Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 415
113
A hvg és a 444 cikk írói nem így érzik amikor riógatásukkal klikk vadászatra használják fel az újságírói tudásukat. A hvg hozzászólásában beírt fórumozok sem nagyon rettegnek attól hogy lecsap rájuk a törvény.
Akkor ez most azt jelenti - ha jól értem - hogy te aggódsz a fent említett sajtótermékek üzemeltetőiért, és közvetve kommentelőiért???
 

Gyurma

Well-Known Member
2019. január 30.
949
1 665
93
Akkor ez most azt jelenti - ha jól értem - hogy te aggódsz a fent említett sajtótermékek üzemeltetőiért, és közvetve kommentelőiért???
Én nem csak azok akik a szólás, sajtószabadságért annyira aggódnak mint a hvg és a többiek, mégis jól elvannak akkor te miért aggódsz annyira a fórumért ha már a fórumtársadért nem is?
 

vendeg2

Well-Known Member
2015. február 6.
513
471
63
Elhiszem, hogy érted, meg ott voltál, csak a nő TÉNYLEG emiatt jött el. Amúgy szoci beállítottságú, és lehet hogy simán bedőlt egy Demeteres vagy Vadais álhírnek, én is csodálkoztam rajta, de ő tényleg emiatt jött el, akkor meg is kérdeztem, hogy szerinted elvittek volna melózni a határhoz, mire ő igen. De ő ezt már nem várta meg, inkább csaó. Ez van.

inkább azért ment el mert büdös volt a munka, szociknál nem ritka az olyan... Amúgy ezek buborékban élnek, egymásnak mondogatják a hülyeségeket mint: Orbán veri a feleségét, Grazban kezelik titokban, ukránoknak többszázezres nyugdíjat fizet Magyarország stb-stb. Lássuk be, nem a legélesebb kések a fiókban...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 881
91 445
113
A lappangási idő sokat nem mond. Vkinél végig lappang észre se veszi. Fertőzni meg lehet megkapás után 3hétig is..
Hát ezt azért barokkos túlzásnak érzem. 2 hét karantén a világon a bevett gyakorlat. Persza aki folyamatosan xaruk van hetekig ott nem kérdés. De akiket biztonsági okokból kontaktként karanténoznak elégnek tűnik.

A probléma, hogy még mindig a IGM/IGG teszt a gyakori. Amiről 100* kiderült, hogy lényegében sokat nem ér.
Ez ugye megint általános gyakorlat a világban, hiszen sokkal gyorsabb. Amig nem csináltuk azon ment a sírás a mainstrean sajtó részéről, hogy miért nem. Amiota csináljuk, kezd fordulni a széljárás, miért azt. :)
Én nem vagyok nagy barátja, éppen a bizonytalanság miatt.
Sztem egyébként papiron minden ország tudja mi lenne az ideális eljárási mód, de senki sem tudja ebben a helyzetben azt követni, ezért vannak bírálható komprommisszumos megoldások.
Eddig mi jól álljuk a sarat. Persze szerencsénk volt, több felkészülési időnk volt mint az olaszoknak. A térség hamarabb hozott korlátozó intezkedéseket, illetve szigorúbbakat mint Nyugaton ugyanabban a fázisban.
A kezdeti készlethiányt pótoltuk, már a korhazaink 1 heti tartalékkal rendelkeznek és a kozponti raktár is fullratöltve. A héten az idősotthonokat is feltöltik 1 heti tartalék felszereléssel.
Van sok bírálható intézkedés, de ilyen rendkívüli helyzetben ez természetes.
 
W

Wilson

Guest
Most mondok egy faszább példát. Fehérváron minden család kapott 2 maszkot, majd 3-5 nap múlva jött a kötelező húsvéti utcai viselési rendelet.

Egyébként 99%-ban, aki akart az már tudott szerezni.

Véleményem szerint az ortodox fidex hivők szemében teljesen mindegy mit csinálnak Karácsony Gergelyék úgy sem lesz nekik megfelelő.És ez ugyanígy működik a Fidesz vs ellenzék esetében is.Ez az egyik legnagyobb baja ennek az országnak a megosztottság.
 
  • Tetszik
Reactions: tiz and Gyurma

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 881
91 445
113
Nem-nem!
Ebben a topicban rendszeresen tömeggyilkosnak vannak kikiáltva az általad említett országok vezetői, miközben idehaza rendszer szinten ugyan ez megy. Még egyszer mondom, hogy nálunk ezek nem anomáliák, vagy zavarok! Ezek az aktuális protokollok.
És ezeket a protokollokat nem Orbán, vagy Karácsony határozza meg....
Viszont folyamatosan mindenki azzal van elfoglalva, hogy a jobboldali meg a baloldali sajtó miket hord össze. Meg hogy bezzeg Mi....meg bezzeg a svédek gyilkolják az öregeket....

