Környezetvédelem

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 572
26 477
113
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Wilson

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 818
24 179
113
Mondom! Azért mert te lehetetlennek tartod a szántás-forgatás nélküli, talajmegujító technológiát, és azt, hogy ezzel jó terméseket lehet hozni, kevesebb inputtal, attól még ez működik, nem múló ZŐD divathóbort, hanem a meg és fennmaradás lehetséges útja!
Az "idáig fejlődött" technológia felélte az erőforrásokat, az ideje lejárt!
de az. Tisztázzuk: a felesleges john deer ugyanolyan pazarlás, mint a felesleges ződbuzulás, de ugyanekkora népességet anno a lakosság 30+% tartott el, most 1,5
persze úgy, hogy az ipar, és az állam büszkén eltartja a népet, és hazát, könnyű verni magunkat arra, hogy milyen király minden, csak... Szóval ez az a pont, ami most csúnyán kijött a gázárakkal.
Ott volt a hűde nagyon hiperszuper környékbeli extraződ a vályog házával, meg a minden hiperséégel, és pofázta ugyanezeket a baromságokat. Aztán most kijöttek azok a számlák. Ő él 100 nm-eren a szigeteletlen vastagfalú vályogban, és fizet 60 ezret havonta, úgy, hogy csak a fűtése gáz, 100 nm-eren
Meg ott van szüleim 200+ nm-es szigetelt házacskája, úgy, hogy a meleg víz is gázról megy, és fizet évi 160 ezer Ft-ot gázra. Na ugyanez megy a mezőgazdasági zőőődülésnél is. Jaj, mink nagyon talajmegújítók vagyunk, de csak addig, amíg nem ebből kéne kaját is termelni.
Igen, mert mindig is csak fatörzzsel fűtöttek... ja nem.
Igen, mert a 7 millió köbméter erdőmegújulásban nincsenek benne az ágak, és az egyebek. Ja de.
Basszus, TÉNY az, hogy Európa erdeit az 1700-as évek végére letarolta a lakosság. Mert kellett a főd kaját termelni, mert kellett a ház, kellett a tűz.
De volt pl. olajmécses, amihez az olajat maga a helyi közösség állította elő, saját termesztéssel, és voltak olajütők, olajsajtók. De rendszeres járadék volt a tanárnak, a papnak és egyéb hivatalnokoknak is a faggyú.
Amikkel világított vásár és ünnepnapokon, egyébként égett a tűz.
És valóban kell e ennyi mennyiségű élelmiszer?
Háát, valahogy ÉN nem akarom, hogy áprilisban közelharcolni keljen az utolsó kenyérért. De ha szerinted ez a jó, akkor hajrá.
Vár afrika, ott nyomhatod így.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 871
32 466
113
Háát, valahogy ÉN nem akarom, hogy áprilisban közelharcolni keljen az utolsó kenyérért. De ha szerinted ez a jó, akkor hajrá.
Vár afrika, ott nyomhatod így.
Én arra gondoltam, hogy nagyobb beltartalmi értékű élelmiszerek előállításával ugyan azt viszed be a szervezetedbe kevesebb mennyiségben.

"Micronutrient malnutrition is widespread and is linked with diets low in fruit and vegetables. However, during the twentieth century, declines in essential minerals in fruits and vegetables were reported in the UK and elsewhere. A new analysis of long-term trends of the mineral content of fruits and vegetables from three editions of the UK’s Composition of Foods Tables (1940, 1991 and 2019) was undertaken. All elements except P declined in concentrations between 1940 and 2019 – the greatest overall reductions during this 80-year period were Na (52%), Fe (50%), Cu (49%) and Mg (10%); water content increased (1%). There could be many reasons for these reductions, including changes in crop varieties and agronomic factors associated with the industrialisation of agriculture. Increases in carbon dioxide could also play a role. We call for a thorough investigation of these reductions and steps to be taken to address the causes that could contribute to global malnutrition."

Tehát ha kevesebbet kell bevinni és kevesebbet pazarlunk akkor kevesebbet is kell előállítani -nem?

Mindig csak szélsőségekben gondolkodsz.

