1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Középkori és kora újkori magyar csaták

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - szpg9 által indítva @ 2017. szeptember 4..

 1. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  szpg9, blitzkrieg, kondorvi and 3 others like this.
 2. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  De hát a pápa megparancsolta neki,hogy védje meg a kereszténységet,vagy kiátkozza....
  :D
  A balek meg szót fogadott.:oops:
   
  szpg9 likes this.
 3. LMzek

  LMzek Well-Known Member

  Több királyunkkal jobban jártunk volna ha megelégszik a dicsőséggel, és nyugton marad/megtanul úszni(Csele patak, előtte páncél levet, stb...). :(
   
  szpg9, svajcibeka and szuvorov like this.
 4. kondorvi

  kondorvi Member

  Igen, bár az utóbbi esetben bizonyos Tomori nem volt egy stratéga míg a várnainál Hunyadi nagyon is tudta mit csinál.:)
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mohácsnál akár a feje tetejére is Állhatott volna tomori az sem segített volna.Akkoriban a török volt a világ legerősebb hadserege ráadásul több mint kétszeres túlerőben voltak.
   
  szpg9 and blitzkrieg like this.
 6. LMzek

  LMzek Well-Known Member


  Mohácstól 2 hét járásra, ott volt egy majdnem "mohácsnyi" sereg. Ha már nem ért oda(nem akart?!?): Budát megvédeni még sok is lett volna egy akkora sereg. Egy hosszú ostromra már nem volt idő(a téli szállásra kellett vonulnia a török seregnek minden késő ősszel). Futotta volna 2-3 portyázó csapatra. Abban a müfajban mindig is jók voltunk! :hadonaszos:

  Úgy jártak volna a törökök, mint Napóleon Oroszországban.
  Ha ez, az vagy vmi más történik...

  Szinte bármi más történik, jobb lett volna :(

  Sajnos "elfogytak" a Hunyadiak! :(
   
  antigonosz and blitzkrieg like this.
 7. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Szerintem Mohacs nyerheto lehetett volna de az magyarok elkesztek cca fel oraval a tamadas meginditesanal. Az elso tamadasnal a magyar jobbszarny ami cca alig egyharmada volt a teljes magyar seregnek megfutamitotta a teljes Rumeliai hadtestet ugy hogy az minimum 5 szoros tuleroben volt. A rumeliai hadtestbol sok katona futott vissza a torok csaszar fele es vitte a hirt hogy a magyarok gyoztek. Itt jott a kepbe ket dolog. Az elso hogy a torok csaszar nem volt egy beszari alak ahogy azt a korabbi janicsarlazadasnal is bizonyitotta amikor a sajat kardjaval ment be a janicsarok kozze rendet rakni, no itt is rendezte a sajat csapatait es eroltetett menetben indult a csataterre ( meg nem volt ott csak koze ) Ekozben a magyar jobbszarny ravetette magat a torok taborra es fosztogatni kezdett. Szetszorodott a vezetes megszunt es ebbe tamadtak ujra bele a torokok.

  Nyerheto lett volna a csata kosonhetoen Tomori helyzetfelismeresenek de par dolog sajna nem ugy sult el ahogy kelett volna.
   
  blitzkrieg likes this.
 8. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Sajnos elrontottuk már jóval a csata előtt is a dolgokat. Már 1525-ben tudtuk, hogy a következő évben támadni fog a török és mégsem készültünk, csak az utolsó pillanatban. A török hadsereg jó része Ázsiából kellett átjöjjön, mégis hamarabb összegyűlt a seregük, mint nekünk. Még a Száván való átkeléskor kellett volna feltartóztassuk. Ott sokkal jobb esélyeink lettek volna, csakhát akkor még nem volt seregünk sem. :(
  Ha már a Száván átkelt a török, akkor jobb lett volna megállítani Budánál őket. Augusztus közepére-végére érték volna el Budát, ha meg akarták volna ostromolni, akkor gyorsan kellett volna, nem lett volna idő kiéheztetni. Úgy meg a falak védelmében könnyen visszavertük volna őket. Majd egy ellentámadással talán összejött volna egy újabb nándorfehérvárihoz hasonló győzelem.
  Továbbá volt egy olyan terv, hogy Szapolyait leküldik Havasalföldre és a román sereggel összefogva hátbatámadja a törököt. Abból miért nem lett semmi? Miért hívták végül vissza?
   
  antigonosz likes this.
 9. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Nem voltam ott az ütközetben de;
  a meglévő Magyar erők a legjobb helyen vállalták a csatát. A vizes területen épp csak átvergődött török előörsök meg is lettek verve. Csak ugye nehezen lehetett a lelkesedést kordában tartani és ekkor egy végzetes lovasroham (kis híján a vezérlő béget is elérte) pecsételte meg a sorsunkat. Nem volt fix vendég siker. Olyannyira nem, hogy a törökök a "győztes" ütközet után nem is mentek tovább. Más kérdés, hogy azért e, mert nem gyanították, hogy mekkorát nyertek (a valós hadi képességünknél tényleg jóval kisebb létszámú volt a seregünk), vagy mert a veszteségeik magasak voltak (ez is igaz). A tragédia abban állott, hogy az addig is gyenge királyi hatalom megszűnt; nem volt aki összefogja a főurakat és ez lett a nemzet veszte.
   
