Udvariasan előre engedlek!
Szóval elő a logikus magyarázattal akkor, mert én csak egy egyszerű libapásztor vagyok...
Szóval?
..
a) Ez nem olyan vírus, vagy nem úgy vírus, ahogy azt elhitetik velünk (lásd pl. hullámgenetika, orosz tudósok).
b) Nem sikerült hatékony vakcinát megalkotni, csak ezt nem lehet kommunikálni.
c) Hamisak a mostani számok.
d) Nem vírus váltja ki a megbetegedéseket, hanem valamilyen más tényező.
e) Beoltottak szórják a tüskefehérjét.
f) A megbetegedéseket mellékhatások okozzák.
g) Egyéb.
Én a te helyedben a g) lehetőséget választanám.
Te szerinted tényleg nincs abban semmi furcsa, hogy 60+ %-os átoltottság mellett (+ akik átestek és védettséget szereztek), jóval kedvezőtlenebb körülmények közepette mégis erősebben terjed?
Ne csináld már!
Az a szomorú helyzet, hogy míg az eredeti, wuhani vírus R0 értéke ~2,5 volt (tehát 1 fertőzött átlagosan 2,5 másikat fertőzött meg), addig a brit már 3,9, míg az indiai 5-7,8-es R0 értékkel rendelkezik. Tehát 1 fertőzött átlagosan 5-8 másik embert fertőz meg a vírussal.
Vegyünk egy hipotetikus országot 100 millió lakossal. Ha van 60 millió védett lakosom, akkor is ott van még mellette 40 millió védtelen, akik között különösebb akadály nélkül tud terjedni és szedni az áldozatokat...
Azt kell belátni, hogy egyszerűen nem elég a 60-70%-os átoltottság. Ekkora R0 (5-8) mellett elméletileg (1-1/8*100%=) 87,5%-os átoltottság esetén érjük el azt a szintet, hogy nem tud önfenntartó járvány fennállni, ezért elkezd visszaszorulni a betegség.
És ez mit takar?
Erősebb tüneteket okoz és emiatt több vírus ürül?
Jobban sokszorozódik és emiatt több vírus van egy egységnyi köhögésben?
Tovább életben marad felületeken a magasabb UV faktor ellenére?
Elég jól leírtad, hogy mi állhat a dolog mögött.
Hatékonyabban képes kötődni a sejtjeinkhez (=könyebben fertőz meg minket), ezért több jut be a szervezetbe, több replikálódik a szervezetben, ezért a beteg feltehetően többet is ürít belőle.
Fertőzőképesebb tud lenni egy már átvakcinázott populációban? Tényleg?
..
Nem áll össze a kép!
Lásd, amit a 2. bekezdésben írtam.
Igen, pont azért, mert hónapokkal ezelőtt mindenféle korlátozások voltak még, amelyek akadályozták a terjedést, most meg semmi nincs, ezért fordult meg a trend. És ahogy Blitz is írta, itt már az indiai variáns van, nem a korábbi. Az oltások annyit segítenek, hogy lassabban terjed, mint oltás nélkül tenné, illetve az oltottak kisebb eséllyel kapják meg, és valószínűleg megússzák a súlyos kimenetelt.
Ha valami, ez egyszerű logikával belátható.
Az Egyesült Királyságbeli adatok nem ezt, hanem ennek az ellenkezőjét mutatják! Lezárás ide vagy oda!
Pont ez az érthetetlen!
Az alábbi képet a
portfolio.hu-ról loptam.
Kiválóan leírja, hogy egy sikeres védekezés miken alapszik. Azzal, hogy mondjuk a briteknél lényegében szinte minden korlátozó intézkedést eltöröltek, a svájci sajtnak már csak 1-2 szelete választja el az átlag polgárt a fertőzéstől. Be kell látni, hogy minél szabadabb az élet, annál több alkalma van a vírusnak megfertőzni az embereket.