1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Lockheed Martin F-35 Lightning II

Diskurzus a(z) '5. generációs, vagy afölötti vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Roni

  Roni Well-Known Member

 2. Roni

  Roni Well-Known Member

 3. altx

  altx Well-Known Member

  The Pentagon’s Fiscal Year 2021 Unfunded Priorities List has put in a request to equip low-rate initial production (LRIP) Lot 15 F-35C fighters with the Sidekick internal weapons rack.
  The Sidekick is a modification from Lockheed Martin to allow the A and C variants to carry up to six AIM-120 air-to-air missiles in its internal weapons bay.


  http://alert5.com/2020/05/04/usn-re...l-weapons-rack-for-f-35c-to-carry-6-aim-120s/
   
  Rotten878 and endre like this.
 4. waterloo

  waterloo Member

  Úgy látszik részben elment az eszük (coating) részbenpedig megjött (sidekick).
  Szerintem egy komoly háború esetén ez többet számít, másképp szólva a gép ettől potensebb lett, mint a fenti korlátozáselőtt,még a korlátozás ellenére is.
   
 5. altx

  altx Well-Known Member

  engem jobban erdekel mi is lesz abbol az AIM260 raketabol ...
   
 6. waterloo

  waterloo Member

 7. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 8. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Aranysas fb oldaláról lopva :D

  [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
   
  arcas, Python, fishbed and 5 others like this.
 9. Roni

  Roni Well-Known Member

  Erőss gép ez! Azért mégis csak 20 tonnás tolóerő gondoskodik róla .
   
  ibanez de bobadilla likes this.
 10. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Ha csak a mezei számok nyelvén nézzük a dolgot, ez a gép olyan nehét szerkezetű, mint egy F-15C és csak annyi tolóereje van, mint egy Super Hornet-nek.
  Vagy pontosítok, ez a gép olyan nehéz szerkezetű, mint egy Super Hornet és tolóerőből sincs neki több.

  De ez a gép olyan agilis, mint egy F-16C, tehát valahol van valami turpisság a dologban, mert ez a Super Hornetről nem mondható el.

  A titok abban van, hogy az F-15C valamivel több, mint tíz és fél tonnás statikus tolóerejű hajtóművei a gépbe beépítve már csak kb annyira erősek, mint a Super Horneté, mégis jóval rövid a startja, ahogy az F-35A-nak is.
  A Super Hornet erejét viszont valahogy visszafogja a radar blocker, tehát ő meg méggyengébb.
  Az F-35-ösnek viszont egyrészt nincs radar blocker-je és a hajtóműve 800km/h felett, földközelben már kb 23 tonna tolóerőt ad le.

  Tehát van három azonos tömegű gép, különféle kerozin kapacitással, de tegyük fel, hogy egy repülőnapon, a földközeli műrepüléshez közel azonos töltéssel szálnak fel. A három gépből kettő kéthajtóműves, egy pedig szimpla.
  A három gépből a legerősebb, az F-15C, hajtóműveinek tolóereje gépbe épített állapotban, a meginduláskor, kis sebességeken enyhén fojtva van a szabályozható szívócsatorna veszteségei miatt. A rendelkezésre álló tolóerő így kis sebességen eléri a másik kettő papíron maximális statikus tolóerejét.
  A másik kettő esetében viszont az egyiket egy további szerkezeti elem fojtja, ez a 35-ösnél nincs meg, tehát ezér lehet az, hogy az F-15C és az F-35A esetében lehetséges ugyanakkora tolóerő/tömeg arány is.

  De ha mégse lenne így, ott van a csalóka manőverezőképesség.

  A három gép mindegyike aerodinamikailag tiszta konfigurációban szokott bemutatókat repülni, de ezek közül az F-15 esetében nincs statikailag instabil dizájn, nincs agyon mechanizált szárny és komplex FbW kormányvezérlés.

  A repülőnapok szemlélői számára a tolóerő legjobb demonstrációja nem a lendületből ugrás a pálya feletti áthúzásból 3500 méterre, hanem a felszállásból hatalmas dübörgéssel az égbe emelkedés. Szubjektív dolog.
  Az F-35A a bemutatóját úgy kezdi, hogy egy igen rövid nekifutással elemeli magát a betonról, ezt könnyen megteheti, mert a törzs is termel felhajtóerőt, mégpedig már egészen kis sebességeken is.
  Ezután a futóbehúzás közben a pálya felett gyorsít és nagy robajjal belefúrja magát az égbe.
  Elfogy közben a lendület? És, ki látja? Hanyatt dobja magát és egy szűkített bukfenccel visszajön. A bukfenc sebessége műszer szerint 100 csomó alatt van(!), de mégis egy impozáns függőleges figurát látunk, amiből zuhanásban igen gyorsan visszanyeri a sebességét. Ötletes.

