Válaszolok, majd részletesebben, de egy dolgot le kell szögezni!
A 100 ezer lakosra vetített halálozások számával csak akkor lenne érdemes összevetni az egyes országokat, ha azok lakosságának korösszetétele és koreloszlása is azonos lenne! De nem az! Persze, hogy más jön ki 100 ezer lakosra vetítve egy elöregedett populációban, mint egy kevésbé elöregedettben.
..
Az abszolút összehasonlítható adat így, a tényleges halálozások száma lehet csak! Mert, az, hogy kit, hogyan, boncolással vagy anélkül, milyen betegség halottjának sorolnak be, az egyrészt követhetetlen, másrészt összehasonlíthatatlan! "Gestorben an coronavirus, oder gestorben mit coronavirus" - ugye!
..
Én is a worldometers-t nézem. Csak sajnos az a helyzet, amit kimutattam. Ezek hasznavehetetlen adatok jobbára!
Lásd Oroszország esete, amit a bővített listában már besoroltam! 57 ezer ún. "koronavírus halott" mellett ötszörös többlethalálozás a 2020-as évben!
Úgy, hogy sem földrengés, sem háború nem volt! Így arra lehet következtetni, hogy ez bizony a koronavírus közvetlen + közvetett (egészségügyi ellátórendszer leterheltsége) hatása számlájára írható csak!
..
A politikai kirohanásoddal nem akarok foglalkozni, ez a te becsípődésed.
Egy valami a fontos tény, az pedig, hogy népességarányosan az egyik legkisebb veszteséget szenvedtük el az első koronavírusos évben!
..
Milyen adatbázisból vetted a 100 ezer lakosra kalkulált mutatót amúgy?
Szlovákia egy fiatalabb populáció, ezért alacsonyabb a halálozási mutatójuk! Mondom, ez nagyon fontos! Semmivel sem egészségesebbek, mint mi!