Szerényebben fogalmaznék, főként, h nem tombolan nyerte sem a történész diplomáját, sem a tudományos fokozatot.
Tűzcsiholás/tarsoly még a dédapám idejében is ugyanaz lehetett: száraz tapló, kova, esetleg késfok segítség.
Nem tudom mennyit íjászkodsz, de nem tudlak követni. 70 fontos íjhoz sem használok sem tabot, sem gyűrűt. Miről beszélsz? Mónus 138 fontossal lő, szintén gyűrű nélkül (amit utálok is, mert olyan koncentráltan terhel egyetlen izületet, h jajj). Min fordul körbe az íj???
Készenléti vesszőtartás gyakorlásnál kb. mindenkinél ilyen:
Én mondjuk jobb oldalon futtatom ki (steppei módon). Más kérdés, h harci nyílheggyel meg sem fordulna ez a fejemben.
Készenléti harci nyilak:
Ez viszont általános szaszanidáktól, mongolokon át, a magyarokig. De itt max 2-3 nyíl van (egy rohamnyi).
Ami a megállast illeti; több lovas ívben fordul, ahhoz hely kell. Próbáld ki!
A malomkő (Cantabriai-kör) forgásához pláne. A fordulás meg azért célszerű, mert így az ellenség hatásos lősávjában minimális ideig van a harcos.
Pécsi sisak. Így keress rá, de a steppei "magyar gyanús-megnevezés az orosz régészektől- leletek között több fém sisak is ismert.
Műmájer...figyelek, h Te hogyan csinálod. Csinálod?
Jól írod a tűzcsiholást, tapló, acél, kova(kő). Ezt használták régen és erre van lelet. Ez meghatározza a technikát is. Pirit rúd az meg nincs sehol, egy sírban sem, tehát amit ő mond fantazi (a technikája is). Mónus olyan módszerrel, technikával úgy lő ahogy az ég egyadta világon senki más. Pont azért mert sztyeppei íjjal próbál angol módon lőni (amit nem lehet, leírtam miért). Ha már írtad gondolom tudod, hogy lő...megnézted pontosan, hogy miért egyedi..miért kénytelen úgy lőni. Ha nem ismered az íj fordítását/ kifordítását akkor nem tudsz semmit a sztyeppei hagyományokon alapuló íjászatról. Ajánlom kezdésnek, hogy nézzél török, kínai, koreai, mandzsu, japán stb. íjászokat. Néhány millió van fent a neten..tudod ott nem szakadt meg a hagyomány és ők tovább vitték. Magyarázhatnám, hogy a japánnál miért 360 fok (majdnem persze ott a tartó kéz), a töröknél miért kicsi a kifordulás vagy a másik miért buktatja az íjat. De sokkal érdekesebb lesz, ha te látod ezeket, és te keresed ki. Van persze írásos anyag is millió. Van a mandzsu íjászokról archív, remek anyag.
Első kézben vesszők...majd mutass nekem török, kínai, japán, mandzsu, koreai, stb hagyományőrzőt aki így lő. Vagy elég néhány korabeli festmény is hunokról, mongolokról akik így lőttek. Amin nem a húzó, feszítő kézben van a tartalék vessző. -Hiszen tudjuk az első kéz nem lehet stabil, fix mert fordítani kell- Nem kellene sok, a tízezernyi adatból mondjuk tíz elég.
,,készenléti vesszőtartás kb. mind ilyen"
Csak ott ahol az angol pálya íjászatot ,,erőszakolták" meg és úgy csináltak kb 30 éves ősi hagyományt.
,,Több lovas fordulásához hely kell" na ez biztos...ezért írtam azokat a videókat amiket írtam(kokbar, buzhkashi) mert ott megmaradtak a hagyományos küzdelmek a lovon, lóval és nem a mi mércénkel.. Ahol sokszor vannak még mindíg halálos balesetek a küzdelem közben. Szerintem azok az üzbég srácok ha látják a jurtájukban, hogy az Olimpián a díjugratásnál megáll a lovacska az akadály előtt és a lovas fejjel lebucskázik róla akkor visítva fetrengenek a nevetéstől.
Pécsi sisak? Van egy sisak aminek a korát a 9-12 század közé teszik, és? Van sok, sok száz honfoglaláskori harcos sírunk. Leletekkel, fegyverrel, használati eszközzel, ékszer, stb. Mutass nekem a sok, sok lelet között csak tíz sityakot, na jó nem leszek gonosz mutass csak ötöt, na jó mutass csak egyet...csak egyet ami Árpád népének sírjából került elő. De ha lenne is egy(amúgy nincs) akkor sem lenne egy mérv adó.
Erről az emberről meg annyit, hogy aki hosszú nyelű, gyalogos(!) viking balta technikát adja el a rövid nyelű fokos/csákány lovas technikának (nézd meg mekkorák az egykezes csákány, fokos nyelek, van egy pár lelet, török kori festmény) egy kézzel egy majd méteres nyéllel semmit nem érsz az ütés sebessége miatt, meg szerinte vadásztőr méretű volt a honfoglalók kése (nézz utána nyugodtan van rá lelet elég arra is). Meg a sületlenségeit hordja össze a lovaglásról, általa elképzelt dolgokról nekem az kamu akármilyen doktor-faktor.