Megmondom őszintén, én sem használom a kitett szedőkanalat. Lehet érte ide lőni, vállalom.
Az oka pedig az, hogy meggyőződésem, hogy a szedőkanál megfogandó része lényegesen koszosabb, mint az én kezem. És azt, hogy én mit fogdostam, azt tudom, hogy előtte ki más fogdosta a szedőkanalat, azt nem.
Egyébként meg kínosan ügyelek arra, hogy csak ahhoz a pékáruhoz érjek hozzá, amit kiveszek magamnak. A többi ami ottmarad, ahhoz én nem értem hozzá, kicsit sem. (Ha véletlenül mégis, azt mindig megveszem, így vettem tegnap "kényszerűségből" 2 pogácsát 1 helyett...)
Nálunk a pék (eladó) a legjobban fogyó termékeket nem teszi ki a pultba/polcra, hanem a csukva tartott ajtajú kemencében hagyja, a tálcákon. Ha kérik, onnan veszi elő. Így legfeljebb ő maga fertőzhetné azokat, a vásárlók nem. Őt pedig még nem láttam maszk és kesztyű nélkül.
Ezzel együtt, fogyasztás előtt, felmelegített sütőben néhány percig sterilizálom a pékárut. 200 fok felett a felületen a vírusnak elég rosszak a kilátásai, de a pékáru belseje pár perc alatt még nem forrósodik át.
Már ha nem előre csomagoltat veszek.
Csak a zöldség - gyümölcs nem kap felületi hősokkot, vagy hőkezeléssel jó konyhatechnikai megoldást (bár már azok sütőben sterilizálásán is eltöprengtem). De azokat mosom és pucolom.
Amúgy az elmúlt 3 hétben 2-szer voltam élelmiszer üzletben. FFP2-es maszkban, korán reggel, nyitás után, minimális fogalom mellett és persze egyszerre komolyabb mennyiséget vásárolva. Ami eláll, abból 2-3 havi mennyiséget is. A felvágottat is meg lehet venni rúdban, csomagolva. (Ég és föld a sterilitása a csemege pultos szeletelthez képes és nem kell a pultnál tülekedni sem.) Tejből is lehet tartósat venni. Stb... Meg még kétszer voltam a péknél. A péknél 1-2 nagyságrenddel kisebb a forgalom és én is legfeljebb 1-2 percet szoktam bent tölteni.
Ha más is így csinálná, akkor összegszerűen ugyanakkora termékforgalom 2-3-szor kevesebb vásárlóval kijönne. Aki erre magától nem jön rá, azt rá kell venni/kényszeríteni.
Már látom, hogy egyre több a mennyiségi kedvezményes akció. 2-3-4 db olcsóbb. Ez jó irány. Lehetne nagyobb kedvezményt adni a vásárolt összértékre is. A bent tartózkodók számának korlátozása is remélhetőleg ráveszi az embereket a nagyobb menyiségek ritkább vásárlására (senki sem szeret majd az üzlet előtt sorba állni) és arra, hogy kevésbé forgalmas időpontokban menjenek. Meg ott van a házhozszállítás is.
Kb. 3 hónapot kell még reálisan kibírni a nagy arányú védettségig. Ennyi időre egy ilyen helyzetben igazán változtathatna mindenki a vásárlási szokásain.