Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Max 95%-os védelmet ad bizonyos hónapig az oltás. Ha nem csökkentjük a társadalomban keringő vírust minimális szintre a folyamatos mutációkkal veszélyt jelenthet mindenkire.
Az élet kockázatos. Sosem lesz 100%-os biztonság, de ez nem újdonság, mert sosem volt. Lesznek, akik megbetegszenek, és lesznek, akik bele is halnak. Lehet, hogy pont én is. Ez nem rossz vagy jó, hanem természetes. ("Fun" fact: apai nagyapám is egy olyan fertőzésbn halt meg az ötvenes években, ami egy évvel később már gyógyítható volt. Ez ilyen.)

Ezügyben rém konzervatív vagyok, de jobban ragaszkodom a felelősséggel járó szabadságunkhoz, mint a (vélt) biztonságunkhoz. Kell legyen egy észszerű egyensúly ebben, mert ha nincs, olyan szinten megy tönkre a a hazánk (pszichológialilag, kultuálisan és anyagilag is), ami nem éri meg.

Nem lehet csak a mérleg egyik oldalát nézni, mert már most is láthatók a korlátozások borzalmas hatásai. Csak egy példa, hogy hirtelen mennyi lett a koldus Budapesten. Felmérhetetlen, hogy mennyi élet siklott ki, hány gyerek sérült meg, mennyi ember lesz depressziós, kilátástalan, az öngyilkos stb.

Őket egy nyomorult élet számára mentettük meg, és ennek is a hazánk látja kárát. És fizeti meg az árát.
 

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Hahó. Fordítva ülsz a lovon. Nem azokat veszélyeztetik az oltás ellenesek, akik már immunisak, hanem azokat, akik még nem.
Mindenki veszélyben van, aki az adott pillanatban még nem kapta meg oltást, vagy nem esett át a betegségen. Mindegy, hogy azért, mert elutasítja az oltást, vagy azért, mert még nem volt lehetősége felvenni azt, vagy azért mert számára ellenjavallt, vagy nem ajánlott. Veszélyben vannak azok is, akiket beoltottak de náluk az oltás nem volt hatásos.

Az oltás ellenesek miatt fenn kell tartani a védekezési intézkedéseket addig, amíg nincs meg a nyájimmunitás. Ami az egész társadalomra, gazdaságra és mindenkire nézve káros. Azokra nézve is, akik beoltatták magunkat.

Még a klasszikus liberalizmus szerint is az egyéni szabadság határa a mások szabadságának korlátozása, mások veszélyeztetése, másoknak való hátrány- és károkozás. Aki az oltás elutasításával másokat veszélyeztet, hátrányt, kárt okoz mindenkinek, esetleg kontakttá tesz, vagy megfertőz másokat az még a klasszikus liberális elvek szerint köteles viselni a magatartása negatív következményeit és korlátozható. Az egyéni szabadság nem mehet a többi ember és az egész társadalom rovására. Úgy nem lehet társadalomban élni, hogy az egyéneknek csak jogaik vannak, de kötelezettségeik nincsenek és semmillyen káros magatartásban nem korlátozhatók.
Ez nem diktatúra, hanem a társadalmi együttélés minimuma, amit egyes önző emberek nem hajlandóak elfogadni.

Az teljesen természetes, hogy az oltás kockázatait részben átvállalja a gyártó, az állam, a társadalom. Ha az oltás egészségkárosodást okoz (rendkívül kis eséllyel), akkor lehet miatta nagy kártérítést követelni, jár az ingyenes ellátás, stb... De ha a betegség több nagyságrenddel nagyobb kockázatának felvállalásával okoz valaki veszélyt, kárt, hátrányt a többi embernek, társadalomnak, akkor neki ne kelljen viselnie ennek következményeit? Sőt még őt magát is a társadalom mentesítse részben a következmények alól, azzal hogy ellátja?
Még egyszer: a felvetésem arra az esetre vonatkozik, hogy amikor majd mindenki számára ott lesz az oltás lehetősége, és mindenki azonnal megkaphatja, aki akarja. El fog jönni ez a perc, reméljük, hogy hamarosan.

Onnantól ki-ki maga lesz felelős, és nem az állam.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 145
113
Hahó, az oltottak nem lesznek veszélyben. Amit itt leírsz, az egy brutál diktatúra.

