Járványok, fertőzések

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
44 326
56 489
113
A Szputnyik V vakcina létrehozását finanszírozó Russian Direct Investment Fund (RDIF) közzétette egy nemrégiben végzett összehasonlító vizsgálat eredményeit, amelyek szerint
❗
az orosz oltás több mint kétszer olyan hatékony az Omicron törzs elleni védelemben, mint a Pfizer-BioNTech oltása.
Az eredmények azt is mutatják, hogy még a Szputnyik Light emlékeztető adagja is drámaian javíthatja a vírus legújabb mutációja elleni küzdelemhez szükséges antitestek számát azoknál, akiket már beoltottak más vakcinával. A Szputnyik Light egyébként egy egyszeri adag.
✔
A tanulmány szerint az orosz oltást kapott embereknél több mint kétszer annyi Omicron elleni antitest fejlődik ki, mint a Pfizer-BioNTech által gyártott vakcina két adagjával beoltottaknál.
Konkrétan az RDIF megemlíti, hogy a Szputnyik V "a Pfizer vakcinánál lényegesen kisebb (2,6-szoros) csökkenést mutat az Omicron elleni vírusneutralizáló aktivitásban a Wuhan referencia-változathoz képest (8,1-szeres csökkenés a Szputnyik V esetében, szemben a Pfizer vakcina 21,4-szeres csökkenésével)".
ℹ
"Az összes minta közül a Szputnyik V-vel beoltott szérumok 74,2%-a képes volt semlegesíteni az Omicron-t, szemben a Pfizer-oltással beoltottak 56,9%-ával" - tette hozzá az alap.
A tanulmányt egy 12 olasz és kilenc orosz kutatóból álló tudóscsoport írta, Francesco Vaia, a Spallanzani Intézet igazgatója és Alexander Gintsburg, a Gamaleya Központ igazgatója vezetésével.
Az eredményeket feltöltötték a medRxiv-ra (az orvosi kutatások előzetes nyomtatásban történő közzétételére szolgáló platform), és ott szakértői értékelésre is elérhető.

 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
13 128
38 711
113

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
593
1 364
93
Az Emmi szerint az omikron-variáns továbbra sem okoz gondot az iskolákban és az óvodákban, a pedagógus-szakszervezetek képviselői ugyanakkor továbbra is mást mondanak. Ötödik hullám ide vagy oda, ma országszerte 73 ezren írnak középfokú írásbeli felvételi vizsgát a gimnáziumokban.
Az iskolák 1, az óvodai csoportok 3 százalékában van jelenleg valamilyen járványügyi intézkedés – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Portfolio megkeresésére.
Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a lapnak ugyanakkor elmondta: ez a szám a valóságban jóval magasabb lehet, tudnak többek közt olyan budapesti iskoláról, ahol 16 osztályból 9 került karanténba, valamint olyan budaörsi intézményről is, ahol csupán a gyerekek csak 40 százaléka vett részt a tanítási órákon ezen a héten.
Az érdekvédő emellett kiemelte: kezd beigazolódni a járványügyi szakemberek korábbi jelzése, miszerint az omikron-variáns és az ötödik hullám miatt
JANUÁR KÖZEPÉRE AZ OKTATÁS A MŰKÖDŐKÉPESSÉG HATÁRÁRA KERÜLHET.

 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 058
6 874
113
 
 • Tetszik
 • Szomorú
Reactions: bel and Blitz97

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
17 906
59 080
113
Aki szerint ez infulenza, az ezt a többlethalálozást mivel magyarázza??
covid-tobblethalal1-506825.png
 

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 335
2 535
113
Nahát-nahát:

"Magyarországon pl. Hont Andrásban és Seres Lászlóban merült fel, hogy ha már példa nélküli és előreláthatóan az emberek személyes szabadságát és megélhetését veszélyeztető beavatkozásokat hajt végre az állam, akkor illene ehhez mellékelni minimum egy átlátható költség-haszon elemzést."


It's time to topple the failed lockdown elites

Jól érzékelhetően új szelek kezdtek el fújni, legközelebb talán már az oltás-kényszerítést is kritizálni fogják?

 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
593
1 364
93
Lehet hogy közben ő is pozitív lett?
Jobbulást kívánok nektek!
Velem egyidőben lettek a kollégámnak hasonló panaszai, mint nekem. Neki tegnap negatív lett a tesztje, viszont azóta fokozódtak a panaszai. Arra gyanakszik, hogy lehet hogy már ő is pozitív lenne, ha újra tesztelnék.
Közben párom ma már jobban van, végre másfél nap után nincs hőemelkedése sem, viszont a fejfájás és étvágytalanság megmaradt, este hányt is, ma a 16 hónapos kislányunk lett beteg, reggel hőemelkedés, estére már 38 meg elkezdett reggel óta köhögni és az étvágya sem az igazi :(
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
10 378
16 496
113
Ami tegnap sci-fi volt, hamarosan valóság lesz...
Gyerekként vártam az ilyet nagyon, de felnőtt fejjel átgondolva elég meredek :)
Mondjuk én valószínűleg már nem érem meg, hogy ez általánosan elterjedt dolog legyen, de 80 feletti élkorban lehet, hogy majd jelentkezem tesztelésre, amikor már úgyis mindegy, egy kis izgalom csak használ :)
Hát igen.


