Na ezaz.
Kínában másfél milliárdból lett 81 ezer fertőzött, míg az olaszoknál 60 millióból közel 60 ezer?
Illetve becslésed szerint a valós szám az olaszoknál 750 ezer lehet.
Szerintem az olaszoknál sokkal jobban fertőz a vírus, mint csak, hogy ne lenne rendesen betartva a karantén.
Szerintem a vírus mutálódott.
Vuhanban 10 millió embert bezártak. A betegeket és az egészségeseket összezárták és a kínaiak szerint a negyedik napja nincs már nekik új esetük.
Vagy nem mondanak igazat, vagy ez már nem ugyanaz a vírus.
Ez több összetevős dolog.
Egyrészt a kínaiaknál valamivel hamarabb, és sokkal drasztikusabban vezették be a korlátozásokat. Ezek betartása is sokkal könnyebb ott, mind kulturális, mind államigazgatási szempontokból. Arról nem is beszélve, hogy a kínaiak korábbi komoly járványai sokkal könnyebben elfogadhatóvá tették a zárásokat, valamint a védőfelszerelések kultúráját.
Azt is vegyük ide, hogy Wuhan viszonylag korai zárása nagyjából annyi mint amikor az olaszok egy közepes várost bezárnak. Ez messze nem okoz akkora kellemetlenséget (hiába 11+M embert érintett), se társadalmilag, sem gazdaságilag a nagy egészt nézve, mint amikor teljes Észak-Olaszországban zártak. Ugye a GDP nagy részéről mondtak így le.
Arról nem is beszélve, hogy a zárás is jobban működik. Ha egy Wuhan-inak belengetnek egy karantént, akkor megvonja a vállát, és elfogadja, hogy nem nagyon tudna úgysem sehova menni. Persze ott is megindult a kiáramlás, de messze nem olyan mértékben, mint az olaszoknál. Ahol gyakorlatilag több százezer ember kezdett el menekülni.
Valószínűleg a kínai számok durván kozmetikázottak. Ebből mérsékelten el is ismertek valamennyit, de messze nem annyit, mint ami szerintem tényleges fertőzés előfordult az országban.
A vírus terjedésének és az öregebb korosztály ilyen mértékű érintettségének az a tény sem tett igazán jót, hogy az olaszoknál (és úgy általában a latinoknál) máig hatalmas "mammá" kultusz él. Ez a normál életben nagyon sok pozitívumot jelent, azonban a járvány idején sokkal gyorsabb terjedést eredményez, ráadásul pont a ultra sérülékeny társadalmi rétegekben.
A letagadott számok miatt pedig sokkal nagyobb átfertőződés valószínűleg kialakított egy kezdetleges nyájimmunitást is. Amennyiben tényleg november óta kering a vírus egy ekkora országban, szerintem elképzelhetetlen, hogy míg Iránban heteken belül több millió fertőzöttről beszéltek a kínaiak 5-6 hónap alatt csak 80.000-es nagyságrendben fertőződtek.
A vírus tulajdonságai a nyugati világra sokkal pusztítóbban hatnak. A B vércsoportosok kimondottan Ázsiára jellemzőek, és a 0-ásokra és az A-sokra sokkal veszélyesebb a vírus.
Az olasz számok azért is alakultak ilyen borzalmasan, mert sajnos az észak-olasz elöregedő társadalomban sokkal hamarabb omlott össze az egészségügy, ami ugyan lehet, hogy hi-tech, de ilyen MENNYISÉGEKRE nincs (és nem is lehet) felkészülve. Sem kórházakkal, sem ágyakkal, és persze orvosokkal sem.