Hahó. Nézzük meg hogy mi történt nyáron! A belföldi terjedés majdnem teljesen megszűnt, de egyeseknek mérhetetlen nagy szabadságukban és felelőtlenségükben muszáj volt külföldön nyaralni és újra behurcolni a járványt. Én nem mentem külföldre nyaralni, de pontosan ugyanúgy szívok, mint azok, akik megtették. Hányszor kellene még elkövetni ugyanazt a hibát? Aki potenciális hordozó, azokra nézve fenn kell maradnia az mozgásszabadság korlátozásának hogy ne hurcolják ki-be-szanaszét a fertőzést. Az pedig mindenkinek adott lesz, hogy kikerüljön a potenciális hordozó kategóriából egy oltással.

Hahó. Nézzük meg, hogy mitől olyan ég és föld a különbség több ázsiai ország járványkezelésének hatékonysága és az európai, vagy észak-amerikai között! Attól, hogy a járványt jól kezelő országokban az egyének még felelősségteljesen viselkednek, mert nem gondolják, hogy a jogaik és érdekeik minden határon túl megelőznék a társadalom, vagy szűkebb közösség érdekeit. Vagy ha maguktól nem fogadják ezt el, akkor erővel elfogadtatják velük. Ez objektív módon, mérhetően működik. Míg a minden határon túltolt individualizmus megbukott a járvány vizsgáján. Mert a járvány egy objektív, természettudományos jelenség és nem hajlandó polkorrekt, demokratikus és ultarliberális elvárásoknak megfelelően viselkedni.

Hahó. A munkáltatók nagy része támaszt egészségügyi alkalmassági követelményeket. Sok munkakör betöltéséhez eleve kötelezőek olyan oltások is, amik nem mindenkinek azok. Mitől lenne diktatúra, ha a munkáltatók az egészségügyi alkalmassági követelmények közé felvennék a COVID oltást? Rendkívül logikus lépés lenne a részükről. Az én munkáltatóm például az influenza oltást nem teszi kötelezővé, de saját jól felfogott érdekében megszervezi és fizeti azt az üzemorvoson keresztül minden évben, ingyenesen és melegen ajánlja a dolgozóknak.

Hahó. Ha az uszoda, fürdő, edzőterem, sportcsarnok, stadion, mozi, színház, koncert, fesztivál, étterem, stb.. szervezője, üzemeltetője nem szeretne vaskos kártérítéseket fizetni azért, mert egyesek bizonyíthatóan ott fertőződnek meg, akkor teljesen észszerű lesz, hogy elvárja az oltás igazolást az intézmény, vagy rendezvény látogatásához. És ez sem diktatúra.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 536
46 524
113
Hahó. Fordítva ülsz a lovon.
Az a helyzet, hogy te ülsz fordítva. Szerencsére minden épeszű kormány a hagyományos influenza elleni oltás szintjén kezeli (nem kötelező, és elsősorban a veszélyeztetett csoport oltását szorgalmazzák). :)
Ne felejtsük már el, hogy a társadalom minimum több mint 1/3-ada már kapcsolatba került a betegséggel. Ha ehhez a számhoz hozzávesszük, hogy beoltják
veszélyeztetett csoportot, valamint a társadalom azon részét, amelyik önként szeretné az oltást, akkor ki fog jönni egy bőven 60% feletti társadalom arányos szám, ami már elegendő lesz a járvány visszaszorításához.
 
T

Törölt tag 008

Guest
Mivan, mindenki benyelte a kommunista pirulát? Totális diktatúra egy olyan vírus miatt aminek 99,95%-os a túléséli aránya?
Az megvan, hogy vannak betegségek, amik mellett pl nem is adható az oltás? Vagy olyanok akiknél nagyobb rizikó az oltás mint maga a vírus?
Ésszerűség, ne toljuk már egyik oldalt se fullba.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 145
113
Még egyszer: a felvetésem arra az esetre vonatkozik, hogy amikor majd mindenki számára ott lesz az oltás lehetősége, és mindenki azonnal megkaphatja, aki akarja. El fog jönni ez a perc, reméljük, hogy hamarosan.

Onnantól ki-ki maga lesz felelős, és nem az állam.

