Azt az ideálodat engedd el, hogy a gépkocsivezetők folyamatosan, tudatosan, a maximálishoz közeli állandó koncentrációval és képességgel vezetnek az autópályán.
Ilyen csak az F-1-ben van két órán keresztül, meg a 24 órás versenyeken picit több időn keresztül (aztán szigorúan csere!). Azoknak meg nem véletlenül van valamilyen licenszük:
60 autó, 180 versenyző, 5000 kilométer, 5 gyári prototípus, 4 kategória, 24 óra – csak néhány adat a hétvégén sorra kerülő Le Mans-i 24 órás versenyről, melyről most egy kis gyorstalpalót olvashattok.
formula.hu
Az átlag úrvezetőnek és a hivatásosnak meg nem véletlenül nincs. Ha lenne, akkor Le Mans-ban körözne felfoghatatlan összegekért.
Az átlagautós az autópályán vezetés közben viszont tölti az idejét - valamivel.
Telefonál (füleli a kihangosítót), rádiót hallgat, beszélget (veszekszik!) az utasával, a gyerekével, eszik, iszik, kornyadozik, bambul ki a fejéből a következő töltőállomás kávéjáig, stb.
Még a legjobb, ha csak valamin jár az agya, s mellesleg nézi az utat (de látja is?).
De a monotonitástól mindenkinek csökken a figyelme egy idő után, s marad a rutin (meg az évek), az életösztön reakciói. Jó esetben.
A követési távolság mindig tökéletes betartása csak a te ideális világodban létezik.
Bármikor boríthatja egy forgalmi helyzet (miközben te éppen lehajtod a napellenzőt...).
Nem számolsz az emberi tényezőkkel, a csordaösztönnel (péntek délután bármelyik autópályánk budapesti kivezetője utáni kilométerek), a gyarlóságokkal, az eltérő készségekkel, az emberi tökéletlenséggel.
Ja és legfontosabbal: A fatalizmussal.
Ha csak egy heti közlekedési eseménycsokrot és (igazságügyi, jogi, etc.) következményeit átolvasol, akkor a veszélyt minimalizáló stratégiával csak a számodra kiadott külön engedéllyel hagynád el a lakóépületedet - kijárási tilalom idején.
Te sem ezt teszed. Ehelyett egy minimális védelmet sem biztosító drótszamáron veted be magad a te sebességed többszörösével közlekedő (vezetés közben evő, ivó, stb. sofőrrel ) minimum tonnás acélszekrények közé.
De az ember fatalista lény, s szocializálódik, igazodik a környezetéhez. Rómában úgy él, mint a rómaiak, Isztambulban, Indiában meg Pakisztánban úgy mint az ottaniak.
Burmából egyenesen Goára repültem. Hajnalban érkeztem, kicsit heverésztem, majd elkezdtem előkészíteni a menekülést!Elő a Lóval!Másnap elég sok elintéznivalóm volt. Egyrészt elő kellett ásni a lovat, ami megint majdnem két hónapot állt letakarva a Dream Hostel hátsó kertjében, ami most valójában…
ontherun.blog.hu
Miután elmenekültem Chandigarhból, Rishikesh felé rántottam a kormányt. Rishikes masszív turistacsapda, de a morózus betonhalál után én igazából nem is nagyon vágytam másra, mint cuki kávézókra és színes falú hostelekre.gluténmentes, organikus, cukormentesBár a Föld szívcsakrája Dobogókőn van, a…
ontherun.blog.hu