[Kantin] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Status
Not open for further replies.

Ursa Maior

Well-Known Member
2017. február 2.
682
1 037
93
Pedig ez már jó régen volt!
Még 2002 januárjában! :)

És a tolerancia nevében azóta sem tudták megbocsátani vagy elfeljetni.

A magyar baloldal tisztára olyan mint a Bourbonok: "Semmit sem tanultak, semmit sem felejtettek." Csak most nem 1815 van hanem 1848, ide maximum egy Bonaparte jöhet, de Bourbon már nem.
 
  • Tetszik
Reactions: szuvorov
M

molnibalage

Guest
Hát ezért minimum ban járna, de hogy egy hónapos felfügesztés az tuti. Még molnibalage-nak is.
Epic fail ez annak fényében, hogy nálam hosszabb bant senki nem kapogtt azért, mert velem személyesekedő embert elküldtem a francba. Ahhoz képest itt egyesek lazán ellébecolnak bármiféle bünti nélkül csak komment törtlés van. Mutass bárkit, aki 9 hónapos bant kapott. Sok sikert hozzá, még 3 hónaposat sem fogsz találni.

Azt már meg sem kérdezem, egy ilyen gender semleges élharcos hogy nyilatkozhat így egy nőről.
A férfi lenne, akkor is így nyilatkoznék róla. Egyébként meg közszereplő.


Most őszintén. Erre szerinted mit kéne reagálni...? A kormány szellemi színvonala és pofátlanságát tökéletesen leírja ez. Már a látszatra se kell ügyelni. Azt hazudunk és szarunk el, akit akarunk.

  1. A többség már leszerja...
  2. Mert tehetetlen ellenne...
  3. Már megszokta...
  4. stb.
Megnézném, hogy USA-ban vagy Svájcban hány perc múlva rúgnának ki egy szóvivőt ilyen "intelligens" válasz után... De itthon semmi, mert ez egy fostaliga ország.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 032
23 019
113
USA-ban vagy Svájcban hány perc múlva rúgnának ki egy szóvivőt ilyen "intelligens" válasz után...
Ez a "csak" is az egyik mantrad lett. Hulye kerdesre ez volt a jo valasz. Az eszetlen ujsagiro rugoztatni akarta, o meg lezarta ennyivel. Nem dolga a hirhamisitashoz asszisztalni.
Egy mrd-os szoci csalast akartak osszemosni Rogan "hamis" bevallasaval. Durva probalkozas volt. Az a szemet Rogan atalakitatta a garazsat szobava, mert szuletett egy gyermeke... De ez persze csak kifogas, ugye? Rohadt hazug csalo, mi?

Hallgattal te mar USA feher hazi szovivot? Meglepodnel ott mik vannak. o_O
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 172
15 850
113
Okot és okozatot cserélsz fel, nyilvánvalóan téves dolgokat hordasz össze.
"És nem lett igazuk? Nem lett érvényes." Ez kizárt dolog, mert nem tudom. Kb. ilyen polgárjenői érvelés ez. Azért nem lett érvényes, mert a teljes ellenzék a bojkottra szólított fel, vagy sunyibb módon azt sugallta, hogy maradjanak távol a támogatóik. Ezután elbukik a népszavazás, és ezek azt mondják, köztük te is: ugye, hogy megmondtam, hogy nem kellett volna, aztán a saját - eredményes - aknamunkájuk eredményét is még számon kérik a kormányon.
Ez a viselkedés az SZDSZ-re jellemző gátlástalanságot takar. Nem is véletlen, a Jobbik az új SZDSZ. Becstelenségben és gátlástalanságban beértétek azokat.

Budapest a fideszes város? A vörös város, 20 évig Demszkygrád? Tényleg? Ahol a '14-es fideszes kétharmad idején is több szavazatot kapott a Fidesznél a baloldal, és a 10 egyéni győzelmükből 8 darab budapesti körzet volt?

A jobbikos népszavazási ötlettel terelni akkor, amikor volt egy valós népszavazás októberben, értelmetlen és értelmezhetetlen. Ott és akkor mindenki kifejthette az álláspontját. Megtette a Fidesz is és a Jobbik is.

A fideszes államigazgatásról szóló meséket meg szépen elfelejtheted, mert olyan nincs. Mindenféle pártszimpátiájú emberek dolgoznak az államigazgatásban, és ismerek olyan fideszes önkormányzatot, amelyik tele van ballibekkel. A legkevésbé a Fidesznek érdeke, hogy arabokat lássanak az emberek, mert az nekik jön rosszul politikailag.

