Na de nekem értékrendem van
Nekem is! Sziklaszilárd méghozzá (konzervatív, hagyományszerető), mióta az eszemet tudom.
a fideszeseknek meg hite egy kreált valóságban.
Ehhez nem tudok mit hozzáfűzni, lévén nem ismerhetem a fideszes ismerőseidet, én meg nem vagyok az.
(Egyszer szavaztam eddig rájuk, legutóbb. Szóval jövőre még csak duplázni fogok!)
De a halálozások száma alapján Magyarországon még járvány nélkül is többen halnak meg mint jobb helyeken járvány mellett.
Magyarország mögött elég rázós évszázad van. Nem úgy mint ama "jobb" helyek mögött. Értelmetlen hát valamelyest ezt számonkérni. Ha pl. Svájc kapott volna trianoni széttépetést, két világháborút, csírájában elfojtott 1956-ot, utána több évtizedes diktatúrát, majd egy azt követő társadalmi-gazdasági sokkot okozó rendszerváltást, akkor ott sem ez lenne a helyzet. Akkor ott lenne több a stresszes-rákos, dohányos-alkoholista. Összevetve egyébként a hasonló utat bejárt országokkal magunkat, egyáltalán nem lógunk ki.
..
Nem is mi élünk a legegészségtelenebbül. Folyamatosan javulunk, s az eredmények is jönnek!
Számos olyan "régi" EU-s ország is van, amelynek a lakosainál a magyaroknak már több egészségben eltöltött életévre van kilátásuk, íme:
Úgy néz ki azért nem látszik meg a magas covid halálozás, mert azok amúgy is meghalnának. Ami nem valami pozitív magyarázat.
Ezzel nem tudok mit kezdeni. Nem értelek...
Minden országot a saját korábbi 4 évben mért mutatóihoz viszonyítottam. Függetlenül attól, hogy felderíthető-e teljes bizonyossággal, hogy ki miben hal meg - közvetlenül a betegségben-e/avagy hiányos ellátás miatt - az abszolút halálozási szám így igenis fokmérő. Lásd Szerbia, Oroszország, Lengyelország esetét, ahol a kimutatott koronavírus halálozáshoz képest van négyszeres, ötszörös, illetve két és fél szeres plusz elhunyt! Magyarországon ilyen nem mutatkozott. Szinte hajszálra annyi volt a többlethalálozás, mint amennyire előzetesen a koronavirus.gov.hu adatai alapján számítani lehetett.
..
Az világos persze, hogy azért "egy-az-egybe takarás" nem lehet a két számadat között, de ha kirívó zavart okozott volna a koronavírus, akkor annak látszódnia kellene! De ilyen nincs, mivel összességében csak 7,5 %-os az eltérés fölfelé!
Budapesten 6,1% vidéken meg kb 8,1%. Pedig vidéken rosszabbak a feltételei a vírusnak és ha igaz, akkor főleg ősszel aratott a vírus vidéken, így jobban is fel kellett volna készülniük.
Ez 2 százaléknyi különbség, ráadásul mára megfordulni látszik. De biztosat majd a tényleges mortalitási adatok közzététele után mondhatunk:
https://koronavirus.gov.hu/
..
Nincs külön vidéki, meg fővárosi felkészülés. Nem szövetségi állam vagyunk. A meghozott kormányrendeleti veszélyhelyzeti intézkedések egyformán hatályosak az ország területén!