Így van. Mindenki maga lesz FELELŐS! És ez a felelősség azt jelenti, hogy viselnie kell a magatartása következményeit.
Elviseli a korlátozásokat, mert ha nincs oltva, akkor tőle más módon kell védeni a többi veszélyeztetett embert. Elviseli az anyagi következményeket akkor is, ha megbetegszik és nem várja el a társadalomtól, hogy vállalja át tőle ezeket a terheket. Megtéríti a társadalomnak, államnak, költségvetésnek, gazdaságnak, munkáltatónak okozott kárt. Megtéríti a konktjainak, vagy az általa megfertőzötteknek okozott kárt.
Az állam felelőssége pedig az, hogy ne engedje egy határon túl a veszélyeztető magatartást, vagy ellensúlyozza azt a veszélyzetető személy észszerű és arányos korlátozásával.
Ha nem így történik, az pont a felelőtlenség iskolapéldája lenne.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 145
113
Mivan, mindenki benyelte a kommunista pirulát? Totális diktatúra egy olyan vírus miatt aminek 99,95%-os a túléséli aránya?
Az megvan, hogy vannak betegségek, amik mellett pl nem is adható az oltás? Vagy olyanok akiknél nagyobb rizikó az oltás mint maga a vírus?
Ésszerűség, ne toljuk már egyik oldalt se fullba.

Nyilván nem azokat kell érintse bármilyen negatív következmény, akiknek az oltás nem adható, vagy nem ajánlott, vagy még nincs lehetőségük felvenni. Hanem azokat akik megtehetnék, de elzárkóznak előle.
Ha nem teszik kötelezővé, akkor legalább az elutasítással a többi ember, a társadalom, gazdaság számára okozott negatív következményeket érdemes az adott egyénre terhelni.
Sajnos ennek a vírusnak nem 99,95% a túlélési aránya. 99,95% kb. a szezonális influenza mutatója. A COVID sajnos nagyságrenddel rosszabb. Annak is nagy a túlélési aránya, ha környezetedet szemétlerakónak használják, vagy ha állandóan porral, füsttel terít be téged egy közeli üzem. A közlekedési szabálysértések ellenére a legtöbben nap nap után túlélik, hogy közlekednek. Attól is kevesen halnak meg évente, hogy fejükre esik a fél tégla, vagy a tőcserép. Mégis jogos elvárás, hogy ne borítsanak be szeméttel, porral, füsttel. Jogos elvárás, hogy tartsák be közlekedési, munkavédelmi szabályokat. Szüntessék meg a balesetveszélyes állapotokat.
Ugyanilyen jogos elvárás, hogy egy járvány helyzetben mindenki igyekezzen csökkenteni a kockázatot. Ennek legjobb módja az oltás. De ha valaki nem oltatja be magát, akkor maradnak a már ismert és jelenleg is alkalmazott módszerek. És nem kell sírni, hogy az élet számos terén korlátozások alá fog esni az oltást elutasító személy.
Jogos elvárás, hogy ha anyagi, egészségi vagy más hátrányod keletkezik a szemétből, porból, füstből, balesetveszélyből, közlekedési szabálytalanságból, stb... akkor az ez ezt okozó fizessen neked kártérítést. Ugyanez vonatkozik arra is, ha vírusos lehellettel terítenek be.
Ha jogom van elvárni, hogy ne raboljanak ki villamoson, akkor azt is jogom van elvárni, hogy ne fertőzzenek meg a villamoson, ha ez észszerűen elkerülhető lenne.
Ez nem kommunizmus, vagy diktatúra. Vagy ha az, akkor a társadalmi együttélés minden szabálya kommunizmus és diktatúra.
 
T

Törölt tag 008

Guest
Ki a felelős azért, mert kína és olaszország felől 4 héttel kézőbb zártunk mint kellett volna? Hogy a rommá fertőzőtt Tirolból 1 hétig mindenkit hazaengedtünk ellenőrzés nélkül vagy hogy a csúcson lévő Horvátország felől nem zártunk mert hát nyaralni kő.

Ja, hogy is van az az oltási papír meg a törvény?
Vakcinagyártó NEM PERELHETŐ és nem vonható felelősségre a "mellékhatásokért"!
Alá KELL írni egy papírt, hogy saját felelősségre oltatod magad!

Szóval, ha én kiírom, hogy vakcinagyártó vagyok és disznóhúgyot töltök a fecskendőbe és mindenki meghal röhögök, mert nem vagyok perelhető, de tömeggyilkosságot követtem el.

Bevizsgálás?
Hogy is volt az ígéret? Csak a magyar szakemberek által bevizsgált, ellenőrzött és jóváhagyott vakcinával lehet oltani!
A pfizert akkor látták először, amikor beletolták az első emberbe.....
Ja tudom volt EU engedélye..... csak épp ők sem látták a vakcinát....
mert volt angol engedélye....2 nap alatt.
Az oroszt 1 hónapja vizsgáljuk.