  antigonosz likes this.
 10. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Az igaz, hogy jó helyen vállalták, de ha már a Szávát elszalasztották, akkor már inkább kellett volna várjanak még egy-két hetet és Budán vállalják, akkor az erdélyi és horvátországi seregek is odaértek volna időben. Úgy meg már nagy eséllyel nyertünk volna, hisz kb. hasonló nagyságú seregünk lett volna, mint a töröknek.
   
 11. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Legjobb hely ? Nerm szimpla de katasztrofalis vereseget szenvedtek. Azert annyira jo nem lehetett az a hely. Bar szerintem nem a hely volt a problema hanem az hogy vedekezes +ellentamadasra allt fel a magyar/kereszteny sereg ( erre a sorsfordito csatara cca alig 19-20 000 katonat allitottak ki a magyarok a tobbi kuloldi volt. ) aztan amikor sikeres lett az elso lovasroham akkor a vedekezesre felallt gyalogsagot kimozditottak elorekuldtek majd bekeritve gyak 100% ban lemeszaroltak.

  Azsiabol amugy csak az Anatoliai hadtest jott ami cca 18-27 000 fot tehetett ki. A tobbiek mind az Europai reszrol illetve Isztanbulbol.

  A szava mint termeszetes vedvonal sot a Karasica is adott volt es a magyar vegvariak ezt szerettek volna de vegul nem ez a dontes szuletett.

  Szapolyai kapott tobbfele parancsot/ Eloszor hogy tamadjon aztan azt hogy ne tamadjon erre elkuldott egy semelyes futart a kiralyhoz azzal hogy o azt javasolja hogy a kiraly ne utkozzon meg es hvarja be ot a seregevel de a kiralynak nem volt surgos a valasz csak 1-2 nap mulva kuldtek vissza Szapolyaihoz hogy na akkor megis gyertek ide. Amikor Szapolyai latta hogy a serege nem er mar oda akkor o maga gyors kocsira szalt hogy legalabb szemelyesen jelen lehessen a csataban de igy sem ert oda.


  A tragediai szerintem mar elotte keszen volt megpedig a szethuzo uraskodo onzo vezetes kepeben. Ugyanugy mint manapsag. Sajnos en azt latom hogy valamifele "Mohacs" fele tart megint az orszag. Hogy ez a fiatalok megnagyobb kivandorlasa vagy tovabbi teruleti veszteseg megszallas lesz azt nem tudom de jo ebbol nem fog kisulni. a'la Mohacs
   
 12. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Konyen lehet ha egy nappal halasztodik a csata akkor ugyan a teljes torok sereggel kelett volna szembenezni de gyakorlatilag lett volna egy szekervar a gyalogsagnak es igy a teljes lovassag kozottuk a cca 4000 nehezlovas akiktol nagyon tartottak a torkok felszabadult volna manoverezo harcra.

  ha, talan majdnem ezek azok amit a tortenelem es a sport nem ismer.
   
 13. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Legnagyobb problema hogy egyedul eselyunk sem volt. Ha gyozunk visszajonnek kovetkezo evben. EGYEDUL NEM MEGY ! Kicsik vagyunk.
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Buda nem volt egy erős vár(főleg a rossz elhelyezkedése miatt)így arra alapozni,hogy az kitart nem nagyon lehet főleg úgy nem,hogy a török simán elélt volna a betakarított búzából(ugye pont aratási időszakra esett volna az ostrom).

  25000 emberrel nem tudsz megverni 60000-et főleg úgy nem,hogy a világ legjobb hadserege áll veled szemben.

  Támadni valóban lehetett volna előbb csak ne felejtsd el,hogy mi nem támadni terveztünk(ahogy te is írtad)hanem védekezni.Támadni csak azért támadtunk mert senki nem szólt a töröknek,hogy nekik még aznap csatát kéne vállalniuk.Tehát az történt.hogy miután felsorakozott a Ruméliai-hadtest a török szépen elkezdett tábort verni és ezt látva indult meg a mi támadásunk.Ezt persze lehet késlekedésnek venni.

  Maga a helyszín előre lett kiválasztva és habár nem is volt nagyon jó(mi síkon voltunk a török meg magaslaton így felfelé kellett rohamozni ami elvileg tervben sem volt) rossznak sem lehet nevezni.

