Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Soha nem hallottam ilyesmirol, de nem is lenne ertelme, hacsak ha nincs valamit titkos qrva gyors, speci angol-magyar algo (nincs.)Az automatikus fordítás még csak-csak elmegy angolról magyarra, de egy harmadik nyelvet (ha jól tudom) először angolra fordít, majd innen magyarra, és ez hatványozza a félrefordítások meg a kimaradt részek mennyiségét.
Ahogy a laikus felhasznàló érzékeli, minden frissítés, patch minden programban valami ilyet kell tartalmazzon, mert egyre ostobàbban mûködnek.Soha nem hallottam ilyesmirol, de nem is lenne ertelme, hacsak ha nincs valamit titkos qrva gyors, speci angol-magyar algo (nincs.)
Egyreszt egy ilyen 'tripla leszurt rittberger' alapbol 2x annyi eroforrast zabalna feleslegesen, masreszt katasztrofalisan elcsusznanak a jelentesek, meg nehezebb lenne az algonak kihamozni, azaz meg rosszabb eredmenyt adna, sokkal dragabban.
Google tranlatorSoha nem hallottam ilyesmirol, de nem is lenne ertelme, hacsak ha nincs valamit titkos qrva gyors, speci angol-magyar algo (nincs.)
Egyreszt egy ilyen 'tripla leszurt rittberger' alapbol 2x annyi eroforrast zabalna feleslegesen, masreszt katasztrofalisan elcsusznanak a jelentesek, meg nehezebb lenne az algonak kihamozni, azaz meg rosszabb eredmenyt adna, sokkal dragabban.
Nem tudom, ezt sokszor hireszteltek, kulonosen a spanyolul beszelo oldalakon, es az elejen meg el is tudom kepzelni, hogy esetleg igy volt (valami 15+ eves a GT!), de a Google Translator szerintem mar nem igy mukodik, hacsak nem fejlesztettek egy uberüalgot angol-magyar koze...
Csak annyi a tapasztaltam, hogy angolról sokkal jobban fordít magyarra, mint bármi másról.Nem tudom, ezt sokszor hireszteltek, kulonosen a spanyolul beszelo oldalakon, es az elejen meg el is tudom kepzelni, hogy esetleg igy volt (valami 15+ eves a GT!), de a Google Translator szerintem mar nem igy mukodik, hacsak nem fejlesztettek egy uberüalgot angol-magyar koze...
Ha kiprobalsz egy osszetett mondat magyarol spanyolra, netan visszafele, masik ablakban angolra, majd allitgatod, az szerintem ezt mutatja, mert apro valtoztatasok a szovegben maskeppen okoznak valtozast (avagy nem) a spanyol meg angol forditasban. Persze ez sem szaz szazalekos bizonyitek, mert lehet csak pusztan gyenge az algo a finomsagokhoz... viszont erdemes probalgatni, es azert kiderul par dolog (mondjuk ehhez jol kell tudni legalabb ket idegen nyelven, hogy a finomabb eltereseket is erezzuk.)
En utoljara par eve jatszottam vele, azota biztosan javult tovabb.
Az szerintem a sokkal nagyobb minta (hasznalat) azaz ML eredmenye.Csak annyi a tapasztaltam, hogy angolról sokkal jobban fordít magyarra, mint bármi másról.
Úgy lehet a dolgot letesztelni, hogy egyszerűen utána csinálod a dolgot.Nem tudom, ezt sokszor hireszteltek, kulonosen a spanyolul beszelo oldalakon, es az elejen meg el is tudom kepzelni, hogy esetleg igy volt (valami 15+ eves a GT!), de a Google Translator szerintem mar nem igy mukodik, hacsak nem fejlesztettek egy uberüalgot angol-magyar koze...
Ha kiprobalsz egy osszetett mondat magyarol spanyolra, netan visszafele, masik ablakban angolra, majd allitgatod, az szerintem ezt mutatja, mert apro valtoztatasok a szovegben maskeppen okoznak valtozast (avagy nem) a spanyol meg angol forditasban. Persze ez sem szaz szazalekos bizonyitek, mert lehet csak pusztan gyenge az algo a finomsagokhoz... viszont erdemes probalgatni, es azert kiderul par dolog (mondjuk ehhez jol kell tudni legalabb ket idegen nyelven, hogy a finomabb eltereseket is erezzuk.)
En utoljara par eve jatszottam vele, azota biztosan javult tovabb.
Nekem igy spanyollal nemigen mukodott anno, az angolnal mindig elvesztek az apro kulonbsegek...Úgy lehet a dolgot letesztelni, hogy egyszerűen utána csinálod a dolgot.
Én annak idején japánról, meg oroszról próbáltam meg fordítani.