Ennek a csótányszervezetnek a működését meg gondolom, sejted, ki finanszírozza jelentős részben. Igen, Soros. Az ilyen műcivilek mögött jött létre teljes ellenzéki összefogás, és fordult a Jobbik az MSZP-vel és az LMP-vel együtt az Alkotmánybírósághoz a civiltörvény ügyében. Aranyos, hogy miközben a Jobbik mellett érvelsz, aközben nem szégyelled olyannal támadni a Fideszt, amiben az a Jobbikénál nagyságrendekkel nemzetibb és radikálisabb álláspontot képvisel.

Látom még mindig nem sikerült megemésztened, hogy a vezéred bebukta a dolgot. Neki is nehezen ment, gondolom keleltt hozzá pár grazi 7vége.

Azt, hogy a szavazás bukás lehet már jóval a szavazás előtt lehetett sejteni, és nem a gonosz ellenzék miatt, hanem mert a kormány kizárólag a saját politikai céljaira akarta felhasználni a dolgot.

Az az ország érdeke lett volna a fontos, akkor még 2015 végén kiírják, a hogy a Jobbik kezdeményezte.

De nem, ők elhúzták a kérdés akkorra, amikor a dolog már nem volt annyira éles.

Ráadásul a kérdés is álkérdés volt, mert nem azt kérdezték a néptől, hogy jöjjenek -e a kvótamigránsok, hanem hogy az országgyűlés engedélye nélkül jöhetnek-e. Vagyis nem merték tényleg a nép kezébe adni a döntést.

Az külön hab a tortán, hogy a saját felemelt érvényességi küszöbükbe buktak meg.

A fidesz már szinte egyportási pozícióra is teljes hűséget követel meg, szóval ha mégis vannak ballib aknák, az csak a balf*ság miatt van.

Simán lecserélhetnék a bevándorlási hivatal állományát,, nem lehet olyan nagy szervezet, vagy írhatnának oylan szabályozást, amit nem lehet kijátszani, de nem merik megtenni, mert kell az EU-s pénz is meg kell az arabok pénze is.

Nem fosnál ennyire a civiltörvénytől, ha biztos lennél benne, hogy az megfelel a fideszes tákolmánynak.
 
  • Tetszik
Reactions: eadx

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 172
15 850
113
Hát ezért minimum ban járna, de hogy egy hónapos felfügesztés az tuti. Még molnibalage-nak is.

Azt már meg sem kérdezem, egy ilyen gender semleges élharcos hogy nyilatkozhat így egy nőről.

Ja hogy neki szabad.


Azt hittem ez htka.hu és nem a kettős mérce blog.

Selmeczi azért megszolgálta ezt a minősítést...
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 172
15 850
113
Fentebb már leírtam. A népszavazás érvénytelenségére játszottak.

Arra a Fidesz játszott.

Ezért emelte 50%-ra a küszöböt. Hogy reálisan senki ne tarthasson érvényes népszavazást.

+ hülyének is nézték a kérdéssel az embereket

+ túl soká tették fel a kérdést

+ túltolták a kampűnyukat
 
  • Tetszik
Reactions: eadx

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 032
23 019
113
A TASZ nem adhat senkinek státuszt. azt csak a hivatal adhat.
Az alcivil erzekenyito kurzusokon mar vagy 200 biro atesett mire eszbe kaptak az illetekesek. A migransok jogi kepviseletet is ellatjak stb. Nem veletlenul csinaljak ezeket. Van hatasa, hidd el.
Ezért emelte 50%-ra a küszöböt. Hogy reálisan senki ne tarthasson érvényes népszavazást.
Visszaemeltek a kuszobot, hogy ne lehessen minden hulyeseg miatt nepszavaztatni illetve, hogy a megtartott szavazasoknak tobb legitimacioja legyen. Az mar egy masik kerdes, hogy voltak akik kiskaput kerestek es persze talaltak is.
+ hülyének is nézték a kérdéssel az embereket
Nem az emberek hozzak a torvenyeket es a rendeleteket, hanem csak az altaluk megvalasztott kepviselokon keresztul gyakoroljak a hatalmat. Ezert volt jo ugy a kerdes ahogy azt feltettek.
+ túl soká tették fel a kérdést
Okkal megy az idohuzas a migrans temaban. Jelenleg ez tunik a jo strategianak.
+ túltolták a kampűnyukat
Leromboltak az artatlan menekult gyermekek es nok hamis kepet, de nem estek at a lo tuloldalara. Szerintem igen visszafogottak voltak.
 

closed society

Well-Known Member
2016. szeptember 20.
710
1 314
93
Arra a Fidesz játszott.