Korábban volt, és még nemzetközi protokollokhoz képest is szigorúak közé számított (3 minta 48 órás közönként). Viszont ez mostanra teljesen leépült. Ahogy írtam jelenleg az a hivatalos feloldás, hogy letelik a 14 nap.
Jó ebbe mkinek belejátszik az alap politikai szimpátiája. A svédek azért még a nyugati intézkedésekhez képest is lazák voltak, kezdik is átgondolni. Bizonyos kor fölött nem is jár lelegeztetőgép. Azért mi ettől távol vagyunk. Sok országban a rendszer nagyon túlterhelt és tömegesek az elhalálozások. Ez persze felvet politikai felelősséget is.
Az olaszokbak nem volt szerencséjük, náluk lett Európában először gócpont, de utána a kormányuk a legdiletánsabb karanténintézkedésejet hozta, ez komoly népvándirlást és ezzel a virus terjedését okozta.
A spanyolok és a franciák szinte tehetetlenül álltak a továbbterjedéssel szemben. Sőt kezdetben Macron tömegfelvonulást rendezett a virus okozta pánik ellen, ezzel is pörgetve a vírus terjedését. (mit kapott volna ezért egy olyan politikus aki nen a sajtó lieblingje). Ez azért felvet alkalmassági kerdéseket. A fenti orszagokban még mindig nincs biztosítva a kórházak felszerelése...
Nyugaton egyértelműen a németek es az osztrákok reagáltak jól. Illetve azért Tirolban az osztrákok terített betlivel kezdtek, hozzájárultak nagyban a gyors európai terjedéshez, aztán késve de lezárták az egész térséget.
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 413
5 012
113
Köszönöm a hozzászólásodat,elolvastam Flexus hozzászólását, de abban egyetérthetünk,hogy pl a Lajtán túl azért nem jelent akkora gondot anyagilag ezt a helyzetet megoldani mint például nálunk Szabolcsban ha csak egy átlag családot nézünk.
Bocsánat, hogy csak most válaszolok erre. Nézzük meg az anyagi oldalát. Itt (UK, Anglia) az átlag bér valahol 33000 font/év körül van. Ez azt jelenti, hogy mondjuk egy melós, aki a minimálbér környékén van (az most olyan 9 font/óra) az keres nagyjából 17-18 ezret egy évben, egy hivatali kezdő az olyan 23-26 körül, az orvosi fizu az nagyon szórva, 40-60 (most nem számolok túlórát és egyebeket, és nincsenek benne a vezetői pótlékok, stb. mert persze egy prof fizetése ennek akár a 3-4x), egy topmenedzser, mondjuk 100-120 és a csillagos ég közt. Az otthoni felügyelet, ha csak napi 8 órában számolom, akkor is olyan 75-80 font/nap, de már hallottam 100-120 font /napi árat is. (lehet, hogy van ennél picit olcsóbb is, de mondjuk a 8.50/óra alá nem nagyon tudsz lemenni, mert valahogy fizetni kell a minimál órabért is). Ez 5 nappal számolva 375 font/hét az 1500/hó a legalsó árral számolva. Na, akkor ha most visszaszámolunk a bérekre: a minimálbéres munkás havi jövedelme 1440-adó az olyan 1200, a kezdő hivatalnok bére (adó után) olyan 1500-1600, az kezdő orvos 2500-3000, és így tovább felfelé. Ha azt vesszük, hogy ketten keresnek a családban (ami még mindig nem teljesen általános itt) akkor ez persze duplázódik, de pl. nálunk vidéken a lakás az olyan 1000-1200/hó, rezsivel, stb. minimum. (London ennek akár a többszöröse) Na akkor már csak a kaját kellene megvenni, meg utazni. Szóval az átlag család bevételéhez képest horribilis az összeg. Ha e mellett még van gyerek is, akit mondjuk bölcsibe, vagy oviba kell járatni, akkor az plusz 400-500/hó, a családi meg 80/hó/gyerek. (A rendszer bonyolult, de most nem számolok a támogatásokkal amik vagy vannak, vagy nincsenek.)

Na ekkor jön az, hogy van e biztosítása az illetőnek, ami esetleg fizet ilyesmit is. Hát lehet, de egy jó biztosítés, ami tényleg fizet pl. betegápolást hosszú távon, stb. az olyan 100/hótól kezdődik. A család akkor ugye mindenkire köt, mert egyre értelmetlen, na akkor az mr 200-250 minimum per hó. És ezt fizeted már egy ideje....aztán vagy kell, vagy nem. De elég drága mulatság, ezért a kiskeresetűek többsége ilyet nem vesz.

Ha ezek után a szerencsétlen munkanélkülivé válik, akkor kapja a universal creditet, ami 94 font/hét. Ha beteg lesz akkor az SSP ugyan ennyi.

Na akkor most lehet összehasonlítani az otthoni szabolcsi átlagbérrel.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
1763 fertőzött (+111)
1400 aktív eset (+89)
207 gyógyult (+8)
156 elhunyt (+14)
41590 mintavétel (+3101)
12401 hatósági házi karanténban (-336)
terkep0417.jpg
1834 fertőzött (+71)
1431 aktív eset (+31)
231 gyógyult (+24)
172 elhunyt (+16)
43901 mintavétel (+2311)
12150 hatósági házi karanténban (-251)
20200418koronavirus-terkepaprilis-18.jpg
 

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Erre a számításra érdemi kritikát írna vki? (Politikamentesen, ha szabad kérni. A cikk elfogult, leszarom, a számok a fontosak.)

https://24.hu/belfold/2020/04/17/koronavirus-lantos-gabriella-lelegeztetogep-korhazi-agy/

Lustábbaknak: az állítás kb. annyi a cikkben, hogy fölöslegesen sok 7500-8000 lélegeztetőgéppel és 36000 felszabadított ággyal számolni, mert ennyi még akkor sem kell majd, ha olasz armageddon jönne.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Erre a számításra érdemi kritikát írna vki? (Politikamentesen, ha szabad kérni. A cikk elfogult, leszarom, a számok a fontosak.)

https://24.hu/belfold/2020/04/17/koronavirus-lantos-gabriella-lelegeztetogep-korhazi-agy/

Lustábbaknak: az állítás kb. annyi a cikkben, hogy fölöslegesen sok 7500-8000 lélegeztetőgéppel és 36000 felszabadított ággyal számolni, mert ennyi még akkor sem kell majd, ha olasz armageddon jönne.

Nem ugyanez az újság sopánkodott 2-3 hete, hogy jaj mi lesz, mert nincs 100.000 ágy meg 20.000 lélegeztetőgép? Látszik mennyire hitelesek.....