A japán esetén különösen lehetett érezni, hogy bűnrossz - konkrétan olvashatatlan - fordítás készült. Az amerikai meg egészen érthető volt a számomra. Gondolom, mivel a saját angolom sem tökéletes, így fel sem tűnt - vagy csak minimálisan - hogy problémás lett a fordítás.
Érdekes módon viszont a translate-be berakott japán-angol fordítás eredményét egyszerűen betettem az angol-magyar relációba és végül ugyan oda jutottam, mint amikor egyből fordíttattam japán-magyar irányba.
Abban a kínaiak járnak élen:Van egy olyan érzésem, hogy az amerikaiak a tudományosan lehetetlen kvantumösszefonódásos kommunikációt tesztelik vele.
Kvantum-összefonódás (jelkésés nélküli) alapú kommunikáció.Milyen kár, hogy nem értek belőle semmit. Ez most a kvantumösszefonódásos, vagy csak kvantumszámítógéppel titkosított?
Másrészt, attól, hogy nem kötik az orrunkra, biztos lehetsz benne, hogy messze az amerikaiak állnak az élen. Egyszerűen nagyságrendekkel gyorsabb számítógépeik vannak.
És ki gyártja? Ki tervezi? Hol csinálják az alapkutatásokat? Kína csak negyedosztályú csipeket gyárt. Anélkül meg...Kvantum-összefonódás (jelkésés nélküli) alapú kommunikáció.
Messze nem amerika már az első számú innovátor; kína éves szinten majdnem dupla annyi szabadalmat bocsát ki. Az usa "kamu"-szabadalmai meg legendásak (pl. katonai döntéshozatali mechanizmusok átemelése ökonómiai környezetben). Fúziós kísérletekben ki is a vezető (kína)?
A szuperszámítógép egy eszköz. Ha nincs aki használja vagy nem megfelelően, netán rossz matematikai modellel, akkor akár doom is futhatna rajta. Egyébként lehet ezzel is lehangollak, de ki mondta neked, h gyorsabbak az usa gépek?! Kína veszi fel a világ (tehát a teljes földgolyón) összes félvezetőjének, IC-jének, chipjeinek a 47%-át.
Szia,Milyen kár, hogy nem értek belőle semmit. Ez most a kvantumösszefonódásos, vagy csak kvantumszámítógéppel titkosított?
Másrészt, attól, hogy nem kötik az orrunkra, biztos lehetsz benne, hogy messze az amerikaiak állnak az élen. Egyszerűen nagyságrendekkel gyorsabb számítógépeik vannak.
199 | Komondor - HPE Cray EX, AMD EPYC 7763 64C 2.45GHz, NVIDIA A100 SXM4 40 GB, Slingshot-11, HPE Governmental Information-Technology Development Agency (KIFÜ) Hungary | 28,768 | 3.09 | 4.67 |
Nyugi, az NSA kódtörő gépe a világ leg-gyorsabbja. Még az is, amit tavaly selejteztek. Az élvonalról nincsenek szabadalmak, és a szaksajtóban az első említésük 40 év késéssel várható.Szia,
A legmegdobbentobb a cikkben a "0.54 bps" sebessegertek. Direkt elolvastam az eredetit is, mert ugy gondoltam, hogy ez biztos eliras.
De nem. Valoban egy atlagos betu atvitele 16 masodperc!
Persze ez csak a 100 km-es tavolsagra vonatkozik, 30 km tavolsagra mar 22 400 bps sebesseggel tudnak kommunikalni, vagyis egy jobb betarcsazos modem sebesseget mar kozelitik (a csucs 30 evvel ezelott: egyik iranyba 56 000 bps, a masik iranyba 33 600bps).
Mas: a szamitogepek sebessege publikus, a leggyorsabb gepek (forras: top500.org):
sorszam/nev-tulaj/processzormagok szama/sebesseg/sebesseg/,aramfogyasztas:
199 Komondor - HPE Cray EX, AMD EPYC 7763 64C 2.45GHz, NVIDIA A100 SXM4 40 GB, Slingshot-11, HPE
Governmental Information-Technology Development Agency (KIFÜ)
Hungary28,768 3.09 4.67
A sebesseg mertekegysege a PetaFlop/s (millio*milliard muvelet/masodperc), az aramfogyasztas mertekegysege a kW-ban van irva, de inkabb MW-ban kellene irni top 10 gep eseteben.
