Az egész helyzet azért furcsa, mert ezek a tankok:
- Sosem szolgáltak a svájci haderőben, sosem voltak a svájci állam tulajdonában
- Nem Svájcban készültek
- Egy percet nem töltöttek Svájc területén: most is Olaszországban tárolják őket, mivel korábban az olasz haderőben szolgáltak
Igazából semmi köze ezekhez a tankokhoz a svájci államnak!
A RUAG vette meg Leo1-eseket az Olasz államtól. A RUAG részben svájci állami tulajdon - ennyi köze van Svájcnak az egészhez, ami elég kevés ahhoz, hogy ennyire beledumáljanak.
Az olaszoknak vissza kellene vásárolni a RUAG-tól a tankokat, hogy aztán adhassák akinek akarják...
Akkor most kezdj el picit gondolkodni, hogy vajon miért nem akarnak kockáztatni minimálisat sem a svájciak az ügyben.
Ezek szerint más is óvatos rajtunk kívül, és nem mindenki rohan összerúgni a port az oroszokkal. Holott még csak nem is szomszédosak az oroszokkal, vagy a konfliktus zónával.
Tényleg nem tudom, hogy mire várunk a Leo2-eseikkel kapcsolatban.
Mi vagyunk gyakorlatilag az egyetlen ország, akinek eladhatnák a felesleges készleteiket, mert mi biztosan nem fogjuk továbbadni az ukránoknak. Pontosan emiatt nem is nagyon tudnak értük sokat kérni, mert saját lehetőségeiket korlátozzák. Én biztos vagyok benne, hogy észszerű üzletet lehetne velük kötni.
A már itt lévő 12-vel kiegészítve össze lehetne pakolni egy upgrade-et megérő csomagot, és a 44db A7+-szal együtt már elegendő lehetne az egész MH igényeire. Én lehet, hogy lehajolnék a Leo1-esekért is. De csak akkor ha észszerű áron lehetne ARV-t, vagy egyéb műszaki járművet belőle csinálni.
Tudtommal, ahogy mi is az A4-ekhez Bergepanzer 2-t használunk, úgy lehet, hogy működhetne akár Lynx-ek mellé, vagy más páncélozott járművek mellé.
Torony nélkül tudna kapni némi kiegészítő páncélt is.