„Ami ma még mesének hangzik, holnapra valósággá válhat. Ez a történet a holnapután legendája. Ekkor már nem léteznek nemzetállamok. Csak az emberiség és a világűrbe kihelyezett kolóniák léteznek. Az emberek meghódították a távoli csillagokat. A tengerfenék is állandó lakhelyükké vált. Az űrhajók ma még elképzelhetetlen sebességgel szelik át a Tejútrendszert. Az Orion egy a sok űrhajó közül. Parányi része a mindent átfogó biztonsági rendszernek, ami a világűrből érkező támadásoktól védelmezi a Földet. Kísérjük el az Oriont és legénységét a végtelenség szélére vezető őrjárataikon.”

McLane parancsnok hiába tiltakozott, Tamarát beültették az Orionba. :D


 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
593
1 364
93
Az omikron-variáns által okozott ötödik járványhullám esetszámai már a harmadik héten meghaladták heti átlagban a delta járványhullám decemberi csúcsát. Vattay Gábor járványmodellező az elmúlt hét adatai alapján azt vizsgálta meg, hogy mikor fog tetőzni a mostani hullám.

Vattay Gábor, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője legújabb, Portfolio-nak küldött elemzésében a bevált módszerét alkalmazza, vagyis a napi esetszámokat az összes esetszám függvényében ábrázolta. Ez alapján azt láthatjuk, hogy a jelenlegi trendet követve a mai 1,4 millióról további körülbelől 700 ezer esettel 2,1 millió környékére fog nőni ebben a hullámban az esetek száma a nyárig.

Pár nappal ezelőtt valami megváltozott​

A fizikus arra is felhívta a figyelmet, hogy

az átlag esetszámok heti növekedési rátája jelenleg nagyon érdekes viselkedést mutat,

ami külön magyarázatra szorul.

Felidézi: az omikron-hullám az adatokban december 28-án jelent meg 24 nappal ezelőtt (a fenti görbéken ez jól lekövethető). A budapesti (piros) és az országos (zöld) esetszámok rátája akkor kezdett el növekedni. Budapesten január elsejére a ráta már át is lépte a kritikus 1 értéket (fekete), országosan pedig öt nappal később következett be ugyanez.

Tíz nappal ezelőtt mindkét ráta elérte maximumát, majd csökkenni kezdett. Ennek oka, hogy a járvány Budapesten és Pest megyében tört ki először, ez vitte felfelé az országos adatokat is, miközben az ország maradék részében még lefelé haladt a delta hullám. Aztán a budapesti/pest megyei helyzetben következett be fordulat tíz napja és a ráta gyors csökkenésbe váltott, úgy tűnt hogy a Központi Régióban már ezen a héten csúcsra ér a járvány. Ez hasonló lett volna ahhoz, ahogy New Yorkban vagy Koppenhágában is gyorsan a csúcsra ért a járvány és utána gyors csökkenésbe váltott. Ezzel párhuzamosan az országos ráta is csökkenni kezdett, hiszen a számokat még mindig a központi régió dominálta.

Vattay Gábor kiemelte:

négy nappal ezelőtt a helyzet hirtelen megváltozott.

A járvány a többi régióban is kitört és az országos ráta ismét növekedni kezdett. A budapesti ráta pedig stagnálni kezdett, ami persze továbbra is azt jelenti, hogy az esetszámok a fővárosban továbbra is exponenciálisan növekednek.

A járványmodellező erre magyarázatot is ad. Szerinte ennek az az oka, hogy a Központi Régió nem csatolódott le az ország többi részéről, a járvány "visszaszivárgott" Budapestre. Budapest és az ország többi részének keveredése fenntartja a járványt és a szakember arra számít, hogy szinkronizálódik az ország állapota. A járvány majd lényegében egyszerre tetőzik országosan és Budapesten is.

A modelléből fakadó előrejelzése pedig azt mutatja, hogy a tetőzés sajnos

KÖRÜLBELÜL CSAK 14-21 NAP MÚLVA FOG BEKÖVETKEZNI,

 
 • Vicces
 • Szomorú
Reactions: bel and ogretankHU

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
17 032
43 879
113

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
17 032
43 879
113
Közben párom ma már jobban van, végre másfél nap után nincs hőemelkedése sem, viszont a fejfájás és étvágytalanság megmaradt, este hányt is, ma a 16 hónapos kislányunk lett beteg, reggel hőemelkedés, estére már 38 meg elkezdett reggel óta köhögni és az étvágya sem az igazi :(
Jobbulást!