Köszönöm, majd ha ott lesz, a vakcinagyártók felelősségre vonásának a lehetősége akkor beszéljünk FELELŐSSÉGRŐL.
Az nem úgy van, hogy én vagyok felelős a vírusért, a terjedésért, a gdp veszteségért és a szar oltásért is, a gyógyszergyár meg felmarkolja aprofitot a kormány meg nem tette meg időben a megfelelő intézkedéseket.

A vírus terjedésért a FELELŐS Kína, WHO, EU és a Magyar kormány, ebben a sorrendben.
A vakcia esetleges hatásaiért meg a gyártók, USA, Angolok, EU és a Magyar kormány akik körbehivatkozták egymást, de senki sem nézte át rendesen úgy, hogy ez a technológia még sosem volt emberen tesztelve.

A régi kötelező oltásokat meg ne hozzuk ide, mert azokat 10+ évig tesztelték mire engedélyt kapott.

Majd 12 év múlva beoltatom magam.
 

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Így van. Mindenki maga lesz FELELŐS! És ez a felelősség azt jelenti, hogy viselnie kell a magatartása következményeit.
Elviseli a korlátozásokat, mert ha nincs oltva, akkor tőle más módon kell védeni a többi veszélyeztetett embert. Elviseli az anyagi következményeket akkor is, ha megbetegszik és nem várja el a társadalomtól, hogy vállalja át tőle ezeket a terheket. Megtéríti a társadalomnak, államnak, költségvetésnek, gazdaságnak, munkáltatónak okozott kárt. Megtéríti a konktjainak, vagy az általa megfertőzötteknek okozott kárt.
Az állam felelőssége pedig az, hogy ne engedje egy határon túl a veszélyeztető magatartást, vagy ellensúlyozza azt a veszélyzetető személy észszerű és arányos korlátozásával.
Ha nem így történik, az pont a felelőtlenség iskolapéldája lenne.
Dejszen épp azt próbálom megértetni, hogy az oltatlanok NEM veszélyeztetik jobban az oltottak életét, mint a korlátozások. Ha az oltást mindenki megkaphatja, onnantól nem kell óriási közösségi károkat okozni a felelőtlen egyének miatt.

Te csak azt nézed, hogy megbetegszik vagy meghal-e X ember. Ez fontos, de ez csak a képlet egyik oldala. A másikon a hazánk sorsa van.

De hogy értsd, mondok konkrét példát: a nagyobb gyerekeim mindketten a saját munkájukból fizették a felsőbb tanulmányaikat. A járványvédekezés mindezt ellehetetlenítette. Egy évet kibírtunk, áthidaltunk valahogy. De hogyan tovább? Veszítsük el két elkötelezett, hasznos fiatalt, akik tanulni akarnak? Inkább kulizzanak stadionépítésen tanulás helyett? És hogyan, mikor alapítsanak családot? Hányan járnak hasonló cipőben?
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 145
113
Ki a felelős azért, mert kína és olaszország felől 4 héttel kézőbb zártunk mint kellett volna? Hogy a rommá fertőzőtt Tirolból 1 hétig mindenkit hazaengedtünk ellenőrzés nélkül vagy hogy a csúcson lévő Horvátország felől nem zártunk mert hát nyaralni kő.

Elkövettünk egy hibát, hogy tavasszal nem zártuk le azonnal és hermetikusan a határokat. Nehéz lett volna megtenni és hatalmas EU-s ellenállásba ütközött volna, de az elméleti lehetősége megvolt. Ezt a hibát tavasszal helyrehoztuk egy kemény belső kijárási korlátozással, ami sokkal többe került minden téren, mint a határzár került volna.
Elkövettük a hibát nyáron, hogy hagytuk újra behurcolni a vírust. Ezt a hibát idáig nem sikerült teljesen helyrehozni és sok életbe került. A jelenlegi korlátozások ennek a következményei. Pedig sokak kevésbé lett volna megterhelő itthon maradni a külföldi nyaralás helyett és határzárat fenntartani, mint ahogy sok a járványt sikeresen kezelő ország teszi.
Most itt van a lehetőség, hogy oltással tegyünk pontot a történek végére. De megint hagyni fogjuk, hogy ne oltassák be magukat elegendően. Hány hibát fogunk még elkövetni? Hány élet lesz az ára? Mekkora gazdasági kiesés? Mekkra költségvetési hiány és államadósság? Meddig lesz még túlterhelve az egészségügyi rendszer?

