1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Informatika

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - xeqev által indítva @ 2014. június 27..

 1. wolfram

  wolfram Well-Known Member

 2. nagyoncivil

  nagyoncivil Active Member

  Cifu and zeal like this.
 3. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Egy brit energia-szolgáltató cég CEO-ja kapott egy telefonhívást a főnökétől arra, hogy 243 000 dollárnak megfelelő összeget (cirka 72 millió forint) utaljon el egy magyar beszállító cégnek. Nem talált semmi kivetnivalót a hívásban, és az utalást el is intézte.

  Aztán kiderült, hogy valami nem kerek a megrendelés kapcsán, mivel semmiféle papír nem volt hozzá. Mikor jelezte a főnökének, Ő értetlenül állt a dolog előtt, mivel nem történt ilyen telefonhívás szerinte.

  Innen egy nagy vargabetűvel kiderült, hogy az elkövetők egy kereskedelmi forgalomban kapható hangtorzító programmal keltették azt a képzetet, hogy valóban a főnökkel beszél a cég vezetője. Az utalás megérkezett Magyarországra, majd innen rögtön Mexikóba és más országokba utalták tovább. Az elkövetőket még keresik, de a jelek szerint ez lehet az első olyan ismert bűntény, amelyet ilyen elven követtek el...

  Forrás
   
  fip7, svajcibeka, fishbed and 3 others like this.
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  De, ha jól értem nem azért mert szabálytalankodott, hanem mert a rendszer valami hibát csinál és így ráterhelte más sarát.

  Ekkora utalást írásbeli utasítás nélkül csinálni? Fura. Ok, hogy nyugat, több a zsé, de ennyivel nem. Ennél kisebb összegeknél is szabályok vannak cégeknél, hogy ki hagyja jóvá és hogy. Szolgáljon örök tanulságul...
   
  FilcTroll and Mackensen like this.
 5. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Írásbeli utasítás?
  Ennél nagyobb összegnél is láttam szóbeli utasítás alapján kifizetést. Oké, személyes-szóbeli, nem telefonon, de azon se lepődnék meg, ha sok helyen még sima telefonhívásra is menne a dolog.

  Amúgy ez is olyan dolog, hogy elég egy e-mail fiókot feltörni, és tessék írásbeli utasítás - ehhez képest egy közvetlen telefonhívás nem is akkora cucc (bár a számkijelzésre azért kíváncsi lennék)...
   
 6. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Egyik ügyfelünknél évekkel ezelőtt előfordult, hogy küldtek egy e-mailt a nevünkben, miszerint megváltozott a számlaszámunk. Simán beszopták, és elutaltak két nagyobb számlát nekik...
   
  Cifu likes this.
 7. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Nem hibát. A NULL ismeretlen érték az adatbázisokban. Minden olyan esetben amikor a rendszámot nem vagy hibásan ismerte föl ott nem volt kitöltve a mező vagyis NULL értéket vesz föl. Szóval minden nem beazonosítható büntit ő kapott.
   
 8. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Egy ilyen cég egy normális külső auditon akkorát bukik, hogy ennek többszörösét fizeti ki büntetésként. Megérdemelték, így bekajálni egy sima social engineering támadást elég nevettséges. Nálunk csak rendszeren keresztül, csak a rendszerben szereplő ellenőrzött számlaszámokra lehet utalni, miután a számla fel van töltve és összegtől függően 2-3 ember jóváhagyta.
  Brit energiaszolgáltatónak informatikusokat és control officereket is kellene alkalmaznia. (ajánlat jöhet privátban :D )
   
  Kurfürst likes this.
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Tehát ráterhelte más sarát...
   
 10. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  A mindkét sztori meglehetősen büdös és sikkasztásgyanús.
   
  silurusglanis likes this.
 11. nagyoncivil

  nagyoncivil Active Member

  Igen, végülis így is lehet fogalmazni, de pontosabb talán az, hogy az illető magára terelte (nyilván erre nem nagyon gondolt előtte).
  A dolog iróniája, hogy pont volt egy erre hajazó esetem nemrég, miszerint szóltak, hogy egy bizonyos érték ne az legyen, ami, hanem null, betűvel kiírva, stringként. Amikor a társaság ezt meghallotta, volt pár másodperc döbbent csend, aztán értetlenkedés, de végülis lett logikus magyarázat is.
   
 12. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  A social credit system jön nyugatra is. Hát igen a kommunista kínai vívmányok fantasztikusak.
   
  nyugger, Kurfürst and FilcTroll like this.
 13. nagyoncivil

  nagyoncivil Active Member

  „Ez csak szabadpiac, nem szabad világ.”
   
  nyugger, svajcibeka and FilcTroll like this.
 14. gacsat

  gacsat Well-Known Member

 15. rudi

  rudi Well-Known Member

  Itt jobb helyen van a téma

   
 16. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Tudod, mi az inteligencia? Hogy a repülőgép tudja, hogy ő amerikai, következésképp nem száll le Iránban.
   
  fip7 likes this.
 17. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Szerintem ez azért nem rossz ötlet.
   
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  De. Borzalmas ötlet. Fel sem tudom sorolni, hogy hány dolog miatt. Elsősorban azért, mert az emberek többsége félelmetesen ostoba és nem viseli jól, ha ezt valaki megmondja neki, aki nem az. A hülyék uralma még tovább erősödne...
   
 19. Loken

  Loken Well-Known Member

 20. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Az Orwell-nek volt egy erről szóló része, az embereket csak a megitélésük érdekelte, ha valaki egy picike hibát vétett a társadalmi normák ellen azt azonnal kivetette a társadalom és törölték az agyát.
   

Ezen oldal megosztása