Tőled pontosan ezt a szellemi fertőt vártam. Szokás szerint 0 háttérismerettel extrapolálsz a végtelenbe és puffogtatod a suttyó beszólásaidat.
Pont te szövegelsz bizonyítékokkal alátámasztott állításokról és névvel, képpel vállalt profilokról, amikor Bud Spencer képe mögé bújva, 0, azaz nulla bizonyítékot hozva pampogsz komplett fajok kiirtása mellett, mert te voltál az atyaisten egy noname FB csoportban. De, ha én tudományos bizonyítékot hozok szakemberektől, akkor jönnek a bunkó beszólások és a röhögős fejek. "Mert ezt a zőődlobbi akarta, basszák meg!!!!" Ez vagy te.
De hogy érdem válaszoljak is neked (amire te képtelen vagy): igen, boldog vagyok. Nem kevés munkánk van ebben a projektben. 2 év, ennyi ideig tartott nyélbe ütni az álmunkat. Tudom, hogy teljesen feleslegesen csapkodom a billentyűzetet, de még egyszer, utoljára próbát teszek, hátha sikerül némi fényt gyújtani a sötétségben...
Egészen pontosan 100.000.000 millió okunk volt a kérvény leadására: konzervatív becslések alapján ekkora pénzben kifejezett természetvédelmi értéket képvisel az ott élő 3 faj állománya. Mocsári kosbor, hússzínű ujjaskosbor, pompás kosbor.
Az általam írt természetvédelmi kezelési tervben foglaltak végrehajtása biztosítja a térségben egyedülálló kosborállomány fennmaradását. (Két biológus és két természetvédelmi mérnök ismerőssel lektoráltattuk.)
Az általad sajnált gazdákat annyira érdekelte a projekt, hogy az érintett tulajdonosok alig 15%-a volt képes megjelenni az egyeztető tárgyaláson, ahol bemutattuk a terveinket és a jövő feladatait. És ennek a 15%-nak a töredéke (2 fő) utasította el a tervet. A DINPI támogatta a projektet, de mint minden hasonló ügyben, a végső döntés a település képviselő-testülete kezében volt. Ők pedig úgy döntöttek, hogy kivételesen a természetvédelmi célkitűzések pártján állnak és 8 igen, 1 tartózkodás mellett megszavazták a javaslatot. A rendelet pedig 1-jén hatályba is lépett. Most jön a kezelési tervben foglaltak végrehajtása: az invazív növényzet irtása, a vízvisszatartás, odúk/fészekállványok kihelyezése, őshonos fafajok telepítése a kivágott tájidegenek helyére, a perifériákon tanösvény létesítése. Egy szóval az élőhelyfejlesztés.
Sőt mondok jobbat: a nem is olyan távoli jövőben elindítom egy újabb 10 hektáros terület védetté nyilvánítási eljárását. Réti csík, mocsári csorbóka, erdei zsurló, csak hogy a legfontosabb ottani értékeket említsem. Már alig várom.
Ja igen, a karma meg a jutalom... én büszke vagyok az elért eredményekre és szerencsére eddig nem hozott össze hozzád hasonlókkal a sors, csak gratulációkat kaptunk, nem kevés önkéntes munka felajánlásával egyetemben.
Válasszal pedig ne fáraszd magad. Köszönöm.