Ezért emelte 50%-ra a küszöböt. Hogy reálisan senki ne tarthasson érvényes népszavazást.

+ hülyének is nézték a kérdéssel az embereket

+ túl soká tették fel a kérdést

+ túltolták a kampűnyukat

OK, fussa le újra a köröket. Mikor emelte fel a küszöböt a Fidesz kormány? 2013-ban. Ezt szerinted egy 2016-os saját népszavazása miatt tette? Ne vicceljünk már. A kampányt azért tolták túl, hogy megugorják a valóban magas küszöböt. Azt ugyanis már nem merték bevállalni, hogy a maguk által évekkel korábban felemelt küszöböt újra csökkentsék, méghozzá egy saját maguk által kezdeményezett népszavazásnál, mert tisztában voltak vele, hogy az rendkívül kontraproduktív lett volna.
Azt meg nem tudom, hogyan lehet leírni olyat, hogy a Fidesz játszott a saját maga népszavazása kudarcára. Nyilván Orbán szánt szándékkal rendez magának egy érvénytelen népszavazást. Eszméletlen. :D
 

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 304
113
fogta magát és itthagyta ezt a szarkupac országot

Nincs most nagy hangulatom érdemi vitát folytatni főleg úgy hogy van igazság abban amit mondasz.
De arra azért kíváncsi lennék hogy miért vagy még mindig magyarba? Majdnem minden héten megcsodálhatom hogy milyen jelzőkkel illeted ezt az országot, majdnem minden héten dühöngsz egy sort hogy mennyi hülyével vagy összezárva, hogy minden értelmes ember menekül az országból, ehhez képest te még mindig itt vagy.
Nem értem nincs talán külföldön igény a zsenidre? Esetleg csak félsz a változástól? Vagy csak van egy szar napod és úgy vezeted le a feszkót hogy fröcsögsz itt egy bekezdést?
Miért nem vágsz bele életed nagy kalandjába és húzol a retkesbe? Hiszen erre vágysz már rég, kint külföldön a szép és jó emberek közt végre majd jól érzed magad és minket is megkímélsz a stílusodtól.
Szóval én őszintén a legjobbakat kívánom, sok bátorságot hogy belevágj és sok sikert ha már belevágtál. Csak toljál már valami mást is a fröcsögésen kívül, nincs szánalmasabb annál aki rinyál de nem mer változtatni.
 

closed society

Well-Known Member
2016. szeptember 20.
710
1 314
93
Látom még mindig nem sikerült megemésztened, hogy a vezéred bebukta a dolgot. Neki is nehezen ment, gondolom keleltt hozzá pár grazi 7vége.

Azt, hogy a szavazás bukás lehet már jóval a szavazás előtt lehetett sejteni, és nem a gonosz ellenzék miatt, hanem mert a kormány kizárólag a saját politikai céljaira akarta felhasználni a dolgot.

Az az ország érdeke lett volna a fontos, akkor még 2015 végén kiírják, a hogy a Jobbik kezdeményezte.

De nem, ők elhúzták a kérdés akkorra, amikor a dolog már nem volt annyira éles.

Ráadásul a kérdés is álkérdés volt, mert nem azt kérdezték a néptől, hogy jöjjenek -e a kvótamigránsok, hanem hogy az országgyűlés engedélye nélkül jöhetnek-e. Vagyis nem merték tényleg a nép kezébe adni a döntést.

Az külön hab a tortán, hogy a saját felemelt érvényességi küszöbükbe buktak meg.

A fidesz már szinte egyportási pozícióra is teljes hűséget követel meg, szóval ha mégis vannak ballib aknák, az csak a balf*ság miatt van.

Simán lecserélhetnék a bevándorlási hivatal állományát,, nem lehet olyan nagy szervezet, vagy írhatnának oylan szabályozást, amit nem lehet kijátszani, de nem merik megtenni, mert kell az EU-s pénz is meg kell az arabok pénze is.