Itt bizony az latszik, hogy nem tulzas a "nagysagrendel gyorsabb" kifejezes, mivel konkretan tobb mint 10-szeres kulonbseg van a leggyorsabb USA es a leggyorsabb kinai gep kozott. Az USA-ban eleg nyiltan leirjak, hogy kie a szamitogep:
DOE/Oak Ridge NL: itt keszultek mar az elso atombombak is, mint a Manhattan project legnagyobb gyara (1. es 5. leggyorsabb gepek a vilagon)
DOE/LLNL: 1952-ben alapitottak atomfegyver fejlesztesre, pl. az elso tengeralatjarorol indithato Hbombakat itt keszitettek el. (6. leggyorsabb gep a vilagon)
Korabban sosem volt arra pelda, hogy magyar gep bekerult az elso 200-ba (az elso 400-ba se), de most ott van a listaban egy magyar gep is (nyilvan egy kicsit szerencsenk is volt, hogy oktoberben atadtak a gepet, igy a novemberi listaba bele kerulhetett, nyilvan juniusban mar boven ki fogunk szorulni az elso 200-bol, de minden bizonnyal egy darabig ez a gep benne lesz a leggyorsabb 500-ban).
Szia,
A legmegdobbentobb a cikkben a "0.54 bps" sebessegertek. Direkt elolvastam az eredetit is, mert ugy gondoltam, hogy ez biztos eliras.
Persze ez csak a 100 km-es tavolsagra vonatkozik, 30 km tavolsagra mar 22 400 bps sebesseggel tudnak kommunikalni, vagyis egy jobb betarcsazos modem sebesseget mar kozelitik (a csucs 30 evvel ezelott: egyik iranyba 56 000 bps, a masik iranyba 33 600bps).
Mas: a szamitogepek sebessege publikus, a leggyorsabb gepek (forras: top500.org):
199 Komondor - HPE Cray EX, AMD EPYC 7763 64C 2.45GHz, NVIDIA A100 SXM4 40 GB, Slingshot-11, HPE
Hungary28,768 3.09 4.67
A sebesseg mertekegysege a PetaFlop/s (millio*milliard muvelet/masodperc), az aramfogyasztas mertekegysege a kW-ban van irva, de inkabb MW-ban kellene irni top 10 gep eseteben.
Itt bizony az latszik, hogy nem tulzas a "nagysagrendel gyorsabb" kifejezes, mivel konkretan tobb mint 10-szeres kulonbseg van a leggyorsabb USA es a leggyorsabb kinai gep kozott. Az USA-ban eleg nyiltan leirjak, hogy kie a szamitogep:
DOE/Oak Ridge NL: itt keszultek mar az elso atombombak is, mint a Manhattan project legnagyobb gyara (1. es 5. leggyorsabb gepek a vilagon)
DOE/LLNL: 1952-ben alapitottak atomfegyver fejlesztesre, pl. az elso tengeralatjarorol indithato Hbombakat itt keszitettek el. (6. leggyorsabb gep a vilagon)
Korabban sosem volt arra pelda, hogy magyar gep bekerult az elso 200-ba (az elso 400-ba se), de most ott van a listaban egy magyar gep is (nyilvan egy kicsit szerencsenk is volt, hogy oktoberben atadtak a gepet, igy a novemberi listaba bele kerulhetett, nyilvan juniusban mar boven ki fogunk szorulni az elso 200-bol, de minden bizonnyal egy darabig ez a gep benne lesz a leggyorsabb 500-ban).
Szia,Azt tudod, hogy ez a 10-szeres különbség évben mennyit jelent? Hány évvel korábban tudott annyit a legfejlettebb nyugati szuperszámítógép mint ez a kínai?
Ha különböző távolságokra különbözik bármi, akkor az nem kvantumösszefonódásos. ami a mai legjobb fizika szerint amúgy lehetetlen.Szia,
Hungary28,768 3.09 4.67
Hát akkor nem is 40, hanem 50 év késéssel tudhatunk meg bármit.Szia,
Hat, meglepo lesz a valaszom: a kinai gep 2016 elejen allt uzembe, akkor a vilag leggyorsabbja volt, es 2018-ig az is maradt, akkor lett a 2., majd 2018 vegen 3. lett.
De egyetertek azzal, hogy az NSA gepei nyilvan nincsenek benne ebben a listaban.
Az egyetlen NSA beszerzes, amirol olvastam, az 1968-as volt.
Sziasztok,Az egyetlen NSA beszerzes, amirol olvastam, az 1968-as volt.
Köszönöm.Szia,
Hat, meglepo lesz a valaszom: a kinai gep 2016 elejen allt uzembe, akkor a vilag leggyorsabbja volt, es 2018-ig az is maradt, akkor lett a 2., majd 2018 vegen 3. lett.
De egyetertek azzal, hogy az NSA gepei nyilvan nincsenek benne ebben a listaban.
Az egyetlen NSA beszerzes, amirol olvastam, az 1968-as volt.