Vakcinagyártó NEM PERELHETŐ és nem vonható felelősségre a "mellékhatásokért"!
Alá KELL írni egy papírt, hogy saját felelősségre oltatod magad!

Azért nem perelhető a gyártó, ha az általa megadott értékeken belül marad a kockázat és az általa megadott oltási mellékhatások jelentkeznek. De ha túllépi azt a hatások köre, akár azok súlyossága, akár az előfordulási arányuk, akkor a gatyát is leperlik róla. A betegség kockázata több nagyságrenddel nagyobb, mint az oltásé, ennek ellenére nem igaz, hogy a gyártó ne vállalna kockázatot és felelősséget.
Az oltást elutasítók miért perelhetők? Az ő felelősségük hol van? Az oltóanyag gyártó vállaljon kockázatot és felelősséget, de az oltást elutasító egyén a döntéséért nem?

A vírus terjedésért a FELELŐS Kína, WHO, EU és a Magyar kormány, ebben a sorrendben.
A vakcia esetleges hatásaiért meg a gyártók, USA, Angolok, EU és a Magyar kormány....

Az állam felelős (tök mindegy, hogy kínai, vagy magyar), de az állampolgár nem? Ha az állam felelős, akkor miért probléma, ha az állam korlátozásokat tart fenn azokkal szemben, akik nem oltatják magukat? Hogyan járhatna el felelősségteljesen az állam, ha hagyja, hogy az állampolgárai felelőtlenül viselkedjenek?
A kínaiak kezdetben bénáztak, de utána drákói szigorral megfogták és máig nincs náluk érdemi terjedés, mert csírájában elfojtják. Azért nem ők a felelősek, hogy mit képesek össze-vissza szerencsétlenkedni a fejlett nyugaton. Azért sem Kína felelős, hagy a magyarok egy részének járványban is külföldön nyaralhatnékja volt. De akik behurcolták tavasszal, majd ismét behurcolták nyáron, azok vállalták személy szerint a felelősséget?
Addig nincs miért ujjal mutogatni egyik államra, vagy szervezetre se, (sem a kínaira, sem a magyarra, sem az EU-ra, sem a WHO-ra), amíg az az egyéni álláspont, hogy: "Majd 12 év múlva beoltatom magam."

Hogy is volt az ígéret? Csak a magyar szakemberek által bevizsgált, ellenőrzött és jóváhagyott vakcinával lehet oltani!
A pfizert akkor látták először, amikor beletolták az első emberbe.....
Ja tudom volt EU engedélye..... csak épp ők sem látták a vakcinát....
mert volt angol engedélye....2 nap alatt.
Az oroszt 1 hónapja vizsgáljuk.

Ebben van igazság. Nem egyenlő a mérce.
 
  • Tetszik
Reactions: BJani

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
De ez nem igaz, mert az oltás nem tökéletes és nem végleges. Valószínűleg évente ismételni is kell majd.
Oké, akkor örökre így marad minden? Porig romboljuk az országunkat, mert az "biztonságos?" NINCS 100% biztonság, nem is volt és nem is lesz. Másképp kérdezve: meddig pusztítjuk a hazánk jelenét és jövőjét a kollektív felelősség jelszava alatt?
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 157
26 854
113
Oké, akkor örökre így marad minden? Porig romboljuk az országunkat, mert az "biztonságos?" NINCS 100% biztonság, nem is volt és nem is lesz. Másképp kérdezve: meddig pusztítjuk a hazánk jelenét és jövőjét a kollektív felelősség jelszava alatt?
Egyelőre úgy néz ki, hogy igen. És nem rombolunk semmit porig, hanem a beoltottak egy normális országban élnek majd!
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 145
113
Dejszen épp azt próbálom megértetni, hogy az oltatlanok NEM veszélyeztetik jobban az oltottak életét, mint a korlátozások.

Hányszor írjam még le, hogy az oltatlanok nem az oltottakat, hanem a többi oltatlant veszélyeztetik?

Ha az oltást mindenki megkaphatja, onnantól nem kell óriási közösségi károkat okozni a felelőtlen egyének miatt.

