 30-as ágyú, csak egy nehézgépuska lesz beépítve. (Illetve lesz önjáró aknavetős változat.) És rakéta a keményebb célpontok ellen szintén nincs. Szóval zöld mezőn megállunk egymással szemben eseténél ne akarjuk se kevés, se sok Lynxszel összehasonlítani! Nekik egyelőre ötletük nincs arra, hogy mit kéne rakni a tankok mellé. És egyelőre gyártó kapacitásuk sincs ennek megoldásához, ahogy nekünk se. (Mármint nálunk ötlet és rendelés megvan, csak gyártó kapacitás a szűk keresztmetszet.)
A két sereg még nagyon gyatra mind a két oldalon. Egész fegyvernemek hiányoznak. Nálunk APC a közepes dd-hez (megy a rajzolgatás, de az nem katonai képesség), és rakéta tüzérség+ csövesből is még mennyiség kell, amit Íjász elmondta, hogy képzelné el. Náluk -és ezen most hiába vitázik bárki is- nincs meg a modern MBT, még szerződés szintjén sem, de hozzá IFV se. És lehet szépíteni, de csövesből is csak a régi van nekik, lőszergyár náluk sincs. (Nálunk legalább épül.)
Igen, lehet autóskártáyzni, hogy egy halom vontatott régi löveg jobb-e, mint nálunk kevesebb halom régi löveg mellett PZH2000, de ez a dolog nem ezen múlik. Ma még több embert tudnak kiállítani a mi kevesebbünkkel szemben -és ez demográfiai okokból valószínűleg nem is fog megváltozni- és több szovjet kori cuccuk van, mint nekünk. Viszont 8 évvel ezelőtt nekünk nulla hazai gyártásunk volt lényegében és tisztán külföldről vásárolt és onnan fenntartott parkunk. Ez részben megváltozott és már hazai résztulajdon és hazai gyártás +kézifegyverek, APC, aknavető esetén már hazai mérnöki munkáról is beszélhetünk. Náluk ugyan csak 8 évvel ezelőtt a legtöbb eszközüket hazai ipar segítette fenntartani. Ez változott meg, egyre több a polcról vásárlás (HIMARS, PATRIOT, F-16) és mellette a meglévő állami hadipari cégek is részben külföldi tulajdonúvá válnak. (Hajógyár, tankgyár, stb.)
Tetszik, nem tetszik, az olló csukódik, de még egyik sereg sem végleges. Óriási hiányosságok vannak mind a két oldalon.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 028
6 340
113
Szétszálaznád nekem, hogy ebben mi a te véleményed, amit úgy gondolsz vagy akár elképzelhetőnek is tartasz... És mi az, amit rajtad kívüli szereplőkre és tényekre támaszkodva biztosan állíthatunk?

Norvégia nagyon jól túlélte a vírust, hála az olajiparához rendelt biztonsági tartalékainak. Majd azt követő pár évben az égbe szökő földgáz és kőolaj áraknak köszönhetően annyit keresett, hogy egy átlag román bele zavarodna, ha megvilágosodna egy pillanatra, hogy pontosan mit is jelent ez az összeg, amit a vikingeknek befújt az ablakon a szél.

Én véleményt fogok elmondani. Szerintem a norvég kormány ma nincs pénzzavarban. A legkisebb problémája, hogy a románokat vagy másokat használt amerikai fegyverekkel át kéne ejteniük, ki kéne ugraniuk egy szerződésből, csak hogy egy kis bevételhez jussanak máshol is eladva őket. Főleg Ukrajna nem játszik, mint aki a közeljövőben pénzt fog fizetni bárkinek is.

Én nem alapoznék arra, hogy úgyis vissza fogják mondani, de ettől függetlenül bármi megtörténhet. Márpedig ha nem mondják vissza, akkor jelentősen lerövidül a te hsz-ed is.

Nos, akárhogy is nézem maximum ezzel a két mondattal tudom lerövidíteni a hsz-emet:

"De akár azt is el tudom képzelni, hogy a norvégok ezt a 32 db gépet inkább otthon látnák most szívesebben, amikor a küszöbön a háború (hiszen csak 2021 végén nyugdíjazták őket, még bőven van rá szakemberük).:
De még azt is el tudom képzelni, hogy a norvégok megbánták, hogy ilyen olcsón adták ezeket a gépeket, mikor minden fegyvernek megy fel az ára."

Pontosabban, mivel úgy kezdtem, hogy "De akár azt is el tudom képzelni", ezért még az sem biztos, hogy rövidítenék.

Az USA 5 hónap után még mindig nem írta alá a norvég gépek átadását a románoknak. A románok még nem fizettek, hiszen miért fizetnének előre, ha az USA még nem engedélyezte az üzletet. A norvégoknak pedig nem kell semmilyen problémával számolniuk, ha amiatt marad el a szerződés, mert az USA nem engedélyezte az üzletet (ahogy amikor az USA nem engedélyezte a használt izraeli F-16-osok eladását a horvátoknak, akkor az izraeliek csak széttették a kezüket, hogy bocs, nem rajtunk múlt). A románok meg biztosan nem fognak az USA-ra panaszt tenni.

