Nos, igen. Ez is egy álláspont.
Én a magam részéről úgy gondolom, hogy az "üljünk ölbe tett kézzel és ne csináljunk semmit" helyett aktívan tehetünk valamit azért, hogy a mai degradált természeti környezetünket megvédjük, ad absurbum visszaállítsuk egy természetesebb, az ott élő fajok számára kedvezőbb állapotba.
Az élőhelyek nem mentek volna tönkre, ha
- nem szántunk fel minden talpalattnyi földet,
- nem csapolunk le minden mocsarat, lápot,
- nem öntünk szemetet, szennyvizet, stb a folyókba,
- ésszel tartunk állatokat,
- stb.
Mondhatjuk, hogy
csakhogy ettől semmivel sem lesz jobb a helyzet.
A védetté nyilvánítás lehetővé teszi azt, hogy megőrizzünk valamit a múltból (egykor uralkodó tájképet), egyben biztosítjuk egy hazánkban erősen visszaszorult fajnak az egyik fontos élőhelyét. A Széchenyi idején megkezdett folyószabályozás, lecsapolás, szántóterületbe vonás, beépítés nem állt még meg sajnos, mindez továbbra is folyik itthon.
Lehet, hogy valakinek a kosborok csak gazok: felesleges gátjai a helyi gazdák további térnyerésének. Én értéket látok bennük. Egy szereplőt, amely ökológiailag fontos a tájnak. A monokulturás búza/árpa/zab/kukorica/tök nem az.
Megjegyzés: 23 hektár került első körben védelem alá és ha sikerül, amit szeretnék, akkor ez további kb. 5-10 hektárral bővül, mert van a közel még egy kisebb elszigetelt populáció. És van egy másik, 9,7 hektáros élőhely, amely további értékes fajoknak ad otthont.
És igen, én büszke vagyok arra, hogy ebben a projektben részt vettem és sikerült eredményt elérni. A védetté nyilvánítás értéke az, hogy megmenekült az élőhely a beépítéstől és a felszántástól, semmi több.
Talán hallottad már azt a mondást, hogy "
Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan." Ahhoz kevés vagyok, hogy máshol, más országban közvetlenül közreműködjek az ottani élőhelyek védelmében, megőrzésében. Azonban itthon vagy még konkrétabban a lakókörnyezetemben már sokkal bővebb lehetőségekkel rendelkezem. Ha védett vagy fokozottan védett fajok fészkelését (pl. bíbic, kis lile, gyurgyalag) észlelem valahol, akkor a kormányhivatalok közreműködésével biztosítom, hogy a terület háborítatlan maradjon (természetvédelmi korlátozást rendelnek el a területen). De volt már, hogy egy vidéki út során szintén kosborok virágzását észleltem az út fenntartási sávjában, akkor szintén a kormányhivatallal és a közútkezelővel, hogy halasszák el az érintett koordináták mentén a rézsű kaszálását. Talán neked/nektek ez is vicces. Én viszont egyebek mellett így teszek a megritkult fajok megőrzéséért. Te hogyan?
Magasabb rendű élőlény = ember?
Persze, kiválóan működtek: egyebek mellett ezért is van ma már 40-60%-kal kevesebb beporzórovar. Ez az az "
állítólagos negatív hatás". Plusz ami ezzel jár: kevesebb táplálék a velük táplálkozó madaraknak, fogyatkozó állományok... És erre mind-mind vannak adatsorok.
Hatékony szúnyogirtást akarsz? Akkor szólj a belügynek, hogy az elavult és környezetkárosító (erősen toxikus a vízi élőlényekre) deltamethrines permetezés helyett álljon át a szelektív
Bacillus thüringiensis termelte delta-endotoxin alkalmazására, mely az alkalmazott dózisban csak és kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el.