OLTÁS: Én személy szerint kihagytam volna, de mivel gyermekvédelmi dolgozóként hetente teszteltek, most már örülök, hogy ma megkaptam a Pfizer első felvonását, mivel így mentesülök a heti szűrések alól. 3 hét múlva jön a következő csípés, aztán ha minden igaz, kb. egy évig fütyülhetek a koronavírusra. Ha nem, akkor marad minden a régiben, tehát engem személy szerint továbbra sem fog izgatni ez a kórság.
Hogy az oltás veszélyes is lehet? Lehet, de én hiszek a statisztikában és az jelenleg azt mutatja, hogy míg a COVID-19 kb. egy a 10.000-hez arányban nyuvaszthat ki, addig az oltást követő anafilaxiás sokkra csupán egy az 1.000.000-hoz esélyem volt (És az sem jött be.), szóval a vírus azért jóval veszélyesebb (Vagy ha úgy jobban tetszik, az oltás még a vírusnál is veszélytelenebb.) Szövődmények és később jelentkező mellékhatások dolgában kb. ugyanez a helyzet. Igen, van rá esély, hogy a Pfizer 10 vagy 20 év távlatában kikészít (Naná, hogy nekem is beugrott a jó öreg DDT meg a szutyok Contergan!), de még esélyesebb, hogy a COVID szövődményei keserítenék meg hasonlóképp a jövőmet. Igazából egyiket sem tartom túl valószínűnek. Már csak azért sem, mert a modern életmóddal annyi szennyezőanyagot és mérget nyelünk be nap, mint nap, akár akaratlanul is (a szmogtól kezdve a mikroműanyagokon keresztül a tartósítószereken és ízfokozókon át a baráti baktériumainkat is kiirtó fertőtlenítőszerekig), hogy ez az oltás szerintem már nem oszt, nem szoroz, legrosszabb esetben is csepp a tengerben.
(Annak azért örülök, hogy nem a kínai vakcinában részesültem. Valószínűleg az sem rosszabb, mint a többi, de a kínaiakból kinézem, hogy náluk pár millió sajnálatos halálesetet elfogadható (és eltitkolható). Ezen a téren sem a vészesen fogyatkozó Oroszország, sem a halálra oly érzékeny Nyugat nem engedhet meg magának semmiféle kockázatot.)
KORLÁTOZÁSOK: Engem személy szerint nem érintenek, csak bosszantanak. Különösen a 20-tól 5-ig tartó kijárási tilalom és a 19 órai boltzár. Az ország nagyobb részén meglátásom szerint ezek többet ártanak, mint használnak. Mert hogy néz ez ki a gyakorlatban?
A kijárási tilalom most pl. itt Zuglóban úgy, hogy egy tucatnyi gyerek focizik a pályán, családok, ismerősök, kutyasétáltatók csapatokban sétálva, ácsorogva élvezik a jó időt a Rákos-patak mentén. Volt szerencsém látni kora délután a Hősök terén lézengőket - három demonstrálóra jutott egy rendőr. A social distance ugyanakkor nem volt sokkal kisebb, mint 500 méterrel odébb, a Ligetben a kutyafuttatóban. Míg azonban a tüntetőkön a rendőrökön kívül a maszk is rajta volt, a kutyásokon csak elvétve. Nálunk (vidéken) még látványosabb a logikátlanság. A fiatalok a buszmegállóban lógnak nap mint nap, kora délutántól estig. Csak ha igazán kutya idő van, akkor mennek inkább haza - tehát korlátozások nélkül is az esti órákban. Vidéken, falun, kisebb városokban éjjelente még nyáron sincs nagy élet, nemhogy télen, pláne így, hogy nincs is nyitva semmi. De most, ha néha jó idő van, főleg hétvégén, mindenki megy kifelé a szabadba. Ha a kijárási korlátozással a kontaktok számát akarjuk csökkenteni, akkor észre kellene venni, hogy azok nagy többsége eleve a nappali órákban zajlik - tehát úgy kellene eljárni, mint tavasszal: Kijárási tilalom 0-24-ben, kivéve munka, bolt, orvos. A mostani éjjeli ostromállapot feeling inkább csak hangulatromboló elem, mint észszerű intézkedés. Légószirénákkal még hatásosabb lenne, de mindegy, mint említettem ezt csak bosszantónak tartom.
A 19 órai boltzár viszont meglátásom szerint egyértelműen többet árt, mint használ, mert jóval kisebb időintervallumba kényszeríti a nem sokkal kevesebb vásárlót. Sokaknál egyszerűen nem lehet opció a kevésbé frekventált időszakokban történő bevásárlás, hiszen életük munkahelyhez, iskolához, gyerekhez, családhoz igazodik. A járvány előtt sem kényelmükben kígyóztak hosszú sorokban az emberek csúcsra járatva az összes kasszát mondjuk a Nyugati téri Spar-ban, hanem azért, mert sokuk csak ekkor tudott bevásárolni. Eddig viszont, éppen ezért, nem kevesen inkább mentek 19, 20 óra után. Na most ők is bent vannak 19 előtt. Én speciel amikor csak lehet, a lehető legkésőbbi időpontokban járok vásárolni, amikor már alig lézengenek. Van, hogy inkább vásárolok éjfélkor, drágábban egy benzinkúton, minthogy a csúcsidőszakban heringezzek a Tesco-ban. Most csak az utóbbira van lehetőségem. De így azért biztonságosabb... Ja, nem is!
Ami pedig a kiemelten fertőzőképes ifjakat illeti, nem tudom, mennyire gyökeredtek el így 2021-re, de mi egykor 20-21 óra körül indultunk a kocsmába és nem ritkán hajnali 4-5 körül értünk haza. A legjobbak persze a házibulik voltak, azok már délután elkezdődtek és rendre reggelig tartottak. Szóval aki bulizni akar, az most is megteheti és meg is teszi, 100 ifjúból 99-nek tuti nem gond, ha már este hétkor el kell kezdeni - ezt remekül bebizonyosodott az év utolsó napján is: tele voltak a Fővárosba tartó vonatok szilveszteri házibulikba igyekvőkkel.
Lamentálásom mindazonáltal csak öncélú szófosás, a Hősök terén ma lefutott vérszegény lézengés megmutatta, hogy a többség még a Fővárosban sem támogatja a korlátozások feloldását.
Nekem viszont már készül az oltási könyvem!