Nem fosnál ennyire a civiltörvénytől, ha biztos lennél benne, hogy az megfelel a fideszes tákolmánynak.

Kétségtelen, hogy az országgyűlés kezébe adták volna a döntés jogát. És ki van az országgyűlésben többségben? Na, ugye. Akkor már világos, hogy ez miért nem lett volna probléma.
A BÁH-nál valószínűleg nem volt nagytakarítás, így ez lehet, hogy jogos felvetés. Évente kb. 500-600 embernek adnak menekültstátuszt, oltalmazotti és befogadotti státuszt, de kétségtelen, hogy ennyinek sem kéne.
 

closed society

Well-Known Member
2016. szeptember 20.
710
1 314
93
OK, fussa le újra a köröket. Mikor emelte fel a küszöböt a Fidesz kormány? 2013-ban. Ezt szerinted egy 2016-os saját népszavazása miatt tette? Ne vicceljünk már. A kampányt azért tolták túl, hogy megugorják a valóban magas küszöböt. Azt ugyanis már nem merték bevállalni, hogy a maguk által évekkel korábban felemelt küszöböt újra csökkentsék, méghozzá egy saját maguk által kezdeményezett népszavazásnál, mert tisztában voltak vele, hogy az rendkívül kontraproduktív lett volna.
Azt meg nem tudom, hogyan lehet leírni olyat, hogy a Fidesz játszott a saját maga népszavazása kudarcára. Nyilván Orbán szánt szándékkal rendez magának egy érvénytelen népszavazást. Eszméletlen. :D

Javítom: fussuk
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 720
17 081
113
Sajos ez a helyzet és ez a baj is. Az oka is baj, meg az eredménye is baj.

Molni: Miért menekülnek? Erre megint egyszerű a válasz. Sajnos az oktatás. A tanárok már gyerekként mit sulykolnak? Ha nem beszélsz nyelveket senki vagy. Pedig általánosban semmi egyebet nem kéne tenniük, mint írni, olvasni és számolni tanítani. Az irodalom és töri pedig kizárólag magyar lenne, mert nagyon kéne a későbbiekben (például ok-okozatok meglátásában). A következő és egyben végzetes a középiskola. Eleve az itt tanító tanerő 70-75%-a nem hogy tanárnak, de embernek is alkalmatlan. Pedig ebben a korban a legfontosabb, hogy olyan felnőtt mintákat lásson a fiatal, akikre felnézhet. E helyett vég nélkül sorolhatnám mit lát. A maradék tanár ezt már képtelen korrigálni. A másik, hogy nem a fegyelem - tudás és munka háromság mentén nevelnek, hanem a jogok, engedmények és lazaság mentén. Holott a várható munkahely az előbbieket várja. Naná, hogy kimegy; munkabírása nulla, de pofázni azt tud...de legalább hülye a szakmájához. Engedj meg egy példát: elit szakiskolából kikerült kölök (huszonéves) fél óra furkálás után hozza a (drága) szerszámot, h sz.r. Na mondom az érdekes, főleg abba az anyagba, amibe műszakonként elég cserélni. Nézem mit csinál...ellentétes irányban próbálkozott a szerencsétlen. Az állóképességükről meg csak annyit, hogy egy 2 mázsás elemet odébb kellett rakni. Én betegen beálltam 2 kondiba járó huszonévessel odébb rakni... nem folytatom.
Aki kimegy, menjen. Itthon sem állja meg a helyét, nem kár érte. De le lehet szállni az itthon is boldogulni tudó emberekről (mert van ám sok fiatal is), mert nem azért nem mentek el mert hülyék, hanem pont ellenkezőleg. Amúgy hazaszeretetről gondolom hallottál...na ez is hiányzik a mostani tanárokból...hiszen végülis az elvtárs gyerek ha már jogász kar tele volt velük, orvosnak meg csak durva lett volna felvenni...tanár még lehetett!

