1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Informatika

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - xeqev által indítva @ 2014. június 27..

 1. zeal

  zeal Well-Known Member

  A kepek felismerese zavarhato peldaul "zajjal" (es szamtalan mas modon).
  Az image recognition szoftverek csak idealis korulmenyek kozott mukodnek magas hatekonysaggal. Ha pl a bemeno kepet egy random rgb-keppel maszkolod, akkor mar nem mukodnek a programok, pedig szabad szemmel eszrevehetetlen a kulonbseg. A gugli szamtalan cikket kidob erre a hibara.
  [​IMG]
  Infraban mar regota letezik pl. a bae systems rendszere. Biztos dolgoznak a radarok elleni vedelmen is. En ott is valami hasonlo okossagot tudnek elkepzeni, mintsem egy aktiv jeladot a vasakon. A objektumok felismereset ezzel nehezebb lenne megzavarni, mert itt alapbol "fekete-feher a kep". Nincs tere a fentebb emlitett jateknak. De talan ahogy az inra eseteben, ugy itt is lattathat mast, mint ami valojaban. Megprobalhat mas jarmunek latszani, vagy esetleg beolvadni a kornyezetebe. (Persze nem olvastam ilyesmirol. En is csak talalgatok. :))
   
  FilcTroll and silurusglanis like this.
 2. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  A vastag csíkok már kevesek, Kínában van már az ember mozgási jellegzetességeit elemző proto-AI, ami arctól függetlenül is felismeri, akit lát. Elég ijesztő.

  Az aktív jeladó kapcsán feldereng egy incidens, amikor egy AESA-radaros amerikai hadihajót bénítottak meg az oroszok valamilyen fura fegyverrel. Vagy az csak hoax volt? :)
   
 3. zeal

  zeal Well-Known Member

  Minden rendszer sebezheto, de az ilyesmit senkinek sem erdeke nyilvanossagra hozni. Konnyebb konteosnak lenni, mint tudosnak... szoval szerintem nem volt hoax. :D
   
  FilcTroll likes this.
 4. nagyoncivil

  nagyoncivil New Member

  Valóban. A csíkos megoldást nem próbáltam, a kínait nem akarom kipróbálni. :D
   
  FilcTroll likes this.
 5. beta

  beta Well-Known Member

 6. jani22

  jani22 Well-Known Member

 7. Fennek

  Fennek Well-Known Member

 8. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  In Russia, created Windows-independent software
  Reported on the creation of special software by Russian experts. RIA Novosti reports that a group of specialists from Tomsk State University together with representatives of the company EleSi has become the authors of the domestic software.
   
 9. fapp_supervisor

  fapp_supervisor Well-Known Member

 10. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Érdekes kis összeállítás a mesterséges intelligenciáról:
   
  wolfram likes this.
 11. jani22

  jani22 Well-Known Member

  fip7 likes this.
 12. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Wigner Jenő egy nyolcvanéves jóslatát sikerült igazolniuk magyar és izraeli kutatóknak. A Nobel-díjas fizikus által megjósolt különleges kvantumkristályt egy szén nanocsőben figyelték meg.

  Híg elektrongázokban megnő a Coulomb-kölcsönhatás szerepe, az elektronoknak hatalmas energiába kerül ugyanis, ha két részecske egy helyen tartózkodik. Wigner Jenő erre felfigyelve azt jósolta, hogy ezt elkerülendő az elektronok abszolút 0 fokos hőmérsékleten kristályba rendeződnek. A mostani felfedezés az első, ahol közvetlenül sikerült megfigyelni az alacsony hőmérsékleten kialakuló kvantumkristály töltésmintázatát. Az elméleti számítások révén meghatározott elektron-kristályszerkezet struktúrája nem várt pontossággal mutatott egyezést a mérési eredményekkel, ezzel igazolva, hogy az új kvantumos fázis valóban a Wigner Jenő által megjósolt kvantumkristály.
  https://index.hu/techtud/2019/07/08/nanocsoben_lattak_meg_a_kulonleges_kvantumkristalyt/

  És ezt az izraeli kutatók mellett az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatói fedezték fel. Annak az MTA-nak a kutatói akiktől épp most vették el a kutatóhálózatot, mert "nem csináltak semmi hasznosat" :confused:
   
 13. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Majd Palkovics meg a többi nagyon okos megmondja, mit kutassanak. Egyébként sincs közvetlenül haszna ebből az eredményből pártunk és államunk vezetőinek, tehát tök fölösleges pénzkidobás volt.
   
  fishbed likes this.
 14. beta

  beta Well-Known Member

  Ez egy szép példája annak, amit úgy neveznek, hogy: alapkutatás. Alapkutatás nélkül nincs tudományos fejlődés. Az alapkutatás viszont közvetlenül semmiféle hasznosat nem csinál. Az eredményeiből majd az alkalmazott kutatások húznak hasznot. És ami nagyon lényeges még, hogy nem megjósolható, nem csak az, hogy meddig tart a kutatás, hanem hogy egyáltalán lesz-e eredménye. Az alapkutatás épp arról szól, hogy vizsgálgatnak valamit és megnézik van-e ott valami érdekes. Tágítják a látómezőt a tudományban. Épp ezért értelmetlen, sőt értelmezhetetlen az alapkutatást úgy finanszírozni, mint az alkalmazottat. Mint ahogy most a kormány megpróbálja megcsinálni az MTA-nál.
   
  fishbed and Robur like this.
 15. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

 16. Loken

  Loken Well-Known Member

 17. wolfram

  wolfram Well-Known Member

Ezen oldal megosztása