Látom, sokan írtak tanulóútvonal tippeket.
Több szempontból is előnyben vannak velem - jöttment Felsőzsócaival' - szemben; a környékre születtek, ott élnek, illetve naprakészek Budapestből, én meg három éve már csak egy évben egyszer-kétszer jutok el Budapestre és környékére. Sajnos.
De addig jópár évig - mint azt régebben megénekeltem - szerintem elég intenzív fővárosi közlekedést voltam kénytelen "elkövetni" (Miskolc-Budapest és környéke - Miskolc útvonal átlagban, de mindig eltérő 13-16 intézendő címmel).
Én már a "középhaladó -haladó" korszakodra javaslom a - számodra módosított kiindulású - benzinégető random útvonalskiccet, aminek logikáját végrehajthatósági okokból alkalmaztam anno. Nem szól látnivalókról (Pl. Normafa és társai), nem szól kifejezetten a vezetéstechnikáról, inkább egy utazásról a (kül)város különböző hangulatainak megéléséről.
Racionális okokból volt úgy tervezve akkoriban, ahogy (Semmi élő és inaktív GPS, csak a saját agyalás és kútfő, illetve egy 10 éves térkép):
Az alapkoncepció az volt, hogy az óramutató járásának megfelelően jártam be a várost; jobbra mindig több lehetőség van kanyarodni...illetve igyekezve ( lévén mindig hétköznap) fél 10 előtt még és 14 óra után már a peremkerületekben mozogni - lehetőleg keresztirányban. Fél 10 után 14 óráig meg mese nem volt: Belváros!
Bár én leggyakrabban Sashalmon kezdtem, s utána indult az "óra", neked ugye Szigetszentmiklós a "rajt" a random itineremhez:
Tehát M0- majd 6-os út, Budatétényben a Jókai Mór - Terv - Bajcsy - Bibic - Klauzál - Szabadkai út (Már majdnem a Hárost javasoltam, de ha pont arra megy Rékasi Károly...)
Mementó Parknál jobbra - Balatoni út (mikrobuszból szép a panoráma) - Egér út az M1-es felé.
M1-ről Gyár út Budakeszi felé. (Perverzebbeknek pl. Budaörsön Sport - Baross - Puskás Tivadar vagy Árok - Szabadság úton keresztül) .
Budakeszi (Kézifékes elindulások!) után (figyelem; észnél levős balrafordulás!) Szép juhászné út (imádom!) - Nagyrét - Máriaremetei út (figyelem; 11 óra után szemből Frenreisz Károly előfordulása várható!) - Hidegkúti út - Solymár.
Ott meg is pihenhetsz az Auchannál (wc, valami flamó, Brit katonai temető) - 10-es út Ürömi úti körforgóig.
Haladóknak Üröm-Budakalász, síkvidéki kezdőknek lecsorgás a Pomázi útig.
Aranyhegyi (szép villák) - Pusztakúti - Ürömi útig. "Pihenésképpen" Vasút sor - Ország út - Budai út - (Fakultatíve esetleg programozó kis sógorom meglátogatása
) József Attila út - egy kis körforgalom gyakorlás - Megyeri híd (gyönyörű!) - csak semmi fegyelemlazulás: lekanyarodunk a Váci útra jobbra, majd balra Fóti út - Pozsony u. - Szentmihályi - Bánkút u.- Késmárk u. - Rákospalotai határ út - Pálya u. - Rózsa - Rákosi - Füredi - Fehér út - Jászberényi - Gitár - Kőér (az Óhegy park, meg előtte a fasor ad egy hangulatot- ) - keresztül a Vaspályán (csakhogy tudd, hogy értsd!
) - Határ út - osztán' felőlem utána arra mész amerre (még) látsz
Ui: A francba; a belváros meg kimaradt
- akkor most megálltunk 9-10 címnél
Na majd legközelebb...