• Tetszik
Reactions: gergo55
W

Wilson

Guest
Mármint hangoskodásukkal? :)

Akusztikailag "megfelelő" környezetben pl két panelház között a folyamatosan élelemért kolduló erdei fülesbagoly fiókák hangja "egy élmény tud lenni" az ott lakók számára és bizony nagyon kitartóak ha a kajáról van szó, ráadásul, ha az egyik szülő huzamosabb ideig a fiatalok közelében tartózkodik akkor a fiatalok teljesen "megőrülnek".

Anno túzokfészek őrzés során egy olyan akácos foltban sikerült sátrat verni ahol éppen akkor hagyták el a fészket az Erdei fülesbagoly fiókák már az első éjszaka olyan gondolataim voltak, hogy személyesen a saját kezeimmel hallgattatom el őket ugyanis a "kis mocskok" a sátor melletti fán "rendeztek a tiszteletünkre koncertet". Így kénytelenek voltunk másnap egy másik akácosba elcuccolni ott már nem voltak fiatal Erdei fülesbaglyok, csak Kis őrgébicsek (egyik legkésőbb érkező, és leghamarabb elvonuló madarunk) de velük teljesen problémamentes volt az "együttélés"....

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
11 923
35 064
113
Nesztek városlakók!

• Tetszik
  • Hűha
Reactions: gergo55 and jani22

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 871
32 466
113
Ez nem csak a pénzen múlik. Kimegyek az erdőbe, a nemzeti parkba, és szemét van kihordva és szétszórva! Ez is gond, hogy ilyen állatságokat csináló emberek közt kell élni. A párizsi sátoros feketeafrikaiak szintje aki ilyet csinál. És ez egy elég drága környéken, Pilisborosjenő, Üröm környékén van, ahol a vállalható ingatlanok 100M felett kezdődnek.

Kimegyek a Duna parti mocsaras erdőbe, a kerékpárút mellé Budakalászra, és a mocsárban kerékpár hulladék van kihordva illegálisan lerakva. A kerékpárosok megmentik a bolygót... Critical Mass!!!!4!

A Dömörkapui vízeséshez kimentem, és a patak tele van szarva szó szerint, és szaros papírzsepikkel van teleszórva a vízesés környékén a meder. Nem a putris cigányok járnak, hanem a természetre vágyó középosztálybeliek.

Elmegyek a Megyer-hegyi tengerszemhez, ahova oda kellett ám építeni egy fröccsöző-csűrt, meg rengeteg murvát kiszórni parkolónak, hogy legyen turizmusfejlesztés, és a tóig a parkolótól végig van szórva a turistaösvény eldobható fröccsös műanyagpoharakkal (a fröccsöző logójával) , és szaros papírzsepikkel.

Hiába fizetnek meg, ha egy balkáni putriban kell éljek, Svájc minden hibájával együtt megértem azt akit vonzani tud. Ha raklaprúgdosonónak nevez egy nímand egy marginális magyar fórumon azért, mert igényesebb vagyok nála, és kiköltözök, nem hat meg.
Azon túl, hogy ezeknek a problémáknak nagy része emberi szarság; de a másik szarság meg egy más téma. Mint sajnos nem túrázó, naívan teszem fel a kérdést:

Ha ilyen probléma, hogy nincs hol WC-zni, mert gondolom, hogy az emberek többségének nem az a legkellemesebb székelési szokása, hogy a patakmeder mellett gubbasszon -nem lehetne felhívni az illetékesek figyelmét a problémára és egy pottyantós budit elhelyezni a közelben?

A fröccsöző esetében -ha már annyira kellett oda- nincs egy természetőr, egy közterületes, mittudom én mi, ami a száramzási helyét egyértelműen bizonyítható fröccsözőt megbűntetné? Itt is lehet, hogy plusz két kuka és azok napi ürítése egyébként is sokat segítene -ha már valakinek sajnos ennyi fér bele, hogy alkoholizálni menjen a természetbe.

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 818
24 179
113
Ha ilyen probléma, hogy nincs hol WC-zni, mert gondolom, hogy az emberek többségének nem az a legkellemesebb székelési szokása, hogy a patakmeder mellett gubbasszon -nem lehetne felhívni az illetékesek figyelmét a problémára és egy pottyantós budit elhelyezni a közelben?
Vagy csak felnőtt emberekként viselkedni, akik tartani tudják a székletüket?