  Anno az F-15C demónál ezt úgy oldották meg, hogy a gép a pályán rohant előrenyomott bottal, enyhén negatív stabilizátorral, belenyomva kissé az orrfutó rugóstagját a betonba, majd ebből ugrasztották meg a gépet, ami így váratlanul indult meg az ég felé. Az emelkedés szöge végig 70-75 fok volt, tehát nem függőleges, viszont ezen a szögön még gyorsulni is tudtak, ugyanakkor a nézők csak annyit láttak, hogy a gép az égbe tart és magasra emelkedik. Már egyből a start után.
  Az F-15-ös az első manővert egy leborítással fejezte be, majd ő is visszatért a nézők elé.

  A Super Hornet is relatíve rövid starttal emelkedik el a pályáról, de itt is van egy trükk. A "Dirty Roll" manőver egy mezei nyitott futós orsó, ami egy amolyan időhúzás. Orsónak orsó, arról meg tudjuk, hogy nem szokott gyorsulni a gép, de itt a manőver közben húzódik be a futó, itt van mód a sebesség gyűtésére. A gép csak ezután fúrja bele magát az égbe, de ezt sem túl nagy sebességgel.
  Kb akkora különbség van a Super Hornet nyitott futós orsóval elnyújtott felszállásból indított függőleges figurája és a klasszikus Honret egyből levegőbe emelkedése között, mint amikor a magyar MiG-29-esek után a svéd Gripen pilóta is függőleges figurával kezdte a bemutatórepülését Kecskeméten. Csak épp a pálya végéig gyűjtve hozzá a kezdősebeséget...
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez micsoda és hol kéne látszania?
   
 12. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  A szívócsatornában a betét, ami takarja a kompresszor lapátokat.
   
  molnibalage likes this.
 13. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Ahol kínai 5G hálózat lesz, oda nem megy F-35?


  "The UK parliament has questioned the United States on a threat to cancel long-planned deployments of the Lockheed Martin F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) to the country following the government's decision to open-up the national 5G network to Chinese development.

  The Chair of the Defence Committee, Tobias Ellwood, sent a letter to the US Secretary of State, Mike Pompeo, on 6 May in which he asked for clarification on recent reports that Republican senators in the US were moving to ban new deployments of military aircraft to countries with at-risk vendors in their 5G and 6G networks.

  "If passed, this would preclude the long-planned US Air Force [USAF] deployment of F-35s at Royal Air Force [RAF] Lakenheath, and could also bring into question the plans for HMS Queen Elizabeth to carry US Marine Corps [USMC] F-35s," the letter said, adding, "I am sure you agree with me that even the airing of such disagreements between us and our closest security ally is unhelpful in a time when global stability is at the lowest it has been for a generation. I should therefore be grateful if you could clarify what the [US] government is doing to ensure that this initiative is not pursued further." (end of excerpt)"
   
  fishbed, Gaudi and Rotten878 like this.
 14. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Leallitják a teljes exportot? :)
   
  endre, fip7, svajcibeka and 2 others like this.
 15. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Furcsán néz ki az F-35-ös, mikor nem aranyozott a kabintető üvege:

  Ilyen a megszokott kabintetővel, ugyanolyan fényviszonyok közepette:

   
 16. arbalest

  arbalest Well-Known Member

 17. amos

  amos Member

  Egy kérdés: ennél a gépnél valóban nincs megoldva a kis hatótávú AA rakéták belső fegyvertérből történő indítása? Ha ez igaz akkor elég sokat ront a képen, hiszen ahhoz, hogy megfeleljen dog fight-ban rontani kell a lopakodó képességen, emiatt viszont BVR-ben lesz jobban kitéve az ellennek. Mi itt a koncepció? Biztos van vmi értelmes magyarázat, de én nem jöttem rá.
   
 18. blogen

  blogen Well-Known Member

  svajcibeka, endre and LMzek 2.0 like this.
 19. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Budapesten már van... a Huawei építette ki a Vodafonenak a hálózatot.
   
  svajcibeka, endre and LMzek 2.0 like this.
 20. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Rettegjünk, szétbombáznak minket a kínai 5G miatt. Az oldal már most 404 Error. Szerintem elindultak a B-2-esek.
   

Ezen oldal megosztása