Lassan jobban terjed maszkhordással és lezárásokkal, mint annak előtte!
..
Komolyan nem trollkodni akarok. De!
Van arra vonatkozóan mérés, statisztika, hogy a helytelen maszkviselés által hány százaléka fertőződik meg a lakosságnak? Mennyit nyerünk a vámon, s mennyit vesztünk a réven?
@zeal @laiki @teglasi80 ???
..
Lassan három hete nincs (mozi, színház, étterem, kocsma), s mégis mintha jobban terjedne!
Hogy van ez?
Igazából nehéz erre válaszolni. Lehet kicsit összevissza lesz.
Én személy szerint nagyon hiányolom, hogy a helyes maszkviselésbe benne legyen, h héj paraszt legalább naponta cseréld/mosd, és ne taperold össze koszos kézzel. Tudom, hogy ennek alapnak kéne lennie, de látod, hogy nem megy.
Amúgy az, hogy most ugranak meg a számok nem meglepő, amit nézni kéne, az, hogy mennyire vagyunk a plató fázis közelében. Nem tudom honnan, de plusz tesztkapacitást szedtek össze. Ezt abból látod, hogy felment a napi tesztek száma. A 4000es időszak egy jelentős része azért volt úgy, mert annyi tesztre volt képes az egészségügy, és látszólag nem nőttek a számok, de a valóságban igen. Most viszont azt gondolom, hogy elértük kb a csúcsot. Tehát a pozitív tesztek aránya nem nő. (A vasárnapi adatokat hagyjuk, nem sokkal a vészhelyzet előtt lett 24 órás ügyelet vasárnap is, és aznap kb csak kórházas minták vannak. Ott meg értelemszerűen magas lesz a fertőzöttség)
Szóval az intézkedések hatása most kell, hogy éreztesse magát, és lekopogom érezteti is. Viszont attól még növekedni fog a szám. Egyszerűen mert ez ilyen rendszer. Csökkenő számok mellett is gyorsulhat, és növekvő mellett is lassulhat.
Ami viszont a maszkban egyértelműen előny, hogy az influenzától is véd, így az sokkal kevésbé terjed.
Szóval szerintem nem veszítünk vele semmit.
Btw magánvéleményem, hogy ezek a rendelkezések rosszak, növelnék alapesetben a kontaktszámokat, de mivel jó paráztatósak mégis működnek. A tavaszi 3ig bolt, kijárási korlátozás, plázák pápá jobban tetszene. De így karácsony előtt valószínűleg a gazdaságnak sok lenne.
Ami nagyon hiányzik, az amúgy a vendéglátósok felszínen tartása. Nem, nem a basszusidéncsakkétbmwt vettem tulajoket, hanem a szerencsétlen pultosok, szakácsok, zenészek stb akiket úgy küldtek el, hogy csuda.