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 871
32 466
113
Egyrészt, ez nem csak felnőttség, hanem egészség kérdése is.
De ne mondja már nekem valaki, hogy a legkényelmesebb szarási mód a patakparti dzsindzsás. Nem hiszem, hogy úgy indul el, hogy akkor gyerekek, az első pihenő a patakpart, ott mindenki szépen kiszarja magát és onnan mehetünk a fröccsözőig. Nekem nem tűnik túl életszerűnek. Lehet, én vagyok naív.

W

Wilson

Guest
Ha menni kell akkor menni kell, de meg lehet azt oldani a bokrok között is és nem szükséges mini emlékműveket "állítani" jól látható helyekre...

Amúgy nem egy ismerősöm tart ilyen esetekre (is) az autóban illetve magánál (túrázás) egy könnyű összecsukható gyal.ásót , de ők a nagy magyar átlag szemléletéhez képest szélsőségesen sötétzöldnek számítanak...

• Tetszik
Reactions: phaidros
W

Wilson

Guest
De ne mondja már nekem valaki, hogy a legkényelmesebb szarási mód a patakparti dzsindzsás. Nem hiszem, hogy úgy indul el, hogy akkor gyerekek, az első pihenő a patakpart, ott mindenki szépen kiszarja magát és onnan mehetünk a fröccsözőig. Nekem nem tűnik túl életszerűnek. Lehet, én vagyok naív.
Én már sajnos jó párszor találkoztam az út közepén (túrista ösvény) patakparton, forrás mellett, erdei pihenő padján/asztallapján az emberi anyagcsere jellegzetes halmocskáira "megkoronázva" eü papír/pzs glóriával, az emberi igénytelenség ezen a téren sem ismer határokat.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 408
20 564
113
Igen, tegyünk ToiToi-okat mindenhova, sőt, betonozzuk is le az utat odáig, hogy kényelmesebben odamehessenek szétszarni és szétszemetelni a prolik.

Neked nem életszerű. Másnak meg igen. Beül az autóba, és elhajt, hátrahagyja a szarát, őt többé nem zavarja.
Vannak akiknek a kézmosás is buziság, mint megtudtam, ezek után semmi nem lep meg, ha a fórum kicsit is reprezentatív hazánk lakosságára, akkor nyilvánvalóan nagyok a gondok.

Amúgy volt kint ott 2 toitoi a Megyerhegynél, meg egy lezárt (szezonon kívül) kőből épült mosdó is. Mégis a parkolóba a murvára kellett szarnia valakinek, ehhoz képest már a turistaösvény sem lepett meg. Oké, ez Kelet-Magyarországon történt, Borsodban, a borsodiakkal már amúgy is összezörrentem, mert azt állítottam, nem akarom bántani őket, de látszik, miért filléresek az ingatlanok arra.

Amúgy meg megbüntetni egy helyi prominens nagybirtokos vállalkozót... persze. Ebben az országban. Eleve miért őt büntetnéd, hisz ő megtett mindent, a vendégei a surmók. A magyar nép.

a) ne hagyj nyomot, ha erdőbe mégy.
b) fogsz egy botot, kiásol egy kis gödröt, belerakod a kimenetet, és betemeted. Mindezt nem az úton, nem a látványosságnál, stb.
c) Orbán Ráchel eldobott pelenkája szerinted okés? Szerintem nagyon gáz volt az is.

A fröccsöző esetében -ha már annyira kellett oda- nincs egy természetőr, egy közterületes, mittudom én mi, ami a száramzási helyét egyértelműen bizonyítható fröccsözőt megbűntetné? Itt is lehet, hogy plusz két kuka és azok napi ürítése egyébként is sokat segítene -ha már valakinek sajnos ennyi fér bele, hogy alkoholizálni menjen a természetbe.
Lehetni lehetne, ha nem balkáni prolik laknák az országot kb. 90+%ban. Ez az a balkániság, ami miatt épp indokolt elmenni innen a picsába akkor is, ha pénzügyileg jól is állsz, mert ha a "walled garden" jó környékedről kilépsz, ezzel a rohadással találkozol, ami bizony a fejekből sugárzik ki.