Sajnos ez nem elvi veszélyviselés kérdése, vagy jogi kérdés. A korlátozások addig maradnak, amíg az ellátórendszer túlterhelésének veszélye, a nagyon sok munkavállaló tömeges fertőzés miatti egyidejű kiesésének veszélye, az elviselhetetlenül sok halott veszélye fennáll. Mindegy, hogy ezt magának köszönheti-e valaki. A társadalmi hatás attól ugyanaz marad. Nem intézhető el azzal a kérdés, hogy mindenkinek lehetősége van felvenni az oltást, tehát akkor engedjük szabadjára a járványt úgy, hogy nincs meg a nyájimmunitás.

De hogy értsd, mondok konkrét példát: a nagyobb gyerekeim mindketten a saját munkájukból fizették a felsőbb tanulmányaikat. A járványvédekezés mindezt ellehetetlenítette. Egy évet kibírtunk, áthidaltunk valahogy. De hogyan tovább? Veszítsük el két elkötelezett, hasznos fiatalt, akik tanulni akarnak? Inkább kulizzanak stadionépítésen tanulás helyett? És hogyan, mikor alapítsanak családot? Hányan járnak hasonló cipőben?

Tökéletesen értem, hogy neked a korlátozások fájnak. Mindenkinek fájnak. Nekem is.
De a korlátozásokat nem egy elvi oltási lehetőség alapján kell feloldani, hanem a tényszerű átoltottságnak megfelelően. Különben semmi értelme nem volt soha semmilyen korlátozásnak. Ha átoltottság nélkül szabadjára engedik a járványt, annak ugyanolyan következményei lesznek, mintha oltástól függetlenül, már a kezdet kezdetén szabadjára engedték volna. Márpedig a svéd modell még Svédországban is megbukott. Mi is próbálkoztunk vele november elejéig, de a járványt pont azt csinálta, ami megjósolható volt és mi is kénytelenek voltunk szigorítani. Mindenki próbálkozott a lazítással egész Európában és Amerikában és mindenki kénytelen volt szigorítani a járvány súlya alatt. Előbb is mint mi. Keményebben is mint mi.
Amit te javasolsz, attól összeomlik az ellátó rendszer, megtelnek a temetők és korlátozások nélkül is megroppan a gazdaság, pusztán a járvány súlya alatt. Ehhez legfeljebb lesz bűnbakod az oltás ellenesek személyében. De a cél nem az, hogy hibáztatni lehessen valakit, hanem hogy mindez ne történjen meg. Ehhez pedig tényleges átoltottság kell és nem az oltás elméleti lehetősége.
 
  • Tetszik
Reactions: BJani
T

Törölt tag 008

Guest
Ha márciusban összejössz egy lánnyal tinderen decemberben feleségül veszed?

Nem vagyok oltásellenes, ha az le van tesztelve. Sőt az adenovírus alapú vaxxok ellen sem vagyok, mert ezer éves technológia.
De ezekkel az amcsi cuccokkal még vártam volna picit.

Minden esetre engem nem zavar a maszk, mert vírus nélül is sokszor hordtam, nem zavar a socdistance mert eddig is utáltam, ha a tarkómra lihegtek.

Nem fura, mekkora csönd lett az orosz és kínai vaxxról? A magyar kötelező ellenőrzésről? A magyar gyártásról? Valamiért már csak a pfizer létezik.
Nahááááááátttt. Többet néztem ki a kormányunkból.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 203
20 235
113
316060 fertőzött (+698)
6072 kórházban (+69)
467 lélegeztetőgépen (-1)
176593 aktív eset (-3336)
130420 gyógyult (+3938)
9047 elhunyt (+96)
2610590 mintavétel (+3292)
24327 hatósági házi karanténban (-551)
af9fa5f21938908de365b75dc4b9f55d.png
Ezek már nem is "hétvégi" adatok. Új kategóriát kell nyitni: ünnepi adatok.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 145
113
Oké, akkor örökre így marad minden? Porig romboljuk az országunkat, mert az "biztonságos?" NINCS 100% biztonság, nem is volt és nem is lesz. Másképp kérdezve: meddig pusztítjuk a hazánk jelenét és jövőjét a kollektív felelősség jelszava alatt?

