Kicsit amolyan savanyú a szőlő felhangot érzek ki a soraidból.
Tuti van nálam jobb cél/távlövő íjász, pláne tradiban, de érdemi kritikát nem tudtál hozni. Milyen íjfordítás???
Tudod jártam már Kassai Lajosnál, Mónussal többször is beszélgettünk, de az általad idecitált "szakszavakat" nem hallottam tőlük (tuti, h jobb vagy Náluk is?).
Mónus egy íjfogást használ pluszban (Farkas fogás, fonák kézfej), de azt is csak sérülés miatt.
Miben tér el a steppei íjfogás az angol bot íj fogástól?
Semmiben.
Max a vesszőkifutás oldala a kérdés. Mónus a túlhúzás miatt futtatja ki baloldalon a vesszőt. Jobb oldalon az ujj nem támaszt stabilan túlhúzásnál (tudom, mert próbáltam).
Amúgy semmit nem keresek ki más helyett, mert pont nem érdekel, ki és mit hisz, viszont mutasd meg kérlek Te hogy csinálod! Milyen íjjal, mennyire erős? Milyen kategóriában értél el bármit?
Ami a szerinted "megmaradt" lovas hagyományokat illeti, nagyon mást gondolunk. Régen -alighanem- nem verték/űzték halálba a lovaikat a nomádok, ahogy ma pár rendezvényükön látni.
A sisak/fémpáncél kérdést már az MTA sem vitatja, tekintve, h megint találtak egyet avar sírban.
Azt kell megérteni, h ezek a fémtárgyak túl drágák voltak ahhoz, h örökítés helyett sírba tegyék. Vagy az ismerőseid kocsival temetkeznek?
Készítek egy lamellás vértet; eddig kb. 100 munkaóra volt úgy, h nem kellett egyesével kovácsolgatni. Kb. 20-40 millió Huf lenne egy ilyen mai árfolyamon.
Pécs mellett, Manvelovka kell a keresődbe.
Csak kíváncsiságból, neked mi a végzettséged? Már csak, h vindikálsz jogot más tudományos fokozatának bírálatára.
Ui.: kürtjelek mellett/helyett zászlókkal irányították a hadmozdulatokat. Az oka prózai: a hang elvész egy szeles, zajos csatatéren és korlátozott a hatótáv is (plusz lassú...főleg a sztyeppei csatákat jellemző több 10 km x több kilométeres csatatéren). Fun fact: a rómaiak is a sztyeppeiektöl vették át a zászlók használatát.