Ebben a konkrét esetben az AstraZeneca nagyon ritka vérrögképző mellékhatása csak akkor lett statisztikailag kimutatható (bár jelenleg is csak feltételezik az összefüggést az esetek között), amikor már milliós nagyságrendben oltottak be vele embereket. (28,5 millió oltottból 242 fő esetén fordult elő vérrögképződés, ez 0,0008%-os előfordulás, a betegek 0,0002%-a halt bele. Erre mondtam, hogy ez szerintem egy maximálisan vállalható kockázat. Ha valaki dohányzik, autóba ül, fogamzásgátlót szed, netán alkoholista, akkor ennél nagyságrendekkel nagyobb kockázatot vállal nap mint nap..)
Minden ember eldöntheti, hogy beoltatja magát (én pont ezt a "
kísérleti szmötyit" kaptam 5 hete és még mindig itt vagyok egészségesen
) vagy vállalja a kockázatot, hogy elkapja a betegséget és adott esetben akár maradandó egészségkárosodást szenved vagy belehal. Ez a már korábban általam említett "
a veszély elfogadható kockázata" eset. Kinek mi..
Helyezzük kontextusba ezt a "
veszélyes x szert":
- 250.000 AstraZeneca-val beoltott emberből 1-nél fordul elő embólia,
- 2000 fogamzásgátlót szedő nőből évente 1 kap embóliát,
- 1000 repülővel utazó emberből évente 1 kap embóliát,
- 600 dohányosból (napi 1 doboz cigit elszívva) havonta 1 kap embóliát,
- 6 igazolt Covid betegből 1 kap embóliát...
(Forrás: British Medical Journal April 8, 2021;373: n931; Radiology 2021 Feb; 298 (2): E70-80)
Az EU-s és kiváltképp a hazai gyógyszerellenőrzés a világ egyik legszigorúbb szempontrendszere alapján hoz döntéseket. Ha az OGYÉI szakértő munkatársai úgy döntenek, hogy egy szer előnyei meghaladják az esetleges hátrányait, akkor nyugodtan meg lehet bízni a véleményükben.
A norvégok szerint az AZ esetén fennálló 0,0002%-os halálozási arány sokkal veszélyesebb, mint a Covid jelenlegi ~2,08%-os (a koronavirus.gov.hu-n elérhető adatok alapján) halálozási rátája. Nem is tudom, hogy mi alapján jelentették ki, amit....