  A csata másik aspektusa,hogy a királyt sokan kérlelték,hogy ne vállaljon még csatát hanem várjon(ugye be kellett volna várni az Erdélyi-vajda 20000 fős seregét meg érkezett nyugatról egy 2000-5000 fős zsoldos csapat is akik a Balaton környékén voltak ekkor)aki hajlott is erre csak ekkor léptek közbe Tomori katonái akik kerek perec megmondták,hogy ha nem ütköznek meg a törökkel akkor elvonulnak(bizony akkoriban ez így ment bármilyen hihetetlen)!Ezen kívül a mohácsi-síkról már nem is nagyon lett volna tanácsos elvonulni mert a török lovasság(annyian volta kb mint az egész magyar sereg)folyamatosan zaklatta volna őket így pedig rendezetten visszavonulni nem lehet.
   
 15. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Tomori csak harom evvel korabban ugyancsak egy sokkal minimum haromszor otszor nagyobb sereget vert meg RESZENKENT ahogy itt is akarta. Nyerheto lett volna de atlag feletti szerencse kelett volna hozza. Nem volt. Ez sem meg sok minden.

  A magyarok nem a taborveresre kezdtek el tamadni mert azt nem is lattak. A torok tabor az agyuk mogott volt jocskan es meg az agyukat sem lattak meg addig ameddig nem tortek at a Rumelaiak sorait. Volt is dobbbenet a sok agyutol. Arra indult a magyar tamadas hogya Rumeliaiak elorevonultak miutan az agyuk felallitasa befelyezodott. Ekkor a torokok egy agyulovesnyire cca 1200 metrre kozelittetek meg a magyarok es ekkor latta azt Tomori hogy csak a Rumeliak vannak ott es reszenkent esetleg meg lehetne verni. Hogy mogottuk mi van azt nem latta.

  Sethuzas volt bizalmatlansag csalas hazugsag stb stb. Ez lett az eredmenye. A csata elotti napokban a mar taborban levo nemet katonakat pl a magyarok fosztogattak de egymassal is ment a harc ugy hogy meg aldozatai is voltak. A KIRALYI TABORBAN !!!!
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ha már itt vagyunk elmondom amit én gondolok:
  Ott rontottuk el,hogy képtelenek voltunk meghatározni a török támadásnak fő irányát.Az erdélyi vajda azért volt a csata idején Szeged-Temesvár térségében mert a magyar vezetés két lehetséges fő támadási iránnyal számolt.Az egyik a Duna mentén(ami be is következett)a másik pedig Erdély ellen.Szerintem itt követtük el a legnagyobb hibát.Teljesen nyilvánvaló(bár utólag könnyű okosnak lenni),hogy a szultáni fősereg nem fog Erdély ellen korlátozott hadjáratot vezetni.Ha a szultán is jön akkor az csak a Duna mentén teszi,hisz a Duna colt csak alkalmas 60000 ember ellátására meg 300 ágyú(köztük sok ostromágyú) szállítására.Tehát azzal,hogy ezt nem ismerték fel és emiatt kettéosztották a sereget el is dőlt minden.

  Bár azt hozzá kell tenni,hogy a történészek szerint nem az volt a legnagyobb tragédia,hogy csatát vesztettünk hanem az,hogy meghalt a király is így az ország kvázi polgárháborúval várta a következő török támadást.
   
  szpg9, fip7, svajcibeka and 1 other person like this.
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  Voltak ott felderítők mindkét oldalon!Nem csak annyit tudtak a csatatérről a parancsnokok amennyit a saját szemükkel láttak.Ennek volt az eredménye az is,hogy a szultán megtámadtatta a magyar tábort amit elvileg ő sem láthatott aztán még is csak úgy sikerült elhárítani a támadást,hogy a királyi testőrség egy részét ellenük kellett küldeni.
   
  blitzkrieg likes this.
 18. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Augusztus 29-én volt a Mohácsi csata, akkorra már minimum egy hónapja le volt aratva a búza. Állítólag ezért sem gyűlt össze hamarabb a seregünk, kellett az ember az aratáshoz.
  Nem tudom, hogy 1526-ban mennyire volt erős a Budai vár, de nem sokkal később több ostromot is kivédtek 2000-3000-es védősereggel több tízezres hadsereg ellen is.
  Na itt meg az erőviszonyok kb. 2 vs 5 lehetett és mi várban vagyunk, ha meg beér a többi seregünk, akkor meg kb. 1 vs 1.
   
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azért nem gyűlt össze időben a magyar sereg mert 1;lassú volt az egész rendszer 2;a királynak nem volt pénze sokáig egyben tartani a sereget* így kénytelen volt időzíteni ami nem sikerült túl jól.Bármilyen hihetetlen,de az összegyűlt sereget a királynak kellett etetni ami sokba került,ő meg momentán csóró volt.Jól jelzi az akkori pénzügyi helyzetet,hogy a pápa szerint a magyar királynak minimum 200.000 arany Forintot kell küldeni segélyként a török ellen(ennek a fele sem érkezett meg).Ez az ország akkori teljes bevételének a fele volt!
   
  szpg9 and blitzkrieg like this.
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  Hát ez az,ott állt mindenki szarásig kajával a török meg végig rabolta az egész alföldet!Kis túlzással kaját sem kellett volna magukkal hozniuk.
   
  szpg9 likes this.

Ezen oldal megosztása