Ka-50 Black Shark "Hokum A" / Ka-52 Alligator "Hokum B" (Kamov, Szovjetunió)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 061
85 878
113
Pár pont ehhez:
  • én azt vettem észre, hogy a háború elejéhez képest a mostani videókon már egyáltalán nem látni ezt a brutális szárnycsonk-vibrációt
  • ha a vibráció annyira fos lenne, szerinted az orr alatti szenzortorony képét nem befolyásolná? csak mert abból a vibrálásból a fedélzeti videókon (pl a Vikhr rávezetéseken) semmi nem látszik
Abban a tökben girostabilizált kamerák vannak.

• Tetszik
Reactions: ravenlord

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
9 093
50 341
113
Egy idő után biztos, de akkor elviszik megjavítani.
Úgy értem, egy küldetés alatt szaturálódik a stabilizálórendszer, egyszerűen nem fog tudni ilyen mértékű remegést kompenzálni.
Egyébként én pár videón azt vettem észre, hogy fel/leszálláskor mintha jobban mozogna az a szárnycsonk. Meg egyébként perverzen nagy a szárnyfesztávja a cuccnak, ha valamilyen turbulensebb rotoráramlás megkapja a végét, az produkálhatja ezt a jelenséget.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 061
85 878
113
Úgy értem, egy küldetés alatt szaturálódik a stabilizálórendszer, egyszerűen nem fog tudni ilyen mértékű remegést kompenzálni.
Egyébként én pár videón azt vettem észre, hogy fel/leszálláskor mintha jobban mozogna az a szárnycsonk. Meg egyébként perverzen nagy a szárnyfesztávja a cuccnak, ha valamilyen turbulensebb rotoráramlás megkapja a végét, az produkálhatja ezt a jelenséget.
Dehogy, ott ilyen nem történhet, erre vannak a műszakiak

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 907
29 949
113
Régebbi videókon én is észrevettem ezt a vibráció, akartam is kérdezni, hogy ez normális? Vajon az M változaton tudtak valamit javítani ezen? Ezek is olyan dolgok, amik csak kemény harcok közben jönnek elő. Békében visszafogják a teljesítményeket az élettartam kitolása és a gép épsége miatt, de itt most kemény "háborús helyzet" van, ahol minden + teljesítmény számít.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 061
85 878
113
Erre nincs "műszaki", ez a fajta szaturáció out-of-spec, azaz a rendszer nincs rá felkészítve (és szaturálódik a stabilizátor szabályzóköre).
Te most arról beszélsz, hogy valami ami elromolhat az elromlik? Vagy arról, hogy a stabilizáló rebdszer alul van méretezve?

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 907
29 949
113
Szerintem statikailag merevíteni kellene a "szárnyak"végét, mert a bekötési pont akármennyire is megfelelő, önmagában kevés a rezgések csillapításához. Idővel túl hosszú lett a "szárny" és a terhelés is növekedett, főleg a végén. Lehetséges, hogy a harci bevetések esetén alkalmazott fegyverzet tömege szépen lassan amortizálta a merevítést, ami miatt ennyire berezonál.

• Tetszik
Reactions: zsolti

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
9 093
50 341
113
Te most arról beszélsz, hogy valami ami elromolhat az elromlik? Vagy arról, hogy a stabilizáló rebdszer alul van méretezve?
Arról, hogy valamiért a szenzortorony képén nem látszik a vibráció, pedig annak a rezonanciának, ami ennyire látszik a külső videókon, látszódnia kéne a fedélzeti (pl Vikhr) videókon is, mert egy stabilizálórendszernek ez azért komoly kihívás - szerintem.

Amiből arra következtethetünk, hogy:
  • valami nagyon tápos stabilizálórendszer működik ezekben (szerintem nem)
VAGY
  • A látott vibráció nem az összes példányt érinti és/vagy nem az összes konfigurációt jellemző. Ezt amúgy alátámaszthatja az is, hogy én az utóbbi időkben nem láttam azt a nagy lengedezést, ami még a háború elején jellemző volt.

Ennyi.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 837
67 252
113
A PTB (külső üzemanyagtartályok) leoldásakor a Ka-52 megrongálta (pontosabban egyszerűen lebontotta) a farokegységét. SVO zóna.

Furcsa. Először is nekem úgy fest, nem csak két tartály esik le, hanem egy harmadik elem is, miközben ezek szabályosan aláhullva nem ütköznek a farokrésszel. A farokrészről valóban leesik valami, de egyúttal ott is marad egy része, jobbra elhajolva.
A vízszintes vezérsíkok és a rajtuk levő két függőleges pótvezérsík a helyükön vannak, szerintem az oldalkormány esett le és a függőleges vezérsík fix része hajlott el.
Ez valami találat miatt lehet és emiatt dobja le a tartályokat is, de a fegyverzetet hazaviszi.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 773
85 959
113
A videón lévő gép már a bázison való landolás után

eeiRA2LiLnE.jpg

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 837
67 252
113
A videón lévő gép már a bázison való landolás után

eeiRA2LiLnE.jpg
Ez még érdekesebb így. Ez nem fáradásos törés? Az oldalkormány a helyén, a vezérsík egyben lenyekkent, de szép szabályosnak látszik a lemezek szétválása. Lehet, hogy ez az elem leszerelhető, ezért a rögzítése oldható több ponton is, amelyből egy-két elem megadta magát, a többi meg tartotta, ahogy bírta.

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 699
113
A PTB (külső üzemanyagtartályok) leoldásakor a Ka-52 megrongálta (pontosabban egyszerűen lebontotta) a farokegységét. SVO zóna.

Két atlantista cikk erről a történetről.

Mondjuk azt, hogy igazából másfél cikk. Az ukrán csak átvette a nyugati cikket, aki feldolgozta a maga részéről az orosz anyagot. (De legalább nem szó szerint, hanem kiegészíti ez a lap mindig a saját meglátásaival és drukkolásával.)

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 189
14 431
113
Mi is ez a figyelemre méltó Vityebszk?

Ez rajta volt az amcsiba szállított Kamov-on???

Ha ennyire jó, miért nem függeszthető a Mi-kre.
... a válasz felé vezető utamon: Talán a heliben is kell hozzá komoly szintű rendszerintegráció?

.

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 856
10 980
113
Mi is ez a figyelemre méltó Vityebszk?

Ez rajta volt az amcsiba szállított Kamov-on???

Ha ennyire jó, miért nem függeszthető a Mi-kre.
... a válasz felé vezető utamon: Talán a heliben is kell hozzá komoly szintű rendszerintegráció?

.

A Mil szállítóhelikoptereken és a Mi-35M szállító-harci helikoptereken fent van, felszerelhető rájuk. A Mi-28N- en nincsen. Hogy miért, azt passzolnám. Több videó is volt a Vityebszkről, ott látszik, hogy pontosan hova, pontosan milyen elemeket kell beépíteni a gépbe. Az egyik videóban pont egy Mil szállítóhelikopteren mutatják be.