"Az Astrával szemben folyamatosan merülnek fel kérdőjelek."Azért több országban zárolták ezt a szállítmányt. Lehet nem szakmai, csak politikai okokból. Az Astrával szemben folyamatosan merülnek fel kérdőjelek. Itt is nehéz megállapítani, hogy üzleti érdek vagy szakmai kifogás az ok. Messze ez a vakcina a legolcsóbb, ez húsbavágóan sért érdekeket.
A visszajelzések alapján ez váltja ki leggyakrabban már első oltásnál is legerősebb időszakos mellékhatásokat. Ha lesz lehetőség nem ezt kérem, de ha csak az Astra marad beböketem. Ez a sok negatív hír hagyott kérdőjelet a fejemben.
Illetve a Modernánál nagyon ritka esetben, de hisszabb távú mellékhatásokn is vannak. Szerencsére ebből kapunk a legkevesebbet. Mindezzel együtt ezt is beadatnám.
Moderna kar
Chris Gilbert orvos a Psychology Todayben a következőről számolt be:
Két héttel ezelőtt, Los Angelesben, a jobb felkaromba adták az első Moderna Covid-oltást. Ezt követően mintegy 48 órán keresztül fájdalmam és kis bőrpír volt a karomban, de ezek a tünetek gyorsan elmúltak. Azt hittem, hogy véget is értek a mellékhatások, de az oltást követő hetedik napon, lefekvés után nagyon viszketni kezdett a karom. Nem sokat foglalkoztam vele, elaludtam. Ébredés után azonban a felkarom nagyon viszketett, és megjelent egy piros, kerek, körülbelül két hüvelyk átmérőjű elváltozás az oltás helyén. A hónaljamban is duzzadást észleltem, ezért a bal kezemmel megtapogattam a helyet, és azt tapasztaltam, hogy megnagyobbodott a nyirokcsomó. Nem volt lázam, izomfájdalmam vagy egyéb tünetem. Nem értettem az egészet.
Valszeg mindnél lesz hasonló. Jó lenne ha a keleti vakcinák esetében sem kisérné hisztériakampány. Bár ez persze naiv feltételezés. Tudjuk, hogy azt felnagyítják, ezt bagatelizálják. Ilyen független a mainstream.
Nem utolsósorban azért, mert ebből a típusból csak ezt oltják tömegesen olyan országokban, ahol figyelnek az ilyen kérdőjelekre, és nyilvánosságra is hozzák az ilyesmit.
Majd akkor kapunk tiszta képet, ha az oroszt/kínait is elkezdik tömegesen oltani nyugaton.
Persze ha netán kiderülne, hogy a Szputnyikkal is pont ilyen tünetek járnak (hiszen hasonló típusú vakcináról van szó), valószínűleg egyből "politikai támadást" fog kiáltani az illiberális hörgőkórus.
Ezzel együtt én is beadatnám az OpelAstrát, mert tünetekkel együtt is jobb opció, mint a covid, de jobban örülnék Pfizernak. Remélem mire én hónapok múlva sorra kerülök, addigra lesz választék.
Apám 80 felett van, Modernával oltották, már egy hete megkapta a 2. adagot is, de csak kis fáradtság jelentkezett, másnap átaludta a délelőttöt. Anyám szerint csak lustálkodott