Propagandával engem ne vádolj; egyrészt egy ma ellenzéki csoportnak voltam tagja, másrészt ugyanitt tanácsadó. Csak látom a mögöttes dolgokat és mindent az én gyomrom sem vesz ám be.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 266
113
Aki kimegy, menjen. Itthon sem állja meg a helyét, nem kár érte.
Ha már szakiskola, kivándorlás, személyes példa. Épp minap mesélte keresztfiam, hogy az ő szakmunkás osztályából, ahova 19-en jártak, első év után 7 bukott és még jó páran kettesekkel csúsztak át. De a 19 főből nagyjából 3-ukat érdekli is a szakma, talán ennyien maradnak benne. Ez elég beszédes adat. Ja és a nagy része egyet tud, hogy külföldre akar menni. Az iskolában meg talán 7 szakma el sem indul, mert nincs jelentkező, pl. kőműves sem.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7
M

molnibalage

Guest
Nincs most nagy hangulatom érdemi vitát folytatni főleg úgy hogy van igazság abban amit mondasz.
De arra azért kíváncsi lennék hogy miért vagy még mindig magyarba? Majdnem minden héten megcsodálhatom hogy milyen jelzőkkel illeted ezt az országot, majdnem minden héten dühöngsz egy sort hogy mennyi hülyével vagy összezárva, hogy minden értelmes ember menekül az országból, ehhez képest te még mindig itt vagy.
Nem értem nincs talán külföldön igény a zsenidre? Esetleg csak félsz a változástól? Vagy csak van egy szar napod és úgy vezeted le a feszkót hogy fröcsögsz itt egy bekezdést?
Miért nem vágsz bele életed nagy kalandjába és húzol a retkesbe? Hiszen erre vágysz már rég, kint külföldön a szép és jó emberek közt végre majd jól érzed magad és minket is megkímélsz a stílusodtól.
Szóval én őszintén a legjobbakat kívánom, sok bátorságot hogy belevágj és sok sikert ha már belevágtál. Csak toljál már valami mást is a fröcsögésen kívül, nincs szánalmasabb annál aki rinyál de nem mer változtatni.
Mert én ahhoz a kisebbséghez tartozom, akinek a kiköltözés több kockázattal jár, mint előnnyel. Attól, mert anyagilag hosszútávon jobban járnék nem szeretném itthagyni azokat a közeli barátokat, akik itthon vannak. Ez nem jelenti azt, hogy ez az ország nem szar sok területen...

Anno kaptam egy ajánlatot külföldről, de én utasítottam vissza, mert szeritem tévesen ítélték meg a képességeimet és az nem lett volna jó, hogy pár hónap után úgy válunk el, hogy senkinek sem jó.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 172
15 850
113
Kétségtelen, hogy az országgyűlés kezébe adták volna a döntés jogát. És ki van az országgyűlésben többségben? Na, ugye. Akkor már világos, hogy ez miért nem lett volna probléma.
A BÁH-nál valószínűleg nem volt nagytakarítás, így ez lehet, hogy jogos felvetés. Évente kb. 500-600 embernek adnak menekültstátuszt, oltalmazotti és befogadotti státuszt, de kétségtelen, hogy ennyinek sem kéne.

Teljesen mindegy most ki van az ogy-ben, a fidesz nem adta volna a nép kezébe a döntést.
 

eadx

Active Member
2016. december 26.
81
107
33
Molni: Miért menekülnek? Erre megint egyszerű a válasz. Sajnos az oktatás. A tanárok már gyerekként mit sulykolnak? Ha nem beszélsz nyelveket senki vagy. Pedig általánosban semmi egyebet nem kéne tenniük, mint írni, olvasni és számolni tanítani. Az irodalom és töri pedig kizárólag magyar lenne, mert nagyon kéne a későbbiekben (például ok-okozatok meglátásában). A következő és egyben végzetes a középiskola. Eleve az itt tanító tanerő 70-75%-a nem hogy tanárnak, de embernek is alkalmatlan. Pedig ebben a korban a legfontosabb, hogy olyan felnőtt mintákat lásson a fiatal, akikre felnézhet. E helyett vég nélkül sorolhatnám mit lát. A maradék tanár ezt már képtelen korrigálni. A másik, hogy nem a fegyelem - tudás és munka háromság mentén nevelnek, hanem a jogok, engedmények és lazaság mentén. Holott a várható munkahely az előbbieket várja. Naná, hogy kimegy; munkabírása nulla, de pofázni azt tud...de legalább hülye a szakmájához. Engedj meg egy példát: elit szakiskolából kikerült kölök (huszonéves) fél óra furkálás után hozza a (drága) szerszámot, h sz.r. Na mondom az érdekes, főleg abba az anyagba, amibe műszakonként elég cserélni. Nézem mit csinál...ellentétes irányban próbálkozott a szerencsétlen. Az állóképességükről meg csak annyit, hogy egy 2 mázsás elemet odébb kellett rakni. Én betegen beálltam 2 kondiba járó huszonévessel odébb rakni... nem folytatom.
Aki kimegy, menjen. Itthon sem állja meg a helyét, nem kár érte. De le lehet szállni az itthon is boldogulni tudó emberekről (mert van ám sok fiatal is), mert nem azért nem mentek el mert hülyék, hanem pont ellenkezőleg. Amúgy hazaszeretetről gondolom hallottál...na ez is hiányzik a mostani tanárokból...hiszen végülis az elvtárs gyerek ha már jogász kar tele volt velük, orvosnak meg csak durva lett volna felvenni...tanár még lehetett!