A járvány szabadon eresztését sok ország megpróbálta és nem működik. Nem lehet bírni kapacitással (teljesen mindegy, hány lélelegeztető gépet szerzünk be) és iszonyatos ára van emberéletekben. Féken kell tartani addig, amíg nem nincs meg a nyájimmunitás. Ennek két módja van. Az egyik, hogy korlátozásokkal fékezik addig, amíg természetes úton, átfertőződéssel kialakul a nyájimmunitás. De ez úgy néz ki, hogy nagyon sok ideig, több évig tart. Rengeteg felesleges betegséget és halált eredményez és nagyon hosszú ideig visszafogja a gazdaságot. Ráadásul csak imádkozni lehet, hogy a horribilis számú fertőzés közben ne alakuljon ki olyan mutáció, ami lenullázza a természetes immunitást és még az sem biztos, hogy a természetes immunitás milyen arányban alakul ki és meddig tart. A másik módszer a mesterséges immunizálás oltással. Ehhez átoltottság kell és nem az oltás elméleti lehetősége.

Ha az a cél, hogy minél előbb fel lehessen oldani a korlátozásokat, akkor a lehető leghamarabb át kell oltani a lakosságot. Ehhez rá kell venni az embereket, hogy beoltassák magukat. Ennyire egyszerű a képlet. Az a társadalom fog jobban kijönni ebből a helyzetből, amely vagy eleve el sem engedte a járványt és azután szép komótosan átoltatja magát, miközben csak mérsékelt intézkedéseket kell fenntartania (főleg határzárat). Vagy ha elengedte és már kemény intézkedésekre volt szükség, akkor viharos sebességgel átoltja az embereket a nyájimmunitásig.

A járvány nem ismer más logikát. Nem demokratikus. Nem érdeklik őt az egyéni szabadságjogok. Magasról tesz az oltás elméleti lehetőségére. Nem izgatja hogy egy társadalom talál-e magának bűnbakot, vagy sem, vagy hogy megideologizálja-e magának, hogy miért kezeli hibásan a járványt. A járvány a hibákért büntet.
Mi is elbaltáztuk már. Tanulnunk kell a saját hibáinkból, mások hibáiból és abból, hogy akik jó eredményeket értek el, hogyan álltak hozzá.
Kínában végig vittték a saját módszerüket és működött. A társasház ajtót is behegesztették egy bejárat kivételével, ahova őrt állítottak és nagyvárosokat zártak le hermetikusan korlátozott időre.
Ausztrália, Új-Zéland, Thaiföld, Tajvan, Laosz, Kambodzsa, Mongólia, senkit nem enged be és az első két ország kivételével a belső terjedést csírájában elfojtja. Nem lazítgatnak, nem kivételeznek, nem az emberek egyéni döntéseire bízzák a kérdést.
A szlovákok is megpróbálkoztak egy módszerrel a tömeges teszteléssel (én bíztam benne, hogy jó eredményei lesznek), de nem tették kötelezővé. Csak a társadalom 60%-át tesztelték. Nem volt elég hatékony.
Dél-Korea sokáig tartotta magát határzárral, szelektív korlátozásokkal, sok teszteléssel, hatékony kontakt kutatással, mobil akalmazással. Azonban november elejétől náluk is gyors ütemben emelkedik az esetszám. Már ezer felett van a hét napos mozgó átlag és a korábbi intézkedések nem működnek. Ők is kénytelenek szigorítani.
Az oltáshoz is hozzá lehet állni töketlenül, vagy eltökélten. Egyszer kellene egy működőképes módszert tisztességesen végig vinni. Hányszor fogunk még alapvető hibákat elkövetni? Amíg folyamatosan hibázunk, addig ne álmodozz normális életről!
 

bejczi

Active Member
2020. március 19.
98
164
33
Érdekes ez a vita!
Szerintetek az egyszerű 20-50 év közötti állampolgár mennyi idő múlva "kaphat" oltást? Szerintem kb fél év múlva jut el hozzám, hacsak a munkahelyem nem intézi el előbb, mert azt is esélyesnek tartom.De még ez is elég pozitív becslés a részemről. Én ráérek akkor mérlegelni, hogy érdemes-e beoltatnom magam vagy sem. Alapvetően nem oltatnám be magam, de emiatt nem akarok hátrányba kerülni.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 203
20 235
113
Úgy saccolom, hogy februárban már több százezer embert fognak beoltani. Ha tényleg csak 30% körül lesz aki kéri, akkor május végére lefut a nagyja.
Júliustól ők mind védettnek számítanak majd és szabadon mehetnek országon belül-kívül.
Akkor jön majd egy második hullám, hogy hé, én is szabadon akarok utazgatni.