Nehéz is.Nem tudok sorrendet felállítani egy 10-es vagy 20-as listában sem.
Szóval csak 20 db, de sorszám csak a számolás miatt van.
01 X-COM : Enemy Unkonwn (1993)
02 Falcon 4.0
03 Gothic II
04 Civilization 1 (széria jelentősége miatt)
05 Master of Orion 1 (szintén jelentősége miatt)
06 Horizon Zero Dawn
07 Witcher III
08 Fallout New Vegas
09 Wargame Airland Battle
10 Life is Strange (2015)
11 Dying Light
12 Mass Effect 2
13 Last Of Us 1 (2. részével nem játszottam még)
14 Tomb Raider (2013 nekem nagyon betalált, addig TPS adventure kb. kimaradt)
15 Rome Total War (szénné toltam 2004/5 táján karácsonyi időszakban)
16 Panzer General (a második része fényévekkel kifinomultabb, de hát az elsőt toltam szénné, de akkor meg jelentősége miatt legyen ez) 17 Another World (minimalista történetmesélés és cinematic alfája)
18 Heroes II (emlékszem, hogy sokat toltam, ez jelölte ki nagyon a széria jövőjét szerintem, az sokak által imádott III rész alig hozott újítást technikailag, csak sokkal szebb volt)
19 Sim City 2000 (viszonylag sokat toltam vele, egy zsáner alapja, ez volt az első kvázi 3D-s)
20 Doom I (csakis jelentősége miatt, FPS-t nem tolok kb. a COD első 2. vh-s kiadása óta...)
Mivel sok régi vagy újabb címmel sem játszottam lehet, hogy később rákerülne, mint pl. a Days Gone.
Én a Defender of the Crown-t tekintem NO1nak, ha bármilyen "videójátékok"-ról van szó. Ez volt az első nagy kedvencem, még a C64es időkből. Akkoriban sokat nyomtam a Seven Citites of Gold/Hearts of Africa kettőssel, ill. a Gunship!, a Microprose Soccer, a Simulmundo F1 Managere, a Last Ninja sorozattal, valamint a Pirates! első részével. De még van jó pár olyan game C64ről (pl. Summer, Winter és World Games sorozat, Grand Prix Circuit, Test Drive, Hostages ill. egyebek), amelyekbe anno több ezer órát beleöltem barátokkal vagy egyedül. Aztán Amigán a Microprose Grand Prix, a Sensible World of Soccer, a Wings!, a Red Baron, a North and South, stb.).
A PC már tisztább.
01. Star Wars Galaxies (a megjelenéstől a bezárásáig és még azon is túl nyomtam ...)
02. Genghis Khan (Koei) és a Conquest of the New World (az egyik egy majdnem CK, a másik pedig egy Colonization koppintás, de Genghis Khanos harcrendszerrel)
03. Pirates of the Burning Sea (az egyik legjobb hajós játék volt, ha nem a legjobb, amivel valaha játszottam!)
04. Buzz Aldrin Race Into Space (USA-Szovjetunió űrverseny remek lehetőségekkel és realitással)
05. The Witcher 3/Kingdom Come Deliverance (nc)
06. Grand Prix World (az eddigi legjobb F1 manager)
07. Mafia (az alap, első rész)
08. Operation Flashpoint (az alap, első rész)
09. Jane's Fleet Command (csak néztem mit bele nem pakoltak és tettek játszhatóvá)
10. Capitalism (elképesztő minőség jellemezte, imádtam)
11. Total War - Shogun (1.), Empire és Napoleon (nekem ők voltak a legjobb TWok)
12. Hidden and Dangerous 1-2 (a legjobb II. VHS csapat alapú játék a csehektől)
13. Star Wars - Force Commander és Rebellion (a két alulértékelt SW játék, szerintem a két legjobb SW stratégia)
14. Rainbow Six Raven Shield (imádtam)
15. Sea Dogs (a semmiből jött, nagyon megcsinálták ezt a Pirates klónt)
16. Assassin's Creed III. és IV. (sztoriban a II. rész volt a legjobb, de a III. indította el azt a grafikai minőséget és bejárhatóságot amit már csak a két játék korszaka miatt is imádtam)
17. The Saboteur (egy alulértékelt OW játék, ami talán minden idők egyik legjobb II. Vhs akciójátéka is egyben)
18. The Movies (kb. mindent megcsinálhattál benne, remek tycoon volt, azóta se láttam sehol hogy digitálisan megvehessem ...)/Black and White 1. (istenszimulátor!)
19. HOI/CK/EU/Knights of Honor/Imperialism/Lords of the Realm legelső részei (imádtam ezeket a stratégiákat)
20. Conqueror AD 1086 (a 19. helyen szereplők őse, ami Defender of the Crown szintű lovagi tornákkal, remek soundtrackkel, bizonyos részeken FPS csatával ill. birodalom és várépítéssel rendelkezett, a várad be is járhattad!)
(A felsoroltakhoz még hozzáadhatnám régebbről a Red Baron és a Steel Panthers sorozatot, mellé a Syndicate nevű ősakciót, a két KOTORt, a Spycraft, a Gangsters 1-2, a Full Throttle, a Hitman első két részét, ill. a No One Lives Forever 2t, és még mindig nem lenne teljes a felsorolás ...
Mostanában egyre több időt ölök bele a srácaimmal az elképesztően realisztikus Grand Tactician: The Civil War (1861-1865)be, várom a Royal Court kieget a CK3hoz, ill a srácaimmal igyekszem megkedveltetni a HOI4et. Mellé a kissé játékosabb CIV klón, a Humankind, és az új kedvenc, a Myth of Empires. De imádom építgetni a birodalmat a Bannerlordban, ill. remekül szórakoztam a Ghost Recon Wildlands/Breakpoint nyitott világain is, stb.)
Konzolon rövidebb a lista
01. The Last of Us (1.)
02. Ghost of Tsushima
03. Red Dead Redemption 1-2/GTA V.
04. Uncharted 4. 3. 2. 1.
05. Heavy Rain/Beyond: Two Souls
06. Days Gone
07. Horizon Zero Dawn
08. Legends of Zelda: Breath of the Wild (csakis TVre kirakva!)
09. South Park: The Stick of Truth
10. Forza Motorsport 4.