Propagandával engem ne vádolj; egyrészt egy ma ellenzéki csoportnak voltam tagja, másrészt ugyanitt tanácsadó. Csak látom a mögöttes dolgokat és mindent az én gyomrom sem vesz ám be.

Hát az oktatás az elmúlt 7 évben ugyan változott, de összességében nem tudom rá mondani, hogy előnyére. Pont az a korosztály vagyok, mely elég sok átalakítási tervet megúszott korából fakadóan, és amilyen a helyzet, nem mennék oda ma már vissza. Tanárokból volt mindenfélénk, hát kötelező idegennyelvből csak általános elején és gimi elején volt jó tanárunk + fakultatív nyelvből. További részeken vegyes, olyanok, akikre fel lehet nézni, nem volt sok nálunk, pedig nem valami hűderossz helyen voltam. Persze volt köztük köztiszteletben álló, területén ismert szakember is.

A kimenős résszel viszont nem értek egyet.
Ugyanúgy megy a jobbak és kevésbé jobbak közül is elég sok külföldre érthető okokból és mi fiatalok nem ítéljük el. Ahogy lehet, vissza kell őket hozni őket, kár lenne értük. Egy-két évre én is ki szeretnék menni (helyzettől függetlenül). Van három célország, még nem döntöttem, melyik lenne az. A mostani közéleti helyzet is eléggé elöl van a kivándorlási okok közt (ez mondjuk érthető és mindkét oldal hibás benne). Persze a fizetés mértéke még mindig az elsők közt van. A hazaszeretet is változó, mind diákok, mind tanárok közt.

Ha már szakiskola, kivándorlás, személyes példa. Épp minap mesélte keresztfiam, hogy az ő szakmunkás osztályából, ahova 19-en jártak, első év után 7 bukott és még jó páran kettesekkel csúsztak át. De a 19 főből nagyjából 3-ukat érdekli is a szakma, talán ennyien maradnak benne. Ez elég beszédes adat. Ja és a nagy része egyet tud, hogy külföldre akar menni. Az iskolában meg talán 7 szakma el sem indul, mert nincs jelentkező, pl. kőműves sem.

Korábban már említettem ismerősömet, aki asztalosként végzett. Nem volt évfolyamelső, de szerette csinálni. A környéken viszont a cégek közt inkább rosszhírűek vannak a munkások szerint. Némelyikre rápróbált, ma inkább péküzemben dolgozik helyette, olyanok voltak. Az egyiken igazából a túlóra mértéke ütötte ki, amit elvártak (legalábbis ezt vettem ki szavaiból). Amúgy az egy sikeres, exportra is nagyban gyártó cég volt, csak túl sok melót vállalt el a vezetőség.
Amit leírtál, azt viszont megerősítette nekem, sokukat nem érdekli az, amit tanul, pedig jól megélnének belőle. Kőműves ismerős viszont jól elvan, ki se látszik a munkából, de igazából szereti a munkáját.
 
  • Tetszik
Reactions: rappali_

eadx

Active Member
2016. december 26.
81
107
33
Felkavarnám az állóvizet:

http://szemlelek.blog.hu/2017/08/08/magyar_kormany_soros-terv

Kérdés, hogy mennyi igaz belőle, mert a kormánykommunikáció is nagyjából az idézett részt nyomja (amivel egyet is lehet érteni). A Szemléleknél eddig sem voltak túl szívbajosak megbolygatni a dolgokat, adnak több, politika miatt távozott embernek is felületet.
Mondjuk kötve hiszem, hogy ezt komolyan gondolta, nem ő lenne az első, aki terelne: "ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek: amit csinálok"
 
Status
Not open for further replies.