Az USA-nak most jobban kellenek ezek a gépek Ukrajnában, mint a NATO tag Romániában, ami pont azért van biztonságban, mert NATO tag. Dánia is felajánlotta a kivont F-16-osokat, közben ukrán pilóták ismerkednek F-16-ossal az USA-ban.

Továbbá az USA ugyan valóban kezdi kimutatni a foga fehérjét, hogy kedves ukránok, azért a sok régi használt kelet európai eszközért, vagy régi használt nyugati eszközért (amikből sok rakétát már meg kellett volna semmisíteni, mert lejárt a szavatossága) és kevés modern nyugati technikáért bizony fizetnetek kell majd, de ez a 388 millió dollár még bele férne.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 880
8 096
113
Egyetlen kérdés foglalkoztat! Mi van a norvég IRIS-T rakétákkal, mert ők nem AIM-7-el repültek. Ezek nagyon jól jönnének a mi Griffjeinkhez. De a norvégokkal is bölcs vezérünk összerugta a port (mindenkivel gyakorlatilag Erdoganon kívül) igy azt is cseszhetjük, pedig szerintem a németek mint gyártó beleegyezek volna az átadás/eladáshoz (hacsak nem ők vitték maguknak)
 
  • Tetszik
  • Szomorú
Reactions: fishbed and bel

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 429
113
Egyetlen kérdés foglalkoztat! Mi van a norvég IRIS-T rakétákkal, mert ők nem AIM-7-el repültek. Ezek nagyon jól jönnének a mi Griffjeinkhez. De a norvégokkal is bölcs vezérünk összerugta a port (mindenkivel gyakorlatilag Erdoganon kívül) igy azt is cseszhetjük, pedig szerintem a németek mint gyártó beleegyezek volna az átadás/eladáshoz (hacsak nem ők vitték maguknak)
Te nem olvasol újságot?
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 690
90 783
113
Egyetlen kérdés foglalkoztat! Mi van a norvég IRIS-T rakétákkal, mert ők nem AIM-7-el repültek. Ezek nagyon jól jönnének a mi Griffjeinkhez. De a norvégokkal is bölcs vezérünk összerugta a port (mindenkivel gyakorlatilag Erdoganon kívül) igy azt is cseszhetjük, pedig szerintem a németek mint gyártó beleegyezek volna az átadás/eladáshoz (hacsak nem ők vitték maguknak)
A politikai viták és a haderőfejlesztés eddig elég jól külön lett választva.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 028
6 340
113
Egyetlen kérdés foglalkoztat! Mi van a norvég IRIS-T rakétákkal, mert ők nem AIM-7-el repültek. Ezek nagyon jól jönnének a mi Griffjeinkhez. De a norvégokkal is bölcs vezérünk összerugta a port (mindenkivel gyakorlatilag Erdoganon kívül) igy azt is cseszhetjük, pedig szerintem a németek mint gyártó beleegyezek volna az átadás/eladáshoz (hacsak nem ők vitték maguknak)

Az IRIS-T inkább az AIM-9-el egy kategória, az IRIS-T és az AIM-9x versenyeztek és a norvégok akkor választották az IRIS-T-t:


With the MLU M3 and M4 software updates, the RNoAF decided to introduce a new and more modern air-to-air missile into its inventory. After a competition, where a number of missiles, including the AIM-9X Sidewinder and the German designed IRIS-T missile participated, the IRIS-T missile was selected.

The missile takes advantage of the Helmet Mounted Cueing System used by the Norwegian F-16 pilots. As with the PANTERA targeting pod, the RNoAF became the first F-16 user to integrate the IRIS-T missile on the F-16.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 201
113
Egyetlen kérdés foglalkoztat! Mi van a norvég IRIS-T rakétákkal, mert ők nem AIM-7-el repültek. Ezek nagyon jól jönnének a mi Griffjeinkhez. De a norvégokkal is bölcs vezérünk összerugta a port (mindenkivel gyakorlatilag Erdoganon kívül) igy azt is cseszhetjük, pedig szerintem a németek mint gyártó beleegyezek volna az átadás/eladáshoz (hacsak nem ők vitték maguknak)
AIM-7-tel már talán csak az iráni Tomcatek meg fantomok repülnek. Ha a Sidewinderre a gondolsz, az AIM-9.
A hetes az a Sparrow volt.

Az IRIS-T leginkább német termék, és nem norvég. Wiki szerint a fejlesztési költségeket ilyen arányban állták:
  • Germany 46%
  • Italy 19%
  • Sweden 18%
  • Greece 13%
  • 4% split between Canada and Norway.
A a gyártásban pedig a Diehl és a Leonardo vesz részt. Norvégok legfeljebb "pár csavart" visznek hozzá.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
A svédekkel megy a politikai karate a NATO miatt a griffekről (arról a kemény 4 darabról, lízingelt "atyaég" vagy nem lízingelt) nem tudni még semmi konkrétumot ...de, ha 2024-ben győzne a Trump és 2026-ra már megérkezne az első század F-35B és gyártanánk alkatrészt is és rá pár hónapra elindiulna az RM párduc gyár felhúzása és a gyártás... :D olyan megnyugtató lenne 2 század akár "háborús helyzetben reptér igénye nélküli" mobilhangáros F-35B és hazai lynx- és párducgyártás...
jajaa tudom marad a lebegtetett talán lízingelt 1-2 darab a svéd "barátoktól"...majd 2024-ben