Mindig mentegetni kell a degenerált férgeket, nincs felelősség, más a hibás, az állam miért nem rakott oda neki egy budit, stb... Ezért kell elmenni a picsába ebből az országból, mert ilyenek az emberek fejben. Nem opció a szemetet nem szétszórni, mert szemeteskuka kellene a turistaösvényre, és napi 2x kéne üríteni.

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 186
10 660
113
Igen, tegyünk ToiToi-okat mindenhova, sőt, betonozzuk is le az utat odáig, hogy kényelmesebben odamehessenek szétszarni és szétszemetelni a prolik.

Neked nem életszerű. Másnak meg igen. Beül az autóba, és elhajt, hátrahagyja a szarát, őt többé nem zavarja.
Vannak akiknek a kézmosás is buziság, mint megtudtam, ezek után semmi nem lep meg, ha a fórum kicsit is reprezentatív hazánk lakosságára, akkor nyilvánvalóan nagyok a gondok.

Amúgy volt kint ott 2 toitoi a Megyerhegynél, meg egy lezárt (szezonon kívül) kőből épült mosdó is. Mégis a parkolóba a murvára kellett szarnia valakinek, ehhoz képest már a turistaösvény sem lepett meg. Oké, ez Kelet-Magyarországon történt, Borsodban, a borsodiakkal már amúgy is összezörrentem, mert azt állítottam, nem akarom bántani őket, de látszik, miért filléresek az ingatlanok arra.

Amúgy meg megbüntetni egy helyi prominens nagybirtokos vállalkozót... persze. Ebben az országban. Eleve miért őt büntetnéd, hisz ő megtett mindent, a vendégei a surmók. A magyar nép.

a) ne hagyj nyomot, ha erdőbe mégy.
b) fogsz egy botot, kiásol egy kis gödröt, belerakod a kimenetet, és betemeted. Mindezt nem az úton, nem a látványosságnál, stb.
c) Orbán Ráchel eldobott pelenkája szerinted okés? Szerintem nagyon gáz volt az is.

Lehetni lehetne, ha nem balkáni prolik laknák az országot kb. 90+%ban. Ez az a balkániság, ami miatt épp indokolt elmenni innen a picsába akkor is, ha pénzügyileg jól is állsz, mert ha a "walled garden" jó környékedről kilépsz, ezzel a rohadással találkozol, ami bizony a fejekből sugárzik ki.

Mindig mentegetni kell a degenerált férgeket, nincs felelősség, más a hibás, az állam miért nem rakott oda neki egy budit, stb... Ezért kell elmenni a picsába ebből az országból, mert ilyenek az emberek fejben. Nem opció a szemetet nem szétszórni, mert szemeteskuka kellene a turistaösvényre, és napi 2x kéne üríteni.
Én járok túrázni, állandó poén hogy nem kell térkép hogy közeledünk-e a következő faluhoz, hiszen amikor az ösvény kezd átalakulni a fürdőszoba bontás/ tetőcsere anyagából kialakított útburkolathoz akkor már közel van a falu. :(
Nyugat-magyarországon sem fenékig tejfel a helyzet, de keleten sokkal undorítóbb.

Én nem sátrazom az erdőben több napos túrán sem, nagydolgot elvégzem reggel, estig ki kell bírni, nagyon ritka hogy ne bírná egy felnőtt ember estig, akkor rákapar valamit. És én a nőmet is megtanítottam, kis dolog után a papírt elvisszük és a végén kidobjuk a kukába. Megértette. Férfiként kettőnél többet is odébb tudunk lépni az ösvénytől...

És még egy: a kutyás erdőjárók öntudata. Nem lehet megkötni azt az állatot, joga van neki póráz nélkül futtatni?! És ha szólsz, neki lehet, mert ő szereti a természetet, bakker, a magyar vizsla nem a természet. De legalább a természetvédelmi területen kötné meg, de nem, nem értik meg. Baromi idegesítő. és már amúgy intelligensnek hit ismerősök is csinálják, ha nem muszáj velük nem is túrázom többet.
(voltam már túrázni Olaszországban, ott jobb volt a helyzet, Ausztriában is jobb, Erdély ugyanaz mint nálunk, és Korzikán még rosszabb.