A cikket olvastad?
A napi.hu a lítium árának csökkenéséből azt vonta le, hogy nem kell senkinek a lítium (vagyis nem gyártanak túl sok elektromos autót).
Közben meg csak azért esett az ára, mert egyensúlyi állapot alakult ki. Addig sokkal kevesebb termelő volt, mint vevő, most meg nagyon felpörgött a bányászat, így az eladó is sok lett.
Melyik részét nem értetted meg annak, hogy az elmúlt kb. 40-50 évben semmi köze nem volt az olaj árának ahhoz, hogy v
alójában mibe került technológiailag annak kitermelése?
Ez kb.
mindenre igaz, amivel lehet kereskedni és spekulálni. Bakker nem vagyok egy pénzügyi zseni, de még ezt is megértem.
Nézd már meg olyan alapvető ipari alapanyagok árát, mint az acél, savak és egyebek. Pár év alatt 50-100% árhullámzás van. Én nem azért, mert a technológia változik. Az igény, a spekuláció és egyebek.
Réz. Elég régóta termeljük ipari létékben. 1 éven belül volt ennyire "stabil" ára... Vagy szerinted 1 éven belül ennyit változott a technológia vagy a bányák kihozatala vagy bármi? Vagy csak a válság után senkinek lövése sem volt, akkor akkor most mi van?
A nagy művészet (és más szót használnék rá) úgy pénz keresni, hogy igazából semmit nem csinálsz, csak hinted a port és aztán aratsz. Vagy akkorát buksz, mint ide Lacháza...
Semmiféle egyensúlyról nincs szó. Te egy pillanatnyi értékre benyögöd, hogy stabil. A fenti réz áron hol lenne a stabil pont úgy, hogy ha mondjuk nem a végidőszakban vagy és felteszik a kérdést neked? Nézd meg ezt kénsav, ólom, acél, tökmindegy mire. Egyensúlyi ár? Jót mosolyogtam.
Pontosan ez a probléma a hosszú projektekkel, hogy egy szállítási időszakon túl senki nem vállal már fix árat arra, hogy mennyiért mit szállít. Elkezdesz építeni egy ipari üzemet 2014-ben és a projekt utolsó évében, ha kétszeresére nő a hegesztő szakmunkás ára, mert különben elhúz a francba vagy az acél közben 70%-kal lett drágább? Hát, IJ öregem...
Annak van valamiféle fix, de nem egyensúlyi ára, amit politikai alapon rögzítenek. Lásd itthon a villany. Azért lehet megtenni, mert most hosszú ideig olcsó a gáz. És mi lesz, ha drága lesz és még annyi sem lesz karbantartásra, mint ma? Na, azt lesz majd szopás itthon átélni.
A napi.hu oldal hülyeségéért felelősséget vállalni meg nem tudok és nem is akarok.
Lehet majd napelemekkel rendelni, ami plusz hatótávot ad, illetve feltöltve tartja az aksikat.
Fedett garázsban...?
Az igen...
Egy átlagos autóra szerelt napelem még nyár közepén délben sem ad hozzá érdemben a hatótávhoz. Sőt, a légellenállás szétcseszése és plusz tömeg miatt talán még csökkenti is.
Vagy ez irónia?